Ένας χρήσιμος οδηγός για τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα

Ο πλήρης οδηγός για τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα Facebook Twitter
Τα εμφυτεύματα αποτελούν τη μακροβιότερη αποκατάσταση και την ανετότερη λύση για τον ασθενή.
0


ΤΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ μια σύγχρονη μέθοδος αποκατάστασης ελλειπόντων δοντιών ή σταθεροποίησης τεχνητών οδοντοστοιχιών. Είναι αρκετά διαδεδομένα στους ασθενείς, διότι χαρίζουν ένα όμορφο και λειτουργικό χαμόγελο. Με τα εμφυτεύματα έχουμε την ίδια αίσθηση στο στόμα, όπως πριν χάσουμε τα δόντια μας, ενώ απολαμβάνουμε επίσης σωστή άρθρωση κατά την ομιλία μας και άριστη αισθητική. Αποτελούν, με λίγα λόγια, τη μακροβιότερη αποκατάσταση και την ανετότερη λύση για τον ασθενή.

Η διαδικασία της εμφύτευσης

Ξεκινάμε με μια ειδική αξονική τομογραφία γνάθου (CBCT), όπου φαίνονται η ποιότητα και η ποσότητα του οστού σε τρεις διαστάσεις. Στη συνέχεια ακολουθεί ο προεγχειρητικός σχεδιασμός των αναπλαστικών τεχνικών-μοσχευμάτων και της τεχνικής τοποθέτησης των εμφυτευμάτων. Αναλόγως των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν, ορίζουμε το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι να τοποθετήσουμε τη μόνιμη προσθετική εργασία, το οποίο μπορεί να είναι δύο ή και περισσότεροι μήνες.

portrait
Καζάκου Ιωάννα 
Οδοντίατρος DDS, MSc

Υπάρχει, ωστόσο, ένα ποσοστό περιπτώσεων που μπορεί να πραγματοποιηθεί εξαγωγή, άμεση τοποθέτηση εμφυτεύματος και ενίοτε άμεση φόρτισή του (same-day implant). Για να έχουμε, όμως, τα ίδια, υψηλά ποσοστά επιτυχίας με αυτήν τη διαδικασία, όπως στην κλασική εμφύτευση, θα πρέπει το περιστατικό να πληροί αρκετές προϋποθέσεις. Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι όσο πιο πιστά και αυστηρά εφαρμόζουμε το πρωτόκολλο εργασίας, τόσο πιο υψηλά είναι τα ποσοστά επιτυχίας που έχουμε σε βάθος χρόνου.

Πότε «αποτυγχάνει» το εμφύτευμα;

Αν ο ασθενής έχει ένα καλό ιατρικό ιστορικό, έχει προηγηθεί ένας προσεκτικός και εξατομικευμένος σχεδιασμός και εφόσον γίνουν οι σωστές χειρουργικές διαδικασίες, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει αποτυχία. Για να χαθεί το εμφύτευμα, θα πρέπει να έχει γίνει είτε εξαρχής κακή επιλογή περιστατικού, είτε λάθος σχεδιασμός της θεραπείας, είτε κακές χειρουργικές διαδικασίες, είτε κακή συντήρηση από τον ασθενή μετά το χειρουργείο ή, τέλος, συνδυασμός όλων αυτών. Αν η διαδικασία γίνει όπως πρέπει, τα εμφυτεύματα έχουν πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας, της τάξεως του 97-98%.

Ο ρόλος του ασθενούς στη διατήρηση των εμφυτευμάτων

Όσο πιο συνεργάσιμος είναι ο ασθενής και συμμορφώνεται με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού για τη συντήρηση και τη φροντίδα των εμφυτευμάτων, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση της διατήρησής τους. Μετά την τοποθέτησή τους, ο ασθενής φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη, καθώς απαιτούνται καλή στοματική υγιεινή και επισκέψεις στον οδοντίατρο ανά εξάμηνο.

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Οι χρόνιες γενικές παθήσεις αποτελούν αντένδειξη και πρέπει να αξιολογούνται πριν από την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Τέτοιες θεωρούνται η χρόνια λήψη φαρμακευτικών ουσιών, όπως κορτικοστεροειδή, ανοσοκατασταλτικά, χημειοθεραπευτικά, διφωσφονικά. Επίσης, αντένδειξη αποτελούν σοβαρές αιματολογικές διαταραχές, ενδοκρινικές διαταραχές, καθώς και οστικές παθήσεις, με συχνότερη την οστεοπόρωση. Επόμενες παράμετροι που αξιολογούμε είναι η στοματική υγεία αλλά και η στοματική υγιεινή του ασθενούς.

Συμβουλή προς τους ασθενείς

Ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε μια ομάδα ειδικών γιατρών που θα του εμπνεύσει ασφάλεια και θα είναι σε θέση να αναλάβει τη διαχείριση του περιστατικού συνολικά, από την αρχή ως το τέλος, έχοντας την απόλυτη ευθύνη. Ολοκληρώνοντας, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε την αξία της εμπιστοσύνης στη θεραπευτική σχέση, η οποία χτίζεται συν τω χρόνω. Ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει άριστη ποιότητα θεραπείας και να αισθάνεται πως ο γιατρός του θα του εξασφαλίσει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.stoma.com.gr

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ