Οι δρόμοι του καπνού…

Οι δρόμοι του καπνού… Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Το κάπνισμα δημιουργεί χημική εξάρτηση από τη νικοτίνη τόσο σοβαρή και μόνιμη, όσο ο αλκοολισμός, ανακοινώνουν πια επίσημα οι επιστήμονες, παρατηρώντας τουλάχιστον για δύο δεκαετίες τις εγκεφαλικές διαδρομές του τσιγάρου. «Ακολουθεί ακριβώς τα ίδια μονοπάτια της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο στα οποία δρουν τα εξαρτησιογόνα ναρκωτικά, και το χειρότερο, η νικοτίνη πετυχαίνει ταχύτατα να εθίζει αυτές τις εγκεφαλικές περιοχές και να τις σκλαβώνει με την βεβαιότητα ότι το τσιγάρο είναι απαραίτητο για την καθημερινή δραστηριότητα του καπνιστή, όσο είναι γι αυτόν η τροφή και το νερό…», δημοσίευσε πρόσφατα ο John Polito, ιδρυτής του επιστημονικού ιδρύματος Why quit των ΗΠΑ, και του πρώτου φόρουμ που απευθύνθηκε διαδραστικά για την διακοπή του καπνίσματος σε εκατομμύρια καπνιστών από το 1999.

Το κάπνισμα είναι ψυχική ασθένεια, τολμούν να δηλώσουν σήμερα οι νευροψυχίατροι, που εξηγούν ότι η εξάρτηση κρύβεται πίσω από μια καλά ριζωμένη πεποίθηση που -νευροψυχιατρικά- δημιουργείται, ότι η νικοτίνη είναι τόσο απαραίτητη για την καθημερινή λειτουργία των καπνιστών, όσο βασικά είναι για την επιβίωση η τροφή και το νερό. Ο καπνιστής «ψωνίζει» τελικά μια εγκεφαλική διαταραχή επιθυμίας, όπως διατυπώνεται, a brain “wanting” disorder, και ο δρόμος για να απαλλαγεί από αυτήν. σύμφωνα με την τελευταία επιστημονική λέξη, θα πρέπει να ξεκινά και να καταλήγει ακριβώς εκεί.

Οι μαγνητικές απεικονίσεις της ιατρικής τεχνολογίας κατέγραψαν και απέδειξαν, θεαματικά μετά από τόσα χρόνια, την δράση και «διαπλοκή» του καπνού μες το μυαλό μας. 

Ο homosapiens... ίσως κάπνιζε!

 

Η δύναμη της νικοτίνης αποδεικνύεται εξίσου θεαματική, όσο ο άνθρωπος δεν τολμούσε να φανταστεί: Πατά εύστοχα στα σοκάκια εκείνα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, που υπάρχουν για να προφυλάξουν το ανθρώπινο ον από το να διακινδυνεύσει την ζωή, αν τα αγνοήσει. Τα αντανακλαστικά που η ντοπαμίνη εγείρει, είναι στην ουσία reflex ανθρώπινης επιβίωσης και η ντοπαμίνη τα καπηλεύεται.

Οι διαδρομές και οι νευρομεταβιβαστές των περιοχών της ντοπαμίνης στον άνθρωπο είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να μην μας επιτρέπουν να ξεχνάμε ή να αγνοήσουμε τις εμπειρίες που τους ενεργοποιούν ( όπως η πείνα και η δίψα ), ως «σήμα» απαραίτητο για να κρατηθούμε στην ζωή.

Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, είναι αδύνατον, συνήθως, για τον καπνιστή να σκεφτεί ότι δεν θα ξανακαπνίσει τσιγάρο ποτέ, όπως κανείς δεν σκέφτεται το να μην ξαναφάει μπουκιά ποτέ!

Παρακολουθήστε την διαδρομή της νικοτίνης στο μυαλό μας, καρέ – καρέ και “puff 2 puff”

 

 

 

  •  Παρατηρήστε πόσο γρήγορα τα καταφέρνει το μισό, και μετά ένα τσιγάρο, να καλύψει όλους τους υποδοχείς της ντοπαμίνης από τα τρία μόλις πρώτα παφ.
  •  Και πόσο τελειωτικά, τα τρία ολόκληρα τσιγάρα το ολοκληρώνουν …

 

Αρκούν τα πρώτα 8-10 δευτερόλεπτα από την ΕΙΣΠΝΟΗ του πρώτου παφ για να φτάσει η νικοτίνη στον εγκέφαλο, και συγκεκριμένα εκεί που η μοριακή δομή της μοιάζει τόσο πολύ με την μοριακή δομή της ακετυλοχολίνης, ( όπως φαίνεται στην φωτογραφία στο κίτρινο και κόκκινο χρώμα ), ώστε να καταφέρνει η νικοτίνη σ αυτά τα πρώτα 10 δευτερόλεπτα να κυριεύσει τους ΜΙΣΟΥΣ από τους αισθητήρες της νοπαμίνης που διαθέτουμε ( το 50% των υποδοχέων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο), και να τους ενεργοποιήσει. Οι επόμενες ρουφηξιές επιτυγχάνουν κορεσμό στους υποδοχείς.

Η δύναμη της ΕΚΠΝΟΗΣ, -και για τους απανταχού καπνιστές, η δύναμη της απόλαυσης του πρώτου παφ, … - και βέβαια (!), δεν θα μπορούσε να μην καταγραφεί στις απεικονίσεις. «Σχεδόν αμέσως μόλις καπνίσει, καταγράφουν τα επιστημονικά εργαστήρια, ο καπνιστής νιώθει το "aaah"( …!!!) την αίσθηση ανακούφισης στην επιθυμία, το ίδιο "aaah" [που αισθάνεται κανείς πίνοντας ένα δροσερό ποτήρι νερό όταν διψάει..

 

Μάθετε σε ποστ που θα ακολουθήσουν το γιατί,….

  • «Αν δεν το κόβεις, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αδυναμία χαρακτήρα»
  • …Οι ακατανίκητες μνήμες «υψηλής ευκρίνειας» που γράφει το τσιγάρο στο μυαλό!
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

Ψυχή & Σώμα / Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

H καθημερινή χρήση αντηλιακού, ακόμα και στην πόλη, μοιάζει αυτονόητη, αν θέλεις να προφυλαχθείς από τα εγκαύματα, τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Υγεία & Σώμα / Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών το περνάμε στην παραλία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής αλλά και πώς να προλαμβάνουμε τα θαλάσσια ατυχήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ