Θυμώνετε εύκολα; 3 βήματα για να ελέγξετε αυτό που σας κάνει να χάνετε το δίκιο σας

Θυμώνετε εύκολα; 3 βήματα για να ελέγξετε αυτό που σας κάνει να χάνετε το δίκιο σας Facebook Twitter
Μετά από ένα επεισόδιο θυμού προσπαθήσετε να θυμηθείτε ένα προς ένα τα στάδια από τα οποία περάσατε μέχρι να φτάσετε στο τελικό ξέσπασμα.
0

Ας είμαστε ειλικρινείς: κάποιοι από εμάς έχουν την τάση να εκνευρίζονται, κάποτε και να οργίζονται, απείρως πιο εύκολα (και κάποτε πιο συχνά) από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Και μπορεί διάφορες μελέτες των τελευταίων χρόνων να συσχετίζουν αυτού του είδους την τάση με την υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, το αίσθημα δικαίου και τον δείκτη νοημοσύνης εν γένει, αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι για να επιτρέπουμε στον θυμό να παίρνει τον έλεγχο των σχέσεων και της καθημερινότητάς μας. 

Δεν μας σώζει επίσης η λαϊκή παραδοχή που θέλει τους θυμωμένους παραπονιάρηδες και με υψηλό αίσθημα δικαίου. Η κατάληξη είναι πάντα η ίδια - όταν χάνουμε την ψυχραιμία μας, όσο δίκιο κι αν έχουμε, χάνεται κι αυτό μαζί της. Στο τέλος της ημέρας, στη χειρότερη περίπτωση είμαστε οι αντιπαθείς, στην καλύτερη οι «ξινοί», οι γκρινιάρηδες, οι κακότροποι. Αν σε εμάς φαίνεται απολύτως φυσιολογικό το να βάλουμε τις φωνές ή να μιλήσουμε αυστηρά σε κάποιον, δεν σημαίνει ότι ο κόσμος γνωρίζει ότι εμείς ξέρουμε τη διαφορά που χωρίζει τον θυμό από τη βίαιη συμπεριφορά. 

Δεν μπορούμε να αποφύγουμε όλες τις συγκρούσεις. Κάποιες μάλιστα απλώς έχουμε όλη την καλή διάθεση να τις φτάσουμε στα άκρα. Πριν συμβεί αυτό, απλώς ας φροντίσουμε για τις σωστές αποστάσεις.

Ο «φωνακλάς» μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί, ειδικά αν συνηθίζει να κινείται με ένταση, όταν ο θυμός τον πνίγει. Η παρεξήγηση από εκείνο το σημείο και μετά είναι μοιραία και επόμενη και πρόκειται για παρεξήγηση που μπορεί να καταστρέψει σχέσεις, να δημιουργήσει ερωτήματα, να θέσει αποστάσεις και όρια που μπορούν να δυσκολέψουν την καθημερινότητα όλων. Τι μπορεί να γίνει, λοιπόν, για τις περιπτώσεις που το μόνο που χρειάζεται είναι λίγος παραπάνω έλεγχος ενός ισχυρού ταμπεραμέντου;

Σύμφωνα με τους Tafrate and Howard Kassinove, συγγραφείς του εγχειριδίου "Anger Management for Everyone" υπάρχουν τρία απλά βήματα που μαθαίνουν στους ανθρώπους να διαχειρίζονται όλη τη γκάμα των συναισθημάτων τους και των εντάσεων που τους προκαλούν και το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη αναλυτική σκέψη και μερικά βήματα που προτείνονται: 

Διαμορφώστε ορολογία για να περιγράψετε τον δικό σας θυμό 

Ακόμη και κλισέ φράσεις τύπου «ο θυμός είναι κάτι που συμβαίνει μέσα στο σώμα» μπορούν να προσφέρουν στους ανθρώπους έναν χάρτη του συναισθηματικού τους οικοδομήματος. Γνωρίζοντας ότι τα επεισόδια θυμού ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο (υπάρχει κάτι που πυροδοτεί την έκρηξη - υπάρχει η στιγμιαία σκέψη πάνω σ' αυτό που την πυροδότησε - και στο τέλος υπάρχει το οργισμένο ξέσπασμα). Εκεί ακριβώς είναι που ο κόσμος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που επιλέγουν να επικοινωνήσουν την οργή τους και σ' εκείνους που αποφασίζουν να μη μιλήσουν. Από τα βασικά βήματα της διαχείρισης θυμού είναι το να απομακρυνθεί κανείς από αυτό το δίλημμα - «να ξεσπάσω ή όχι;»- να πάρει αποστάσεις, να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει και να το επιλύσει με επιχειρήματα.   

Προσπαθήστε να γίνετε φίλοι με τον θυμό σας 

Μετά από ένα επεισόδιο θυμού προσπαθήσετε να θυμηθείτε ένα προς ένα τα στάδια από τα οποία περάσατε μέχρι να φτάσετε στο τελικό ξέσπασμα. Σκεφτείτε ότι γνωρίζετε έναν νέο, δύσκολο φίλο που πρέπει να κατανοήσετε πώς σκέφτεται. Έχει διαπιστωθεί ότι οι θυμωμένοι άνθρωποι συνήθως δεν ξέρουν να επικοινωνούν αυτό που θέλουν και νιώθουν σε άλλη γλώσσα, κυρίως γιατί έχουν τη βεβαιότητα ότι με άλλον τρόπο συμπεριφοράς δεν θα γίνουν κατανοητοί. Δοκιμάστε να αλλάξετε τη σειρά των λέξεων με την οποία θα ζητούσατε κάτι. Προσπαθήστε να εντοπίσετε ήπια συνώνυμα των λέξεων που θα χρησιμοποιούσατε για να τα πείτε, συνίσταται στο εγχειρίδιο. Αυτομάτως αλλάζει η οπτική σας για τον κόσμο και αυτό που μπορεί να σας προσφέρει, ακόμη κι αν στην αρχή σας φαίνεται αστείο. 

Όταν τίποτα δεν φαίνεται να (σας) βοηθάει, θυμηθείτε αυτό 

Καμιά φορά ίσως αξίζει να αποφύγετε συγκεκριμένους ανθρώπους και καταστάσεις, τουλάχιστον, μέχρι τη μέρα που θα έχετε διαμορφώσει μια τέτοια συμπεριφορά που θα σας δίνει την ευκαιρία να τους αντιμετωπίσετε χωρίς να εκραγείτε. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε όλες τις συγκρούσεις. Κάποιες μάλιστα απλώς έχουμε όλη την καλή διάθεση να τις φτάσουμε στα άκρα. Πριν συμβεί αυτό, απλώς ας φροντίσουμε για τις σωστές αποστάσεις.

Με στοιχεία από TheCut.com, PsycologyToday.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ