Δεν είναι μύθος ότι για λίγες μέρες κάθε μήνα αναστατώνει τη ζωή των περισσότερων γυναικών. Δεν είναι μύθος ότι μαζί της κουβαλά διάφορους σωματικούς πόνους και ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα: η περίοδος είναι αναγκαίο κακό, μία σωματική λειτουργία που μαρτυρά τη φυσιολογική αναπαραγωγική ετοιμότητα της γυναίκας, ωστόσο, συνοδεύεται από διάφορες εμπειρικές ερμηνείες και μύθους που καμία σχέση δεν έχουν με την επιστημονική πραγματικότητα. Οι περισσότερες γυναίκες τείνουν να πιστεύουν και να υιοθετούν κάποιους από αυτούς τους μύθους είτε σε μία προσπάθεια να εξηγήσουν αυτή τη μηνιαία αναστάτωση ή επειδή οι ενδείξεις τις οδηγούν εκεί. Τι πραγματικά ισχύει, όμως και τι όχι; Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί. 

 

Μύθος 1ος

«Η περίοδος είναι ένας τρόπος να καθαρίζει το σώμα από τοξίνες και βλαβερές χημικές ουσίες που έχει σωρεύσει μέσα σε έναν μήνα». 

Πολύ ρομαντικό αυτό για τον τρόπο με τον οποίο το γυναικείο σώμα λειτουργεί ως ασπίδα για την υγεία της γυναίκας, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. «Αυτό ακούγεται υπέροχο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά δεν ισχύει», λέει η Maria Sophocles, κλινική διευθύντρια του Τμήματος Γυναικολογικής Υγείας του Ιατρικού Κέντρου του Πρίνστον. H έμμηνος ρύση σηματοδοτεί το τέλος της προετοιμασίας ενός ολόκληρου μήνα του γυναικείου οργανισμού για το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει ένα έμβρυο. Αν δεν υπάρξει γονιμοποίηση, ο επιπλέον ιστός που αναπτύσσεται στη μήτρα, απορρίπτεται από το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν απότομα και η ορμονική υποστήριξη για την ανάπτυξη του ιστού, οδηγεί στην απόσυρση του από το σώμα. Αυτό θα σκέφτεστε, εξηγεί η γιατρός, «ότι το σώμα σας αποβάλλει κάτι που πλέον του είναι αχρείαστο, περιττό. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

 

Το κυριότερο μέλημα, όπως τονίζεται, σε όλες τις επικαιροποιημένες συμβουλές επί γυναικολογικών θεμάτων είναι οι τακτικές αλλαγές, το συχνό τοπικό πλύσιμο και η τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής που προστατεύουν τον οργανισμό από λοιμώξεις, μολύνσεις και κάθε άλλου είδους περιπέτεια.

 

Μύθος 2ος

«Επειδή η μαμά σας είχε βαριά περίοδο, είστε και εσείς καταδικασμένες»

Το σώμα έχει τους δικούς του νόμους και κάθε σώμα είναι μία ξεχωριστή περίπτωση και ένας διαφορετικός, μοναδικός οργανισμός. Δεν υπάρχει... παράδοση στις περιόδους. Επειδή η μητέρα ή η γιαγιά πονούσε και είχε αυξημένη ροή κάθε μήνα, δεν σημαίνει ότι και εσείς είστε καταδικασμένες στην ίδια μοίρα, λέει η Sofokles. Επίσης, μία ειλικρινής κουβέντα με τον γυναικολόγο, μπορεί να κάνει πιο ομαλές εκείνες τις μέρες, με λιγότερους πόνους και πιο διαχειρίσιμη κατάσταση γενικώς. Αν υπάρχει λόγος που επιβαρύνει την περίοδο (πολυκυστικές ωοθήκες, ενδομητρίωση, κ.λπ), μία εξέταση και η σωστή αγωγή ή έστω επέμβαση, μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας σχέσης με το σώμα. Και με την περίοδο σας. 

 

Μύθος 3ος

«Απαγορεύεται το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου»

Βασικά δεν απαγορεύεται τίποτα και είναι απολύτως προσωπική απόφαση μιας γυναίκας το αν θα κάνει σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου της ή όχι. «Μπορεί να ξέρεις ότι θα δημιουργηθεί... ακαταστασία, μπορεί να αισθάνεσαι άβολα, λόγω της ροής, αλλά δεν είναι ούτε μη ασφαλές ούτε ανθυγιεινό να κάνεις σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου», εξηγεί η Alyse Kelly-Jones, υπεύθυνη Τμήματος Γυναικολογίας στο Κέντρο Υγείας Novant της Βόρειας Καρολίνα. Φυσικά, πάντα επισημαίνει στις ασθενείς της ότι είναι αυτό το σεξ παραμένει ασφαλές, αν λαμβάνονται προφυλάξεις και τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

 

Μύθος 4ος

«Τα συχνά ντους επιδεινώνουν τους πόνους της περιόδου»

Κατ' αρχάς ας διευκρινιστεί αυτό: κατά τη διάρκεια της περιόδου κάνουμε μπάνιο κανονικά. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος διατήρησης της καθαριότητας, τόσο της ευαίσθητης περιοχής, όσο και του υπόλοιπου σώματος που δίνει τη δική του μάχη με τις ορμόνες εκείνες τις μέρες. Επίσης, αναλόγως τον οργανισμό, η θερμοκρασία των ζεστών ή πιο χλιαρών μπάνιων, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τους πόνους και τις ενοχλητικές κράμπες από τις οποίες υποφέρουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. 

 

Μύθος 5ος 

«Το ταμπόν μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγιεινής και να γίνει εστία μικροβίων»

Όσο και οι σερβιέτες, απαντούν οι ειδικοί. Το κυριότερο μέλημα, όπως τονίζεται, σε όλες τις επικαιροποιημένες συμβουλές επί γυναικολογικών θεμάτων είναι οι τακτικές αλλαγές, το συχνό τοπικό πλύσιμο και η τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής που προστατεύουν τον οργανισμό από λοιμώξεις, μολύνσεις και κάθε άλλου είδους περιπέτεια. Το ίδιο ισχύει και για τα θαλάσσια μπάνια, με αυξημένα τα επίπεδα υγιεινής ακριβώς, γιατί το καλοκαίρι, λόγω ζέστης και ιδρώτας είναι αυξημένες οι πιθανότητες μυκητίασης. Επίσης, το άλλο για το οποίο εφιστούν την προσοχή οι γιατροί είναι η περίπτωση αλλεργίας στα συστατικά του ταμπόν, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών με ευαισθησία. Το Σύνδρομο Τοξικού Αλλεργικού Σοκ ίσως είναι η μόνη δικαιολογημένη ανησυχία που μπορεί να υπάρχει γύρω από τη χρήση του ταμπόν και πάλι, όμως, με τη σωστή ενημέρωση και έλεγχο, κατά τους ειδικούς, δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα.

 

Με πληροφορίες από το Womenshealth.com