Η δικιά σας ξανθιά!

Η δικιά σας ξανθιά! Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Η δικιά σας ξανθιά! Facebook Twitter

Μπύρα μία, δύο, τρεις ή και περισσότερες. Σε κουτάκι ή μπουκάλι, ποτήρι μεγάλο ή μικρό, οι λάτρεις της μπύρας ξεχνούν συνήθως να σταματήσουν και σπανίως ανησυχούν για το πόσα ποτήρια έχουν πιει. Η απόλαυση της «δικιάς τους ξανθιάς» ρέει για τους μπυρό-βιους τόσο εύκολα όσο και οι αμέτρητες φουσκάλες του αφρού.

Μέτρο στη μπύρα, - κι όμως, ναι- έχουν βάλει εδώ και χρόνια οι Γερμανοί. Στα παραδοσιακά καπηλειά της χώρας της Μέρκελ, μπύρες μπορεί να παραγγείλει κανείς με το μέτρο, που σερβίρεται σε μισό, ένα ή δύο μέτρα στενό δίσκο σαν ράφι, με ατέλειωτα ίσια ποτήρια μεσαίου μεγέθους συνήθως παγωμένα, τα οποία και καταναλώνονται πάραυτα. Όπως συμβαίνει εδώ με τα σφηνάκια δηλαδή. Οι Γερμανοί ίσως δεν γνώριζαν, τόσα χρόνια, αυτό που η τελευταία έρευνα ανακάλυψε. Ότι στους πότες της μπύρας δείχνει... μισή η «ξανθιά τους» όταν τη βλέπουν με καμπύλες !

Η δικιά σας ξανθιά! Facebook Twitter

Σε στρογγυλό ποτήρι η μπύρα, αποδεικνύουν τα πειράματα, αποκτά ένα μοναδικό καταναλωτικό εφέ, που δείχνει να ισχύει για κάθε πότη, όχι όμως για κάθε ποτό. Η ίδια ποσότητα μπύρας καταναλώνεται με ρυθμό 60% ταχύτερα σε στρογγυλό ποτήρι απ' ότι η ίδια ποσότητα σε ίσιο ποτήρι, μεγάλο ή μικρό, και μάλιστα με ρυθμό που μετριέται, και συγκρίνεται, ανάμεσα σε εκατοντάδες πότες με ακρίβεια συγκεκριμένων λεπτών της ώρας ανάλογα με την ποσότητα σε μιλιγκράμ. Το ενδιαφέρον είναι ότι στα υπόλοιπα ποτά, ο ρυθμός κατανάλωσης δεν επηρεάζεται από το σχήμα του ποτηριού, αν και άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το ψηλό και λεπτό ποτήρι ενδείκνυται για όλους: συστηματικοί πότες, bar tenders και καθημερινοί άνθρωποι, σερβίρουν πάντα –χωρίς να γνωρίζουν, περισσότερο αλκοόλ σε ποτήρια χαμηλά και φαρδιά.

Το πρόσφατο πείραμα της μπύρας πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 150 άτομα πολλών διαφορετικών γκρουπ που απολάμβαναν την μπύρα ή το ποτό τους σε συνέχειες, -με αρκετούς γύρους και εναλλαγές στο σχήμα των ποτηριών που τους σερβίρονταν-, ενώ παρακολουθούσαν βίντεο της αρεσκείας τους και ενώ επίσης, για τις ανάγκες της έρευνας, αγνοούσαν τους πραγματικούς στόχους της μελέτης. Όλα ανεξαιρέτως τα γκρουπ, ανακοίνωσαν στην συνέχεια οι ερευνητές του πανεπιστημίου Bristol, διατηρούσαν κατά μέσο όρο σταθερό ρυθμό στην κατανάλωση του ποτού τους, και ίδιο ρυθμό σε κάθε γύρο ανεξάρτητα από το σχήμα του ποτηριού, εκτός από ένα γκρουπ: εκείνους που σερβίρονταν σε στρογγυλό ποτήρι την μπύρα τους, οι οποίοι έπιαναν άσπρο πάτο θεαματικά γρηγορότερα από όλους τους υπόλοιπους, και σε χρόνο που δεν ξεπερνούσε τα 7 λεπτά. Επρόκειτο για ποσότητα 354 ml, που αντιστοιχεί σε ένα κουτάκι μπύρας. Όσες φορές στο ίδιο γκρουπ η μπύρα σερβίρονταν σε ίσιο ποτήρι, η ίδια ποσότητα καταναλωνόταν σχεδόν στον διπλάσιο χρόνο, σε 13 λεπτά, όσα τρικ κι αν χρησιμοποιούσαν οι ερευνητές για να μπερδέψουν τους συμμετέχοντες. Οι εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί της Συμπεριφοράς στην κατανάλωση Αλκοόλ, είναι ότι το στρογγυλό ποτήρι δημιουργεί κατ αρχήν οπτική ψευδαίσθηση σε σχέση με το πού τελειώνει το μισογεμάτο και αρχίζει το μισοάδειο, ψευδαίσθηση που, στην μπύρα συγκεκριμένα, επιταχύνει άμεσα τον κατανάλωση.

Για τα αλκοολούχα ποτά γενικότερα, αντίστοιχα ευρήματα ( για στρογγυλό ποτήρι) δεν υπάρχουν. Παλαιότερη μελέτη του πανεπιστημίου Cornell όμως έχει δείξει ότι στα χαμηλά και φαρδιά ποτήρια ακόμη και οι μπάρμαν σερβίρουν ποτό 20% περισσότερο απ' ότι στα ψηλά και λεπτά, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός, κατά μέσο όρο 30% περισσότερο (!) σε ευρεία γκάμα ποτών, μια και η μελέτη χρησιμοποίησε βότκα τόνικ, ρούμι Coca Cola, ουίσκυ και τζιν με τόνικ .

Η έρευνα δεν συμπεριέλαβε στους συμμετέχοντες αλκοολικούς, ούτε ίσως και τσιγκούνηδες!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

Ψυχή & Σώμα / Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

H καθημερινή χρήση αντηλιακού, ακόμα και στην πόλη, μοιάζει αυτονόητη, αν θέλεις να προφυλαχθείς από τα εγκαύματα, τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Υγεία & Σώμα / Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών το περνάμε στην παραλία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής αλλά και πώς να προλαμβάνουμε τα θαλάσσια ατυχήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ