Τα 6 μεγαλύτερα άγχη που μας δημιουργεί καθένα από τα social media

0

Υποτίθεται ότι η χρήση τους και ότι η συμμετοχή μας στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μας εξασφαλίζει τη χαρά της επικοινωνίας και της ενημέρωσης. Όμως, κάθε μέρα που περνάει, με το πεδίο των ηλεκτρονικών φίλων μας να διευρύνεται όλο και περισσότερο, φαίνεται ότι νέα άγχη εισβάλλουν στη ζωή μας, έγνοιες που προκύπτουν από την υπερσυνδεσιμότητα, από την ολοένα και μεγαλύτερη προσβασιμότητα μας στις ζωές των άλλων. από το γεγονός ότι -αθέλητα- μπαίνουμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε τη δική μας πραγματικότητα με όσα ζουν οι φίλοι, οι γνωστοί, οι συνάδελφοι, ακόμη και άγνωστοι προς εμάς άνθρωποι, στην πραγματική ζωή, τουλάχιστον. 

Την ίδια στιγμή, οι δικές μας προτιμήσεις και οι δικές μας ζωές είναι ομοίως εκτεθειμένες στα μάτια των άλλων και ενώ εμείς οι ίδιοι ποστάρουμε -κείμενα, φωτογραφίες, σκέψεις- και κάνουμε "like" σε όσα μας αρέσουν ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουμε να βρεθούμε κρινόμενοι ακριβώς για τις επιλογές μας. Όπως, για παράδειγμα στο Spotify, που μπορούμε να κριθούμε για το γούστο μας στη μουσική ή τις εμμονές μας με συγκεκριμένα τραγούδια. Ή στο LinkedIn εκεί που εκθέτουμε το βιογραφικό μας, τρέμοντας τη σύγκριση ή το ότι μπορεί να μη μας επιλέξουν για ένα εργασιακό πόστο ή για τη δουλειά που ονειρευόμασταν. Το να βρίσκεται το βιογραφικό μας σε κοινή θέα και να μπορεί ο οποιοσδήποτε να συγκρίνει τα επαγγελματικά του επιτεύγματα με τα δικά μας δεν είναι από τα πιο χαλαρωτικά που μπορεί να συμβούν σ' αυτή τη ζωή. 

Όλοι αυτοί οι "κανονιοβολισμοί" απόψεων και το "μοίρασμα" ιδεών και γνώμης στο Facebook, κατά καιρούς ωθούν πολλούς στο να αποσυνδεθούν από το Μέσο, προτιμώντας την ψυχική τους γαλήνη, από την ψευδαίσθηση της επικοινωνίας.

Το Instagram -κατά τους ειδικούς- προκαλεί τρόμο σε αρκετούς χρήστες, όχι μόνο γιατί ανησυχούν ότι θα χάσουν κάποιο event φίλων, αλλά γιατί ακριβώς σ' αυτό το κοινωνικό δίκτυο και λόγω της δύναμης της εικόνας, οι συγκρίσεις μπορούν να μας κάνουν ακαριαία δυστυχείς, ακόμη κι αν γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μία ωραιοποιημένη ή υπερβολική πραγματικότητα, σερβιρισμένη με πολλά πολλά φίλτρα. 

Το Twitter; Έχει κάποιος άγχος να μας προσφέρει; Φυσικά! Το άγχος του να φανούμε αργόστροφοι, πολυλογάδες, χωρις κάποια έξυπνη ατάκα που σίγουρα έχει προλάβει να "τουϊτάρει" κάποιος άλλος. Ειδικά το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης θεωρείται η αρένα του άγχους, της ταχύτητας και της επίδειξης δύναμης και ευστροφίας μέσα σε λίγους μόνο χαρακτήρες, γι' αυτό και πολλοί εγκαταλείπουν γρήγορα την προσπάθεια. Κάποιοι άλλοι πάλι βαριούνται όλο αυτό το γαϊτανάκι απαντήσεων που δεν σταματά ποτέ, αλλά και πάλι είναι ένα μέσο που τρέφεται με ατάκες, πολλές εξυπνάδες και κάποτε τρικούβερτους καβγάδες... 

Την ίδια στιγμή, οι λουστραρισμένες φωτογραφίες του Pinterest, ειδικά αυτές με είδη σπιτιού, σύμφωνα με έρευνα δημιουργούν κατά 42% αίσθημα ανεπάρκειας σε μητέρες που αισθάνονται ότι το σπίτι τους δεν ανταποκρίνεται στα υψηλά standard αισθητικής που θέτει το δίκτυο. 

Όσο για το Facebook, όλο αυτό το αίσθημα που κάποτε φτάνει να θυμίζει σχολικό re-union, όλοι αυτοί οι "κανονιοβολισμοί" απόψεων και το "μοίρασμα" ιδεών και γνώμης που κάποτε μετατρέπεται σε προσωπική επίθεση, κατά καιρούς ωθούν πολλούς στο να αποσυνδεθούν από το Μέσο, προτιμώντας την ψυχική τους γαλήνη, από την ψευδαίσθηση της επικοινωνίας.

 

Με στοιχεία από New York, The Cut

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ