ADVERTORIAL

Πολλοί πιστεύουν ότι η Ατοπική Δερματίτιδα οφείλεται σε κάποιο βακτήριο, ιό, μύκητα ή παράσιτο. Όμως η φλεγμονή του δέρματος που δημιουργεί τα εξανθήματα δεν προκαλείται από μικρόβια, αλλά από το ίδιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα το οποίο αντιδρά υπερβολικά σε ορισμένα περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Ωστόσο, διάφοροι μικροοργανισμοί μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση επιμολύνοντας το ήδη τραυματισμένο από τον έντονο κνησμό, δέρμα.


Η Ατοπική Δερματίτιδα προκαλείται από το ίδιο μας το σώμα και δεν είναι μεταδοτική. Εάν εμφανίζεται σε περισσότερα από ένα άτομα στην ίδια οικογένεια, πιθανά ο λόγος είναι ότι μοιράζονται κοινά γονίδια και όχι ότι την κόλλησε ο ένας από τον άλλον. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εάν πάσχουν και οι δύο γονείς από Ατοπική Δερματίτιδα θα την εκδηλώσει οπωσδήποτε και το παιδί τους, ωστόσο θα έχει αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης της Ατοπικής Δερματίτιδας. 

 

Εκτός από την κληρονομικότητα υπάρχουν και άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως το Άσθμα και η Αλλεργική Ρινίτιδα.

 

Εκτός από την κληρονομικότητα υπάρχουν και άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως το Άσθμα και η Αλλεργική Ρινίτιδα. Μολονότι γνωρίζουμε ότι παράγοντες όπως ορισμένα αλλεργιογόνα από το περιβάλλον ή τις τροφές, το πολύ ζεστό μπάνιο ή το υλικό latex μπορούν να προκαλέσουν την εκδήλωση συμπτωμάτων, οι ασθενείς με Ατοπική Δερματίτιδα δεν μπορούν εύκολα να υπολογίσουν πότε, που και γιατί θα εμφανιστούν τα εξανθήματα. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς υποφέρουν και από τις εξάρσεις της νόσου, δηλαδή μακρές χρονικές περιόδους όπου τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα.

 

Μύθοι και αλήθειες για την Ατοπική Δερματίτιδα

 

 

Τέλος, παραπλανητική είναι και η αντίληψη για την οικονομική επιβάρυνση από την Ατοπική Δερματίτιδα. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα δοκιμάζοντας διάφορα προϊόντα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, το κόστος των οποίων τους επιβαρύνει (πολλά από αυτά τα προϊόντα δεν συνταγογραφούνται). Επιπλέον, στο σύνολο της θεραπείας πρέπει να συνυπολογιστούν και τα έμμεσα κόστη αλλά και ο χρόνος που αφιερώνει ο ασθενής για την απαραίτητη περιποίηση του δέρματός του. 


Η μέτρια-σοβαρή Ατοπική Δερματίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος. Πρόκειται για μια μόνιμη κατάσταση όπου το δέρμα, συχνά σε ορατές περιοχές όπως το πρόσωπο, εμφανίζει κοκκινίλες και εξανθήματα που συνοδεύονται από έντονο (συχνά βασανιστικό) και επώδυνο κνησμό.

 

Άλλα κοινά εξωτερικά συμπτώματα είναι η ερυθρότητα, οι δερματικές βλάβες με δημιουργία εφελκίδων και παραγωγή εξιδρώματος, το οίδημα, οι περιοχές που ξεφλουδίζουν, η πάχυνση του δέρματος. Μάλιστα, ακόμα και όταν το δέρμα μοιάζει καθαρό, η φλεγμονή μπορεί να εξακολουθεί να είναι ενεργή κάτω από την επιφάνειά του και η επόμενη έξαρση απλώς περιμένει να κάνει την εμφάνισή της. Σε κάποιους ασθενείς, ωστόσο, τα σημάδια της νόσου είναι πάντα εμφανή.

 

Μύθοι και αλήθειες για την Ατοπική Δερματίτιδα

 

Οι επιπτώσεις της Ατοπικής Δερματίτιδας μπορεί να επηρεάσουν πολλούς τομείς της ζωής. Η απρόβλεπτη εμφάνιση των εξάρσεων, ο διακοπτόμενος ύπνος και η αμηχανία από τις βλάβες στο δέρμα προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και άγχος.

 

Επιπλέον, το ίδιο το στρες είναι δυνατό να οδηγήσει σε αυξημένη αίσθηση κνησμού και ξύσιμο να πυροδοτήσει εξάρσεις και να ξεκινήσει έναν φαύλο κύκλο.

 

Συμπερασματικά, όταν αναφερόμαστε στη μέτρια-σοβαρή Ατοπική Δερματίτιδα εννοούμε μία επίμονη και δυνητικά σοβαρή πάθηση που εξουθενώνει το άτομο σωματικά, ψυχικά και οικονομικά. Η πραγματική εικόνα της Ατοπικής Δερματίτιδας είναι μεγάλη και αξίζει την προσοχή μας.

 

Μύθοι και αλήθειες για την Ατοπική Δερματίτιδα