Το σύνδρομο των «νεκρών γλουτών» (και γιατί μας) αφορά όλους

Το σύνδρομο των «νεκρών γλουτών» δεν αφορά μόνο όσους εργάζονται σε γραφείο, αλλά και όλους όσοι έχουν την τάση να βουλιάζουν για ώρες σ' έναν καναπέ βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας το αγαπημένο τους παιχνίδι ή απλώς σκρολάροντας στο κινητό τους.
1

 

 

Στη γη όχι της επαγγελίας, αλλά της καθιστικής εργασίας ο ιατρικός όρος "αμνησία των γλουτών" δεν είναι ούτε αστείος ούτε άγνωστος. Στις ΗΠΑ είναι σύνηθες το "σύνδρομο των νεκρών (σ.σ.: για την ακρίβεια "νεκρωμένων") γλουτών" και καταδιώκει τους σκληρά εργαζόμενους σε δουλειές γραφείου, δουλειές, δηλαδή, που απαιτούν την παραμονή σας σε μία καρέκλα για περισσότερες από 4 συνεχόμενες ώρες. 

Και ήδη είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι όσοι δουλεύουν σε γραφείο πρέπει να σηκώνονται από το κάθισμά τους για να περιορίζουν τις πιθανότητες εμφράγματος λόγω της καθιστικής ζωής, αλλά τι ακριβώς είναι αυτό το σύνδρομο; Σύμφωνα με τον Chris Kolba, φυσικοθεραπευτή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Οχάιο "όταν καθόμαστε για ώρες o μυς του ισχίου αποδυναμώνεται και σκληραίνει με αποτέλεσμα οι μυς των γλουτών να μην λαμβάνουν καμία εντολή για να κινηθούν. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι τα οπίσθια μας...ξεχνούν πώς να κινούνται, ατονεί η μνήμη των μυών σ' εκείνο το σημείο και αντίθετα στηριζόμαστε περισσότερο στην πλάτη για να στηρίξουμε το σώμα μας. Αυτό αρχίζει να γίνεται αντιληπτό με τους πρώτους πόνους χαμηλά στην πλάτη, μετά στο ισχίο, στα γόνατα και στους αστραγάλους κι αυτό συμβαίνει γιατί το ανθρώπινο σώμα -που είναι φτιαγμένο για να είναι όρθιο και για να κινείται- προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να αντισταθμίσει την ισορροπία στη στάση του". 

Μία τέτοια μορφή ζωής εγγυάται αυξημένες πιθανότητες υψηλής αρτηριακής πίεσης, κίνδυνο εμφράγματος και ανησυχητική αύξηση βάρους μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Όπως εξηγεί ο χειροπρακτικός σε κλινική του Κλίβελαντ, Andrew Bang, διάφορες εκδοχές του συνδρόμου περνούν από τα μάτια -και τα χέρια του- πολύ συχνά σε μηνιαία βάση και ειδικά στις ΗΠΑ -σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, η Γαλλία ή ακόμη και η Ιαπωνία- τα συμπτώματα είναι έντονα και εγγυώνται μία κακή ζωή, κυρίως σε εργαζόμενους πολυεθνικών που η δουλειά τους απαιτεί ατέλειωτες ώρες καθιστικής εργασίας, καμία απολύτως άσκηση. Επίσης, όπως αναφέρει η συνταξιοδότηση που αργεί σε κάποιες χώρες σε σχέση με κάποιες άλλες και το γεγονός ότι το αυτοκίνητο είναι ο μοναδικός τρόπος μετακίνησης επιτείνουν σωρευτικά το πρόβλημα. 

Όπως επισημαίνουν καρδιολόγοι της Mayo Clinic, μία τέτοια μορφή ζωής δεν εγγυάται μόνο αυξημένες πιθανότητες υψηλής αρτηριακής πίεσης, κίνδυνο εμφράγματος και ανησυχητική αύξηση βάρους μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα: μετά από λίγο καιρό αφαιρεί και την αισθητικότητα (την ικανότητα μας να νιώθουμε κάποιο μέρος του σώματος μας) στα συγκεκριμένα σημεία. 

Και βέβαια δεν αφορά μόνο όσους εργάζονται σε γραφείο, αλλά και όλους όσοι έχουν την τάση να βουλιάζουν για ώρες σ' έναν καναπέ βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας το αγαπημένο τους παιχνίδι ή απλώς σκρολάροντας στο κινητό τους. 

Εκείνο που συνίσταται, ακόμη κι αν φαντάζει αστείο μέσα σ' ένα γραφείο γεμάτο συναδέλφους ή ακόμη και τον προϊστάμενό μας, είναι όχι μόνο το να σηκωνόμαστε τακτικά από τη θέση μας και ει δυνατόν να περπατάμε για περίπου 10 λεπτά τη φορά, αλλά να σηκωνόμαστε, να τεντώνουμε τον κορμό και να προσπαθούμε να κινούμε τα πόδια μας, εντατικά, αν γίνεται και με βήμα καλπασμού. Ναι, μοιάζει γελοίο, αλλά είναι οι κινήσεις που μας γλιτώνουν από όλες τις παραπάνω παθήσεις της καθιστικής ζωής και κρατούν το σχήμα, τις αισθήσεις και την υγεία των οπισθίων μας.

Με στοιχεία από CNN.com, Self.com, Attn.com

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Ναι...Κι όταν σηκωθώ να "καλπάσω" για 10 λεπτά και με ρωτήσει το αφεντικό τι κάνω δε θα με διώξει με τις κλωτσιές; Αλλά δεν πειράζει, έτσι κι αλλιώς νεκροί είναι οι γλουτοί, δε θα πονέσω!