SOS AIDS : Oι 10 ερωτήσεις

Facebook Twitter
0

 Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Τα χιλιάδες τηλεφωνήματα που έγιναν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στην Τηλεφωνική Γραμμή Επικοινωνίας του ΚΕΕΛΠΝΟ έδειξαν άγνοια, ανευθυνότητα και αφέλεια σε μεγάλη μέρος του γενικού πληθυσμού. Οι ‘Ελληνες εραστές αποφεύγουν, τελικά, το προφυλακτικό.

Πολλοί για παράδειγμα δεν ήξεραν ότι αυτό που χρησιμοποίησαν ήταν μόνον για στοματικό σεξ (!), και αναπόφευκτα έσπασε και τους έθεσε σε κίνδυνο. ‘Αλλοι δήλωσαν ότι «την κοπέλα δεν την ήξεραν, αλλά τους φαινόταν υγιής». Πολλοί έφτασαν στα νοσοκομεία να εξεταστούν  λέγοντας ότι «έμοιαζε κάπως με μια από αυτές η κοπέλα», ενώ μπορεί και να μην είχαν πάει  «ποτέ με κοπέλα» παρατηρούν οι γιατροί, κι όμως τώρα τόλμησαν να έρθουν.

Όπως και να χει, και κάτω από την βίαιη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, το ελληνικό κοινό  κινητοποιήθηκε και εξοικειώθηκε με την διαδικασία ελέγχου hiv, και σίγουρα έσπασε κάπως ο κωδικός του «εμένα δεν θα μου συμβεί ποτέ».

Οι ψυχολόγοι λένε, ότι αυτή η παράφορα αφελής ελληνική συμπεριφορά του «χωρίς προφύλαξη ακόμη και με αγνώστους…» ξεκινάει συχνά από υποσυνείδητη ανάγκη για συναισθηματική σχέση (!), που μπορεί, ναι, να καταλήξει σε εγκληματική αυτό-καταστροφικότητα έως και εντός οίκου ανοχής.

Αυτό που κατάλαβαν τελικά τα συστήματα πρόληψης, είναι ότι  στην Ελλάδα χρειάζεται προφανώς να ακούσουν  όλοι, όλους τους κινδύνους από την αρχή…

Ερώτηση 1 :  Ti είδους επαφή είχατε: κολπική, πρωκτική  ή στοματική

      Με σειρά επικινδυνότητας πρώτη είναι η πρωκτική, και μετά κολπική και στοματική.

Ερώτηση 2 :  Με ή χωρίς προφύλαξη;

       Από την ώρα που αναφέρεται η επαφή χωρίς προφύλαξη, συστήνεται άμεση εξέταση.

Ερώτηση 3: Το προφυλακτικό χρησιμοποιήθηκε από την αρχή της επαφής ή αργότερα;

       Είναι μεγάλο το ποσοστό ατόμων που χρησιμοποιούν το προφυλακτικό μόνον πριν την εκσπερμάτωση, κάτι που κλασσικά αφορούσε στις ετεροφυλικές σχέσεις για την αποφυγή εγκυμοσύνης. Η εκσπερμάτωση συγκεντρώνει όντως το μέγιστο ποσοστό μολυσματικότητας  κολπικά ή πρωκτικά. Αν όμως ο κίνδυνος για ΗΙV μόλυνση περιοριζόταν στην εκσπερμάτωση και μόνον, δεν θα κολλούσαν ποτέ aids από τις γυναίκες οι άνδρες.

Το προφυλακτικό πρέπει να χρησιμοποιείται απαραιτήτως από την αρχή για να αποτραπεί η μόλυνση σε άνδρα και γυναίκα, και σε gay ζευγάρια, φυσικά.

Ερώτηση 4 : To προφυλακτικό έσπασε; Πότε το διαπιστώσατε;

Πολλοί, ακόμα κι αν το προφυλακτικό έσπασε, θέλουν να πιστεύουν ότι «κάτι έκανε, και σπασμένο, κάτι προφύλαξε», πράγμα που επιστημονικά δεν ισχύει επουδενί, ειδικά αν δεν έχει διαπιστωθεί καν η στιγμή του ατυχήματος.

Ερώτηση 5 : Την «κοπέλα» την ξέρατε ή όχι;

Αν όχι, και ήταν εκδιδόμενη, πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος να είναι οροθετική, εκτός αν εκδίδεται νόμιμα, και έτσι είναι υποχρεωτικό να ελέγχεται κάθε 15 ημέρες.

Η ανδρική πορνεία στην Ελλάδα είναι παράνομη. Νόμιμα εκδιδόμενοι άνδρες δεν υπάρχουν (ελληνικής ή ξένης εθνικότητας), άρα τίποτε δεν τους υποχρεώνει να ελέγχονται για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και hiv.

Ερώτηση 6: Είχατε πιεί;

Η ερώτηση αυτή γίνεται γιατί υπό την επήρεια μέθης πολλοί δεν ελέγχουν τις πράξεις τους ή θυμούνται το συμβάν… θολά.

Ερώτηση 7 : Είχατε «τριφτεί» πριν την συνουσία  (χωρίς προφύλαξη ) ή όχι;

Η ερώτηση αφορά τα άλλα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα εκτός HIV.

Ερώτηση 8 : Tην εθνικότητα  «της κοπέλας» την γνωρίζετε; Αν όχι , ήταν  έγχρωμη;

Άτομα προερχόμενα από αφρικανικές χώρες, όπως και από άλλες χώρες της ινδικής χερσονήσου κ.α., θεωρούνται υψηλότερης επικινδυνότητας, ανάλογα με τα ποσοστά μολύνσεων των χωρών τους.

Ερώτηση 9 :  Την «κοπέλα» την πήρατε από τον δρόμο ή όχι;

Το street market θεωρείται (σε σχέση με τον οίκο ανοχής) πολλαπλάσια επικίνδυνο - επειδή οι οίκοι ανοχής οφείλουν να είναι νόμιμοι.

 

Ερώτηση  10:  ‘Hταν χρήστρια ή όχι;

Οι χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών βρίσκονται μολυσμένοι σε τεράστια ποσοστό. Τελευταίες  καταγραφές δείχνουν ότι κάποιοι τοξικομανείς, λόγω ανάγκης, εκδίδονται, και αν ο πελάτης το ζητήσει και χωρίς προφυλακτικό.

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ