Η απιστία ως άσκηση αντοχής και 7 τρόποι για να ξεκολλήσετε από το άχαρο αίσθημα της προδοσίας

Η απιστία ως άσκηση αντοχής και 7 τρόποι για να ξεκολλήσετε από το άχαρο αίσθημα της προδοσίας Facebook Twitter
Tο ότι μας πρόδωσαν και πόσω μάλλον, αυτός ο οποίος θεωρούσαμε "άνθρωπο μας", μας πλημμυρίζει με ανασφάλεια, φόβο και καχυποψία, κάποτε άμεσα και κάποτε με το να τρυπώνει σταδιακά στους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας
2


Από τα πιο δύσκολα μονοπάτια,
τα οποία συνήθως βαδίζει κανείς μόνος, είναι η ανακάλυψη ότι τον απάτησαν. Δεν έχει σημασία το με ποιόν, δεν έχει σημασία το για πόσο καιρό συνέβαινε, ενώ ο ίδιος προφανώς κοιμόταν βαθιά ή στην καλύτερη περίπτωση, απλώς υποψιαζόταν ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση. 

Η εμπειρία του πόνου είναι αδιαμφισβήτητη και δυστυχώς δεν είναι μία πληγή που επουλώνεται γρήγορα και χωρίς να επηρεάσει το σύνολο της ζωής ενός ανθρώπου, είτε άνδρα είτε γυναίκας: η απιστία είναι μια εμπειρία που -δυστυχώς- βιώνεται με όλους τους τρόπους και σε όλα τα πεδία του κοινωνικού βίου, κυρίως γιατί (λανθασμένα, αλλά συμβαίνει) υπογραμμίζει το αίσθημα ανεπάρκειας σε κάθε τομέα δραστηριοποίησης μας. 

Το ότι μας πρόδωσαν και πόσω μάλλον, αυτός ο οποίος θεωρούσαμε "άνθρωπο μας", μας πλημμυρίζει με ανασφάλεια, φόβο και καχυποψία, κάποτε άμεσα και κάποτε με το να τρυπώνει σταδιακά στους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας (εργασία, φιλικό περιβάλλον, ευρύτερες διαπροσωπικές σχέσεις), αγκυλώνοντας τον αυθορμητισμό μας και δημιουργώντας μας σοβαρά προβλήματα τόσο στο να αφήσουμε πίσω μας το δυσάρεστο περιστατικό και να συνεχίσουμε τη ζωή μας, απαλλαγμένοι από τον φόβο της επανάληψης μίας τέτοιου είδους προδοσίας. 

Χωρίς να πιέζετε τον εαυτό σας, ωστόσο μετά από όλα αυτά, προσπαθήστε να σκεφτείτε ξανά από την αρχή ό,τι συνέβη, κάθε σημείο. Σημειώστε τις σκέψεις εκείνες, με την ανάμνηση των οποίων, ο πόνος που νιώθετε είναι ανυπόφορος, μη διαχειρίσιμος. Επανέλθετε μετά από λίγο καιρό στις σημειώσεις αυτές. Βεβαιωθείτε ότι νιώθετε το ίδιο ή κάπως καλύτερα.

Σύμφωνα με την Ondina Hatvany, ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλο σχέσεων και αρθρογράφο στο site με θέματα ψυχολογίας Ρsychcentral.com (και μάλιστα με σειρά άρθρων στο θέμα της απιστίας), υπάρχουν τουλάχιστον 7 βήματα που σε πρώτο στάδιο ανακουφίζουν από τον πόνο της δυσάρεστης εμπειρίας και στη συνέχεια επιτρέπουν στο άτομο να προχωρήσει, χωρίς συναισθηματικά και ψυχολογικά βαρίδια στις επόμενες σελίδες της ζωής του. 

Ποιοί είναι, λοιπόν, αυτοί οι τρόποι που μετατρέπουν μία τόσο δύσκολη ψυχική διεργασία σε κάτι που τουλάχιστον δεν φαντάζει "βουνό"; Κάποιοι είναι απολύτως χρηστικοί και αφορούν την καθημερινότητα - τους εξωτερικούς παράγοντες, δηλαδή, που μπορούν να πιέσουν ακόμη περισσότερο την ήδη καταπονημένη ψυχολογία μας - και οι άλλοι αφορούν μικρά, αλλά στην ουσία τους μεγάλα, ζητήματα, πάνω στα οποία πρέπει να δουλέψει κανείς, για να λυτρωθούν από τον πόνο. 

1.

Στον χώρο σας, γραφείο ή σπίτι, διατηρήστε παράθυρα και παντζούρια ανοιχτά. Αφήστε το φως να μπαίνει στα δωμάτια, ακόμη κι αν αισθάνεστε αδύναμοι να το αντιμετωπίσετε. Φροντίστε να κάνετε πολλά μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα, να περπατάτε λίγο περισσότερο από το κανονικό και σιγουρευτείτε ότι ανασαίνετε και ενυδατώνεστε σωστά. Μη φοβάστε να κλάψετε ή να ξεσπάσετε και κυρίως μην καταπιέζετε τον εαυτό σας, όταν νιώθετε ότι έχετε φτάσει στο σημείο. Όσο περισσότερο "πνίγεται" το αίσθημα απογοήτευσης και οργής, τόσο καθυστερείτε τη διαδικασία ίασης.

2.

Αν έχετε αποφασίσει ότι δεν θα δώσετε δεύτερη ευκαιρία στη σχέση σας με τον άνθρωπο που σας απάτησε, αποφύγετε για όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα τις τυχαίες συναντήσεις ή τα μέρη στα οποία ενδέχεται να βρεθείτε ξανά πρόσωπο με πρόσωπο. 

3. 

Αποφύγετε επίσης τις συναισθηματικές εντάσεις, αφηγούμενοι ξανά και ξανά τα όσα σας συνέβησαν. Επειδή έχετε ανάγκη να βγάλετε από μέσα σας τη συγκεκριμένη ιστορία, διαλέξτε έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης, που να μπορεί να σας στηρίξει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και προτιμήστε - όταν χρειάζεται - να μιλάτε μόνο σε αυτόν. Η απολύτως ορθόδοξη επιλογή είναι να επιλέξετε την ασφάλεια ενός ψυχοθεραπευτή που γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε. Αλλά, αν αυτό δεν είναι εφικτό, αρκεί και ένας έμπιστος φίλος. 

4. 

Μη βιαστείτε να εμπλακείτε σε μία νέα σχέση. Ο πειρασμός της εκδίκησης είναι τεράστιος, αλλά στο τέλος φθείρετε τον εαυτό σας και διοχετεύετε την οργή και την απογοήτευση σας σε εσάς τους ίδιους. Επίσης, αν μιλάμε για γάμο, υπάρχουν πάντα και οι νομικές συνέπειες. Ενδεχομένως, αυτός που πραγματικά ευθυνόταν για τη διάλυση του, να χρησιμοποιήσει τα δικά σας "ξεσπάσματα" για να γυρίσει την υπόθεση υπέρ του. 

5.

Είναι σκληρό, αλλά οφείλετε, τουλάχιστον για λίγο καιρό να μείνετε σε απόσταση από κοινούς φίλους. Βρίσκεστε σε κομβικό σημείο για τη λήψη σοβαρών αποφάσεων για τη ζωή σας και οι λεπτομέρειες που ενδεχομένως θα μάθετε τώρα ή οι προσπάθειες κοινών φίλων να σας επανασυνδέσουν, θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο την κρίση σας και τη δυνατότητα να φτάσετε στο σημείο που πραγματικά επιθυμείτε. Δείτε την όλη διαδικασία ως χρονοτριβή και αποφύγετε την. 

6.

Φαίνεται δύσκολο, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και ακατόρθωτο, αλλά ήρθε ο καιρός να αναζητήσετε νέους φίλους, νέα χόμπι και νέες συνήθειες. Τα δύο τελευταία είναι πιο εύκολα στο να επιτευχθούν και κάπως έτσι μπαίνει στη ζωή μας και νέος κόσμος. Επίσης, είναι η καλύτερη περίοδος για να αρχίσετε ξανά κάτι που είχατε αφήσει στη μέση: σπουδές, ένα αγαπημένο χόμπι, εκμάθηση χορών και ξένων γλωσσών. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται κλισέ, όμως, η αλήθεια είναι ότι κρατούν μυαλό και σώμα σε εγρήγορση και οδηγούν τους ανθρώπους σε νέα μονοπάτια, μακριά από το χρονικό σημείο και κυρίως τους πρωταγωνιστές της "πληγής". 

7.

Χωρίς να πιέζετε τον εαυτό σας, ωστόσο μετά από όλα αυτά, προσπαθήστε να σκεφτείτε ξανά από την αρχή ό,τι συνέβη, κάθε σημείο. Σημειώστε τις σκέψεις εκείνες, με την ανάμνηση των οποίων, ο πόνος που νιώθετε είναι ανυπόφορος, μη διαχειρίσιμος. Επανέλθετε μετά από λίγο καιρό στις σημειώσεις αυτές. Βεβαιωθείτε ότι νιώθετε το ίδιο ή κάπως καλύτερα. Συνεχίστε τη ζωή σας με ό,τι καινούριο έχετε φροντίσει να εντάξετε σ' αυτήν. Και κυρίως σιγουρευτείτε ότι δεν περνάτε στάδια, δεν βιάζεστε και δεν επιτρέπετε πισωγυρίσματα σε κάτι που έχει οριστικά τελειώσει. 

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Καλά κρασιά..Βγαίνεις και τα πίνεις με τους κολλητούς σου και τα χώνετε μαζί στην τύπισσα που το εκανε. Και μετά φροντίζεις να βρεις την επόμενη ότι γίνεται γρηγορότερα. Έτσι ξεπερνιούνται κερατώματα και χωρισμοί. υ.γ. Ρίχνεις και μια ζεϊμπεκιά άμα λάχει.