Θυμώνετε εύκολα; 3 βήματα για να ελέγξετε αυτό που σας κάνει να χάνετε το δίκιο σας

Θυμώνετε εύκολα; 3 βήματα για να ελέγξετε αυτό που σας κάνει να χάνετε το δίκιο σας Facebook Twitter
Μετά από ένα επεισόδιο θυμού προσπαθήσετε να θυμηθείτε ένα προς ένα τα στάδια από τα οποία περάσατε μέχρι να φτάσετε στο τελικό ξέσπασμα.
0

Ας είμαστε ειλικρινείς: κάποιοι από εμάς έχουν την τάση να εκνευρίζονται, κάποτε και να οργίζονται, απείρως πιο εύκολα (και κάποτε πιο συχνά) από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Και μπορεί διάφορες μελέτες των τελευταίων χρόνων να συσχετίζουν αυτού του είδους την τάση με την υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, το αίσθημα δικαίου και τον δείκτη νοημοσύνης εν γένει, αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι για να επιτρέπουμε στον θυμό να παίρνει τον έλεγχο των σχέσεων και της καθημερινότητάς μας. 

Δεν μας σώζει επίσης η λαϊκή παραδοχή που θέλει τους θυμωμένους παραπονιάρηδες και με υψηλό αίσθημα δικαίου. Η κατάληξη είναι πάντα η ίδια - όταν χάνουμε την ψυχραιμία μας, όσο δίκιο κι αν έχουμε, χάνεται κι αυτό μαζί της. Στο τέλος της ημέρας, στη χειρότερη περίπτωση είμαστε οι αντιπαθείς, στην καλύτερη οι «ξινοί», οι γκρινιάρηδες, οι κακότροποι. Αν σε εμάς φαίνεται απολύτως φυσιολογικό το να βάλουμε τις φωνές ή να μιλήσουμε αυστηρά σε κάποιον, δεν σημαίνει ότι ο κόσμος γνωρίζει ότι εμείς ξέρουμε τη διαφορά που χωρίζει τον θυμό από τη βίαιη συμπεριφορά. 

Δεν μπορούμε να αποφύγουμε όλες τις συγκρούσεις. Κάποιες μάλιστα απλώς έχουμε όλη την καλή διάθεση να τις φτάσουμε στα άκρα. Πριν συμβεί αυτό, απλώς ας φροντίσουμε για τις σωστές αποστάσεις.

Ο «φωνακλάς» μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί, ειδικά αν συνηθίζει να κινείται με ένταση, όταν ο θυμός τον πνίγει. Η παρεξήγηση από εκείνο το σημείο και μετά είναι μοιραία και επόμενη και πρόκειται για παρεξήγηση που μπορεί να καταστρέψει σχέσεις, να δημιουργήσει ερωτήματα, να θέσει αποστάσεις και όρια που μπορούν να δυσκολέψουν την καθημερινότητα όλων. Τι μπορεί να γίνει, λοιπόν, για τις περιπτώσεις που το μόνο που χρειάζεται είναι λίγος παραπάνω έλεγχος ενός ισχυρού ταμπεραμέντου;

Σύμφωνα με τους Tafrate and Howard Kassinove, συγγραφείς του εγχειριδίου "Anger Management for Everyone" υπάρχουν τρία απλά βήματα που μαθαίνουν στους ανθρώπους να διαχειρίζονται όλη τη γκάμα των συναισθημάτων τους και των εντάσεων που τους προκαλούν και το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη αναλυτική σκέψη και μερικά βήματα που προτείνονται: 

Διαμορφώστε ορολογία για να περιγράψετε τον δικό σας θυμό 

Ακόμη και κλισέ φράσεις τύπου «ο θυμός είναι κάτι που συμβαίνει μέσα στο σώμα» μπορούν να προσφέρουν στους ανθρώπους έναν χάρτη του συναισθηματικού τους οικοδομήματος. Γνωρίζοντας ότι τα επεισόδια θυμού ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο (υπάρχει κάτι που πυροδοτεί την έκρηξη - υπάρχει η στιγμιαία σκέψη πάνω σ' αυτό που την πυροδότησε - και στο τέλος υπάρχει το οργισμένο ξέσπασμα). Εκεί ακριβώς είναι που ο κόσμος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που επιλέγουν να επικοινωνήσουν την οργή τους και σ' εκείνους που αποφασίζουν να μη μιλήσουν. Από τα βασικά βήματα της διαχείρισης θυμού είναι το να απομακρυνθεί κανείς από αυτό το δίλημμα - «να ξεσπάσω ή όχι;»- να πάρει αποστάσεις, να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει και να το επιλύσει με επιχειρήματα.   

Προσπαθήστε να γίνετε φίλοι με τον θυμό σας 

Μετά από ένα επεισόδιο θυμού προσπαθήσετε να θυμηθείτε ένα προς ένα τα στάδια από τα οποία περάσατε μέχρι να φτάσετε στο τελικό ξέσπασμα. Σκεφτείτε ότι γνωρίζετε έναν νέο, δύσκολο φίλο που πρέπει να κατανοήσετε πώς σκέφτεται. Έχει διαπιστωθεί ότι οι θυμωμένοι άνθρωποι συνήθως δεν ξέρουν να επικοινωνούν αυτό που θέλουν και νιώθουν σε άλλη γλώσσα, κυρίως γιατί έχουν τη βεβαιότητα ότι με άλλον τρόπο συμπεριφοράς δεν θα γίνουν κατανοητοί. Δοκιμάστε να αλλάξετε τη σειρά των λέξεων με την οποία θα ζητούσατε κάτι. Προσπαθήστε να εντοπίσετε ήπια συνώνυμα των λέξεων που θα χρησιμοποιούσατε για να τα πείτε, συνίσταται στο εγχειρίδιο. Αυτομάτως αλλάζει η οπτική σας για τον κόσμο και αυτό που μπορεί να σας προσφέρει, ακόμη κι αν στην αρχή σας φαίνεται αστείο. 

Όταν τίποτα δεν φαίνεται να (σας) βοηθάει, θυμηθείτε αυτό 

Καμιά φορά ίσως αξίζει να αποφύγετε συγκεκριμένους ανθρώπους και καταστάσεις, τουλάχιστον, μέχρι τη μέρα που θα έχετε διαμορφώσει μια τέτοια συμπεριφορά που θα σας δίνει την ευκαιρία να τους αντιμετωπίσετε χωρίς να εκραγείτε. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε όλες τις συγκρούσεις. Κάποιες μάλιστα απλώς έχουμε όλη την καλή διάθεση να τις φτάσουμε στα άκρα. Πριν συμβεί αυτό, απλώς ας φροντίσουμε για τις σωστές αποστάσεις.

Με στοιχεία από TheCut.com, PsycologyToday.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ