Η τραγωδία μας φέρνει πιο κοντά

Η τραγωδία μας φέρνει πιο κοντά Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Η τραγωδία μας φέρνει πιο κοντά Facebook Twitter

Βυθισμένη στα νερά και το σκοτάδι Η Πόλη που Δεν Κοιμάται Ποτέ, θύμισε Μπαγκλαντές -όσο ποτέ, και οι Νεουορκέζοι το ίδιο ανήμποροι στην οργή των φυσικών φαινομένων με τους φτωχούς της γης. Το Big Apple όμως έδειξε στη Μεγάλη καταστροφή τη Μεγάλη του καρδιά.

Οι κάτοικοί της απέναντι στον τυφώνα στάθηκαν μια ανθρώπινη αλυσίδα. Ο Sandy τους έσεισε, τους τράνταξε, τους πλημμύρισε, αλλά δεν τους λύγισε. Όπου υπήρχε το μένος του Sandy χωρίς έλεος, υπήρχε το χέρι του New Yorker της διπλανής πόρτας. To ένστικτο της συσπείρωσης και αλληλεγγύης για την επιβίωση αυτή τη φορά ήταν ο ευτυχής απολογισμός της πιο μοντέρνας φυσικής καταστροφής της γης.

Βαθμός πρόγνωσης εξαιρετικός, οδηγίες πρόληψης προς τον γενικό πληθυσμό απλές και αποτελεσματικές, κυβερνητική ανταπόκριση στην αντιμετώπιση μέγιστη, κι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δίπλα στους πληγέντες Live,όπως ποτέ δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, μια και το Φυσικό δυστύχημα συνέβη παραμονές των προεδρικών εκλογών. Ακόμη και τα ενημερωτικά δίκτυα δημοσίευαν ειδικά μενού για «τροφική ανακούφιση» από το στρες του τυφώνα όσο οι Αμερικανοί θα έπρεπε να μείνουν στα σπίτια.

Η τραγωδία μας φέρνει πιο κοντά Facebook Twitter

Οι New Yorkers αυτή τη φορά, σχολιάζουν τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, εφάρμοσαν το καλύτερο δυνατό response, είχαν την καλύτερη ανταπόκριση απέναντι στην 'Έκτακτη ανάγκη, που έκανε την Νέα Υόρκη να θυμίζει στην πραγματικότητα, όπως την είχαμε δει μόνο σε ταινίες...

Παρόλα αυτά, η πόλη είχε ήδη νωπές τις μνήμες της 9 Σεπτεμβρίου, σχολιάζουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι, που ξύπνησε δυνατά το αίσθημα της αλληλεγγύης.Για τους κοινωνιολόγους, είναι γεγονός ότι μια Καταστροφή κάνει τους ανθρώπους πιο ανθρώπινους, με πολλά παραδείγματα στην ιστορία, ανάμεσά τους και τη γνωστή περίοδο του Λονδίνου, «the blitz", όταν η βρετανική πρωτεύουσα είχε βομβαρδιστεί ολοκληρωτικά στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και οι Λονδρέζοι επιβίωσαν μόνο με το να αλληλοβοηθούνται.

Η τραγωδία μας φέρνει πιο κοντά Facebook Twitter

Αντίθετα ο Κατρίνα ανέδειξε την άλλη πλευρά μιας χτυπημένης κοινωνίας, με φοβερά εγκλήματα σε διαρκή συχνότητα που σημειώνονταν στην παλίρροια του τυφώνα όσο η Νέα Ορλεάνη πνιγόταν. Ωστόσο, ανακοίνωσε έρευνα του 2008 για τις Αλήθειες και του Μύθους μιας Τραγωδίας, και στον Κατρίνα υπήρχαν αμέτρητα καθημερινά παραδείγματα των ανθρώπων που θυσιάζονταν για να βοηθήσουν τον διπλανό τους την ώρα του δικού τους σπαραγμού.

Σύμφωνα με την επιστήμη, η κοινωνική υποστήριξη από φίλους, συγγενείς και αγαπημένα άτομα είναι παράγοντας συμβάλλει στην μακροζωία και μεγαλώνει τις πιθανότητες επιβίωσης. Οι Νεουορκέζοι όμως, τις ώρες του μανιασμένου Σάντυ, ως ντόπιοι μιας αιώνιας Μητρόπολης λειτούργησαν με τη social κουλτούρα που η εποχή προστάζει, το ίδιο αυθόρμητα όσο και συνειδητά.

Η τραγωδία μας φέρνει πιο κοντά Facebook Twitter

Η φιλανθρωπία απέναντι σε αγνώστους, λένε οι μελέτες, βοηθά την υγεία, την τύχη και την μακροζωία αυτού που την προσφέρει. Η κοινωνία επίσης για να διασωθεί χρειάζεται διαδραστική βοήθεια από την πολιτεία στους πολίτες και τους πολίτες μεταξύ τους. Οι Νεουορκέζοι τα εφάρμοσαν όλα, και με απλά κλικ στο τουίτερ ετοίμαζαν σάντουιτς για τους πληγέντες της διπλανής τους πόρτας. Ενημέρωναν τις αρχές για το πού υπήρχε ανάγκη παρέμβασης και διάσωσης, μοιράζονταν μέχρι και τις πρίζες των σπιτιών τους με μπαλαντέζες για να φορτίζει τα κινητά του κανείς, ώστε να επικοινωνεί με τους δικούς του.

Η τραγωδία μας φέρνει πιο κοντά Facebook Twitter

Η συγγραφέας Ρεβέκκα Σόλνιτ στο βιβλίο της A Paradise built in Hell( Ένας παράδεισος χτισμένος στην Κόλαση ) γράφει, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα όλων των ερευνών που έχουν διεξαχθεί για την συμπεριφορά των ανθρώπων σε Φυσικές Καταστροφές και Τραγωδίες : «Στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι στα μεγάλα δυστυχήματα είναι ήρεμοι, ευρηματικοί σε σχέση με τις άμεσες λύσεις που χρειάζονται για να επιβιώσουν, και συχνά ξεπερνούν και τον ανθρώπινο αλτρουισμό, αφού μπορεί να ρισκάρουν για τον συνάνθρωπο χωρίς να σκεφτούν την δική τους ζωή. Είναι μια ευγενής εξέλιξη της ικανότητάς μας να επιβιώνουμε ως είδος»

Η τραγωδία μας φέρνει πιο κοντά Facebook Twitter

«Στην πραγματικότητα», συνεχίζει η συγγραφέας ερευνήτρια, «οι άνθρωποι συμπεριφέρονται σε περιόδους μεγάλης κρίσης και καταστροφών, σε πολλά επίπεδα καλύτερα από ότι στην καθημερινή ζωή. Ορισμένοι εκείνες τις ώρες ανακαλύπτουν», καταλήγει, «ακριβώς το νόημα της συνδεσιμότητας, και των δεσμών που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους για να υπάρχουν στην ζωή, κάτι που τόσο λείπει από τις ημέρες της ρουτίνας...»

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ