Τα ακριβά ρούχα επηρεάζουν τη γνώμη μας για τον ίδιο μας τον εαυτό...

Τα ακριβά ρούχα επηρεάζουν τη γνώμη μας για τον ίδιο μας τον εαυτό... Facebook Twitter
Δεν υπάρχει το... «τυχερό κοστούμι» μας κοστούμι ή το «γουρλίδικο φόρεμα» που κρατάμε για τις επαγγελματικές συναντήσεις, σύμφωνα με έρευνα/. Υπάρχει μόνο η φίρμα, που είτε μας αρέσει είτε όχι μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση.
3

 

 

Η παροιμία λέει ότι «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά» και ότι καλό είναι να μην κρίνουμε τους άλλους τόσο από την εξωτερική τους εμφάνιση, όσο κι από τις ενδυματολογικές τους επιλογές.

Όμως, έρχεται μια νέα μελέτη και μάλιστα από την «καρδιά» ακαδημαϊκών κέντρων, που τροφοδοτούν την αγορά με επιχειρηματίες και οικονομολόγους και έχει να πει διάφορα ενδιαφέροντα για τις «μεταλλάξεις» που συμβαίνουν μέσα μας, ως συνέπεια των ρούχων που επιλέγουμε για να ντύσουμε το «έξω» μας...

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών ομάδας καθηγητών από τα πανεπιστήμια Penn State, της Notre Dame και του Kentucky, όχι μόνο τα σωστά ρούχα, αλλά τα επώνυμα, είναι αυτά που δίνουν αυτοπεποίθηση. Και θα ήταν πολύ φυσικό να εξεγερθεί κανείς με τα... φαινομενικά ταπεινά ένστικτα των ερευνών, που είναι σα να «δουλεύουν» για τα επώνυμα brands ένδυσης και υπόδησης. Μόνο που οι καθηγητές – κοινωνιολογίας και οικονομικών – που πήραν μέρος στην έρευνα, δεν λένε ακριβώς αυτό.

Ουσιαστικά, υπογραμμίζουν τα αισθήματα αυτοπεποίθησης, που μπορούν να αγγίξουν ακόμη και την έπαρση, όσων «ντύνονται για να πετύχουν», όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν.

«Η αίσθηση κύρους που προσφέρει σε κάποιον ένα συγκεκριμένο ακριβό κοστούμι, που φορά μόνο σε σοβαρά επαγγελματικά ραντεβού, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που μιλά, συμπεριφέρεται, κινείται. Και επειδή φυσικά πρόκειται για μια ωραία αίσθηση, ένα αίσθημα υπεροχής, είναι φυσικό να θέλει να επαναλαμβάνει αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς», λένε οι καθηγητές που επισημαίνουν ότι το πρώτο βήμα γι’ αυτό είναι η αγορά ακριβών ειδών ένδυσης και υπόδησης.

Το θέμα είναι πώς λειτουργεί κανείς, χωρίς το ακριβό κοστούμι και αν μπορεί να είναι το ίδιο χαλαρός και ταυτόχρονα δυναμικός, ακόμη και με τις πιτζάμες...

Μάλιστα, αυτή την ικανοποίηση που προσφέρουν τα ακριβά ρούχα, την παρομοιάζουν με χάπι placebo, που όμως την επίδραση του δεν μπορείς να την αγνοήσεις, νομίζεις για λίγο ότι είσαι κάποιος άλλος, κάποιος με εξουσία. Με τι; Με ένα ακριβό παντελόνι και ένα ζευγάρι πανάκριβες γόβες....

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Franc Germann, ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα καθηγητές, από το Πανεπιστήμιο της Notre Damme, δεν υπάρχει το... «τυχερό κοστούμι» ή το «γουρλίδικο φόρεμα» που κρατάμε για τις επαγγελματικές συναντήσεις.

«Υπάρχει μόνο η φίρμα, που είτε μας αρέσει είτε όχι μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση. Το αποτέλεσμα είναι ότι νιώθουμε καλύτερα, συμπεριφερόμαστε πιο έγκυρα, είμαστε λιγότεροι αγχωμένοι και γι’ αυτό κερδίζουμε τις εντυπώσεις», λέει, χωρίς όμως να ξεχνά και το σύνδρομο της Σταχτομπούτας, που χωρίς το μαγικό γοβάκι της επέστρεφε στο πάτωμα να σφουγγαρίζει δίχως τέλος.

Το θέμα είναι πώς λειτουργεί κανείς, χωρίς το ακριβό κοστούμι και αν μπορεί να είναι το ίδιο χαλαρός και ταυτόχρονα δυναμικός, ακόμη και με τις πιτζάμες...  

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υγεία και καινοτομία: Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχημένες startups

Radio Lifo / Υγεία και καινοτομία: Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχημένες startups

Οι νικητές του 13ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds περιγράφουν στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις βιώσιμες λύσεις επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βλαβερά τρανς λιπαρά που προκαλούν καρδιοπάθειες

The Health Book / 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βλαβερά τρανς λιπαρά που προκαλούν καρδιοπάθειες

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατανάλωση των τρανς λιπαρών ευθύνεται ετησίως για 500.000 πρόωρους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια. Πρόκειται για μια χημικά παρασκευασμένη κατηγορία λιπαρών που περιέχεται κατά κύριο λόγο στα υδρογονωμένα λίπη.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Eat (pray, love)

Υγεία & Σώμα / Πώς να τρώμε υγεινά το καλοκαίρι

Από τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού μέχρι τα πολύτιμα λιπαρά ωξέα των ψαριών, αυτά είναι τα συστατικά της υγιεινής καλοκαιρινής διατροφής που μας χαρίζουν την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να αδράξουμε τη μέρα, κάθε μέρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Μην φωνάζετε στα παιδία: Η νευροεπιστήμη δείχνει πως να μεγαλώνουν τα παιδιά στον 21ο αιώνα 

Υγεία & Σώμα / Νευροεπιστήμονες προειδοποιούν: Μη φωνάζετε στα παιδιά σας

Οι κλασικές τιμωρίες με φωνές και απειλές όχι μόνο δεν φέρνουν αποτελέσματα, αλλά στην πραγματικότητα αποδεικνύονται ακόμη και βλαβερές για τον εγκέφαλο των ανηλίκων. Η Γαλλίδα παιδίατρος Catherine Gueguen εξηγεί πώς να μεγαλώνετε σωστά το παιδί σας στον 21ο αιώνα.
NEWSROOM
Robert Waldinger, ψυχίατρος Harvard: Η ευτυχία εξαρτάται από το τι μας λείπει

Υγεία & Σώμα / Ψυχίατρος Harvard: Η ευτυχία σου εξαρτάται από αυτό που σού λείπει

Ο διευθυντής της μελέτης Harvard Study of Adult Development, Robert Waldinger, της πιο ολοκληρωμένης έρευνας που έγινε ποτέ για το τι μας κάνει ευτυχισμένους, μιλάει για τη χαρά, τις σχέσεις και πότε επιτρέπεται να εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Η τέχνη τού να μιλάς στα παιδιά

Υγεία & Σώμα / Ψυχολόγος και καθηγήτρια του Χάρβαρντ Rebecca Rolland: «Mη μιλάτε έτσι στα παιδιά, τα κάνετε ρομποτάκια»

Το βιβλίο της "Η τέχνη τού να μιλάς στα παιδιά" είναι ένας οδηγός που προσφέρει τροπους για να αλλάξετε τις καθημερινές διαδικαστικές συζητήσεις, σε συζητήσεις που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και ενισχύουν τους οικογενειακούς δεσμούς.
THE LIFO TEAM
Πέρα από τα προφανή των δηλώσεων του Πνευματικού για τους καρκινοπαθείς

Οπτική Γωνία / Πέρα από τα προφανή των δηλώσεων του Πνευματικού για τους καρκινοπαθείς

Ο καρκινοπαθής ή, επί το πολιτικά ορθότερο, ο «ογκολογικός ασθενής» δεν είναι απλώς ένας ασθενής σε ανάγκη – είναι μια συνθήκη: πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την περιπέτειά του, ακόμα κι αν το «μετά» είναι το φυσικό τέλος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια