SOS AIDS : Oι 10 ερωτήσεις

Facebook Twitter
0

 Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Τα χιλιάδες τηλεφωνήματα που έγιναν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στην Τηλεφωνική Γραμμή Επικοινωνίας του ΚΕΕΛΠΝΟ έδειξαν άγνοια, ανευθυνότητα και αφέλεια σε μεγάλη μέρος του γενικού πληθυσμού. Οι ‘Ελληνες εραστές αποφεύγουν, τελικά, το προφυλακτικό.

Πολλοί για παράδειγμα δεν ήξεραν ότι αυτό που χρησιμοποίησαν ήταν μόνον για στοματικό σεξ (!), και αναπόφευκτα έσπασε και τους έθεσε σε κίνδυνο. ‘Αλλοι δήλωσαν ότι «την κοπέλα δεν την ήξεραν, αλλά τους φαινόταν υγιής». Πολλοί έφτασαν στα νοσοκομεία να εξεταστούν  λέγοντας ότι «έμοιαζε κάπως με μια από αυτές η κοπέλα», ενώ μπορεί και να μην είχαν πάει  «ποτέ με κοπέλα» παρατηρούν οι γιατροί, κι όμως τώρα τόλμησαν να έρθουν.

Όπως και να χει, και κάτω από την βίαιη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, το ελληνικό κοινό  κινητοποιήθηκε και εξοικειώθηκε με την διαδικασία ελέγχου hiv, και σίγουρα έσπασε κάπως ο κωδικός του «εμένα δεν θα μου συμβεί ποτέ».

Οι ψυχολόγοι λένε, ότι αυτή η παράφορα αφελής ελληνική συμπεριφορά του «χωρίς προφύλαξη ακόμη και με αγνώστους…» ξεκινάει συχνά από υποσυνείδητη ανάγκη για συναισθηματική σχέση (!), που μπορεί, ναι, να καταλήξει σε εγκληματική αυτό-καταστροφικότητα έως και εντός οίκου ανοχής.

Αυτό που κατάλαβαν τελικά τα συστήματα πρόληψης, είναι ότι  στην Ελλάδα χρειάζεται προφανώς να ακούσουν  όλοι, όλους τους κινδύνους από την αρχή…

Ερώτηση 1 :  Ti είδους επαφή είχατε: κολπική, πρωκτική  ή στοματική

      Με σειρά επικινδυνότητας πρώτη είναι η πρωκτική, και μετά κολπική και στοματική.

Ερώτηση 2 :  Με ή χωρίς προφύλαξη;

       Από την ώρα που αναφέρεται η επαφή χωρίς προφύλαξη, συστήνεται άμεση εξέταση.

Ερώτηση 3: Το προφυλακτικό χρησιμοποιήθηκε από την αρχή της επαφής ή αργότερα;

       Είναι μεγάλο το ποσοστό ατόμων που χρησιμοποιούν το προφυλακτικό μόνον πριν την εκσπερμάτωση, κάτι που κλασσικά αφορούσε στις ετεροφυλικές σχέσεις για την αποφυγή εγκυμοσύνης. Η εκσπερμάτωση συγκεντρώνει όντως το μέγιστο ποσοστό μολυσματικότητας  κολπικά ή πρωκτικά. Αν όμως ο κίνδυνος για ΗΙV μόλυνση περιοριζόταν στην εκσπερμάτωση και μόνον, δεν θα κολλούσαν ποτέ aids από τις γυναίκες οι άνδρες.

Το προφυλακτικό πρέπει να χρησιμοποιείται απαραιτήτως από την αρχή για να αποτραπεί η μόλυνση σε άνδρα και γυναίκα, και σε gay ζευγάρια, φυσικά.

Ερώτηση 4 : To προφυλακτικό έσπασε; Πότε το διαπιστώσατε;

Πολλοί, ακόμα κι αν το προφυλακτικό έσπασε, θέλουν να πιστεύουν ότι «κάτι έκανε, και σπασμένο, κάτι προφύλαξε», πράγμα που επιστημονικά δεν ισχύει επουδενί, ειδικά αν δεν έχει διαπιστωθεί καν η στιγμή του ατυχήματος.

Ερώτηση 5 : Την «κοπέλα» την ξέρατε ή όχι;

Αν όχι, και ήταν εκδιδόμενη, πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος να είναι οροθετική, εκτός αν εκδίδεται νόμιμα, και έτσι είναι υποχρεωτικό να ελέγχεται κάθε 15 ημέρες.

Η ανδρική πορνεία στην Ελλάδα είναι παράνομη. Νόμιμα εκδιδόμενοι άνδρες δεν υπάρχουν (ελληνικής ή ξένης εθνικότητας), άρα τίποτε δεν τους υποχρεώνει να ελέγχονται για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και hiv.

Ερώτηση 6: Είχατε πιεί;

Η ερώτηση αυτή γίνεται γιατί υπό την επήρεια μέθης πολλοί δεν ελέγχουν τις πράξεις τους ή θυμούνται το συμβάν… θολά.

Ερώτηση 7 : Είχατε «τριφτεί» πριν την συνουσία  (χωρίς προφύλαξη ) ή όχι;

Η ερώτηση αφορά τα άλλα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα εκτός HIV.

Ερώτηση 8 : Tην εθνικότητα  «της κοπέλας» την γνωρίζετε; Αν όχι , ήταν  έγχρωμη;

Άτομα προερχόμενα από αφρικανικές χώρες, όπως και από άλλες χώρες της ινδικής χερσονήσου κ.α., θεωρούνται υψηλότερης επικινδυνότητας, ανάλογα με τα ποσοστά μολύνσεων των χωρών τους.

Ερώτηση 9 :  Την «κοπέλα» την πήρατε από τον δρόμο ή όχι;

Το street market θεωρείται (σε σχέση με τον οίκο ανοχής) πολλαπλάσια επικίνδυνο - επειδή οι οίκοι ανοχής οφείλουν να είναι νόμιμοι.

 

Ερώτηση  10:  ‘Hταν χρήστρια ή όχι;

Οι χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών βρίσκονται μολυσμένοι σε τεράστια ποσοστό. Τελευταίες  καταγραφές δείχνουν ότι κάποιοι τοξικομανείς, λόγω ανάγκης, εκδίδονται, και αν ο πελάτης το ζητήσει και χωρίς προφυλακτικό.

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ