Χτυπά το κινητό. Βγες έξω! Sorry…

Χτυπά το κινητό. Βγες έξω! Sorry… Facebook Twitter
5

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Χτυπά το κινητό. Βγες έξω! Sorry… Facebook Twitter

Πολύ μεγαλύτερη ενόχληση από το να ήμασταν παρόντες σε ολόκληρες τις συζητήσεις αυτών που μιλούν στα τηλέφωνά τους, μας προκαλεί το να τις ακούμε μονόπλευρα. Το να το υφιστάμεθα,μάλιστα μπορεί να φέρει έκρηξη του στρες, ειδικά όταν δεν μπορούμε να φύγουμε τουλάχιστον εμείς από το χώρο που οι άλλοι συνεχίζουν να μιλούν. Κι ας είναι και το σπίτι μας …..

Η τελευταία έρευνα, πρώτη στο είδος της για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του παθητικού ωτακουστή, δείχνει ότι παραμένει αβοήθητος κανείς όταν, και από στοιχειώδη ευγένεια, υφίσταται το … δικαίωμα - κατά τα άλλα- όλων στην κινητή τηλεφωνία.

 

Το πείραμα

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο μελέτησαν τις αντιδράσεις 164 φοιτητών για τις ανάγκες της έρευνας, κατά την διάρκεια εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονταν οι φοιτητές για αναγραμματισμούς. Κατά τις ώρες των συγκεκριμένων εξετάσεων, οι επιστήμονες εξέθεσαν τα διάφορα γκρουπ των σπουδαστών σε τηλεφωνικές συνομιλίες άλλων συμμετεχόντων στην έρευνα, με θέμα τα ψώνια τους, κάποιο πάρτι γενεθλίων, ραντεβού και συναντήσεις για δουλειές κ.α. Οι μισοί φοιτητές άκουγαν τους συνομιλούντες μονομερώς, γιατί ή οι μεν ή οι δε μιλούσαν στα κινητά στο χώρο που οι σπουδαστές έδιναν εξετάσεις, και οι άλλοι μισοί βρίσκονταν σε χώρους που ακουγόταν ολόκληρες τετ α τετ, ή openvoice τηλε-συνομιλίες απ το διπλανό δωμάτιο.

Και οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια αποτελέσματα στα σκορ των τεστ αναγραμματισμών.

Οι φοιτητές της ομάδας όμως που άκουγε τους διαφόρους να μιλούν στα κινητά τους στο χώρο που εξετάζονταν, ήταν σε θέση να θυμηθούν εντυπωσιακά καλύτερα το περιεχόμενο των συνομιλιών, --προσοχή, ενώ αυτοί έδιναν εξετάσεις!- και για την ακρίβεια θυμόταν πολλές ατόφιες λέξεις και εκφράσεις που οι χρήστες των κινητών χρησιμοποίησαν.

Οι ίδιοι χαρακτήρισαν τις κουβέντες που άκουσαν αξιοπρόσεχτες, από-συντονιστικές, και είπαν επίσης ότι πολλά από αυτά που άκουσαν τους εξέπληξαν. Τίποτε από όλα αυτά δεν δήλωσαν οι σπουδαστές που άκουγαν άθελά τους ολόκληρες –διμερείς τις συζητήσεις

Χτυπά το κινητό. Βγες έξω! Sorry… Facebook Twitter

 

Γιατί κρυφακούμε, θέλουμε δεν θέλουμε

Όταν ακούμε την μία πλευρά μιας συζήτησης, εξηγούν οι επιστήμονες της Νευρολογίας, μας εγείρει στην αντίληψή μας τον παράγοντα του αβέβαιου και απρόβλεπτου. Έτσι ο εγκέφαλός ενεργοποιεί τον μηχανισμό της κατανόησης για να καλύψει κενά, να συμπληρώσει τα τμήματα της συζήτησης που λείπουν, ακόμα και αν δεν προσπαθεί κανείς να παρακολουθήσει τι λέγεται, συνειδητά.

«Είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει σε κατάσταση αληθινών καθημερινών συνθηκών ότι το overhearing”, όπως λέγεται η κατάσταση του αναγκαστικά- παθητικού- ωτακουστή είναι ένα μοναδικά διεισδυτικό γεγονός για τον εγκέφαλο, που απομνημονεύεται» λέει η επικεφαλής της μελέτης Veronica Galván, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο San Diego. 

Το μη privacy (των άλλων), κι όμως μας ενοχλεί

Το ότι εκτιθέμεθα σε πληροφορίες που ακούμε, προσωπικές συνήθως των άλλων, ενώ αυτό συμβαίνει δημόσια, άθελά μας συνήθως, αυτό κατ αρχήν στον εγκέφαλο βάζει μπρος τον εκνευρισμό, γιατί νιώθουμε ασαφές το τι εστί private και τι όχι, τι είναι δημόσια πληροφορία ή συνομιλία και τι ιδιωτική. Οι παρόντες υφίστανται την ροή προσωπικών συζητήσεων και νιώθουν ότι δεν το ελέγχουν. Τα επίπεδα της ενόχλησης αυξάνουν όσο μακραίνει η διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών, αλλά και η συχνότητα των τηλεφωνημάτων τριγύρω. Μαζί με την ενόχληση ο εγκέφαλος αρχίζει να πανικοβάλλεται από την συνέχιση της ασάφειας private- non private.

Όταν επιπλέον αυτό συμβαίνει σε χώρους από όπου κανείς δεν μπορεί να φύγει, το non privacy των άλλων γίνεται καταναγκασμός. (Ας πούμε όταν βρίσκεται σε τραίνο ή άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς.) Τα άτομα δηλώνουν πιο έντονη ενόχληση όπως έχει αποδειχθεί.

Μόλις αυτή η έλλειψη ελέγχου γίνει από τον εγκέφαλό μας αντιληπτή, με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση των του στρες, ή και έκρηξη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα άλλων ερευνών.

Η προσοχή του ομιλούντα

Μέχρι σήμερα οι έρευνες για τις επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας στον εγκέφαλο αφορούσαν αποκλειστικά τους χρήστες.

  • Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι περισσότερες πιθανότητες για ατύχημα έχουν οι οδηγοί που μιλούν σε κινητά, και με hands-free, από ότι έχει ένας μεθυσμένος οδηγός.

Κι αυτό, γιατί όπως έχει αποδειχθεί,επιβραδύνονται τα αντανακλαστικά του οδηγού που μιλάει,π.χ. σε ένα stop ή κόκκινο φανάρι

  • Ακόμα και οι πεζοί που περπατούν και μιλούν σε κινητά, μάλιστα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να χάσουν τη σήμανση των φαναριών γιατί είναι απορροφημένοι από τη συνομιλία τους στο τηλέφωνο, όπως αποδείχθηκε.

Multitask, και όχι

Για κείνους που πιστεύουν ότι παρόλα αυτά μπορούν να τα καταφέρουν όλα μαζί (στην προκειμένη, και να κάνουν τη δουλειά τους και να παρακολουθούν– καταγράφουν- απομηνμονέυουν θέλοντας και μη, τις προσωπικές τηλεφωνικές συνομιλίες των τριγύρω) η καθ. Galván θυμίζει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν χειρότερες επιδόσεις σε κάθε έργο ξεχωριστά όταν κάνουν περισσότερα του ενός πράγματα μαζί.

Όσοι επιμένουν να θεωρούν ότι μπορούν παρόλα αυτά, και αυτό-περιγράφονται μάλιστα ως multitaskers, έχουν αποδεδειγμένα χειρότερες επιδόσεις σύμφωνα με τις έρευνες από εκείνους που δηλώνουν κακοί multitaskers, και λένε ξεκάθαρα όχι στα πολλά μαζί!

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

σχόλια

4 σχόλια
Οι μόνοι που έχω διαπιστώσει πως χρησιμοποιούν το κινητό τους στους πλέον ακατάλληλους χώρους στην ΜΒ (όπως βιβλιοθήκες!) είναι οι Έλληνες. Πρόσφατα σε ένα νοσοκομείο βέβαια το ίδιο διαπίστωσα πως έκανε και μια γυναίκα προερχόμενη από χώρα της Αφρικής (και ενώ υπήρχε σήμα μπροστά της για την μη χρήση του κινητού ούτε καν για sms).
ειδικά σε λεωφορεία και τρόλευ που δεν μπορεί εύκολα να απομακρυνθεί ο άλλος, η λύση είναι απλή: μετακινείσαι όσο πιο κοντά μπορείς στον κάφρο και αρχίζεις το ίδιο καφριλίκι χωρίς να έχεις πραγματική κλήση (αλλά 5 ντεσιμπέλ πιο δυνατά) κοιτώντας τον ειρωνικά με το υφάκι "επικοινωνία, τι να κάνουμε". Όταν το κλείσει, του υπενθυμίζεις εξομολογητικά ότι όπου και αν το ξανακάνει, θα υπάρχει κάποιος χειρότερος από αυτόν.