Φοράτε κι εσείς μηχανάκι που μετρά βήματα και θερμίδες; Ωραία, βγάλτε το! Facebook Twitter
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αυτού του είδους οι συσκευές που κατασκοπεύουν την ημερήσια πρόοδο σας δεν βοηθούν σε απολύτως τίποτα.

Φοράτε κι εσείς μηχανάκι που μετρά βήματα και θερμίδες; Ωραία, βγάλτε το!

2

Μήπως φοράτε κι εσείς μία συσκευή ανίχνευσης άσκησης, τα γνωστά fitness trackers που μετρούν κάθε σας κίνηση, καθώς και τις θερμίδες που "καίτε" ενώ περπατάτε, τρέχετε ή ασκείστε; Μήπως πιστεύετε κι εσείς ότι αυτή η συσκευή σας ενθαρρύνει να κατακτάτε τον ημερήσιο στόχο που έχετε θέσει - σε χιλιόμετρα ή θερμίδες - και βοηθά στην απώλεια βάρους; Λάθος. 

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αυτού του είδους οι συσκευές που κατασκοπεύουν την ημερήσια πρόοδο σας δεν βοηθούν σε απολύτως τίποτα. Συγκεκριμένα, μελέτη που εκπονήθηκε από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση και από ερωτηματολόγιο που τέθηκε σε περισσότερους από 500 ανθρώπους με προβλήματα βάρους, απέδειξε ότι ο ανιχνευτής άσκησης πολύ λίγα πρόσφερε στην προσπάθεια τους για υγιεινή ζωή. 

Στους μισούς που συμμετείχαν εθελοντικά στην έρευνα διάρκειας 2 χρόνων, μαζί με το διαιτολόγιο, τον ημερήσιο στόχο απώλειας γραμμαρίων και το πρόγραμμα άσκησης, χορηγήθηκε και μία τέτοια συσκευή. Οι άλλοι μισοί ακολούθησαν απλώς το διαιτολόγιο και το πρόγραμμα που είχαν θέσει οι ίδιοι, χωρίς κανένα τεχνολογικό δεκανίκι να παρακολουθεί την πρόοδο, τα παραστρατήματα τους ή τις μέρες που δεν κατάφεραν να τηρήσουν το ημερήσιο πρόγραμμα άσκησης τους. Το αποτέλεσμα; Οι πρώτοι, που είχαν εφοδιαστεί με την ειδική συσκευή είχε τα λιγότερα θεαματικά αποτελέσματα τόσο σε ό,τι αφορά την προσπάθεια απώλειας βάρους, αλλά και πειθαρχίας τους στο αρχικό πρόγραμμα.

Aυτού του είδους οι συσκευές προορίζονται για άτομα που ήδη αθλούνται συστηματικά, έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια έναν συγκεκριμένο υγιεινό τρόπο ζωής και θέλουν να ελέγχουν σε σταθερή βάση τις επιδόσεις τους.

Παρά το ότι τόσο το μάρκετινγκ όσο και οι καταναλωτές "αγάπησαν" τις συγκεκριμένες συσκευές και τον τρόπο με τον οποίο αυτές κατέγραφαν από τους χτύπους της καρδιάς τους, μέχρι και την παραμικρή κίνηση που έκαναν κατά τη διάρκεια της μέρας, ερευνητές (και) από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ επιβεβαίωσαν κάτι που όλοι υποψιαζόμασταν: δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη ότι αυτά τα μηχανάκια βοηθούν με οποιονδήποτε τρόπο τους ανθρώπους να διατηρήσουν την καλή φυσική τους κατάσταση.

Ακόμη, όμως, κι αν δεχθούμε ότι αυτές οι συσκευές δεν βοηθούν, πώς να δεχθούμε ταυτόχρονα ότι μπορεί να λειτουργήσουν και ανασταλτικά στην προσπάθεια μας να χάσουμε βάρος; Τα όσα επισημαίνει ο δρ John Jakicic, επικεφαλής της έρευνας στο Πίτσμπουργκ, είναι διαφωτιστικά: "Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να χρησιμοποιούμε νέα γκάτζετς για λίγο καιρό και μετά χάνουμε το ενδιαφέρον μας γι' αυτά. Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που χρησιμοποιούν πιστά τους ανιχνευτές άσκησης, θέτουν κανονικά τους στόχους τους, στην αρχή τους τηρούν και προσέχουν τη διατροφή τους, όμως μετά τους συμβαίνει το εξής: μόλις δουν ότι έπιασαν στόχο - τα χιλιόμετρα ή τις θερμίδες που έθεσαν αρχικά - θεωρούν σωστό να επιβραβεύσουν τον εαυτό τους με ένα γλυκό ή μία λιχουδιά. Θεωρούν στη συνέχεια ότι αφού έπιασαν τον στόχο, μπορεί και να τον ξεπεράσουν, οπότε ας είναι και λίγο πιο πλούσιο το βραδινό".

Όπως εξηγεί και ο δρ Dr David Ellis,ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, που συμμετείχε ως επιστημονικός σύμβουλος στην έρευνα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, αυτού του είδους οι συσκευές προορίζονται για άτομα που ήδη αθλούνται συστηματικά, έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια έναν συγκεκριμένο υγιεινό τρόπο ζωής και θέλουν να ελέγχουν σε σταθερή βάση τις επιδόσεις τους. 

"Αυτές οι συσκευές δεν είναι χρήσιμες σε όλους. Στην καθημερινότητα - και πέρα από μελέτες και έρευνες - το να παραμείνεις αφοσιωμένος στον στόχο σου, καλώς ή κακώς, δεν εξαρτάται από καμία συσκευή, παρά μόνο από το κίνητρο, την επιθυμία και την αποφασιστικότητα σου", καταλήγει ο Ellis.   

Με στοιχεία από το BBC 

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη των ψυχεδελικών στην θεραπεία ψυχικών νοσημάτων

Υγεία & Σώμα / Η άνοιξη των ψυχεδελικών στη θεραπεία ψυχικών νοσημάτων

Εδώ και χρόνια η επιστημονική κοινότητα μιλά για τις ευεργετικές ιδιότητες των ψυχοδηλωτικών ουσιών στη θεραπεία ψυχικών διαταραχών, κατάθλιψης, άγχους αλλά και στο πλαίσιο της ανακουφιστικής και παρηγορητικής φροντίδας. Πού βρίσκεται η συζήτηση αυτή σήμερα και τι συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας;
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Αρχάριος vegan; Ένας μίνι οδηγός για να το πάρεις απόφαση

Υγεία & Σώμα / Αρχάριος vegan; Ένας μίνι οδηγός για να το πάρεις απόφαση

Πολλοί πιστεύουν ότι το να γίνεις vegan είναι κάτι δύσκολο, ότι δεν θα τρως πλέον νόστιμα φαγητά, ότι θα σου λείπουν πολύτιμες ουσίες, και διάφορους άλλους αστικούς μύθους. Ευτυχώς, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Υγεία και καινοτομία: Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχημένες startups

Radio Lifo / Υγεία και καινοτομία: Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχημένες startups

Οι νικητές του 13ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds περιγράφουν στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις βιώσιμες λύσεις επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βλαβερά τρανς λιπαρά που προκαλούν καρδιοπάθειες

The Health Book / 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βλαβερά τρανς λιπαρά που προκαλούν καρδιοπάθειες

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατανάλωση των τρανς λιπαρών ευθύνεται ετησίως για 500.000 πρόωρους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια. Πρόκειται για μια χημικά παρασκευασμένη κατηγορία λιπαρών που περιέχεται κατά κύριο λόγο στα υδρογονωμένα λίπη.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Eat (pray, love)

Υγεία & Σώμα / Πώς να τρώμε υγεινά το καλοκαίρι

Από τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού μέχρι τα πολύτιμα λιπαρά ωξέα των ψαριών, αυτά είναι τα συστατικά της υγιεινής καλοκαιρινής διατροφής που μας χαρίζουν την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να αδράξουμε τη μέρα, κάθε μέρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Μην φωνάζετε στα παιδία: Η νευροεπιστήμη δείχνει πως να μεγαλώνουν τα παιδιά στον 21ο αιώνα 

Υγεία & Σώμα / Νευροεπιστήμονες προειδοποιούν: Μη φωνάζετε στα παιδιά σας

Οι κλασικές τιμωρίες με φωνές και απειλές όχι μόνο δεν φέρνουν αποτελέσματα, αλλά στην πραγματικότητα αποδεικνύονται ακόμη και βλαβερές για τον εγκέφαλο των ανηλίκων. Η Γαλλίδα παιδίατρος Catherine Gueguen εξηγεί πώς να μεγαλώνετε σωστά το παιδί σας στον 21ο αιώνα.
NEWSROOM