Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς. Facebook Twitter
Προς το παρόν, η αιτιολογία είναι άγνωστη, αλλά σε μεγάλο ποσοστό των περιστατικών έχει ανιχνευθεί αδενοϊός που γενικότερα ανιχνεύεται σε υψηλότερα ποσοστά σε παιδιά το τελευταίο διάστημα σε σχέση με προηγούμενες χρονικές περιόδους.
0

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η παγκόσμια ιατρική κοινότητα εξαιτίας της εμφάνισης πολλαπλών περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας. Στη Βρετανία από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί περίπου 114 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας, αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, που εντοπίστηκαν σε παιδιά ηλικίας κάτω των δεκαέξι ετών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση των βρετανικών υγειονομικών αρχών, τα παιδιά στην πλειονότητά τους είναι ηλικίας μεταξύ των τριών και πέντε ετών. Συγχρόνως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κλινική εικόνα ξεκινά συχνά με συμπτώματα τύπου γαστρεντερίτιδας, ακολουθούμενα από την εμφάνιση ίκτερου.

Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα οξείας ηπατίτιδας, αλλά οι υγειονομικές περιφέρειες βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς δεν αποκλείουν την εμφάνιση κρουσμάτων και στην Ελλάδα. Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι ήδη τουλάχιστον ένα παιδί έχει πεθάνει εν μέσω αύξησης των περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας από άγνωστη αιτία και διευκρίνισε ότι υπάρχει ενημέρωση για περισσότερα από 160 κρούσματα σε δώδεκα χώρες.

Να θυμίσουμε ότι η ηπατίτιδα είναι η φλεγμονή του ήπατος που μπορεί να προκύψει από την αντίδραση ενός ιστού σε ερεθισμό ή τραυματισμό. Γενικά, πάντως, οδηγεί σε πόνο, ερυθρότητα και οίδημα. Προς το παρόν, η ακριβής αιτία στα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί παραμένει άγνωστη.

«Είναι πολύ πιθανό να έχουμε σύντομα περιστατικά και στην Ελλάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί είναι σε εγρήγορση προκειμένου να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά», δηλώνει ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής στη συνέντευξη που ακολουθεί και εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.  

Είναι πολύ πιθανό να έχουμε σύντομα περιστατικά και στην Ελλάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί είναι σε εγρήγορση προκειμένου να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. 

— Τι συμβαίνει, τελικά, με τα περιστατικά ηπατίτιδας που έχουν προκαλέσει ανησυχία σε γονείς και ειδικούς; 
Τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά παρουσιάζουν έξαρση, κυρίως στις περιοχές της Ευρώπης και της Αμερικής. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ποσοστά της νόσου δεν αφορούν μεγάλο αριθμό παιδιών και μέχρι σήμερα η πλειονότητα των περιστατικών έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, ενώ σε ένα μικρό ποσοστό έγινε μεταμόσχευση ήπατος. Η άγνωστη αιτιολογία, η αυξημένη επίπτωση της νόσου αλλά και το γεγονός ότι αφορά παιδιά μικρής ηλικίας επιβάλλουν τη στενή επιτήρηση του φαινομένου και την εγρήγορση των ειδικών για τη διερεύνηση της αιτιολογίας αλλά και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου. 

— Τι μπορεί να φταίει και πώς μπορεί να σχετίζεται ο κορωνοϊός με αυτή την κατάσταση; 
Προς το παρόν, η αιτιολογία είναι άγνωστη, αλλά σε μεγάλο ποσοστό των περιστατικών έχει ανιχνευθεί αδενοϊός που γενικότερα ανιχνεύεται σε υψηλότερα ποσοστά σε παιδιά το τελευταίο διάστημα σε σχέση με προηγούμενες χρονικές περιόδους.

Ο αδενοϊός δεν μπορεί να ενοχοποιηθεί από μόνος του για την εμφάνιση της οξείας ηπατίτιδας, δεδομένου ότι έως σήμερα δεν προκαλούσε παρόμοια νόσο σε υγιή παιδιά. Οι επικρατέστερες υποθέσεις είναι ότι η ηπατίτιδα πιθανόν προκαλείται από αλληλεπίδραση παθογόνων που ίσως αφορούν τον αδενοϊό και τον κορωνοϊό ή κάποιο άλλο παράγοντα, δεύτερον, από μια νέα παραλλαγή αδενοϊού, από ένα νέο παθογόνο ή από έκθεση σε κάποια τοξίνη. Η τελευταία εκδοχή δεν υποστηρίζεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και δεν θεωρείται πολύ πιθανή.

Ο κορωνοϊός πιθανόν εμπλέκεται με κάποιον άλλο παράγοντα στην εμφάνιση της νόσου, αλλά σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των περιστατικών αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό των παιδιών που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2.

— Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς και ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα;  
Tα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν ίκτερο, υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό των κοπράνων, κνησμό, αρθραλγία/μυαλγία, πυρετό, ναυτία, έμετο ή κοιλιακό άλγος, λήθαργο και/ή απώλεια όρεξης. Τα πιο συχνά συμπτώματα αφορούν ίκτερο ή και έμετο. Σε περίπτωση που οι γονείς αντιληφθούν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να αναζητήσουν παιδιατρική βοήθεια. 

— Τι μπορεί να σημάνει το γεγονός ότι ανακοινώθηκε πως ο ιός είναι ήδη στην Ελλάδα; 
Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτία, αλλά τα παθογόνα, ειδικά όσα μεταδίδονται εύκολα, δεν γνωρίζουν σύνορα. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε σύντομα περιστατικά και στην Ελλάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί είναι σε εγρήγορση προκειμένου να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. 

— Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το χειρότερο σενάριο; 
Προς το παρόν, ο αριθμός των περιστατικών είναι χαμηλός, αλλά, λόγω του ότι δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτιολογία, δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις αναφορικά με την πορεία της έξαρσης. Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται πανικός και, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η επιστήμη διαθέτει τα απαραίτητα μέσα και όπλα για την έγκαιρη αντιμετώπιση των απειλών κατά της δημόσιας υγείας. 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδα Σταματάτου: «Οι ανάπηροι δεν είναι κακόμοιροι, είναι Παραολυμπιονίκες»

The Upfront Initiative 2023 / Άδα Σταματάτου: «Οι ανάπηροι δεν είναι κακόμοιροι, είναι Παραολυμπιονίκες»

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο φετινό Upfront Initiative, η συγγραφέας δύο βιβλίων –«Η ζωή μου με τον Γιάννη» και «Τι έχει ο Γιάννης;»– και ακτιβίστρια για τον αυτισμό μιλά στη LiFO για το πώς είναι η ζωή με ένα αυτιστικό παιδί και χαρτογραφεί τα κενά της στήριξης από την πολιτεία και την κοινωνία.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Γιατί η περίοδός προκαλεί στομαχικά προβλήματα;

Υγεία & Σώμα / Γιατί η περίοδος προκαλεί στομαχικά προβλήματα;

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια της περιόδου επηρεάζουν την εντερική λειτουργία, ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε τη δυσφορία που προκαλούν τα συμπτώματα.
THE LIFO TEAM
Εμείς ψηφίζουμε Κάνναβη, εσύ;

Θέματα / «Εμείς ψηφίζουμε κάνναβη, εσύ;»

Το 16o Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί τον Μάιο στην Αθήνα στηρίζει την αποποινικοποίηση της κάνναβης, την απάλειψη του στίγματος, των ταμπού και των προκαταλήψεων και την προώθηση των βέλτιστων πολιτικών για τη χρήση, την κατοχή και την καλλιέργεια του φυτού σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ
NEWSROOM
Bryan Johnson

Υγεία & Σώμα / «Ζήστε, χωρίς να γεράσετε»: Ο γιατρός των εκατομμυριούχων που «παγώνει» τον χρόνο αποκαλύπτει τις μεθόδους του

Τα τρία επίπεδα μιας ζωής που για την ώρα μπορούν να πληρώσουν λίγοι, αλλά σε μερικά χρόνια θα είναι διαθέσιμα σε όλους.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αν είστε κοντά στην περιεμμηνόπαυση και ξεχνάτε πράγματα, μερικές επιστημονικές απαντήσεις

Υγεία & Σώμα / Γιατί ξεχνάμε πράγματα όταν είμαστε κοντά στην εμμηνόπαυση;

Η «ομίχλη του εγκεφάλου», ή αλλιώς η τάση να ξεχνάμε πράγματα και να βυθιζόμαστε σε στιγμιαίες κρίσεις πανικού κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, είναι μια απολύτως εξηγήσιμη κατάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αθανάσιος Αλεξανδρίδης: «Ζούμε στην εποχή που όλοι θέλουν να αγαπηθούν»

Άκου την επιστήμη / Αθανάσιος Αλεξανδρίδης: «Ζούμε στην εποχή που όλοι θέλουν να αγαπηθούν»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο - ψυχαναλυτή Αθανάσιο Αλεξανδρίδη για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, τη μοναξιά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ανθρώπινες σχέσεις, την κατασκευή φύλου, τον τρόπο που ερωτευόμαστε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Explainer: Πόσο αποτελεσματικά είναι, τελικά, τα χάπια δίαιτας των τελευταίων ετών;

Υγεία & Σώμα / Explainer: Πόσο αποτελεσματικά είναι, τελικά, τα χάπια δίαιτας των τελευταίων ετών;

Από το αμφιλεγόμενο Xenical στο πολυσυζητημένο Wegovy, μπορούμε πραγματικά να ελπίζουμε σε ένα χάπι που «καίει» το λίπος και διώχνει τα περιττά κιλά; Ποιες οι επιφυλάξεις των γιατρών; Η διαιτολόγος–διατροφολόγος Βάσω Βαγιώτα εξηγεί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Υγεία & Σώμα / Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Ερευνητές, ψυχολόγοι και συγγραφείς αποφαίνονται ότι «ψηφιακή αποτοξίνωση» δεν υπάρχει. Λένε, όμως, ότι υπάρχει κάτι άλλο για να μην περάσουμε όλη μας τη ζωή μπροστά από ένα κινητό, και μοιάζει πολύ πιο εφικτό...
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Το ασύλληπτο αυτής της τραγωδίας απειλεί με πάγωμα τη σκέψη και την καρδιά μας»

Υγεία & Σώμα / Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Τα media μεταμορφώνουν σε θέαμα τον ιδιωτικό πόνο»

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας και συγγραφέας εξηγεί γιατί η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη έχει προκαλέσει ένα συλλογικό τραύμα και εξηγεί πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ Παναγιώτης Κατσίβελας

Υγεία & Σώμα / Παναγιώτης Κατσίβελας: «Καθημερινά το σύστημα αιμοδοσίας ζει σε καθεστώς κρίσης»

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας μιλά στη LiFO για την ανταπόκριση του συστήματος αιμοδοσίας στο δυστύχημα των Τεμπών, τις προκλήσεις που έφερε η πανδημία στη συλλογή μονάδων αίματος και την αναγκαιότητα να μη γίνονται ποτέ εκπτώσεις στην ασφάλεια.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Maud Le Rest: «Η ιατρική μισογυνική βία δεν μπορεί να αγνοείται πια!»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / Maud Le Rest: «Η ιατρική μισογυνική βία δεν μπορεί να αγνοείται πια»

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος και συν-συγγραφέας της εκτεταμένης έρευνας για το πώς η ιατρική πολύ συχνά περιφρονεί τη γυναικεία συμπτωματολογία, με ολέθριες συνέπειες για τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων γυναικών, μιλά στη LiFO για το βιβλίο «Les patientes d'Hippocrate» που συνυπογράφει με την Eva Tapiero.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ