Eίναι οι φίλοι μας ένα δυνατό όπλο ενάντια στην κατάθλιψη;

Eίναι οι φίλοι μας ένα δυνατό όπλο ενάντια στην κατάθλιψη; Facebook Twitter
Φωτογραφία: Alex Prager
1

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τη φιλία και τα οφέλη της στον άνθρωπο αλλά μια ακόμη έρευνα έρχεται να προστεθεί στους λόγους που οι φίλοι σου είναι άνθρωποι σημαντικοί. Οι ερευνητές καταλήγουν πως οι φίλοι είναι ίσως ένα από τα ισχυρότερα όπλα κατά της κατάθλιψης και πως η απόκτηση ενός μεγάλου κοινωνικού κύκλου μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο για την θεραπεία της.

 

Τα παραπάνω δεδομένα ανακοινώνει ο Βρετανός ερευνητής Τόμας Χάουζ, που μετείχε σε σχετική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σχεδόν 350 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη.


Οι έφηβοι δεν κινδυνεύουν να εμφανίσουν κατάθλιψη αν κάνουν παρέα με φίλους που είναι μελαγχολικοί, αλλά μπορούν αντιθέτως να βοηθήσουν τους τελευταίους να βελτιώσουν την διάθεσή τους, διαπίστωσαν επίσης οι επιστήμονες που μετείχαν στην έρευνα.


Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να επαληθεύσουν αν η διάθεση περίπου 2.000 Αμερικανών εφήβων θα μπορούσε να είναι μεταδοτική. Όχι μόνον δεν διαπίστωσαν ενδείξεις μετάδοσης, αλλά ανακάλυψαν ότι ένας ενισχυμένος αριθμός από φίλους με καλή διάθεση θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα να εμφανίσει κανείς κατάθλιψη και να διπλασιάσει τις πιθανότητες αποκατάστασης κάποιου που είναι μελαγχολικός σε διάστημα 6 ως 12 μηνών.


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σχεδόν 350 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη.
"Σε κοινωνικό επίπεδο, αν ενθαρρύνουμε τις φιλίες μεταξύ των εφήβων, αυξάνουμε τις πιθανότητες ο κάθε έφηβος να έχει έναν επαρκή αριθμό φίλων με καλή διάθεση και να επωφελείται από μια ασπίδα προστασίας", σημείωσε ο Χάουζ.


"Αυτό επιτρέπει να μειωθούν οι πιθανότητες να υπερισχύσει η κατάθλιψη (ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια αυτή σε μια δεδομένη στιγμή)", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια μέθοδο "που είναι φτηνή και φέρει μηδαμινούς κινδύνους".


Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι μπόρεσαν να αποδείξουν πως το ωφέλιμο αποτέλεσμα δεν συνδέεται με την φυσική τάση των ανθρώπων να συνδέονται με δεσμούς φιλίας με ανθρώπους που τους μοιάζουν.


Από αυτό συνάγεται το συμπέρασμα ότι αν κάποιοι έφηβοι που είναι μελαγχολικοί, όπως και οι φίλοι τους, πίνουν πολύ αλκοόλ, τα οινοπνευματώδη ποτά θα πρέπει να ενοχοποιούνται για την κατάθλιψη κι όχι οι φίλοι τους, καταλήγουν οι επιστήμονες.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Αν η παρέα μου ήταν αυτή ή της φωτογραφία του άρθρου, για ποιά κατάθλιψη μου λες μετά;;;...Κίνδυνος σεξιστικού σκεπτικού-σχολίου; Μα φωτογραφία σχετική με το άρθρο είναι αυτή που βάλατε;;;... (Δεν συμφωνώ αλλά μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεστε...).Χμμμ... μήπως αυτή η φωτογραφία είναι κάπως καλύτερη;;;...http://38.media.tumblr.com/a2aeada89ccfe0a3e5dfa28f08fbb63e/tumblr_n9ytk4oMD41sl9bm3o1_500.jpgΘυμάμαι, στην εφηβεία, αμάν και πως κάναμε να φανούμε μελαγχολικοί ως τι, δε ξέρω να σας πω. Ως... "ψαγμένοι", "προβληματισμένοι", "προβληματικοί";... Δεν ξέρω... Τώρα που το θυμάμαι μου φαίνεται τόοοσο αστείο και χαζό. Εφηβεία θα μου πεις... Σήμερα που λόγω των καταστάσεων είμαστε όντως προβληματισμένοι, μελαγχολικοί έως και καταθλιπτικοί προσπαθούμε να βρούμε τρόπους μαγικούς ή μη για να ξεφύγουμε από αυτό το σκούρο σύννεφο που μας περιβάλει. Έξω μας και μέσα μας.«Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να επαληθεύσουν αν η διάθεση περίπου 2.000 Αμερικανών εφήβων θα μπορούσε να είναι μεταδοτική».Τελικά ναι, ισχύει... «Όπου ευημερούν οι αριθμοί δεν ευημερούν οι άνθρωποι»...