Το σώμα έχει τον δικό του τρόπο για να στέλνει μηνύματα: ότι κάποια βιταμίνη λείπει, ότι κάτι από αυτά που καταναλώνουμε απλώς δεν τα αντέχει, ότι το «κακοποιούμε» και δεν μπορούμε να μεταφράσουμε τα σήματα που στέλνει για να μας πει να σταματήσουμε άμεσα.  Αν παρατηρείτε κάτι από τα παρακάτω, ήρθε η ώρα να σταματήσετε αυτό που κάνετε ή ακόμη καλύτερα να ζητήσετε τη συμβουλή ενός γιατρού.

 

Λαχτάρα για ξινές γεύσεις

Λεμονάδα εδώ και τώρα; Θα μπορούσατε να φάτε κιλά ολόκληρα με φρούτα που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει; Όλη αυτή η λαχτάρα για ξινές ή υπόξινες γεύσεις συνήθως μαρτυρά κάποια ορμονική αλλαγή (π.χ., εγκυμοσύνη) ή την αρχή κάποιας δυσλειτουργίας στο ήπαρ ή τη χοληδόχο κύστη. Στην περίπτωση που αυτή η λαχτάρα για κάτι ξινό διαρκεί για καιρό, ίσως πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό

 

Ούλα που ματώνουν

Αν είστε απολύτως σίγουροι ότι τηρείτε τα απαραίτητα για τη στοματική σας υγιεινή, τα ούλα που ματώνουν είναι μία ένδειξη ότι ο οργανισμός σας στερείται βιταμίνης C. Πριν καταφύγετε σε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, επιχειρήστε να αυξήσετε τις μερίδες φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνη C.

 

Αναίτιες κράμπες και παρατεταμένη αϋπνία

Δεν είναι μόνο το στρες και τα οικονομικά προβλήματα που μας στερούν τον ύπνο. Αν η αϋπνία σας κρατά καιρό τώρα και συνοδεύεται από κράμπες είναι μία ένδειξη ότι ο οργανισμός σας δεν διαθέτει αρκετό μαγνήσιο, σημαντικό θρεπτικό συστατικό του εγκεφάλου, των μυών και της καρδιάς. Πριν επισκεφθείτε γιατρό, δοκιμάστε διατροφολόγιο πλούσιο σε μπανάνες, καρύδια και αρκετά χορταρικά.

 

Ξαφνική όρεξη για αλάτι και θαλασσινά

Τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό σας έχουν πέσει, γι’ αυτό αναζητάτε κάτι αλμυρό και αν ξαφνικά επιθυμήσατε κάτι σε ψάρι, είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας εκλιπαρεί για ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά που του λείπουν. Συνήθως, συμβαίνει σε όσους αποφασίζουν να γίνουν vegans και η μεταστροφή γίνεται μάλλον απότομα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και αναπληρώστε τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που σας λείπουν είτε με τις σωστές τροφές, είτε μέσω βιταμινών και εγκεκριμένων διατροφικών συμπληρωμάτων.

 

Νύχια που σπάνε εύκολα, μαλλιά που «υποφέρουν»

Έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης B: η τριχόπτωση, τα πολύ λεπτά μαλλιά και τα νύχια που σπάνε εύκολα αυτό σημαίνουν. Προσθέστε στη διατροφή σας άμεσα γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα, φυλλώδη χορταρικά, όσπρια και πατάτες, αμύγδαλα ή γάλα αμυγδάλου και συμβουλευτείτε έναν γιατρό για το τι ακόμη μπορεί να λείπει από τη διατροφή σας.

 

Ξηρό, ευαίσθητο δέρμα που σκάει σε διάφορα σημεία του σώματος

Αγκώνες που «σκάνε», τραχιά αίσθηση του δέρματος σε διάφορα σημεία του σώματος ή σε όλο το σώμα εκτός από ενδείξεις κακής ενυδάτωσης, μαρτυρούν και έλλειψη βιταμίνης Ε. Πολύ νερό, τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα και οποιαδήποτε πηγή βιταμίνης Ε (ξηροί καρποί, φυτικά έλαια, φυλλώδη χορταρικά, κ.α), θα επαναφέρει το δέρμα σας στην υγιή του κατάσταση.

 

Με στοιχεία από Women’sHealth.com, SimpleOrganicLife.org