ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

Μύθοι και αλήθειες για την Ατοπική Δερματίτιδα

Μύθοι και αλήθειες για την Ατοπική Δερματίτιδα Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Πολλοί πιστεύουν ότι η Ατοπική Δερματίτιδα οφείλεται σε κάποιο βακτήριο, ιό, μύκητα ή παράσιτο. Όμως η φλεγμονή του δέρματος που δημιουργεί τα εξανθήματα δεν προκαλείται από μικρόβια, αλλά από το ίδιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα το οποίο αντιδρά υπερβολικά σε ορισμένα περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Ωστόσο, διάφοροι μικροοργανισμοί μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση επιμολύνοντας το ήδη τραυματισμένο από τον έντονο κνησμό, δέρμα.


Η Ατοπική Δερματίτιδα προκαλείται από το ίδιο μας το σώμα και δεν είναι μεταδοτική. Εάν εμφανίζεται σε περισσότερα από ένα άτομα στην ίδια οικογένεια, πιθανά ο λόγος είναι ότι μοιράζονται κοινά γονίδια και όχι ότι την κόλλησε ο ένας από τον άλλον. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εάν πάσχουν και οι δύο γονείς από Ατοπική Δερματίτιδα θα την εκδηλώσει οπωσδήποτε και το παιδί τους, ωστόσο θα έχει αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης της Ατοπικής Δερματίτιδας. 

Εκτός από την κληρονομικότητα υπάρχουν και άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως το Άσθμα και η Αλλεργική Ρινίτιδα.

Εκτός από την κληρονομικότητα υπάρχουν και άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως το Άσθμα και η Αλλεργική Ρινίτιδα. Μολονότι γνωρίζουμε ότι παράγοντες όπως ορισμένα αλλεργιογόνα από το περιβάλλον ή τις τροφές, το πολύ ζεστό μπάνιο ή το υλικό latex μπορούν να προκαλέσουν την εκδήλωση συμπτωμάτων, οι ασθενείς με Ατοπική Δερματίτιδα δεν μπορούν εύκολα να υπολογίσουν πότε, που και γιατί θα εμφανιστούν τα εξανθήματα. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς υποφέρουν και από τις εξάρσεις της νόσου, δηλαδή μακρές χρονικές περιόδους όπου τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα.

Μύθοι και αλήθειες για την Ατοπική Δερματίτιδα Facebook Twitter

Τέλος, παραπλανητική είναι και η αντίληψη για την οικονομική επιβάρυνση από την Ατοπική Δερματίτιδα. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα δοκιμάζοντας διάφορα προϊόντα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, το κόστος των οποίων τους επιβαρύνει (πολλά από αυτά τα προϊόντα δεν συνταγογραφούνται). Επιπλέον, στο σύνολο της θεραπείας πρέπει να συνυπολογιστούν και τα έμμεσα κόστη αλλά και ο χρόνος που αφιερώνει ο ασθενής για την απαραίτητη περιποίηση του δέρματός του. 


Η μέτρια-σοβαρή Ατοπική Δερματίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος. Πρόκειται για μια μόνιμη κατάσταση όπου το δέρμα, συχνά σε ορατές περιοχές όπως το πρόσωπο, εμφανίζει κοκκινίλες και εξανθήματα που συνοδεύονται από έντονο (συχνά βασανιστικό) και επώδυνο κνησμό.

Άλλα κοινά εξωτερικά συμπτώματα είναι η ερυθρότητα, οι δερματικές βλάβες με δημιουργία εφελκίδων και παραγωγή εξιδρώματος, το οίδημα, οι περιοχές που ξεφλουδίζουν, η πάχυνση του δέρματος. Μάλιστα, ακόμα και όταν το δέρμα μοιάζει καθαρό, η φλεγμονή μπορεί να εξακολουθεί να είναι ενεργή κάτω από την επιφάνειά του και η επόμενη έξαρση απλώς περιμένει να κάνει την εμφάνισή της. Σε κάποιους ασθενείς, ωστόσο, τα σημάδια της νόσου είναι πάντα εμφανή.

Μύθοι και αλήθειες για την Ατοπική Δερματίτιδα Facebook Twitter

Οι επιπτώσεις της Ατοπικής Δερματίτιδας μπορεί να επηρεάσουν πολλούς τομείς της ζωής. Η απρόβλεπτη εμφάνιση των εξάρσεων, ο διακοπτόμενος ύπνος και η αμηχανία από τις βλάβες στο δέρμα προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και άγχος.

Επιπλέον, το ίδιο το στρες είναι δυνατό να οδηγήσει σε αυξημένη αίσθηση κνησμού και ξύσιμο να πυροδοτήσει εξάρσεις και να ξεκινήσει έναν φαύλο κύκλο.

Συμπερασματικά, όταν αναφερόμαστε στη μέτρια-σοβαρή Ατοπική Δερματίτιδα εννοούμε μία επίμονη και δυνητικά σοβαρή πάθηση που εξουθενώνει το άτομο σωματικά, ψυχικά και οικονομικά. Η πραγματική εικόνα της Ατοπικής Δερματίτιδας είναι μεγάλη και αξίζει την προσοχή μας.

Μύθοι και αλήθειες για την Ατοπική Δερματίτιδα Facebook Twitter
Υγεία & Σώμα
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ