Πώς τα πρόσθετα τροφίμων σε παχαίνουν ακόμη κι όταν κάνεις δίαιτα

 Πώς τα πρόσθετα τροφίμων σε παχαίνουν ακόμη κι όταν κάνεις δίαιτα Facebook Twitter
2


Στα ψιλά γράμματα της ετικέτας οποιουδήποτε επεξεργασμένου τροφίμου στο σούπερ μάρκετ αναγράφονται γαλακτωματοποιητές: συστατικά όπως η λεκιθίνη, πολυοσορβικό 80, καραγενάνη, πολυγλυκερόλες, κόμμι και άλλα, που εξασφαλίζουν ότι κάποια συστατικά - κυρίως έλαια και λίπη – δεν θα διαχωριστούν. Χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της υφής και για να επεκτείνουν τον χρόνο ζωής πολλών τροφίμων που βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ, όπως σε παγωτά και σε ντρέσινγκ σαλάτας και σε κατεψυγμένα είδη.


Τώρα μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature δείχνει ότι αυτά τα συστατικά ίσως συμβάλλουν στην αύξηση του ποσοστού της παχυσαρκίας, σε σύνδρομα του μεταβολισμού και στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου παρεμβαίνοντας στα μικρόβια του γαστρεντερικού σωλήνα.


Η είδηση μπορεί να προβληματίσει τους καταναλωτές, καθώς πολλά από αυτά τα συστατικά εμφανίζονται σε πολλά τρόφιμα που θεωρούνται «υγιεινά», καθώς σύμφωνα με τις ετικέτες τους έχουν μειωμένα τρανς και γλουτένη, και πολλά από αυτά χαρακτηρίζονται βιολογικά.

Τα πρόσθετα τροφίμων σε καμία περίπτωση δεν είναι «η μόνη αιτία της επιδημίας της παχυσαρκίας ή της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου». Όμως οι γαλακτωματοποιητές μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην υπερβολική κατανάλωση τροφής.


«Αυτό που προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια είναι να καταλάβουμε σε τι οφείλεται η αύξηση των συνδρόμων του μεταβολισμού και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου» που επηρεάζουν την πέψη, εξηγεί ο Andrew Gewitz, καθηγητής βιολογίας στο Georgia State University και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Τα σύνδρομα μεταβολισμού περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τον αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Όλες αυτές οι ασθένειες, εξηγεί ο Gewitz, «συνδέονται με τις αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου.»


Ο Gewitz συμπληρώνει ότι τα πρόσθετα τροφίμων σε καμία περίπτωση δεν είναι «η μόνη αιτία της επιδημίας της παχυσαρκίας ή της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου». Όμως οι γαλακτωματοποιητές μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην υπερβολική κατανάλωση τροφής.


Επισημαίνει επίσης ότι το γεγονός ότι οι γαλακτωματοποιητές είναι «πολύ κοινοί» στα πρόσθετα τροφίμων και η αυξημένη τους χρήση «σχεδόν συμπίπτει με την αύξηση αυτών των χρόνιων παθήσεων».


Το γεγονός ότι οι γαλακτωματοποιητές φαίνεται να σχετίζονται με πεπτικά προβλήματα και ότι χρησιμοποιούνται σε ορισμένα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, χωρίς γλουτένη και λακτόζη, και επιλέγονται από τους καταναλωτές για λόγους υγείας, εγείρει πρόσθετα ερωτήματα. Στη συνέχεια οι επιστήμονες σχεδιάζουν να εξετάσουν επιπλέον γαλακτωματοποιητές και να συνεχίσουν με δοκιμές σε ανθρώπους.


Η πρόσφατη, μεγάλη αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με τον μεταβολισμό δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στη γενετική, λέει ο Gewitz. Η γενετική του ανθρώπου δεν έχει αλλάξει κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με τη Marion Nestle, καθηγήτρια διατροφής και μελέτης τροφίμων του NYU, «η μελέτη δείχνει ότι τα τεχνητά πρόσθετα τροφίμων μπορεί να μην είναι ακίνδυνα και η χρήση τους πρέπει να εξετάζεται με προσοχή.»

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

Ψυχή & Σώμα / Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

H καθημερινή χρήση αντηλιακού, ακόμα και στην πόλη, μοιάζει αυτονόητη, αν θέλεις να προφυλαχθείς από τα εγκαύματα, τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Υγεία & Σώμα / Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών το περνάμε στην παραλία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής αλλά και πώς να προλαμβάνουμε τα θαλάσσια ατυχήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Kι εγώ ερωτώ: θυμάστε την λεκιθίνη σόγιας σε κάψουλες που πριν 20 χρόνια διαφημιζόταν (ακόμα διαφημίζεται!!) ως βοήθημα για το αδυνάτισμα; Γιατί οι άνθρωποι χρειάζεται να πιστέυουν σε μαγικά ματζούνια και σε δίαιτες αποκλεισμού (χωρίς λακτόζη, χωρίς γλουτένη, χωρίς...) για να θεωρούν ότι τρέφονται ΟΚ;
Οι λόγοι είναι πολλοί και ποικίλοι. Έχει να κάνει με το ίδιο το αντικείμενο της διατροφής και το γεγονός πως όλοι μας το χρησιμοποιούμε καθημερινά ( τα τρόφιμα δηλαδή ), έχει να κάνει με το τι ισχύει στην αγορά ( και όχι στην επιστήμη ), όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και από τους ίδιους τους διαιτολόγους μεταξύ άλλων, με το ότι όταν μια νοοτροπία έχει επικρατήσει δεν αλλάζει καθόλου εύκολα ...Εν τέλει είναι ένα θέμα που απαιτεί ένα τεράστιο κείμενο και δύσκολα αναπτύσσεται σε λίγες γραμμές.