Μύθοι και αλήθειες για την Ατοπική Δερματίτιδα

Μύθοι και αλήθειες για την Ατοπική Δερματίτιδα Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Πολλοί πιστεύουν ότι η Ατοπική Δερματίτιδα οφείλεται σε κάποιο βακτήριο, ιό, μύκητα ή παράσιτο. Όμως η φλεγμονή του δέρματος που δημιουργεί τα εξανθήματα δεν προκαλείται από μικρόβια, αλλά από το ίδιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα το οποίο αντιδρά υπερβολικά σε ορισμένα περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Ωστόσο, διάφοροι μικροοργανισμοί μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση επιμολύνοντας το ήδη τραυματισμένο από τον έντονο κνησμό, δέρμα.


Η Ατοπική Δερματίτιδα προκαλείται από το ίδιο μας το σώμα και δεν είναι μεταδοτική. Εάν εμφανίζεται σε περισσότερα από ένα άτομα στην ίδια οικογένεια, πιθανά ο λόγος είναι ότι μοιράζονται κοινά γονίδια και όχι ότι την κόλλησε ο ένας από τον άλλον. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εάν πάσχουν και οι δύο γονείς από Ατοπική Δερματίτιδα θα την εκδηλώσει οπωσδήποτε και το παιδί τους, ωστόσο θα έχει αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης της Ατοπικής Δερματίτιδας. 

Εκτός από την κληρονομικότητα υπάρχουν και άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως το Άσθμα και η Αλλεργική Ρινίτιδα.

Εκτός από την κληρονομικότητα υπάρχουν και άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως το Άσθμα και η Αλλεργική Ρινίτιδα. Μολονότι γνωρίζουμε ότι παράγοντες όπως ορισμένα αλλεργιογόνα από το περιβάλλον ή τις τροφές, το πολύ ζεστό μπάνιο ή το υλικό latex μπορούν να προκαλέσουν την εκδήλωση συμπτωμάτων, οι ασθενείς με Ατοπική Δερματίτιδα δεν μπορούν εύκολα να υπολογίσουν πότε, που και γιατί θα εμφανιστούν τα εξανθήματα. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς υποφέρουν και από τις εξάρσεις της νόσου, δηλαδή μακρές χρονικές περιόδους όπου τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα.

Μύθοι και αλήθειες για την Ατοπική Δερματίτιδα Facebook Twitter

Τέλος, παραπλανητική είναι και η αντίληψη για την οικονομική επιβάρυνση από την Ατοπική Δερματίτιδα. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα δοκιμάζοντας διάφορα προϊόντα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, το κόστος των οποίων τους επιβαρύνει (πολλά από αυτά τα προϊόντα δεν συνταγογραφούνται). Επιπλέον, στο σύνολο της θεραπείας πρέπει να συνυπολογιστούν και τα έμμεσα κόστη αλλά και ο χρόνος που αφιερώνει ο ασθενής για την απαραίτητη περιποίηση του δέρματός του. 


Η μέτρια-σοβαρή Ατοπική Δερματίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος. Πρόκειται για μια μόνιμη κατάσταση όπου το δέρμα, συχνά σε ορατές περιοχές όπως το πρόσωπο, εμφανίζει κοκκινίλες και εξανθήματα που συνοδεύονται από έντονο (συχνά βασανιστικό) και επώδυνο κνησμό.

Άλλα κοινά εξωτερικά συμπτώματα είναι η ερυθρότητα, οι δερματικές βλάβες με δημιουργία εφελκίδων και παραγωγή εξιδρώματος, το οίδημα, οι περιοχές που ξεφλουδίζουν, η πάχυνση του δέρματος. Μάλιστα, ακόμα και όταν το δέρμα μοιάζει καθαρό, η φλεγμονή μπορεί να εξακολουθεί να είναι ενεργή κάτω από την επιφάνειά του και η επόμενη έξαρση απλώς περιμένει να κάνει την εμφάνισή της. Σε κάποιους ασθενείς, ωστόσο, τα σημάδια της νόσου είναι πάντα εμφανή.

Μύθοι και αλήθειες για την Ατοπική Δερματίτιδα Facebook Twitter

Οι επιπτώσεις της Ατοπικής Δερματίτιδας μπορεί να επηρεάσουν πολλούς τομείς της ζωής. Η απρόβλεπτη εμφάνιση των εξάρσεων, ο διακοπτόμενος ύπνος και η αμηχανία από τις βλάβες στο δέρμα προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και άγχος.

Επιπλέον, το ίδιο το στρες είναι δυνατό να οδηγήσει σε αυξημένη αίσθηση κνησμού και ξύσιμο να πυροδοτήσει εξάρσεις και να ξεκινήσει έναν φαύλο κύκλο.

Συμπερασματικά, όταν αναφερόμαστε στη μέτρια-σοβαρή Ατοπική Δερματίτιδα εννοούμε μία επίμονη και δυνητικά σοβαρή πάθηση που εξουθενώνει το άτομο σωματικά, ψυχικά και οικονομικά. Η πραγματική εικόνα της Ατοπικής Δερματίτιδας είναι μεγάλη και αξίζει την προσοχή μας.

Μύθοι και αλήθειες για την Ατοπική Δερματίτιδα Facebook Twitter

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Back to school με στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Εκπαίδευση / Back to school με στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Στο μάθημα της πρόληψης γονείς και παιδιά παίρνουν άριστα, κάνοντας στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών στον δρόμο για το σχολείο, προκειμένου οι μαθητές να κάνουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στον προληπτικό έλεγχο «Νέα σχολική χρονιά – Back to school».
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

Υγεία & Σώμα / Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

«Είμαστε ό,τι τρώμε», έλεγε ο Ιπποκράτης και τα λόγια του επιβεβαιώνονται καθημερινά μέσα από τις ιστορίες των μαθητών, των εφήβων και των ενηλίκων που διατρέφονται σωστά και γίνονται υπερήρωες της δικής τους καθημερινότητας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Συνεντεύξεις / Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και «πατέρας» της θετικής ψυχολογίας στην Ελλάδα μιλά στη LiFO για τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, την εποχή μας αλλά και για το πώς μπορεί η ζωή μας να έχει νόημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ