Η επιστήμη έχει κάτι να πει για τον τρόπο που κάνουμε ντους (και ναι, είναι λάθος)

1

Οι περισσότεροι ξεκινούν τη μέρα τους με ένα αναζωογονητικό ντους. Περισσότερο από συνήθεια το αποκαλούν αναζωογονητικό, γιατί τουλάχιστον 15’ μετά αισθάνονται ακόμη νυσταγμένοι και έτοιμοι να συνεχίσουν τον ύπνο τους και όχι να φύγουν για τη δουλειά.

Συμβαίνει κάτι λάθος στη ρουτίνα καθαριότητας των περισσότερων ανθρώπων; Σύμφωνα με τον βιοχημικό – ογκολόγο Nikolai Shevchuk και με μελέτη που δημοσίευσε στη βάση επιστημονικών δεδομένων "PubMed”, οι περισσότεροι όχι μόνο αγνοούν τη σωστή θερμοκρασία του νερού, όταν κάνουν ντους, αλλά μαζί και τα οφέλη που αυτή μπορεί να προσφέρει σε σώμα και πνεύμα.

Το λάθος; Στο (πολύ) ζεστό νερό. Χλιαρό και ελαφρώς δροσερό είναι το ενδεδειγμένο για όλους τους παρακάτω λόγους.

Το σώμα αντιδρά στο αρχικό σοκ της βαθμιαίας αλλαγής θερμοκρασίας και αυτόματα επιταχύνεται η αναπνοή. Στόχος είναι να διοχετευθεί περισσότερο οξυγόνο στην καρδιά, η οποία χτυπά πιο γρήγορα, ενώ τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται και αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Την ίδια στιγμή, στον εγκέφαλο μεταφέρονται μεγαλύτερες ποσότητες οξυγόνου, ακριβώς επειδή το σώμα ανακατευθύνει τη ροή του αίματος μακριά από τα αιμοφόρα αγγεία, επιχειρώντας να αυξήσει τη θερμότητα και να προστατεύσει ζωτικά όργανα.

Περισσότερο αίμα φτάνει στην καρδιά και τα ζωτικά όργανα οπότε το λεμφικό σύστημα μπορεί πιο εύκολα να μεταβολίσει τις άχρηστες για τον οργανισμό ουσίες και να κρατήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Σε δεύτερο επίπεδο, οι υποδοχείς του δέρματος αλληλεπιδρούν με τις νευρικές περιφερικές απολήξεις για να στείλουν ηλεκτροφόρα σήμερα στον εγκέφαλο. Η έρευνα επιμένει ότι αυτή η δραστηριότητα ερεθίζει το κέντρο του εγκεφάλου που ευθύνεται για την διάθεση μας (καλή ή μη), προκαλώντας κινητικότητα στους νευροδιαβιβαστές. Τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών, όπως η νοραδρεναλίνη, εκείνη τη στιγμή εκτοξεύονται.

Ακριβώς, επειδή περισσότερο αίμα φτάνει στην καρδιά και τα ζωτικά όργανα, το λεμφικό σύστημα μπορεί πιο εύκολα να μεταβολίσει τις άχρηστες για τον οργανισμό ουσίες και να κρατήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Επίσης, το κρύο νερό διεγείρει τα λιποκύτταρα, προκειμένου να παραχθεί θερμότητα στο σώμα, το οποίο καταλήγει να παράγει περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια, καθώς αυξάνεται ο μεταβολικός ρυθμός του, σε μία προσπάθεια να παραμείνει ζεστό.

Βάσει της μελέτης, το αποτέλεσμα όλων αυτών των λειτουργιών του σώματος, είναι μετά από λίγα λεπτά να νιώσετε απολύτως ξεκούραστοι και κυρίως γεμάτοι ενέργεια, καλή διάθεση και διαύγεια, ενώ ως ευεργετικά περιγράφονται τα αποτελέσματα και σε ό,τι αφορά στον μεταβολισμό και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Και ποια είναι η σωστή θερμοκρασία κατά τον επιστήμονα για να συμβαίνουν όλα αυτά, μετά το πρωινό ντους; Οι 20 βαθμοί Κελσίου. Κατά τον ίδιο, δεν χρειάζεται να γίνει απότομα. Χρειάζονται περίπου 3 μέρες, με σταδιακές εναλλαγές, για να συνηθίσει το σώμα σ’ αυτές τις θερμοκρασίες. Και φυσικά, δεν ενδείκνυται για άτομα με καρδιοπάθειες, των οποίων η καρδιά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο σοκ της χαμηλής θερμοκρασίας. 

Με στοιχεία από το Inc.com

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Στο δις αναφερθέν "σοκ χαμηλής θερμοκρασίας" και στην ενημέρωση ότι μπορεί να πάω από καρδιά, εκεί κάπου με έχασε ο επιστήμονας. Είπαμε να ξυπνήσουμε όχι να φρικάρουμε πρωί πρωί. Από το άρθρο ας κρατήσουμε εμείς οι κρυουλιάρηδες ότι δεν κάνει το ντους να είναι πολύ ζεστό αλλά λίγο πιο χλιαρό. (Πάντως ποτέ δεν έχω νυστάξει το πρωί μετά από ζεστό ντους)