5 γυναικολογικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε

5 γυναικολογικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε Facebook Twitter
Λοιμώξεις από μύκητες, βακτηριακές κολπίτιδες, ακόμη και τριχομονάδες είναι όλα διαχειρίσιμα, αρκεί να ευαισθητοποιηθείτε εγκαίρως.
0

 Το καλοκαίρι είναι για το γυναικείο σώμα η χαρά της απελευθέρωσης από τα βαριά ρούχα και τις συνθετικές υφές τους, όμως, είναι και η εποχή κατά την οποία θεριεύουν οι μυκητιάσεις και τα μικρά (ή μεγαλύτερα) γυναικολογικά προβλήματα, γι' αυτό συνήθως οι γυναικολόγοι εκτός από αυξημένη προσοχή συνιστούν και παρατηρητικότητα. Οι μικρές ενοχλήσεις στην περιοχή, τα ασυνήθιστα σημάδια στο εσώρουχο, πόνοι και μικροενοχλήσεις, δεν πρέπει να αφήνονται στην τύχη τους, ειδικά αν οι επισκέψεις σε παραλίες και πισίνες είναι συχνές και αν η σεξουαλική δραστηριότητα είναι πιο έντονη απ' ό,τι συνήθως. Να, μερικά συμπτώματα, τα οποία δεν πρέπει να αγνοήσουμε. 

1.

Ακανόνιστη αιμορραγία 

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να παρατηρείται αστάθεια στον κύκλο της περιόδου. Η ζέστη, οι εναλλαγές στην όρεξη και η σωματική κόπωση, μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στις ημερομηνίες τόσο της ωορρηξίας όσο και της περιόδου. Ωστόσο, αν η αστάθεια επιμένει και κυρίως αν παρατηρείται λεκέδες ή ασυνήθιστους πόνους στην πυελική περιοχή, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. 

2.

Κνησμός, ενοχλήσεις στην ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων 

Δυσφορία, κνησμός και γενικότερα αίσθημα ενόχλησης, κάποτε και πόνου στην περιοχή του κόλπου είναι μερικά σημάδια που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοήσετε. Είτε πρόκειται για μία αντιμετωπίσιμη μηκυτίαση ή είτε για μία αιδοιοκολπίτιδα, μόνο με τη σωστή διάγνωση και τη λήψη των σωστών αντιβιοτικών και φαρμάκων μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αν ο κνησμός δεν συνοδεύεται από κολπικές εκκρίσεις, συνήθως είναι αποτέλεσμα χρήσης σαπουνιών και άλλων προϊόντων της ευαίσθητης περιοχής και πάλι, όμως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αν, ωστόσο, παρατηρείτε κολπικά υγρά σε συνδυασμό με αλλοιώσεις στην περιοχή του δέρματος της γύρω περιοχής, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον γυναικολόγό σας. 

3.

Κολπική ξηρότητα 

Αν και συνήθως ταλαιπωρεί γυναίκες που βρίσκονται σε προεμμηνοπαυσιακό στάδιο ή στην εμμηνόπαυση, πολύ συχνά εμφανίζεται και σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ως αποτέλεσμα -όπως αναφέρθηκε και παραπάνω- εκτεταμένης χρήσης σαπουνιών και προϊόντων που αφορούν την ευαίσθητη περιοχή. Μην αγνοήσετε το σύμπτωμα, όχι μόνο γιατί η κολπική ξηρότητα μπορεί να κάνει εξαιρετικά επώδυνη τη σεξουαλική επαφή, αλλά και γιατί κάνει τον γυναικείο οργανισμό ευάλωτο σε λοιμώξεις. Συνήθως, η ξηρότητα υποχωρεί με την έναρξη της ωορρηξίας, ωστόσο μη βιαστείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με γιατροσόφια, τοπικές κρέμες ή ταμπλέτες ανακούφισης. Αν το πρόβλημα επιμένει, η επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη.

4.

Ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις 

Κάθε γυναίκα γνωρίζει καλύτερα το σώμα της, ωστόσο, αν δεν βρίσκεστε σε στάδιο ωορρηξίας ή στο τέλος της περιόδου σας, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να είστε πιο παρατηρητικές σε ό,τι αφορά τις κολπικές εκκρίσεις. Η έντονη οσμή, το παράξενο χρώμα και η ποσότητα είναι μερικά από τα σημάδια που θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν. Λοιμώξεις από μύκητες, βακτηριακές κολπίτιδες, ακόμη και τριχομονάδες είναι όλα διαχειρίσιμα, αρκεί να ευαισθητοποιηθείτε εγκαίρως. Να θυμάστε επίσης ότι πολλά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα προκαλούν ασυνήθιστες εκκρίσεις, οπότε και πάλι μην αμελείτε το ραντεβού με τον γιατρό σας. 

5.

Κύστες και σπυράκια 

Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι διάφορες μέθοδοι αποτρίχωσης, μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα της ηβικής περιοχής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μικρών κυστών ή εξογκωμάτων. Συνήθως πρόκειται για ηβικές τρίχες που έχουν "εγκλωβιστεί" σε κάποιο πόρο, δημιουργώντας ακόμη και μικροφλεγμόνες. Σε κάθε περίπτωση, ένα εξόγκωμα το οποίο επιμένει για μέρες στην περιοχή, δημιουργεί πόνο και ερεθισμό ή ακόμη χειρότερα πυορροεί είναι σημάδι ότι πρέπει να ζητήσετε άμεσα βοήθεια.

ΕΠΙΣΗΣ:

- Κατά τους θερινούς μήνες να θυμάστε ότι η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής είναι ακόμη πιο σημαντική και οφείλεται σχολαστικότητα, για να μείνετε μακριά από μικρά ή μεγάλα προβλήματα. Θυμάστε να αλλάζετε πάντα μαγιό και να διατηρείτε όσο το δυνατόν στεγνή την περιοχή των γεννητικών οργάνων, καθώς η παρατεταμένη υγρασία, σε συνδυασμό με το ελαστικό ύφασμα του μαγιό δημιουργεί πεδίο δράσης των μυκήτων. Επίσης, όχι στην άμμο απευθείας χωρίς πετσέτα, και προσοχή στα σημεία της πισίνας (καρέκλες, ξαπλώστρες, πετσέτες άλλων) που μένουν για ώρα υγρά και έχει προηγηθεί δραστηριότητα άλλων, πριν χρησιμοποιηθούν από εσάς. Τακτικό πλύσιμο, με ένα ήπιου Ph σαπούνι και τακτική αλλαγή των εσωρούχων, θα σας κρατήσει μακριά από τα προβλήματα της εποχής.

Με στοιχεία από Women'sHealth.com, Guardian, Telegraph

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ