Το χάπι που θα μας ανακουφίσει;

Facebook Twitter
2

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Ένας στους δέκα παίρνει επισήμως ψυχοφάρμακα διεθνώς, σύμφωνα με τις μετρήσεις. Μέσα σε δύο δεκαετίες η κατανάλωση των αντικαταθλιπτικών στις δυτικές κοινωνίες πολλαπλασιάστηκε κατά 400%.                                                                                                                 

Στην Ελλάδα της κρίσης, για πρώτη φορά οι ψυχίατροι βιώνουν σε τέτοια ένταση το κύμα των Ελλήνων που προσέρχονται στα ιατρεία τους ζητώντας επίμονα ένα "χάπι που θα τους ανακουφίσει" .

Διεθνώς εκατομμύρια από τους χρήστες –πάσχοντες ξυπνούν και κοιμούνται με αναγκαίο και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινοτητάς τους πια το Happy Xάπι τους όπως έχει καθιερωθεί η "συνθηματική" ονομασία των αντικαταθλιπτικών μεταξύ ιατρών και ασθενών. 

Για τους ειδικούς η κατάθλιψη δεν γνωρίζει ηλικία. Από τα νηπιακά χρόνια μέχρι το βαθύ γήρας  μπορεί να εγκατασταθεί και να ρημάξει αν δεν αντιμετωπισθεί αποφασιστικά το ψυχικό οικοσύστημα

Οι κρίσιμες ηλικίες, οι ηλικίες-φωτιά που πέφτουν στην ψυχοφαρμακευτική υποστήριξη, με την εισήγηση του γιατρού τους συνήθως, ή και αυτοβούλως, είναι κατά κύριο λόγο από 18-44 ετών.

Πολλοί επιλέγουν χωρις ιατρική εποπτεία να αυτορυθμίσουν τα συμπτώματα, παρακάμπτοντας  την γνωμάτευση του ψυχιάτρου και συχνά δεν τον επισκέπτονται καν. Ο δρόμος προς το φαρμακείο φαντάζει ευκολότερος για τους σημερινούς ψυχοφαρμακευτικά εξαρτημένους από ότι η ανάκριση του γιατρού.

                       

Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνες:

 

Από την κατηγορία εκείνων που λαμβάνουν ένα και μόνο ψυχιατρικό φάρμακο γνωμάτευση γιατρού ζητά μόνον το 1/3.

Από κείνους που παίρνουν καθημερινά πολλαπλό σχήμα αντικαταθλιπτικών, επισκέπτονται τον ψυχίατρο λιγότεροι από τους μισούς.

Οι γυναίκες είναι και εδώ πιο επιρρεπείς. Η χρήση των αντικαταθλιπτικών στο γυναικείο πληθυσμό είναι 2.5 φορές μεγαλύτερη από ότι στον αντρικό.

Στις ηλικίες Γυναικείας  Νευρικής Κρίσης, από 40-59 ετών, τα αντικαταθλιπτικά χτυπάνε κόκκινο, το 23% -μία στις 4 δηλαδή- ζουν με αυτά .

Και παιδιά και έφηβοι όμως, με τα Αμερικανάκια πρώτα, κύλησαν στις αντικαταθλιπτικές αγωγές. Για λόγους θεραπευτικούς- αλλά και recreational – έφτασαν  το 8% οι παιδικοί χρήστες αντικαταθλιπτικών, για έναν τύπο κατάθλιψης, αυτόν της παιδικής ηλικίας δηλαδή, σύμπτωμα του σύγχρονου, νευρωτικού πολιτισμού μας.

 

------------------

 

*Τι πρέπει να προσέχουμε

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως τα ψυχοφάρμακα ΔΕΝ πρέπει ποτέ και σε καμία περίπτωση να αγοράζονται χωρίς συμβουλή γιατρού. 

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη -για διαφορετικές περιπτώσεις- και το ότι κάποιος γνωστός μας παίρνει κάποιο συγκεκριμένο δεν σημαίνει πως το ίδιο φάρμακο θα κάνει και για μας. Επίσης, δεν αποκλείεται, με μια επίσκεψη σε ψυχίατρο, να βρεθεί πως άλλο είναι το πρόβλημά μας και πως δεν χρειαζόμαστε αντικαταθλιπτικά ή καν άλλα φάρμακα.

Ο ψυχίατρος, αφού συζητήσει με τον ενδιαφερόμενο, θα μπορέσει να κρίνει ποιο απ' όλα τα διαφορετικά φάρμακα ταιριάζει στον συγκεκριμένο ασθενή. Επίσης, παίρνοντας το ιατρικό ιστορικό του ή μαθαίνοντας πράγματα για τον τρόπο ζωής του θα μπορέσει να προσαρμόσει την φαρμακευτική αγωγή έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες των φαρμάκων. 

Τέλος, ο ψυχίατρος είναι ειδικός για τις δόσεις τις οποίες θα παίρνει ο ασθενής. Είναι εγκληματικό να πηγαίνουμε στο φαρμακείο και να αποφασίζουμε μόνοι μας (ή ακούγοντας άλλους - μη ψυχιάτρους) των πόσων mg θα είναι το φάρμακο. Οι ψυχίατροι είναι ειδικοί για να συστήσουν σταδιακή αύξηση της δόσης κάθε ξεχωριστού αντικαταθλιπτικού ανάλογα με τις παρατηρήσεις τους.

Δεν πρέπει να αφήνουμε την ψυχή μας να υποφέρει, αλλά ούτε και να πειραματιζόμαστε μόνοι μας πάνω της, σαν επικίνδυνοι μαθητευόμενοι μάγοι...

 

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
όπως όλα τα φάρμακα, τα ψυχοτρόπα φάρμακα (πχ αντικαταθλιπτηκά, αγχολυτικά) έχουν παρενέργειες, η συνηθέστερη των οποίων είναι η σωματική κ ψυχική εξάρτηση (πράγμα που συμβαίνει πάρα μα πάρα πολύ συχνά), η "συνήθεια" του οργανισμού (ανάγκη για αυξηση της δόσολογιας για να επιτύχεις το ίδιο αποτέλεσμα) κ η χειροτέρεψη των συμπτωμάτων που είχες αρχικά (πριν το φάρμακο) εάν σταματήσεις απότομα την λήψη του. Οπότε συμβουλευτείτε κάποιον καλύτερα
απο την πειρα μου στο φαρμακειο που εργαζομαι εχω να πω οτι ενας παει σε ψυχιατρο-παθολογο του συστηνει ενα χαπι και αυτος με την σειρα του το "προτεινει" σε καποιον αλλο ως το χαπι της χαρας!εκει βεβαια καταλαβαινει κανεις ποσο ειμαστε ολοι επηρεασμενοι απο αυτην την κριση και ακουμε την αποψη του καθενως!ειναι συχνο,λοιπον, το φαινομενα ανθρωπων απο διαφορα κοινωνικα και οικονομικα στρωματα να ερχονται με το κουτακι ανα χειρας και να σου λενε : αυτο το φαρμακο το παιρνει ενας/μια φιλος/φιλη και τον εχει βοηθησει, τι λες να το παρω και γω? οταν τους εξηγεις οτι αυτο δεν ειναι depon και δεν τα ξεκιναει κανεις για πλακα και κυριως χωρις ιατρικη επιβλεψη,οι μισοι σε στραβωκοιτανε και φευγουν του στυλ δεν θες να με βοηθησεις και οι υπολοιποι αφου εχουν "κατατοπιστει" σχετικα με το φαρμακο και την δραση του πανε και το ζητανε απο το επομενο φαρμακειο μιας και δεν απαιτειται "κοκινη' συνταγη! εσκιταλοπραμη και σερταλινη δινουν και παιρνουν!και το φαινομενο ειναι πιο συνηθες σε ελευθερους επαγγελματιες και δημοσιους υπαλληλους!ενα εχω να πω λοιπον : μακρια απο ακυρες συμβουλες και κυριως ψυχριαμη αντιδραση! ο γιατρος ειναι ο μονος που θα διαγνωσει αν υπαρχει θεμα και ο μονος ικανος να προτεινει φαρμακευτικη αγωγη!