«Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με μεσαιωνικό φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με έναν μεσαιωνικού τύπου φανατισμό κατά της επιστήμης» Facebook Twitter
Η άρνησή τους να αποδεχτούν τα επιστημονικά δεδομένα δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του υγειονομικού έργου γενικότερα. Εικονογράφηση: bianka/LifO
0

— Πώς εξηγείτε την έξαρση των ιώσεων και την αρκετά πρώιμη εμφάνιση της γρίπης;
Υπάρχει πράγματι μια έξαρση των ιώσεων φέτος, την αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, πολλοί μάλιστα την έχουμε υποστεί ήδη. Όχι ένας αλλά τρεις αναπνευστικοί ιοί (ο RSV, ο ιός της γρίπης αλλά και ο SARS-CoV-2) έχουν έντονη παρουσία και στη χώρα μας και δημιουργούν τις συνθήκες για έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα. Είναι αξιοσημείωτο το ότι φέτος η γρίπη έκανε την εμφάνισή της πολύ νωρίς, ήδη από τον Αύγουστο. Τα περιοριστικά μέτρα των δύο προηγούμενων χρόνων την είχαν σχεδόν εξαφανίσει, με αποτέλεσμα η φυσική ανοσία του οργανισμού απέναντι στον ιό αυτό να έχει μειωθεί σημαντικά.

Η άρση των μέτρων και η γενικότερη χαλάρωσή μας ως προς τις συναναστροφές και τη μη χρήση της μάσκας τής έδωσαν χώρο να επανέλθει δριμύτερη. Μάλιστα, τα συμπτώματα φέτος είναι ιδιαίτερα έντονα και στα βρέφη και στα μικρά παιδιά. Μια άλλη πιθανή αιτία που βρίσκεται υπό διερεύνηση είναι η αυξημένη ευαισθησία που δημιουργεί η νόσηση από Covid-19.

Θεωρώ ότι η πανδημία έχει μπει ήδη σε άλλη φάση και είμαστε πολύ κοντά στο να επιτύχουμε τον έλεγχό της. Ό,τι έχουμε καταφέρει οφείλεται κυρίως στον εμβολιασμό και τη βελτιστοποίηση της ιατρικής φροντίδας και της φαρμακολογικής αντιμετώπισης των νοσούντων αλλά και στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει μολυνθεί ήδη, κάποιοι ίσως και πάνω από μία φορά.

— Πώς σχολιάζετε την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών; Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει;
Θεωρώ την απόφαση αυτή εσφαλμένη για πολλούς λόγους. Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν στους δύσκολους μήνες της πανδημίας με έναν αδικαιολόγητο, μεσαιωνικού τύπου φανατισμό κατά της επιστήμης που έχουν κληθεί να υπηρετήσουν μέσα στις δομές υγείας. Η άρνησή τους να αποδεχτούν τα επιστημονικά δεδομένα δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του υγειονομικού έργου γενικότερα.

Οι δημόσιες δομές υγείας στη χώρα μας έχουν πολλά προβλήματα ήδη και το τελευταίο που χρειάζονται είναι εργαζόμενους που δεν πιστεύουν, λόγω άγνοιας ή ιδεοληψίας, στις θεμελιώδεις αρχές της ιατρικής επιστήμης.  

Ευάγγελος Μανωλόπουλος
Ο κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος

— Η λοίμωξη από γρίπη μειώνει το κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό;
Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, δείχνουν πράγματι ότι η λοίμωξη από γρίπη πιθανόν να μειώνει το κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι η ενεργοποίηση της ανοσιακής μας απάντησης μετά την πρώτη λοίμωξη μειώνει τις πιθανότητες ταυτόχρονης λοίμωξης με τον άλλο ιό.

Βέβαια, αυτή είναι μόνο μια αρχική παρατήρηση και θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα για να τεκμηριωθεί. Και σίγουρα μια τέτοια σκέψη δεν αποτελεί λόγο για να αφεθούμε να μολυνθούμε από τον ιό της γρίπης, απλοϊκά θεωρώντας τον ως ασπίδα για το κορωνοϊό.

— Όσον αφορά τον κορωνοϊό και την επόμενη μέρα, πιστεύετε ότι βρισκόμαστε ήδη στον επίλογο της πανδημίας;
Θεωρώ ότι η πανδημία έχει μπει ήδη σε άλλη φάση και είμαστε πολύ κοντά στο να επιτύχουμε τον έλεγχό της. Ό,τι έχουμε καταφέρει οφείλεται κυρίως στον εμβολιασμό και τη βελτιστοποίηση της ιατρικής φροντίδας και της φαρμακολογικής αντιμετώπισης των νοσούντων αλλά και στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει μολυνθεί ήδη, κάποιοι ίσως και πάνω από μία φορά.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η ανάπτυξη ανοσίας στον πληθυσμό. Επίσης, έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος από την εμφάνιση του στελέχους και των διάφορων υποπαραλλαγών του και το γνωρίζουμε αρκετά καλά. Είναι πλέον σαφές ότι είναι λιγότερο επιβαρυντικό από το Δέλτα ή ακόμα και από το αρχικό.

Όσο περνάει ο καιρός, μειώνεται η πιθανότητα να προκύψει κάποιο νέο, πιο επιβαρυντικό στέλεχος. Συνολικά τα δεδομένα αυτά επιτρέπουν να εκφράσουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

— Τι δεν γνωρίζουμε ακόμη για τον κορωνοϊό;
Υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν ξέρουμε, άρα δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας ως μεμονωμένα άτομα, ως κοινωνία αλλά και ως ιατρική κοινότητα κανέναν εφησυχασμό. Για παράδειγμα, αυτό που θα εξακολουθήσει να μας απασχολεί όλο και περισσότερο τους επομένους μήνες, ίσως και χρόνια, είναι το σύνδρομο Long Covid, δηλαδή η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο εξακολουθεί να εκδηλώνει κάποια συμπτώματα ακόμα και πολύ καιρό μετά την αρνητικοποίηση του ιού από τον οργανισμό.

Συνεχίζουμε να αναζητούμε εξηγήσεις και τρόπους αντιμετώπισης. Δεν θα ησυχάσουμε έως ότου το δυσάρεστο κεφάλαιο «κορωνοϊός κλείσει οριστικά για την ανθρωπότητα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO.

To νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

Ψυχή & Σώμα / Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

H καθημερινή χρήση αντηλιακού, ακόμα και στην πόλη, μοιάζει αυτονόητη, αν θέλεις να προφυλαχθείς από τα εγκαύματα, τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Υγεία & Σώμα / Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών το περνάμε στην παραλία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής αλλά και πώς να προλαμβάνουμε τα θαλάσσια ατυχήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ