Mέτρα μόνος σου το σφυγμό σου και μάθε την κατάσταση της υγείας σου- τώρα και στο μέλλον

Mέτρα μόνος σου το σφυγμό σου και μάθε την κατάσταση της υγείας σου- τώρα και στο μέλλον Facebook Twitter
0

Όλοι γνωρίζουμε πως η αρτηριακή πίεση είναι σημαντικός δείκτης για τη φυσική σου κατάσταση. Ήξερες όμως πως ο καρδιακός ρυθμός αποτελεί έναν από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους να αξιολογήσεις άμεσα όχι μονάχα την τωρινή αλλά και την μελλοντική κατάσταση της υγείας σου; 

Για να μετρήσεις τον σφυγμό σου δεν χρειάζεσαι τίποτα περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα χρόνο και δύο δάκτυλα για 'εργαλείο'. Κι όμως, αυτή η πολύ απλή διαδικασία αποτυπώνει με ακρίβεια τη λειτουργία του καρδιακού μυ τη συγκεκριμένη στιγμή. Οι σφυγμοί, μαζί με την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη, μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την υγεία σου τώρα αλλά και στο μέλλον. "Σε μερικές περιπτώσεις, οι χαμηλοί σφυγμοί να καταδεικνύουν καλή φυσική κατάσταση, που σχετίζεται με λιγότερες πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις ή επεισόδια. Οι υψηλοί σφυγμοί, ωστόσο, είναι ένδειξη αυξημένου κινδύνου αφού η καρδιά φθείρεται περισσότερο" λέει ο Δρ. Jasoc Wasfy, προϊστάμενος στο τμήμα ποιότητας και αναλύσεων του Massachusetts General Hospital Heart Center.

Ακόμα, όμως, κι αν οι παλμοί δεν ξεφεύγουν από την κλίμακα του 'φυσιολογικού' [60-100 σφ./λεπτό] αλλά είναι κοντά στους 100, υπάρχει ήδη αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις ή ακόμα και πρόωρο θάνατο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart το 2013, όσοι έχουν σφυγμούς από 81-90 διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο για καρδιακή ανακοπή, ενώ όσοι έχουν πάνω από 90 σφυγμούς, τριπλάσιο!

Και ενώ όπως είπαμε νωρίτερα, οι χαμηλοί σφυγμοί είναι ένδειξη καλής φυσικής κατάστασης, σε κάποιες περιπτώσεις, όταν συνυπάρχουν με ζαλάδες και κόπωση, καταδεικνύουν ένα λιγότερο γνωστό πρόβλημα της καρδιάς. "Ίσως οι ηλεκτρικοί κόμβοι της καρδιάς να γερνούν ή πως να μην μεταδίδουν σωστά τα ηλεκτρικά σήματα" (που κάνουν την καρδιά να συσπάται ακούσια) σημειώνει ο Δρ. Wasfy. Αν λοιπόν παρατηρείς πολύ χαμηλούς σφυγμούς, θα πρέπει να το διερευνήσεις με τη βοήθεια του γιατρού σου.

Να πώς θα πάρεις σωστά τον σφυγμό σου

1

Βεβαιώσου πως έχουν περάσει δύο ώρες από την άσκηση ή κάποια άλλη κοπιαστική δραστηριότητα και πως δεν έχεις καταναλώσει καφεΐνη την τελευταία ώρα. Ιδανική είναι η στιγμή που έχεις ξυπνήσει αλλά δεν έχεις ακόμα σηκωθεί από το κρεβάτι.

2

Τοποθέτησε, λοιπόν, τον δείκτη και τον μέσο του ενός χεριού στον καρπό του άλλου, ακριβώς κάτω από τον αντίχειρα ή στην δεξιά ή αριστερή πλευρά του λαιμού σου, ψηλαφίζοντας την τραχεία. Κράτα 30'' χρόνο σε ένα ρολόι και ξεκίνα να μετράς τους σφυγμούς σου. Στο τέλος διπλασίασε τον αριθμό για να βρεις πόσους σφυγμούς έχεις το λεπτό. 

3

Έλεγξε τον σφυγμό σου μερικές φορές μέσα στην εβδομάδα και διαφορετικές ώρες της ημέρας. Έχε στο νου σου πως το στρες, οι ορμόνες και ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Για να κρατήσεις τους σφυγμούς σε φυσιολογικά επίπεδα και την καρδιά υγιή, φρόντισε τα επίπεδα χοληστερίνης σου και ασκήσου συχνά, ακόμα και για μια ώρα την εβδομάδα. "Η ένταση της άσκησης είναι σημαντικός παράγοντας. Μια έρευνα που έγινε σε 55χρονους κατέδειξε πως μια ώρα έντονης αεροβικής άσκησης την εβδομάδα μείωσε τους σφυγμούς πολύ πιο αποτελεσματικά από την ήπια άσκηση" εξηγεί ο Δρ. Wasfy.

Με στοιχεία από το health.harvard.edu

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ