Τα ακριβά ρούχα επηρεάζουν τη γνώμη μας για τον ίδιο μας τον εαυτό...

Τα ακριβά ρούχα επηρεάζουν τη γνώμη μας για τον ίδιο μας τον εαυτό... Facebook Twitter
Δεν υπάρχει το... «τυχερό κοστούμι» μας κοστούμι ή το «γουρλίδικο φόρεμα» που κρατάμε για τις επαγγελματικές συναντήσεις, σύμφωνα με έρευνα/. Υπάρχει μόνο η φίρμα, που είτε μας αρέσει είτε όχι μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση.
3

 

 

Η παροιμία λέει ότι «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά» και ότι καλό είναι να μην κρίνουμε τους άλλους τόσο από την εξωτερική τους εμφάνιση, όσο κι από τις ενδυματολογικές τους επιλογές.

Όμως, έρχεται μια νέα μελέτη και μάλιστα από την «καρδιά» ακαδημαϊκών κέντρων, που τροφοδοτούν την αγορά με επιχειρηματίες και οικονομολόγους και έχει να πει διάφορα ενδιαφέροντα για τις «μεταλλάξεις» που συμβαίνουν μέσα μας, ως συνέπεια των ρούχων που επιλέγουμε για να ντύσουμε το «έξω» μας...

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών ομάδας καθηγητών από τα πανεπιστήμια Penn State, της Notre Dame και του Kentucky, όχι μόνο τα σωστά ρούχα, αλλά τα επώνυμα, είναι αυτά που δίνουν αυτοπεποίθηση. Και θα ήταν πολύ φυσικό να εξεγερθεί κανείς με τα... φαινομενικά ταπεινά ένστικτα των ερευνών, που είναι σα να «δουλεύουν» για τα επώνυμα brands ένδυσης και υπόδησης. Μόνο που οι καθηγητές – κοινωνιολογίας και οικονομικών – που πήραν μέρος στην έρευνα, δεν λένε ακριβώς αυτό.

Ουσιαστικά, υπογραμμίζουν τα αισθήματα αυτοπεποίθησης, που μπορούν να αγγίξουν ακόμη και την έπαρση, όσων «ντύνονται για να πετύχουν», όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν.

«Η αίσθηση κύρους που προσφέρει σε κάποιον ένα συγκεκριμένο ακριβό κοστούμι, που φορά μόνο σε σοβαρά επαγγελματικά ραντεβού, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που μιλά, συμπεριφέρεται, κινείται. Και επειδή φυσικά πρόκειται για μια ωραία αίσθηση, ένα αίσθημα υπεροχής, είναι φυσικό να θέλει να επαναλαμβάνει αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς», λένε οι καθηγητές που επισημαίνουν ότι το πρώτο βήμα γι’ αυτό είναι η αγορά ακριβών ειδών ένδυσης και υπόδησης.

Το θέμα είναι πώς λειτουργεί κανείς, χωρίς το ακριβό κοστούμι και αν μπορεί να είναι το ίδιο χαλαρός και ταυτόχρονα δυναμικός, ακόμη και με τις πιτζάμες...

Μάλιστα, αυτή την ικανοποίηση που προσφέρουν τα ακριβά ρούχα, την παρομοιάζουν με χάπι placebo, που όμως την επίδραση του δεν μπορείς να την αγνοήσεις, νομίζεις για λίγο ότι είσαι κάποιος άλλος, κάποιος με εξουσία. Με τι; Με ένα ακριβό παντελόνι και ένα ζευγάρι πανάκριβες γόβες....

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Franc Germann, ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα καθηγητές, από το Πανεπιστήμιο της Notre Damme, δεν υπάρχει το... «τυχερό κοστούμι» ή το «γουρλίδικο φόρεμα» που κρατάμε για τις επαγγελματικές συναντήσεις.

«Υπάρχει μόνο η φίρμα, που είτε μας αρέσει είτε όχι μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση. Το αποτέλεσμα είναι ότι νιώθουμε καλύτερα, συμπεριφερόμαστε πιο έγκυρα, είμαστε λιγότεροι αγχωμένοι και γι’ αυτό κερδίζουμε τις εντυπώσεις», λέει, χωρίς όμως να ξεχνά και το σύνδρομο της Σταχτομπούτας, που χωρίς το μαγικό γοβάκι της επέστρεφε στο πάτωμα να σφουγγαρίζει δίχως τέλος.

Το θέμα είναι πώς λειτουργεί κανείς, χωρίς το ακριβό κοστούμι και αν μπορεί να είναι το ίδιο χαλαρός και ταυτόχρονα δυναμικός, ακόμη και με τις πιτζάμες...  

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ

σχόλια

1 σχόλια