Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κάνεις ντους

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κάνεις ντους Facebook Twitter
Πρωί ή βράδυ; Τα επιχειρήματα δίνουν και παίρνουν σε αυτή την μάχη δίχως τελειωμό.
2

Πρωινό Ξύπνημα

Οι πρωινοί υποστηρίζουν πως είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξυπνήσουν και να ενεργοποιηθούν. Ο καλύτερος τρόπος να σουλουπώσουν τα ανακατεμένα τους μαλλιά, να διώξουν τον ιδρώτα από τον ύπνο ή την πρωινή γυμναστική-για τους πιο αθλητικούς-, να τονώσουν το σώμα τους με άρωμα φρεσκάδας, ακόμα και να οργανώσουν αυτά που έχουν να κάνουν μέσα στη μέρα.

Η ψυχολόγος και ειδική σε θέματα ύπνου Dr Jannet Kennedy αναφέρει πως «Ένα ελαφρώς δροσερό, όχι κρύο ντους, ενισχύει την εγρήγορση και τονώνει την ψυχολογία μας». Ο Yen Reis, ιδρυτής της εταιρίας Skin Laundry υποστηρίζει πως «Το δέρμα μας δείχνει πιο υγιές όταν το πρώτο πράμα που κάνουμε το πρωί είναι να το καθαρίζουμε. Είναι σημαντικό αυτό να γίνεται πριν βγούμε στον ήλιο, στη βρομιά και στο καυσαέριο της πόλης».

Νυχτερινή χαλάρωση

Από την άλλη οι φανατικοί λάτρεις του βραδινού ντους μάχονται σθεναρά υποστηρίζοντας πως είναι ο πιο καλός και αποτελεσματικός τρόπος για να χαλαρώσεις και να σε πάρει ο ύπνος. Πλήθος ερευνών έχουν αποδείξει ότι μειώνει τα επίπεδα του άγχους και απελευθερώνει την ένταση από το σώμα και τους μυς μας. Οι ειδικοί βέβαια επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να κάνουμε μπάνιο αμέσως πριν τον ύπνο, γιατί η θερμοκρασία μας είναι ακόμα υψηλή και δεν μας βοηθάει να αποκοιμηθούμε.

Η Dr Kennedy λέει πως « Καλό είναι να γίνεται 90 λεπτά τουλάχιστον πριν πέσουμε στο κρεβάτι, το ντους αυξάνει τεχνητά τη θερμοκρασία σώματος και επιτρέπει την ταχύτερη ψύξη κάτι που επιταχύνει τον ύπνο». Μην παρασυρθούμε όμως, η παραμονή στο μπάνιο δεν θα πρέπει να διαρκεί πολύ, γιατί υπάρχει ενδεχόμενο λόγο των ατμών και της υψηλής θερμοκρασίας να καταστραφεί η επιδερμίδα μας. Ο δερματολόγος Dr Gary Goldenberg από τη Νέα Υόρκη συνιστά μέγιστο όριο 5 εώς 10 λεπτά. Συγκεκριμένα λέει ότι «Το πολύ καυτό νερό ερεθίζει το δέρμα και αφαιρεί την λιπαρότητα κάνοντας το ξηρό και θαμπό». Με αυτόν τον τρόπο δεν σπαταλάμε πολύ νερό και ρεύμα για να το ζεστάνουμε εξοικονομώντας χρήματα και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ωστόσο ο Dr Goldenberg παραδέχεται ότι αν και δεν υπάρχει λάθος ώρα για να κάνει κανείς μπάνιο, τα βρόμικα σεντόνια μπορεί να μας κάνουν να το ξανασκεφτούμε. Στη διάρκεια της νύχτας ιδρώτας και βακτήρια κολλάνε στο δέρμα μας κάνοντας την ιδέα για ένα πρωινό μπάνιο αρκετά καλή.


Προτείνει ακόμη και ταχείας χρήσης προϊόντα καθαρισμού σώματος και προσώπου, για όσους βιάζονται πολύ. Καλό θα ήταν όμως να ελέγξουμε αν είμαστε αλλεργικοί σε τέτοια παρασκευάσματα.


Και Πρωί και Βράδυ;

Για εκείνους που δεν έχουν ταχθεί ακόμη σε κάποιο στρατόπεδο ο Dr Goldenberg λέει «Κάνοντας 2 φορές την μέρα ντους, το σώμα και το τριχωτό της κεφαλής αισθάνονται αρκετά ωραία, αρκεί να είναι σύντομο ώστε να μην αποκτήσεις εκζέματα ή δερματίτιδα. Αν έχεις χρησιμοποιήσει τα μέσα ή έχεις πάει γυμναστήριο τότε το νυχτερινό μπάνιο επιβάλλεται. Θα διώξεις τα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ακμή και ερεθισμό».


O Heat Williams, διευθυντής μάρκετινγκ στο Μπρούκλιν κάνει ντους τουλάχιστον 2 φορές την μέρα, μια συνήθεια που ανέπτυξε από τότε που ήταν δάσκαλος σε σχολείο. « Με τόσα μικρόβια που κυκλοφορούν στα σχολεία και με το να είμαι όλη μέρα έξω, το ντους ήταν αναγκαίο» λέει.


Όσο για αυτούς που δεν έχουν ακόμα κατασταλάξει υπάρχει και το ντους οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ειδικά αν ζει κανείς σε πολυκατοικία όπου η θερμοκρασία το νερού έχει διακυμάνσεις, μπορεί να επωφεληθεί και να κάνει μπάνιο σε ώρες εκτός αιχμής.

Αν και τα επιχειρήματα δίνουν και παίρνουν σε αυτή την μάχη δίχως τελειωμό σημειώνεται ένα ελαφρό προβάδισμα για την ομάδα των βραδινών. Το νυχτερινό μπάνιο αποδεικνύεται ότι έχει λίγα περισσότερα οφέλη αφού η καθημερινή μας τριβή με τον έξω κόσμο μας φέρνει σε επαφή με αρκετά μικρόβια που πρέπει να αποβάλλουμε πριν πέσουμε στο κρεβάτι. Μπορεί ακόμη να μην έχουμε κατασταλάξει πια είναι η καταλληλότερη ώρα, ένα όμως είναι σίγουρο, χρειάζεται μέσα στη μέρα να κάνουμε μπάνιο. Μένει μόνο να επιλέξουμε το πότε.

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Όπως τον βολεύει τον καθένα. Είτε βράδυ, είτε πρωί ή και τα δύο. Εγώ κάνω το πρωί και όταν επιστρέφω από την δουλειά μου. Το θέμα είναι να κάνουμε μπάνιο καθημερινά, γιατί γνωρίζω ανθρώπους που κάνουν μπάνιο ανά 2 ή και τρεις ημέρες... Ω ναι!...Υ.Γ.: Προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με το λούσιμο, το οποίο πρέπει να γίνεται, ιδανικά, ανά τρεις ημέρες, το συντομότερο ανά δύο. Και αυτό έχει να κάνει με την υγεία του τριχωτού της κεφαλής.Υ.Γ.2: Επίσης πλύσιμο, οπωσδήποτε, κάθε φορά, μετά την χρήση της λεκάνης.