Ζαχαροπλαστείο Special: Νοσταλγικά γλυκά στα Πετράλωνα

Ζαχαροπλαστείο Special Facebook Twitter
Για το Πάσχα οι μηχανές του Special έχουν ανάψει για τα καλά. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
0

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΟΙΚΟΣ στο Θησείο και τα Πετράλωνα τουλάχιστον που να μην κάνει κάθε τόσο μια επίσκεψη-προσκύνημα σε ένα μοναδικό ζαχαροπλαστείο που η φήμη του έχει ξεπεράσει τη γεωγραφική περιοχή και όποιος γελαστεί και δεν μπει στη λίστα για τσουρέκια, βασιλόπιτες και εποχικά γλυκά, ακόμα και για νηστίσιμα σκαλτσούνια, κινδυνεύει να μην καταλάβει γιατί το Special είναι το πιο γλυκό μυστικό της περιοχής.

Στα πενήντα χρόνια της λειτουργίας του πολλά άλλαξαν στην περιοχή  που έγινε της μόδας, λίγα μαγαζιά επιβίωσαν και άλλα τόσα άνοιξαν. Σταθερή αξία, το Special άνοιξε τις πόρτες του το 1974 από τον παππού της οικογένειας Γρηγόρη  Παπαδόπουλο, που η αγάπη του για τη ζαχαροπλαστική τον οδήγησε στην απόφαση να ανοίξουν μαζί με τη σύζυγό του ένα ζαχαροπλαστείο στο μέσον της οδού Τριών Ιεραρχών στα Άνω Πετράλωνα.

Τα διάσημα εκλεράκια του «ποζάρουν» δίπλα στα πολύ επιτυχημένα τα τελευταία χρόνια red velvet cakes, που έχουν γίνει διάσημα σε όλη την Αθήνα, μαζί με τα λαχταριστά κέικ με κρέμα φουντουκιού, ενώ τα κλασικά ταρτάκια με σοκολάτα συναγωνίζονται τις τάρτες με τις απαλές και δροσερές κρέμες.

Το ζαχαροπλαστείο γίνεται αμέσως αγαπητό με όλα αυτά τα παλιά νοσταλγικά γλυκά του που είναι φτιαγμένα με αγνά υλικά και πολύ μεράκι, η δε επιχείρηση έγινε δημοφιλής και μια αυστηρά οικογενειακή υπόθεση με γερά θεμέλια, που με τα χρόνια πέρασε στη δεύτερη κόρη τους Δήμητρα και στον σύζυγό της, τεχνικό εργαστηρίου, Κωνσταντίνο Καραλίδη. Τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει δράση και η νεότερη τρίτη γενιά, η εγγονή Βασιλική Καραλίδη, έχοντας τις πιο γλυκές αναμνήσεις, εκπαίδευση και αγάπη στη ζαχαροπλαστική.

Ζαχαροπλαστείο Special Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Το όραμα της οικογένειας, που ήταν, και παραμένει, να διατηρηθεί η παράδοση και να υπάρξει εξέλιξη από γενιά σε γενιά, έχει πραγματοποιηθεί. Είναι, βέβαια, ένα διαρκές στοίχημα και, όπως λέει η Βασιλική, «για εμάς πρωταρχικός στόχος είναι η προσεκτική επιλογή των πρώτων υλών, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα γλυκό που θα εντυπωσιάσει τον καταναλωτή τόσο στην ποιότητα, στη φρεσκάδα και στη γεύση όσο και στην εμφάνιση».

Με όλους μας να ψάχνουμε το μυστικό της επιτυχίας μιας επιχείρησης, το Special έχει καταφέρει να αλλάζει και να εξελίσσεται, κρατώντας δυναμικά τις σταθερές του αξίες. Τα διάσημα εκλεράκια του ποζάρουν δίπλα στα πολύ επιτυχημένα τα τελευταία χρόνια red velvet cakes, που έχουν γίνει διάσημα σε όλη την Αθήνα, μαζί με τα λαχταριστά κέικ με κρέμα φουντουκιού, ενώ τα κλασικά ταρτάκια με σοκολάτα συναγωνίζονται τις τάρτες με τις απαλές και δροσερές κρέμες.

Κάθε εποχή αυτό το ζαχαροπλαστείο είναι αλλιώτικο, διακοσμημένο, εορταστικό, ανοιξιάτικο, φθινοπωρινό, και όταν η Βασιλική δεν βρίσκεται στο εργαστήριο να δοκιμάζει νέες γεύσεις και υφές, παρακολουθεί σεμινάρια υψηλής ζαχαροπλαστικής ή ταξιδεύει, αναζητώντας τις γεύσεις που αποθεώνουν όλες τις αισθήσεις, όπως ονειρεύεται να είναι τα γλυκά που προτείνει. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα μυστικό για την επιτυχία. Πιστεύω ότι είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων με κοινό παρονομαστή την ικανοποίηση κάθε πελάτη ξεχωριστά. Σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο η αγάπη γι' αυτό που κάνουμε, ο σεβασμός προς τον καταναλωτή. Για εμάς είναι σημαντική η προσωπική σχέση, να ξέρουμε τα γούστα ενός πελάτη και να τα διευρύνουμε, κι αυτό μας βοηθάει και εμάς να εξελισσόμαστε». 

Ζαχαροπλαστείο Special Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Μέσα στο εργαστήριο τραγανές τάρτες με βούτυρο βρίσκονται δίπλα σε ανάλαφρες μαρέγκες, ρευστές καραμέλες και αφράτες κρέμες, χειροποίητες μαρμελάδες. Τι προτιμούν όμως οι ζαχαροπλάστες που τα φτιάχνουν; «Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα γλυκό μας, ίσως επειδή το καθένα έχει τη δική του ιστορία. Βέβαια, αν μας ρώταγαν ποιο γλυκό θα τους προτείναμε στην πρώτη τους επίσκεψη στο κατάστημά μας, θα ήταν σίγουρα η μους σοκολάτα γάλακτος, η τάρτα με λευκή σοκολάτα και φραμπουάζ και η bitter μας», λένε σχεδόν εν χορώ.

Οι παλιοί έλεγαν ότι κάθε εποχή έχει και τα καλά της, αυτό συμβαίνει και στο ζαχαροπλαστείο, κάθε εποχή έχει τη γλύκα της. «Ανά εποχές αλλάζουν οι προτιμήσεις του κόσμου στο γλυκό, ας πούμε τους χειμερινούς μήνες οι περισσότερες επιλογές είναι στα πιο σοκολατένια γλυκά και αντίστοιχα τους καλοκαιρινούς μήνες τα πιο ανάλαφρα γλυκά και η βανίλια έχουν την τιμητική τους, όπως και τα παγωτά παραγωγής μας», λέει η Βασιλική και εδώ τα γλυκά δημιουργούν αναμνήσεις όχι μόνο ως γευστική αλλά και ως οπτική εμπειρία.

Ζαχαροπλαστείο Special Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

«Ένα από τα πράγματα που γνωρίζει ο κόσμος για μας είναι ότι αγαπάμε να πειραματιζόμαστε τόσο σε συνδυασμούς γεύσεων όσο και σε υφές και εμφάνιση. Μπορούμε να σου πούμε με σιγουριά ότι ο κόσμος δεν είναι απλώς ανοιχτός στον πειραματισμό αλλά ότι τον εκτιμάει κιόλας», λέει η Βασιλική.

Για το Πάσχα οι μηχανές του Special έχουν ανάψει για τα καλά. Είναι η περίοδος που μοσχοβολάει βούτυρο, βανίλια και σοκολάτα κι αυτό μόνο έμπνευση μπορεί να δώσει στους ανθρώπους του Special, που δίπλα σε ανάλαφρες crème brûlées, αρωματισμένες με βανίλια και χαβιάρι πορτοκάλι, και τάρτες με κρεμέ κόκκινου βατόμουρου και μους λευκής σοκολάτας ετοιμάζουν τα παραδοσιακά κλασικά γλυκίσματα που όλοι αγαπάμε, μοσχοβολιστά τσουρέκια και αφράτα κουλούρια, αλλά και τα χειροποίητα σοκολατένια αυγά δίπλα στη σπεσιαλιτέ τους, τα πασχαλινά πανετόνε τους με παραδοσιακό προζύμι που φτιάχνουν την ανοιξιάτικη και γιορτινή μας διάθεση.

Special, Τριών Ιεραρχών 124, Άνω Πετράλωνα, 210 3472387, special-patisserie.com


 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sweet Nolan: Στο ζαχαροπλαστείο του Σωτήρη Κοντιζά φτιάχνουν εθιστικά γλυκά

Γεύση / Sweet Nolan: Στο ζαχαροπλαστείο του Σωτήρη Κοντιζά φτιάχνουν εθιστικά γλυκά

Οι Κώστας Πισιώτης, Σωτήρης Κοντιζάς και Μάνος Μπαμπούνης, η ομάδα πίσω από τα επιτυχημένα culinary projects του Nolanverse, έστησαν ένα σύγχρονο αστικό ζαχαροπλαστείο με ζύμες και κλασικά γλυκά, με το καμένο cheesecake που γευτήκαμε για πρώτη φορά μέσω του PS Luncheon και ναυαρχίδα τους τα pasteis de nata- τα πορτογαλικά ταρτάκια στα οποία έχει αδυναμία ο σεφ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ