Black out λόγω αλκοόλ;

Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Και μία μόνον φορά να σας  συνέβη να «χάσετε επεισόδια» απ’  την μνήμη  σας  για  την προηγούμενη  βραδιά  αρκεί για να γνωρίζετε στο εξής  ότι  το  μυαλό σας χάνει τον έλεγχο και  την  μνήμη όταν καταναλώνετε  αλκοόλ.  Συμβαίνει  στο μεγάλο ποσοστό του 40% στους  μαθητές  της  Αμερικής. Στην Ελλάδα  τέτοιες  καταγραφές  δεν  υπάρχουν , αλλά ίσως τα ποτά- μπόμπες να  συμβάλουν πολύ  δραματικότερα  στο πρόβλημα για μεγάλους και μικρούς.


Το  φαινόμενο της απώλειας  μνήμης  μετά  την κατανάλωση  αλκοόλ  δεν  χρειάζεται να  σας οδηγήσει «στα χαμένα»  για  να θεωρηθεί σοβαρό. Αρκεί  και  το να  έχουν  σβηστεί   κάποιες  από  τις μεθυσμένες  στιγμές  της  κεφάτης  προηγούμενης  βραδιάς.


Τα  τελευταία  επιστημονικά  συμπεράσματα  εξηγούν  ότι  είναι  αντίδραση  του νευρολογικού  μηχανισμού, και  αφορά  τον  τρόπο που σε κάποιους εγκεφάλους  το  αλκοόλ  «κλείνει  τους διακόπτες»  των περιοχών  που  ελέγχουν  την  αυτό-παρακολούθηση.  Με άλλα  λόγια, το black out είναι σαν να μην έγραψε η κάμερα, που ο εγκέφαλός μας έχει θέσει σε άγρυπνη λειτουργία για να μας παρακολουθεί.  

Οι  ερευνητές  του  πανεπιστημίου  της  Ουάσιγκτον  κατέγραψαν  με  μαγνητικές απεικονίσεις τις αντιδράσεις του εγκεφάλου ομάδων  φοιτητών που ανέφεραν ότι είχαν βιώσει  τέτοια  περιστατικά   και  άλλων  που  δεν  τους  είχε συμβεί ποτέ, αν και κατανάλωναν  αλκοόλ  αρκετά  συχνά. Οι μαγνητικές  απεικονίσεις  παρακολούθησαν  την  εγκεφαλική  δραστηριότητα  των  φοιτητών  όσο  απαντούσαν  σε  τεστ  μνήμης πριν και μετά την κατανάλωση  ποτών.


Εκείνοι  που  είχαν στο ιστορικό τους black outs,παρουσίαζαν  επανειλημμένα  αδυναμία στα τεστ μνήμης μετά την κατανάλωση ποτών ,και οι απεικονίσεις έδειξαν αδράνεια στην εγκεφαλική  περιοχή  που καθορίζει την  μνήμη, την προσοχή, και την επιτήρηση της συμπεριφοράς μας. Το συμπέρασμα των επιστημόνων είναι ότι  πρόκειται για διαφορετικά είδη εγκεφάλου , και εκείνοι που έχουν προδιάθεση σε τέτοια μικρά, ή μεγάλης βαρύτητας επεισόδια,  επηρεάζονται διαφορετικά  από  το  αλκοόλ  στον  έλεγχο της συνέιδησης και της συμπεριφοράς  τους.

Οι  κόντρες του τύπου  «άσπρο πάτο!» για  τους  γερούς  πότες  είναι, προφανώς,  δοκιμασμένες  και  δεν  τους  αφήνουν  να  εκτεθούν, θα πρέπει να ξέρουμε όμως  και μεις πόσο αντέχουμε  και  πόσο  αντέχει  ο  διπλανός  μας , για να μην μας  σβήσει  «η  κάμερα»  στα καλύτερα, ή στα χειρότερα … που βλέπει η μέρα  και  γελά!   

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ