Πότε χρειάζονται οι υγιείς γυναίκες γυναικολόγο εξειδικευμένο στην Ογκολογία

Πότε χρειάζονται οι υγιείς γυναίκες γυναικολόγο εξειδικευμένο στην Ογκολογία Facebook Twitter
Πληθώρα επιστημονικών δεδομένων αποδεικνύουν πως οι γυναίκες με καρκίνο του γεννητικού συστήματος έχουν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης και ποιότητα ζωής όταν αντιμετωπίζονται χειρουργικά από γυναικολόγο ογκολόγο.
0


Η ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ αποτελεί επίσημη εξειδίκευση της Μαιευτικής-Γυναικολογίας και επικεντρώνεται στην αποτελεσματική πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου. Για να απονεμηθεί ο τίτλος του γυναικολόγου ογκολόγου σε διεθνές επίπεδο (π.χ. από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας-ESGO) απαιτείται η ολοκλήρωση εγκεκριμένων προγραμμάτων εξειδίκευσης που υπηρετούν τους ανωτέρω στόχους με τον καλύτερο τρόπο.

Πληθώρα επιστημονικών δεδομένων αποδεικνύουν πως οι γυναίκες με καρκίνο του γεννητικού συστήματος έχουν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης και ποιότητα ζωής όταν αντιμετωπίζονται χειρουργικά από γυναικολόγο ογκολόγο. Ας δούμε ποιες υγιείς γυναίκες ωφελούνται όταν τον επισκέπτονται στο πλαίσιο του ετήσιου ελέγχου τους.  

Καταρχάς, οι γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Στις γυναίκες αυτές η πρόληψη του καρκίνου αναδεικνύεται ως ύψιστη προτεραιότητα για τη διασφάλιση της υγείας και οικογενειακής ευτυχίας τους. Απαιτούν να γίνεται με τα πιο σύγχρονα μέσα και να εγγυάται τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία.

Στις μέρες μας, η Γυναικολογική Ογκολογία απευθύνεται πλέον και σε κάθε υγιή γυναίκα που θέτει την πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου ως απόλυτη προτεραιότητά της.

Επίσης, οι γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση ή βρίσκονται ήδη σε αυτή. Πρόκειται συνήθως για γυναίκες άνω των 45 ετών, δηλαδή για ηλικίες κατά τις οποίες αυξάνουν τα ποσοστά εμφάνισης γυναικολογικού καρκίνου. Χρειάζονται να νιώθουν ότι αποτελούν προτεραιότητα του γυναικολογικού ιατρείου στο οποίο εμπιστεύονται την υγεία τους και ότι τους διατίθεται ο χρόνος που απαιτεί η ολοκληρωμένη ενημέρωση, εξέταση και συμβουλευτική τους.

portrait
Δρ. Βασίλειος Σιούλας, Χειρουργός Γυναικολόγος

Φυσικά, στις ωφελούμενες περιλαμβάνονται και οι γυναίκες με υψηλό κίνδυνο για ανάπτυξη γυναικολογικού καρκίνου. Σε ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό γυναικολογικoύ καρκίνου, σύνδρομο Lynch και οι φορείς μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια (π.χ. BRCA1 & BRCA2). Η γυναικολογική παρακολούθηση σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να εξατομικεύεται, να αξιοποιεί τις νέες δυνατότητες των μοριακών ελέγχων και να τηρεί αυστηρά τις αντίστοιχες διεθνείς οδηγίες.

Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες με προκαρκινικές βλάβες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν, για παράδειγμα, γυναίκες που εμφανίζουν αλλοιώσεις στον τράχηλο από τους ογκογόνους τύπους του ιού HPV. Η περιοδική παρακολούθηση και, αν απαιτηθεί, αντιμετώπισή τους από εξειδικευμένους γιατρούς είναι ιδιαίτερα σημαντική για να αποτραπεί οποιαδήποτε δυσμενής εξέλιξη του προβλήματος που τις απασχολεί. 

Επίσης, γυναικολόγο-ογκολόγο χρειάζονται οι γυναίκες που έχουν περάσει καρκίνο μαστού. Στις περιπτώσεις αυτές ο κίνδυνος εμφάνισης γυναικολογικού καρκίνου μπορεί να αυξάνεται. Αυτό, συνήθως, οφείλεται στους κοινούς προδιαθεσικούς παράγοντες (π.χ. παχυσαρκία) και σε γονιδιακές μεταλλάξεις που έχει ο καρκίνος του μαστού με τις κακοήθειες της μήτρας και των ωοθηκών ή, πολύ σπανιότερα, σε ανεπιθύμητες ενέργειες της φαρμακευτικής τους θεραπείας.

Για πολλά χρόνια γνωρίζαμε πως οι γυναίκες με συμπτώματα ύποπτα για γυναικολογικό καρκίνο (π.χ. κολπική αιμόρροια στην εμμηνόπαυση) και όσες είχαν ήδη διαγνωστεί με τη νόσο ωφελούνταν ιδιαίτερα όταν ανέθεταν τη διερεύνηση και χειρουργική αντιμετώπισή τους σε εξειδικευμένο γυναικολόγο-ογκολόγο. Στις μέρες μας, η Γυναικολογική Ογκολογία απευθύνεται πλέον και σε κάθε υγιή γυναίκα που θέτει την πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου ως απόλυτη προτεραιότητά της.

Με την εξατομίκευση των αναγκών, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Μοριακής Ιατρικής και, στις λίγες περιπτώσεις που επιβάλλεται, τις προληπτικές επεμβάσεις (π.χ. Angelina Jolie), τα αποτελέσματα μπορεί και πρέπει να είναι σημαντικά καλύτερα. Άλλωστε, είναι σαφές πως η προσκόλληση αποκλειστικά στo δίπτυχο «PAP test - γυναικολογικό υπερηχογράφημα» και η μονόπλευρη επικέντρωση σε θέματα αναπαραγωγής και κύησης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας γυναίκας ανεξαρτήτως ηλικίας. 

Δρ. Βασίλειος Σιούλας
Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία στο διεθνούς φήμης Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης & απόφοιτος του προγράμματος Surgical Leadership της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.sioulas-gyn.gr.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ