Όλα όσα οφείλεις να γνωρίζεις για 5 κοινές γυναικολογικές παθήσεις

Όλα όσα οφείλεις να γνωρίζεις για 5 κοινές γυναικολογικές παθήσεις Facebook Twitter
50% των γυναικών αναμένεται να εμφανίσουν κάποιο είδος πρόπτωσης μήτρας με το πέρασμα του χρόνου ενώ πολλές γυναίκες δεν έχουν καν συμπτώματα μέχρι να επιδεινωθεί πολύ η κατάσταση.
0

Πόσο καλά γνωρίζεις το σώμα σου; Ίσως ξέρεις τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου σου, ίσως έχεις ενημερωθεί για την επίδραση που έχουν τα οιστρογόνα σε ολόκληρο τον οργανισμό σου. Ξέρεις όμως τι είναι η ενδομητρίωση; Γιατί και πότε προκαλείται ακράτεια; Τι είναι η πρόπτωση μήτρας;

Όπως συμβαίνει και με πολλά ακόμα πράγματα, οι παραπάνω λέξεις ίσως ακούγονται γνώριμες όμως κατά πάσα πιθανότητα δεν γνωρίζεις ακριβώς τι αφορούν εκτός κι αν κάποια από αυτές σε έχει ήδη απασχολήσει. Όσο σοβαρές είναι οι παραπάνω παθήσεις άλλο τόσο σπάνια είναι η ενημέρωση των γυναικών για κάθε μία από αυτές. Κι επειδή η ενημέρωση είναι πρόληψη, ήρθε σήμερα η ώρα να μάθεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για πέντε συχνές παθήσεις του αναπαραγωγικού συστήματος.

Η ενδομητρίωση εμφανίζεται σε διαφορετικούς βαθμούς στο 15% του γυναικείου πληθυσμού και συχνά προκαλεί υπογονιμότητα και έντονο πόνο.

Προεµµηνορρυσιακό Δυσφορικό Σύνδροµο (PMDD)

Το PMDD είναι μια βαριά μορφή του Προεµµηνορρυσιακού Συνδρόµου (PMS) με συμπτώματα όπως κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, κρίσεις άγχους, φόβου ή πανικού και ελάττωση της συγκέντρωσης. Όπως το PMS ξεκινάει 1-2 εβδομάδες πριν την περίοδο και τελειώνει ξαφνικά όταν τελειώνει και η περίοδος. Αν πιστεύεις πως πάσχεις από PMDD κράτα σημειώσεις σε σχέση με τη διάθεσή σου για ένα μήνα τουλάχιστον και επισκέψου έπειτα τον γιατρό σου.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση εμφανίζεται όταν ο ιστός που περιβάλλει εσωτερικά την μήτρα, το ενδομήτριο, αναπτύσσεται και έξω από αυτήν, στην πυελική κοιλότητα. Στα σημεία όπου εγκλωβίζεται το ενδομήτριο δημιουργούνται κύστες με αίμα και που επίσης αιμορραγούν κατά την έμμηνο ρύση αλλά δεν έχουν τον τρόπο να φύγουν από το σώμα. Έτσι, προκαλούν φλεγμονή και δημιουργούν ουλώδη ιστό που συνδέει τα ζωτικά όργανα μεταξύ τους. Η ενδομητρίωση εμφανίζεται σε διαφορετικούς βαθμούς στο 15% του γυναικείου πληθυσμού και συχνά προκαλεί υπογονιμότητα και έντονο πόνο.

Δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους

Το πυελικό έδαφος είναι μια ομάδα μυών που βρίσκεται στη βάση της πυέλου και περιβάλλει το αναπαραγωγικό μας σύστημα. Οι δυσλειτουργίες του έχουν να κάνουν είτε με την υπερβολική χαλάρωση είτε με την υπερβολική ένταση των μυών αυτών. Και οι δύο περιπτώσεις όμως οδηγούν σε συμπτώματα που δύσκολα περιγράφονται και άρα δύσκολα οδηγούν σε διάγνωση.

Ωστόσο η αίσθηση πως κάτι έχει κολλήσει μέσα στον κόλπο ίσως και να οφείλεται σε ένα αδύναμο πυελικό έδαφος, κάτι που ο τοκετός μπορεί να προκαλέσει ή να επιβαρύνει. Στον αντίποδα, ένα υπερβολικά τονωμένο πυελικό έδαφος μπορεί να υπάρχει εκ γενετής ή να προκύψει μετά από σεξουαλικό τραυματισμό ή κάποια μόλυνση που προκάλεσε έντονο πόνο.

Πρόπτωση μήτρας

Η πρόπτωση μήτρας παρατηρείται όταν ο τράχηλος της μήτρας είναι πιο χαμηλά από ό,τι θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες κάτι που συνήθως οδηγεί σε χαλάρωση των κολπικών τοιχωμάτων. Συμβαίνει φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου, καθότι οι πολύ ελαστικοί πυελικοί ιστοί είναι ευάλωτοι στη βαρύτητα και τη φθορά.

Μάλιστα, 50% των γυναικών αναμένεται να εμφανίσουν κάποιο είδος πρόπτωσης μήτρας με το πέρασμα του χρόνου ενώ πολλές γυναίκες δεν έχουν καν συμπτώματα μέχρι να επιδεινωθεί πολύ η κατάσταση. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η αίσθηση πως κάτι πέφτει στον κόλπο αν και την ίδια ακριβώς αίσθηση προκαλεί η αντίστροφη πάθηση, ο σπασμός πυελικού εδάφους.

Ακράτεια

Υπάρχουν δύο τύποι ακράτειας: Αυτή που προκαλείται από στρες, όταν η κύστη πιέζεται είτε από βήχα, από γέλιο, γυμναστική κτλ, και αυτή που προκαλείται από υπερκινητική κύστη, κάτι που σημαίνει πως ακόμα κι αν υπάρχουν ελάχιστα ούρα θα νιώθεις την ανάγκη να επισκεφτείς την τουαλέτα. Είναι ακόμα πιθανό να συνυπάρχουν αυτοί οι δύο τύποι ακράτειας.

Για όποιον λόγο κι αν εμφανίσει μία γυναίκα ακράτεια, θα πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό της για να μπορέσει να την αντιμετωπίσει και να μην την αφήσει επηρεάσει στο ελάχιστον την κοινωνική της ζωή και δραστηριότητα. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της ακράτειας ενώ, τα τελευταία χρόνια, μέχρι και οι ενέσεις botox έχουν χρησιμοποιηθεί γι'αυτό τον σκοπό!

Με στοιχεία από Νew York Times

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμμηνόπαυση στα 25: μπορεί η επιστήμη να αναστρέψει αυτό το βίαιο τέλος της περιόδου;

Τech & Science / Εμμηνόπαυση στα 25: μπορεί η επιστήμη να αναστρέψει αυτό το βίαιο τέλος της περιόδου;

Μια νέα επιστημονική πρακτική δίνει ελπίδες σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση να γίνουν μητέρες και να καθυστερήσουν τις δυσάρεστες συνέπειες της κλιμακτηρίου για τουλάχιστον μία δεκαετία..

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ