Απεργία την Πρωτομαγιά

Η ιστορία της κωλοχαράδρας έχει δύο όψεις

0

Ένα από τα πλέον ανιαρά αστεία που χρησιμοποιούν οι κωμικοί, προκειμένου να παραχθεί γέλιο, είναι σίγουρα το να γλιστρήσει κανείς πατώντας μια μπανανόφλουδα ή να «φάει» μια τούρτα στο πρόσωπο. Ωστόσο, μαζί με όλα αυτά, φαίνεται να αναδύεται (ή και να καταδύεται, ανάλογα πάντοτε με την οπτική) η διχαστική πίσω όψη του υδραυλικού (no offence για το συγκεκριμένο επάγγελμα, απλώς αγγλιστί έχει επικρατήσει ο όρος plumber's crack).

Αναλύοντας, όμως, βαθύτερα αυτό το ζήτημα –όπως άλλωστε του αρμόζει– και κάνοντας ένα γρήγορο γκουγκλάρισμα για το ποια είναι στην πραγματικότητα η ιστορία της κωλοχαράδρας ως πολιτισμικής συνήθειας που όλοι απολαμβάνουμε να σχολιάζουμε και να σιγοψιθυρίζουμε γελώντας και στρέφοντας το βλέμμα μας από την άλλη μεριά, πέφτει κανείς πάνω σε δύο όψεις αυτής της ιστορίας: αφενός η προφανής και κάπως γαργαλιστική και αφετέρου η πολιτισμική, που δεν είναι και τόσο γνωστή.


Ξεκινώντας από τη δεύτερη, την πιο αρτιστίκ εκδοχή, πηγαίνουμε χρονικά στα τέλη της ελληνιστικής εποχής και τις αρχές της ρωμαϊκής για να συναντήσουμε τη σαγηνευτική ομορφιά της Αφροδίτης της Μήλου. Η Ελληνίδα θεά που συνδυάζει το κάλλος, την κομψότητα και τη θηλυκότητα, κοσμεί μέχρι σήμερα το Μουσείο του Λούβρου και μέσα από τις μοναδικές πτυχώσεις του ενδύματός της αποκαλύπτει στον εντυπωσιασμένο θεατή την πίσω όψη της, χωρίς βέβαια να παραπέμπει σε ένα χυδαίο ή «φτηνό» θέαμα.

Διαπιστώνουμε ότι η κωλοχαράδρα έχει περάσει σε μια νέα εποχή, που ασφαλώς απέχει από την πρότερη ταύτισή της με την εργατική τάξη και τον μόχθο της δουλειάς, καθώς έχει πλέον εμπεριέλθει στην κουλτούρα του lifestyle.


Πέρα, όμως, από την Αφροδίτη της Μήλου, τα ελαφρώς απογυμνωμένα οπίσθια έχουν απασχολήσει και άλλους καλλιτέχνες, όπως τον Γάλλο ζωγράφο και φωτογράφο Julien Vallou de Villeneuve, ο οποίος συνήθιζε να απεικονίζει τις μούσες του με έναν ελαφρύ χιτώνα που σκεπάζει τα απολύτως απαραίτητα (ή και όχι πάντα).

Η ιστορία της κωλοχαράδρας έχει δύο όψεις Facebook Twitter
H Αφροδίτης της Μήλου αποκαλύπτει στον εντυπωσιασμένο θεατή την πίσω όψη της, χωρίς βέβαια να παραπέμπει σε ένα χυδαίο ή «φτηνό» θέαμα.
Η ιστορία της κωλοχαράδρας έχει δύο όψεις Facebook Twitter
Study naked, no1906, Villeneuve


Ωστόσο, σίγουρα η πρώτη εκδοχή αυτής της πολιτισμικής ιστορίας σίγουρα έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον (και ας μη γελιόμαστε, είναι και ο λόγος που πάτησες το κλικ). Η είσοδος, λοιπόν, της κωλοχαράδρας στην ποπ κουλτούρα χρονολογείται περίπου το 1978, όταν ξεκίνησε αρχικά από την Αμερική η προβολή των καρτούν, όπως το Τομ και Τζέρι ή ο Ντόναλντ Ντακ της Disney στα οποία και συναντάμε αρκετές τέτοιου είδους «αποκαλυπτικές» σκηνές.


Η παραπάνω χρονολογία είναι επίσης σημαντική, γιατί τότε ήταν ίσως και η πρώτη φορά που στο γνωστό αμερικανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα Saturday Night Live (SNL) παρουσιάστηκε ένα σκετσάκι με την κωμικό Γκίλντα Ράντνερ, τον Μπιλ Μάρεϊ και τον Νταν Ακρόιντ στον ρόλο του ψυκτικού. Ως σωστός ψυκτικός, επομένως, προσφέρει άφθονο υλικό στους υπόλοιπους πρωταγωνιστές, που δεν σταματούν να κάνουν χάζι λέγοντας ότι «σήμερα ξαφνικά το φεγγάρι βγήκε νωρίτερα και κάπως απρόσμενα». Και βέβαια, το αποκορύφωμα στη συγκεκριμένη σκηνή είναι όταν ο Νταν βάζει απλά το μολύβι που σημείωνε, εκεί που τον βόλευε. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι το περιοδικό Rolling Stone συμπεριέλαβε αυτό το σκετσάκι στη 34η θέση σε μια λίστα με τις 50 κορυφαίες στιγμές του SNL από το ξεκίνημά του έως σήμερα.

 

Μία δεκαετία αργότερα και συγκεκριμένα το 1988 τα καρτούν επανέφεραν και πάλι πιο δυναμικά αυτές τις εικόνες στην mainstream ποπ πραγματικότητα. Ασφαλώς, μεγάλη ήταν η συμβολή των Simpsons, αυτής της ιδιόρρυθμης οικογένειας που λατρεύει το γυμνό και έχει αγαπηθεί όσο λίγες από το κοινό – αρχικά το αμερικανικό και μετέπειτα το παγκόσμιο.

Όπως και να 'χει, οι περισσότεροι υδραυλικοί φαίνεται πως δικαίως θεωρούν αυτόν τον παραλληλισμό ως ένα κακό στερεότυπο, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που επιλέγουν να το σαρκάσουν και να διασκεδάσουν με αυτό το «παράσημο» που τους έχει αποδοθεί.

Στην ελληνική, όμως, πραγματικότητα η ιστορία αυτή έχει συνδεθεί εξίσου με αντίστοιχα τεχνικά επαγγέλματα και κυρίως με αυτό του υδραυλικού. Το καταλαβαίνει, εξάλλου, κανείς με ένα γρήγορο ψάξιμο, αφού τα πρώτα αποτελέσματα που εμφανίζονται μέσα από τα πολλά ιντερνετικά τσιτάτα είναι ότι «η κωλοχαράδρα είναι το ντεκολτέ του υδραυλικού» και φυσικά φροντίζει τακτικά να μας το υπενθυμίζει.


Υπάρχουν, όμως, σήμερα συνεχιστές αυτής της «παράδοσης»; Μα φυσικά! Και δεν είναι άλλοι από τους celebrities. Τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα βλέπουμε λαμπερές εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί, όπως αυτή της Rihanna ή της Heidi Klum, που επέλεξαν να είναι αποκαλυπτικές με τον «τρόπο του υδραυλικού». Οι εμφανίσεις αυτές αποδεικνύουν ότι η συζήτηση για την κωλοχαράδρα εξακολουθεί να παραμένει ως θέμα της ποπ κουλτούρας και μάλιστα, δεν αποτελεί πλέον προνόμιο των ανδρών, αφού σήμερα κατά βάση οι γυναίκες είναι αυτές που αφήνουν σε κοινή θέα σημεία του σώματος που έχουν συνδεθεί με τη σεξουαλικότητα.

Η ιστορία της κωλοχαράδρας έχει δύο όψεις Facebook Twitter
Η Ριάνα λαμπερή και αποκαλυπτική.
Η ιστορία της κωλοχαράδρας έχει δύο όψεις Facebook Twitter
Χάιντι Κλουμ.


Μέσα, λοιπόν, από τον παραπάνω επαναπροσδιορισμό, που έχει αποκτήσει αυτή η έννοια, διαπιστώνουμε ότι έχει περάσει σε μια νέα εποχή, που ασφαλώς απέχει από την πρότερη ταύτισή της με την εργατική τάξη και τον μόχθο της δουλειάς, καθώς έχει πλέον εμπεριέλθει στην κουλτούρα του lifestyle. Με άλλα λόγια, σε μια κουλτούρα που λατρεύει να εξυμνεί το γυμνό, το προκλητικό, το εξτραβαγκάντ, χωρίς απαραίτητα να ξέρει την ιστορία του και τις ενδεχόμενες συμπαραδηλώσεις του. Αρκεί να προκαλεί, να συζητιέται, να διχάζει και να γίνεται αντικείμενο αστεϊσμού σε παρέες. Αυτά από μόνα τους είναι υπεραρκετά για να στρέψουν το ενδιαφέρον των media και να ασχοληθούν με το πώς η ιστορία της κωλοχαράδρας πέρασε από την ελληνιστική (Αφροδίτη της Μήλου) στην ποπ εποχή (καρτούν, celebrities κ.λπ.). Και για να μην τα ξαναλέμε: είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο πάτησες αυτό το κλικ!

Υγεία & Σώμα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT