Τα 6 μεγαλύτερα άγχη που μας δημιουργεί καθένα από τα social media

0

Υποτίθεται ότι η χρήση τους και ότι η συμμετοχή μας στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μας εξασφαλίζει τη χαρά της επικοινωνίας και της ενημέρωσης. Όμως, κάθε μέρα που περνάει, με το πεδίο των ηλεκτρονικών φίλων μας να διευρύνεται όλο και περισσότερο, φαίνεται ότι νέα άγχη εισβάλλουν στη ζωή μας, έγνοιες που προκύπτουν από την υπερσυνδεσιμότητα, από την ολοένα και μεγαλύτερη προσβασιμότητα μας στις ζωές των άλλων. από το γεγονός ότι -αθέλητα- μπαίνουμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε τη δική μας πραγματικότητα με όσα ζουν οι φίλοι, οι γνωστοί, οι συνάδελφοι, ακόμη και άγνωστοι προς εμάς άνθρωποι, στην πραγματική ζωή, τουλάχιστον. 

Την ίδια στιγμή, οι δικές μας προτιμήσεις και οι δικές μας ζωές είναι ομοίως εκτεθειμένες στα μάτια των άλλων και ενώ εμείς οι ίδιοι ποστάρουμε -κείμενα, φωτογραφίες, σκέψεις- και κάνουμε "like" σε όσα μας αρέσουν ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουμε να βρεθούμε κρινόμενοι ακριβώς για τις επιλογές μας. Όπως, για παράδειγμα στο Spotify, που μπορούμε να κριθούμε για το γούστο μας στη μουσική ή τις εμμονές μας με συγκεκριμένα τραγούδια. Ή στο LinkedIn εκεί που εκθέτουμε το βιογραφικό μας, τρέμοντας τη σύγκριση ή το ότι μπορεί να μη μας επιλέξουν για ένα εργασιακό πόστο ή για τη δουλειά που ονειρευόμασταν. Το να βρίσκεται το βιογραφικό μας σε κοινή θέα και να μπορεί ο οποιοσδήποτε να συγκρίνει τα επαγγελματικά του επιτεύγματα με τα δικά μας δεν είναι από τα πιο χαλαρωτικά που μπορεί να συμβούν σ' αυτή τη ζωή. 

Όλοι αυτοί οι "κανονιοβολισμοί" απόψεων και το "μοίρασμα" ιδεών και γνώμης στο Facebook, κατά καιρούς ωθούν πολλούς στο να αποσυνδεθούν από το Μέσο, προτιμώντας την ψυχική τους γαλήνη, από την ψευδαίσθηση της επικοινωνίας.

Το Instagram -κατά τους ειδικούς- προκαλεί τρόμο σε αρκετούς χρήστες, όχι μόνο γιατί ανησυχούν ότι θα χάσουν κάποιο event φίλων, αλλά γιατί ακριβώς σ' αυτό το κοινωνικό δίκτυο και λόγω της δύναμης της εικόνας, οι συγκρίσεις μπορούν να μας κάνουν ακαριαία δυστυχείς, ακόμη κι αν γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μία ωραιοποιημένη ή υπερβολική πραγματικότητα, σερβιρισμένη με πολλά πολλά φίλτρα. 

Το Twitter; Έχει κάποιος άγχος να μας προσφέρει; Φυσικά! Το άγχος του να φανούμε αργόστροφοι, πολυλογάδες, χωρις κάποια έξυπνη ατάκα που σίγουρα έχει προλάβει να "τουϊτάρει" κάποιος άλλος. Ειδικά το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης θεωρείται η αρένα του άγχους, της ταχύτητας και της επίδειξης δύναμης και ευστροφίας μέσα σε λίγους μόνο χαρακτήρες, γι' αυτό και πολλοί εγκαταλείπουν γρήγορα την προσπάθεια. Κάποιοι άλλοι πάλι βαριούνται όλο αυτό το γαϊτανάκι απαντήσεων που δεν σταματά ποτέ, αλλά και πάλι είναι ένα μέσο που τρέφεται με ατάκες, πολλές εξυπνάδες και κάποτε τρικούβερτους καβγάδες... 

Την ίδια στιγμή, οι λουστραρισμένες φωτογραφίες του Pinterest, ειδικά αυτές με είδη σπιτιού, σύμφωνα με έρευνα δημιουργούν κατά 42% αίσθημα ανεπάρκειας σε μητέρες που αισθάνονται ότι το σπίτι τους δεν ανταποκρίνεται στα υψηλά standard αισθητικής που θέτει το δίκτυο. 

Όσο για το Facebook, όλο αυτό το αίσθημα που κάποτε φτάνει να θυμίζει σχολικό re-union, όλοι αυτοί οι "κανονιοβολισμοί" απόψεων και το "μοίρασμα" ιδεών και γνώμης που κάποτε μετατρέπεται σε προσωπική επίθεση, κατά καιρούς ωθούν πολλούς στο να αποσυνδεθούν από το Μέσο, προτιμώντας την ψυχική τους γαλήνη, από την ψευδαίσθηση της επικοινωνίας.

 

Με στοιχεία από New York, The Cut

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

Ψυχή & Σώμα / Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

H καθημερινή χρήση αντηλιακού, ακόμα και στην πόλη, μοιάζει αυτονόητη, αν θέλεις να προφυλαχθείς από τα εγκαύματα, τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Υγεία & Σώμα / Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών το περνάμε στην παραλία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής αλλά και πώς να προλαμβάνουμε τα θαλάσσια ατυχήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ