Μπορούν τα χρήματα να εξαγοράσουν στ' αλήθεια την ευτυχία;

Facebook Twitter
0

Μάλλον ναι.

Για το κυνήγι της ευτυχίας τις τελευταίες δεκαετίες καταλήγουμε στο ότι λίγο πολύ την ευτυχία μπορούμε να την αγοράσουμε. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως ξοδεύοντας χρήματα σε αγαθά που δεν έχει σημασία πόσο περίτεχνα και αν είναι, μας κάνουν να περιμένουμε όλο και περισσοτερα, ενώ το να ξοδεύεις χρόνο σε εμπειρίες και ειδικά με άλλους ανθρώπους, αποδίδει μακροπρόθεσμα. Καλά μέχρι εδώ; καλά.


Εκτός από την κατακλειδα, όλα τα άλλα φαίνονται μια χαρά.


Νέα έρευνα από επιστήμονες στο San Francisco State University ρίχνει τη μπάλα στο φιλέ, διχάζοντας πολλούς από εμάς. Το να ξοδεύεις χρηματα σε εμπειρίες, σε κάνει να περιμένεις εξίσου περισσότερα.


"Όπως λένε αν ξοδεύεις τα χρήματα σου σε εμπειρίες ζωής, αυτό θα σε κάνει πιο χαρούμενο αλλά ανακαλύψαμε πως αυτό δεν ισχύει παντού. Ο Ryan Howell an associate professor of psychology at SF State and co-author of the study. Υποστηρίζει πως οι υπερκαταναλωτές υλικών αγαθών οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού δεν είναι πραγματικά ευτυχισμένοι ούτε από τις αγορές.


Οι υπερκαταναλωτές υλικών αγαθών όπως περιγραφεί ο Howell, υποφέρουν από τύφλωση σχετικά με το τι θα αγοράσουν για να ικανοποιήσουν το μάτι τους. Σε αυτούς τους λαούς- σύμφωνα με το Howell υπάρχει ένας στους τρεις ανάμεσα μας. Το να σπαταλάει κανείς χρήματα σε εμπειρίες δεν είναι πραγματικά πιο αποτελεσματικό σε σχέση με το να καταναλώνει κανείς υλικά αγαθά, γιατί οι εμπειρίες δεν πρόκειται να αντικατοπτρίσουν με ακριβή τρόπο το ποιοι πραγματικά είναι. Με άλλα λόγια δεν έχει σημασία το που ξοδεύουν τα χρήματα τους, τους λείπει δηλαδή το στοιχείο της αυθεντικότητας "έκφραση ταυτότητας".


Ο Howell παραθέτει το εξής παράδειγμα "είμαι φαν του baseball, αν μου πεις "πήγαινε ξόδεψε χρήματα σε εμπειρίες ζωής και θα σου αγοράσω ένα εισιτήριο για έναν αγώνα, αυτό θα ήταν μια αυθεντική ένδειξη του ποιος είμαι και προφανώς αυτό θα με κάνει χαρούμενο. Από την άλλη μεριά, δεν είμαι μεγάλος φαν των μουσείων, θα ξόδευα χρήματα σε εμπειρίες ζωής, αυτή φαίνεται να είναι μια σωστή επιλογή, αλλά επειδή δεν σχετίζεται πραγματικά με τη δική μου προσωπικότητα, δεν θα με κάνει πιο χαρούμενο.
Ο Howell και η ομάδα υπέβαλλαν ερωτήσεις σε καταναλωτές οι οποίες σχεδιάστηκαν ώστε να φέρουν στην επιφάνεια τους παράγοντες που θέτουν τα πλαίσια της ευτυχίας (σύμφωνα με τις προηγούμενες έρευνες) από το να ξοδεύεις λεφτά σε εμπειρίες. Βρήκαν ότι οι μεγάλοι καταναλωτές υλικών αγαθών νιώθουν λιγότερη ευδαιμονία από τους καταναλωτές που ξοδεύουν τα χρήματα τους σε εμπειρίες.


Τα αποτέλεσμα δείχνουν ότι δεν είναι σωστό να λες στον καθένα ότι αν ξοδέψεις χρήματα σε εμπειρίες ζωής θα είσαι πιο χαρούμενος, γιατί χρειάζεται να λαμβάνεις υπόψιν σου και ποιο είναι το μπάντζετ του καταναλωτή. Η Jia Wei Zhang, the lead author of the study and a graduate student at the University of California, Berkeley η οποία διεξήγαγε την έρευνα με τον Howell ενώ είναι φοιτήτρια στο SF State.


Και ποια είναι η λύση λοιπόν; σύμφωνα με τους ερευνητές όλα στηρίζονται στο να οδηγήσουμε την αγοραστική μας δύναμη, προς τις εμπειρίες που στρέφονται στο ποιοι νομίζουμε ότι είμαστε. Σπαταλώντας χρήματα σε εμπειρίες οι οποίες είναι εποικοδομητικές όπως επισκέψεις σε μουσεία και γκαλερί, αλλά που παραμερίζουν την ταυτότητα μας, αυτό μας κάνει να νιώθουμε τόσο κενοί όσο το να χαλάμε χρήματα σε αγαθά που χάνουν την μοναδικότητα τους λίγα λεπτά αφού τα αγοράσουμε.


Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος θα αγόραζε κάτι. Ο Howell είπε πως "αν ο λόγος είναι να μεγιστοποιηθεί η ευτυχία, το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος είναι να κάνει αγορές που αφορούν τις εμπειρίες ζωής οι οποίες ωστόσο θα συνάδουν με την προσωπικότητα του καθενός.


Ενώ πιστεύω πως η έρευνα μας δίνει χρήσιμες συντεταγμένες για τη μελέτη της ευτυχίας. Θα προτιμούσα να γνωρίζω περισσότερα σχετικά με τα αποτελέσματα του να ξοδεύεις χρήματα σε αυτό που θέτει τα όρια των δικών μας εμπειριών. Μου φαίνεται ότι κάποιος που δεν έχει ταξιδέψει εκτός H.Π.Α θα μπορούσε εύκολα να πει "δεν είμαι και τόσο Ευρωπαίος" αλλά στα αλήθεια δεν έχω ιδέα το τι σημαίνει αυτή η δήλωση. Χωρίς να έχουμε την ευκαιρία σε νέες εμπειρίες"έκφραση ταυτότητας" ίσως ποτέ να μην επεκτείνουμε τα όρια της ζωής πέρα από τον εαυτό μας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ