Απεργία την Πρωτομαγιά

Ζαχαροπλαστείο Special: Νοσταλγικά γλυκά στα Πετράλωνα

Ζαχαροπλαστείο Special Facebook Twitter
Για το Πάσχα οι μηχανές του Special έχουν ανάψει για τα καλά. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
0

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΟΙΚΟΣ στο Θησείο και τα Πετράλωνα τουλάχιστον που να μην κάνει κάθε τόσο μια επίσκεψη-προσκύνημα σε ένα μοναδικό ζαχαροπλαστείο που η φήμη του έχει ξεπεράσει τη γεωγραφική περιοχή και όποιος γελαστεί και δεν μπει στη λίστα για τσουρέκια, βασιλόπιτες και εποχικά γλυκά, ακόμα και για νηστίσιμα σκαλτσούνια, κινδυνεύει να μην καταλάβει γιατί το Special είναι το πιο γλυκό μυστικό της περιοχής.

Στα πενήντα χρόνια της λειτουργίας του πολλά άλλαξαν στην περιοχή  που έγινε της μόδας, λίγα μαγαζιά επιβίωσαν και άλλα τόσα άνοιξαν. Σταθερή αξία, το Special άνοιξε τις πόρτες του το 1974 από τον παππού της οικογένειας Γρηγόρη  Παπαδόπουλο, που η αγάπη του για τη ζαχαροπλαστική τον οδήγησε στην απόφαση να ανοίξουν μαζί με τη σύζυγό του ένα ζαχαροπλαστείο στο μέσον της οδού Τριών Ιεραρχών στα Άνω Πετράλωνα.

Τα διάσημα εκλεράκια του «ποζάρουν» δίπλα στα πολύ επιτυχημένα τα τελευταία χρόνια red velvet cakes, που έχουν γίνει διάσημα σε όλη την Αθήνα, μαζί με τα λαχταριστά κέικ με κρέμα φουντουκιού, ενώ τα κλασικά ταρτάκια με σοκολάτα συναγωνίζονται τις τάρτες με τις απαλές και δροσερές κρέμες.

Το ζαχαροπλαστείο γίνεται αμέσως αγαπητό με όλα αυτά τα παλιά νοσταλγικά γλυκά του που είναι φτιαγμένα με αγνά υλικά και πολύ μεράκι, η δε επιχείρηση έγινε δημοφιλής και μια αυστηρά οικογενειακή υπόθεση με γερά θεμέλια, που με τα χρόνια πέρασε στη δεύτερη κόρη τους Δήμητρα και στον σύζυγό της, τεχνικό εργαστηρίου, Κωνσταντίνο Καραλίδη. Τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει δράση και η νεότερη τρίτη γενιά, η εγγονή Βασιλική Καραλίδη, έχοντας τις πιο γλυκές αναμνήσεις, εκπαίδευση και αγάπη στη ζαχαροπλαστική.

Ζαχαροπλαστείο Special Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Το όραμα της οικογένειας, που ήταν, και παραμένει, να διατηρηθεί η παράδοση και να υπάρξει εξέλιξη από γενιά σε γενιά, έχει πραγματοποιηθεί. Είναι, βέβαια, ένα διαρκές στοίχημα και, όπως λέει η Βασιλική, «για εμάς πρωταρχικός στόχος είναι η προσεκτική επιλογή των πρώτων υλών, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα γλυκό που θα εντυπωσιάσει τον καταναλωτή τόσο στην ποιότητα, στη φρεσκάδα και στη γεύση όσο και στην εμφάνιση».

Με όλους μας να ψάχνουμε το μυστικό της επιτυχίας μιας επιχείρησης, το Special έχει καταφέρει να αλλάζει και να εξελίσσεται, κρατώντας δυναμικά τις σταθερές του αξίες. Τα διάσημα εκλεράκια του ποζάρουν δίπλα στα πολύ επιτυχημένα τα τελευταία χρόνια red velvet cakes, που έχουν γίνει διάσημα σε όλη την Αθήνα, μαζί με τα λαχταριστά κέικ με κρέμα φουντουκιού, ενώ τα κλασικά ταρτάκια με σοκολάτα συναγωνίζονται τις τάρτες με τις απαλές και δροσερές κρέμες.

Κάθε εποχή αυτό το ζαχαροπλαστείο είναι αλλιώτικο, διακοσμημένο, εορταστικό, ανοιξιάτικο, φθινοπωρινό, και όταν η Βασιλική δεν βρίσκεται στο εργαστήριο να δοκιμάζει νέες γεύσεις και υφές, παρακολουθεί σεμινάρια υψηλής ζαχαροπλαστικής ή ταξιδεύει, αναζητώντας τις γεύσεις που αποθεώνουν όλες τις αισθήσεις, όπως ονειρεύεται να είναι τα γλυκά που προτείνει. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα μυστικό για την επιτυχία. Πιστεύω ότι είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων με κοινό παρονομαστή την ικανοποίηση κάθε πελάτη ξεχωριστά. Σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο η αγάπη γι' αυτό που κάνουμε, ο σεβασμός προς τον καταναλωτή. Για εμάς είναι σημαντική η προσωπική σχέση, να ξέρουμε τα γούστα ενός πελάτη και να τα διευρύνουμε, κι αυτό μας βοηθάει και εμάς να εξελισσόμαστε». 

Ζαχαροπλαστείο Special Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Μέσα στο εργαστήριο τραγανές τάρτες με βούτυρο βρίσκονται δίπλα σε ανάλαφρες μαρέγκες, ρευστές καραμέλες και αφράτες κρέμες, χειροποίητες μαρμελάδες. Τι προτιμούν όμως οι ζαχαροπλάστες που τα φτιάχνουν; «Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα γλυκό μας, ίσως επειδή το καθένα έχει τη δική του ιστορία. Βέβαια, αν μας ρώταγαν ποιο γλυκό θα τους προτείναμε στην πρώτη τους επίσκεψη στο κατάστημά μας, θα ήταν σίγουρα η μους σοκολάτα γάλακτος, η τάρτα με λευκή σοκολάτα και φραμπουάζ και η bitter μας», λένε σχεδόν εν χορώ.

Οι παλιοί έλεγαν ότι κάθε εποχή έχει και τα καλά της, αυτό συμβαίνει και στο ζαχαροπλαστείο, κάθε εποχή έχει τη γλύκα της. «Ανά εποχές αλλάζουν οι προτιμήσεις του κόσμου στο γλυκό, ας πούμε τους χειμερινούς μήνες οι περισσότερες επιλογές είναι στα πιο σοκολατένια γλυκά και αντίστοιχα τους καλοκαιρινούς μήνες τα πιο ανάλαφρα γλυκά και η βανίλια έχουν την τιμητική τους, όπως και τα παγωτά παραγωγής μας», λέει η Βασιλική και εδώ τα γλυκά δημιουργούν αναμνήσεις όχι μόνο ως γευστική αλλά και ως οπτική εμπειρία.

Ζαχαροπλαστείο Special Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

«Ένα από τα πράγματα που γνωρίζει ο κόσμος για μας είναι ότι αγαπάμε να πειραματιζόμαστε τόσο σε συνδυασμούς γεύσεων όσο και σε υφές και εμφάνιση. Μπορούμε να σου πούμε με σιγουριά ότι ο κόσμος δεν είναι απλώς ανοιχτός στον πειραματισμό αλλά ότι τον εκτιμάει κιόλας», λέει η Βασιλική.

Για το Πάσχα οι μηχανές του Special έχουν ανάψει για τα καλά. Είναι η περίοδος που μοσχοβολάει βούτυρο, βανίλια και σοκολάτα κι αυτό μόνο έμπνευση μπορεί να δώσει στους ανθρώπους του Special, που δίπλα σε ανάλαφρες crème brûlées, αρωματισμένες με βανίλια και χαβιάρι πορτοκάλι, και τάρτες με κρεμέ κόκκινου βατόμουρου και μους λευκής σοκολάτας ετοιμάζουν τα παραδοσιακά κλασικά γλυκίσματα που όλοι αγαπάμε, μοσχοβολιστά τσουρέκια και αφράτα κουλούρια, αλλά και τα χειροποίητα σοκολατένια αυγά δίπλα στη σπεσιαλιτέ τους, τα πασχαλινά πανετόνε τους με παραδοσιακό προζύμι που φτιάχνουν την ανοιξιάτικη και γιορτινή μας διάθεση.

Special, Τριών Ιεραρχών 124, Άνω Πετράλωνα, 210 3472387, special-patisserie.com


 

Γεύση
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sweet Nolan: Στο ζαχαροπλαστείο του Σωτήρη Κοντιζά φτιάχνουν εθιστικά γλυκά

Γεύση / Sweet Nolan: Στο ζαχαροπλαστείο του Σωτήρη Κοντιζά φτιάχνουν εθιστικά γλυκά

Οι Κώστας Πισιώτης, Σωτήρης Κοντιζάς και Μάνος Μπαμπούνης, η ομάδα πίσω από τα επιτυχημένα culinary projects του Nolanverse, έστησαν ένα σύγχρονο αστικό ζαχαροπλαστείο με ζύμες και κλασικά γλυκά, με το καμένο cheesecake που γευτήκαμε για πρώτη φορά μέσω του PS Luncheon και ναυαρχίδα τους τα pasteis de nata- τα πορτογαλικά ταρτάκια στα οποία έχει αδυναμία ο σεφ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ