Φοράτε κι εσείς μηχανάκι που μετρά βήματα και θερμίδες; Ωραία, βγάλτε το! Facebook Twitter
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αυτού του είδους οι συσκευές που κατασκοπεύουν την ημερήσια πρόοδο σας δεν βοηθούν σε απολύτως τίποτα.

Φοράτε κι εσείς μηχανάκι που μετρά βήματα και θερμίδες; Ωραία, βγάλτε το!

2

Μήπως φοράτε κι εσείς μία συσκευή ανίχνευσης άσκησης, τα γνωστά fitness trackers που μετρούν κάθε σας κίνηση, καθώς και τις θερμίδες που "καίτε" ενώ περπατάτε, τρέχετε ή ασκείστε; Μήπως πιστεύετε κι εσείς ότι αυτή η συσκευή σας ενθαρρύνει να κατακτάτε τον ημερήσιο στόχο που έχετε θέσει - σε χιλιόμετρα ή θερμίδες - και βοηθά στην απώλεια βάρους; Λάθος. 

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αυτού του είδους οι συσκευές που κατασκοπεύουν την ημερήσια πρόοδο σας δεν βοηθούν σε απολύτως τίποτα. Συγκεκριμένα, μελέτη που εκπονήθηκε από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση και από ερωτηματολόγιο που τέθηκε σε περισσότερους από 500 ανθρώπους με προβλήματα βάρους, απέδειξε ότι ο ανιχνευτής άσκησης πολύ λίγα πρόσφερε στην προσπάθεια τους για υγιεινή ζωή. 

Στους μισούς που συμμετείχαν εθελοντικά στην έρευνα διάρκειας 2 χρόνων, μαζί με το διαιτολόγιο, τον ημερήσιο στόχο απώλειας γραμμαρίων και το πρόγραμμα άσκησης, χορηγήθηκε και μία τέτοια συσκευή. Οι άλλοι μισοί ακολούθησαν απλώς το διαιτολόγιο και το πρόγραμμα που είχαν θέσει οι ίδιοι, χωρίς κανένα τεχνολογικό δεκανίκι να παρακολουθεί την πρόοδο, τα παραστρατήματα τους ή τις μέρες που δεν κατάφεραν να τηρήσουν το ημερήσιο πρόγραμμα άσκησης τους. Το αποτέλεσμα; Οι πρώτοι, που είχαν εφοδιαστεί με την ειδική συσκευή είχε τα λιγότερα θεαματικά αποτελέσματα τόσο σε ό,τι αφορά την προσπάθεια απώλειας βάρους, αλλά και πειθαρχίας τους στο αρχικό πρόγραμμα.

Aυτού του είδους οι συσκευές προορίζονται για άτομα που ήδη αθλούνται συστηματικά, έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια έναν συγκεκριμένο υγιεινό τρόπο ζωής και θέλουν να ελέγχουν σε σταθερή βάση τις επιδόσεις τους.

Παρά το ότι τόσο το μάρκετινγκ όσο και οι καταναλωτές "αγάπησαν" τις συγκεκριμένες συσκευές και τον τρόπο με τον οποίο αυτές κατέγραφαν από τους χτύπους της καρδιάς τους, μέχρι και την παραμικρή κίνηση που έκαναν κατά τη διάρκεια της μέρας, ερευνητές (και) από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ επιβεβαίωσαν κάτι που όλοι υποψιαζόμασταν: δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη ότι αυτά τα μηχανάκια βοηθούν με οποιονδήποτε τρόπο τους ανθρώπους να διατηρήσουν την καλή φυσική τους κατάσταση.

Ακόμη, όμως, κι αν δεχθούμε ότι αυτές οι συσκευές δεν βοηθούν, πώς να δεχθούμε ταυτόχρονα ότι μπορεί να λειτουργήσουν και ανασταλτικά στην προσπάθεια μας να χάσουμε βάρος; Τα όσα επισημαίνει ο δρ John Jakicic, επικεφαλής της έρευνας στο Πίτσμπουργκ, είναι διαφωτιστικά: "Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να χρησιμοποιούμε νέα γκάτζετς για λίγο καιρό και μετά χάνουμε το ενδιαφέρον μας γι' αυτά. Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που χρησιμοποιούν πιστά τους ανιχνευτές άσκησης, θέτουν κανονικά τους στόχους τους, στην αρχή τους τηρούν και προσέχουν τη διατροφή τους, όμως μετά τους συμβαίνει το εξής: μόλις δουν ότι έπιασαν στόχο - τα χιλιόμετρα ή τις θερμίδες που έθεσαν αρχικά - θεωρούν σωστό να επιβραβεύσουν τον εαυτό τους με ένα γλυκό ή μία λιχουδιά. Θεωρούν στη συνέχεια ότι αφού έπιασαν τον στόχο, μπορεί και να τον ξεπεράσουν, οπότε ας είναι και λίγο πιο πλούσιο το βραδινό".

Όπως εξηγεί και ο δρ Dr David Ellis,ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, που συμμετείχε ως επιστημονικός σύμβουλος στην έρευνα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, αυτού του είδους οι συσκευές προορίζονται για άτομα που ήδη αθλούνται συστηματικά, έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια έναν συγκεκριμένο υγιεινό τρόπο ζωής και θέλουν να ελέγχουν σε σταθερή βάση τις επιδόσεις τους. 

"Αυτές οι συσκευές δεν είναι χρήσιμες σε όλους. Στην καθημερινότητα - και πέρα από μελέτες και έρευνες - το να παραμείνεις αφοσιωμένος στον στόχο σου, καλώς ή κακώς, δεν εξαρτάται από καμία συσκευή, παρά μόνο από το κίνητρο, την επιθυμία και την αποφασιστικότητα σου", καταλήγει ο Ellis.   

Με στοιχεία από το BBC 

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ