Ζαχαροπλαστείο Special: Νοσταλγικά γλυκά στα Πετράλωνα

Ζαχαροπλαστείο Special Facebook Twitter
Για το Πάσχα οι μηχανές του Special έχουν ανάψει για τα καλά. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
0

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΟΙΚΟΣ στο Θησείο και τα Πετράλωνα τουλάχιστον που να μην κάνει κάθε τόσο μια επίσκεψη-προσκύνημα σε ένα μοναδικό ζαχαροπλαστείο που η φήμη του έχει ξεπεράσει τη γεωγραφική περιοχή και όποιος γελαστεί και δεν μπει στη λίστα για τσουρέκια, βασιλόπιτες και εποχικά γλυκά, ακόμα και για νηστίσιμα σκαλτσούνια, κινδυνεύει να μην καταλάβει γιατί το Special είναι το πιο γλυκό μυστικό της περιοχής.

Στα πενήντα χρόνια της λειτουργίας του πολλά άλλαξαν στην περιοχή  που έγινε της μόδας, λίγα μαγαζιά επιβίωσαν και άλλα τόσα άνοιξαν. Σταθερή αξία, το Special άνοιξε τις πόρτες του το 1974 από τον παππού της οικογένειας Γρηγόρη  Παπαδόπουλο, που η αγάπη του για τη ζαχαροπλαστική τον οδήγησε στην απόφαση να ανοίξουν μαζί με τη σύζυγό του ένα ζαχαροπλαστείο στο μέσον της οδού Τριών Ιεραρχών στα Άνω Πετράλωνα.

Τα διάσημα εκλεράκια του «ποζάρουν» δίπλα στα πολύ επιτυχημένα τα τελευταία χρόνια red velvet cakes, που έχουν γίνει διάσημα σε όλη την Αθήνα, μαζί με τα λαχταριστά κέικ με κρέμα φουντουκιού, ενώ τα κλασικά ταρτάκια με σοκολάτα συναγωνίζονται τις τάρτες με τις απαλές και δροσερές κρέμες.

Το ζαχαροπλαστείο γίνεται αμέσως αγαπητό με όλα αυτά τα παλιά νοσταλγικά γλυκά του που είναι φτιαγμένα με αγνά υλικά και πολύ μεράκι, η δε επιχείρηση έγινε δημοφιλής και μια αυστηρά οικογενειακή υπόθεση με γερά θεμέλια, που με τα χρόνια πέρασε στη δεύτερη κόρη τους Δήμητρα και στον σύζυγό της, τεχνικό εργαστηρίου, Κωνσταντίνο Καραλίδη. Τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει δράση και η νεότερη τρίτη γενιά, η εγγονή Βασιλική Καραλίδη, έχοντας τις πιο γλυκές αναμνήσεις, εκπαίδευση και αγάπη στη ζαχαροπλαστική.

Ζαχαροπλαστείο Special Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Το όραμα της οικογένειας, που ήταν, και παραμένει, να διατηρηθεί η παράδοση και να υπάρξει εξέλιξη από γενιά σε γενιά, έχει πραγματοποιηθεί. Είναι, βέβαια, ένα διαρκές στοίχημα και, όπως λέει η Βασιλική, «για εμάς πρωταρχικός στόχος είναι η προσεκτική επιλογή των πρώτων υλών, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα γλυκό που θα εντυπωσιάσει τον καταναλωτή τόσο στην ποιότητα, στη φρεσκάδα και στη γεύση όσο και στην εμφάνιση».

Με όλους μας να ψάχνουμε το μυστικό της επιτυχίας μιας επιχείρησης, το Special έχει καταφέρει να αλλάζει και να εξελίσσεται, κρατώντας δυναμικά τις σταθερές του αξίες. Τα διάσημα εκλεράκια του ποζάρουν δίπλα στα πολύ επιτυχημένα τα τελευταία χρόνια red velvet cakes, που έχουν γίνει διάσημα σε όλη την Αθήνα, μαζί με τα λαχταριστά κέικ με κρέμα φουντουκιού, ενώ τα κλασικά ταρτάκια με σοκολάτα συναγωνίζονται τις τάρτες με τις απαλές και δροσερές κρέμες.

Κάθε εποχή αυτό το ζαχαροπλαστείο είναι αλλιώτικο, διακοσμημένο, εορταστικό, ανοιξιάτικο, φθινοπωρινό, και όταν η Βασιλική δεν βρίσκεται στο εργαστήριο να δοκιμάζει νέες γεύσεις και υφές, παρακολουθεί σεμινάρια υψηλής ζαχαροπλαστικής ή ταξιδεύει, αναζητώντας τις γεύσεις που αποθεώνουν όλες τις αισθήσεις, όπως ονειρεύεται να είναι τα γλυκά που προτείνει. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα μυστικό για την επιτυχία. Πιστεύω ότι είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων με κοινό παρονομαστή την ικανοποίηση κάθε πελάτη ξεχωριστά. Σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο η αγάπη γι' αυτό που κάνουμε, ο σεβασμός προς τον καταναλωτή. Για εμάς είναι σημαντική η προσωπική σχέση, να ξέρουμε τα γούστα ενός πελάτη και να τα διευρύνουμε, κι αυτό μας βοηθάει και εμάς να εξελισσόμαστε». 

Ζαχαροπλαστείο Special Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Μέσα στο εργαστήριο τραγανές τάρτες με βούτυρο βρίσκονται δίπλα σε ανάλαφρες μαρέγκες, ρευστές καραμέλες και αφράτες κρέμες, χειροποίητες μαρμελάδες. Τι προτιμούν όμως οι ζαχαροπλάστες που τα φτιάχνουν; «Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα γλυκό μας, ίσως επειδή το καθένα έχει τη δική του ιστορία. Βέβαια, αν μας ρώταγαν ποιο γλυκό θα τους προτείναμε στην πρώτη τους επίσκεψη στο κατάστημά μας, θα ήταν σίγουρα η μους σοκολάτα γάλακτος, η τάρτα με λευκή σοκολάτα και φραμπουάζ και η bitter μας», λένε σχεδόν εν χορώ.

Οι παλιοί έλεγαν ότι κάθε εποχή έχει και τα καλά της, αυτό συμβαίνει και στο ζαχαροπλαστείο, κάθε εποχή έχει τη γλύκα της. «Ανά εποχές αλλάζουν οι προτιμήσεις του κόσμου στο γλυκό, ας πούμε τους χειμερινούς μήνες οι περισσότερες επιλογές είναι στα πιο σοκολατένια γλυκά και αντίστοιχα τους καλοκαιρινούς μήνες τα πιο ανάλαφρα γλυκά και η βανίλια έχουν την τιμητική τους, όπως και τα παγωτά παραγωγής μας», λέει η Βασιλική και εδώ τα γλυκά δημιουργούν αναμνήσεις όχι μόνο ως γευστική αλλά και ως οπτική εμπειρία.

Ζαχαροπλαστείο Special Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

«Ένα από τα πράγματα που γνωρίζει ο κόσμος για μας είναι ότι αγαπάμε να πειραματιζόμαστε τόσο σε συνδυασμούς γεύσεων όσο και σε υφές και εμφάνιση. Μπορούμε να σου πούμε με σιγουριά ότι ο κόσμος δεν είναι απλώς ανοιχτός στον πειραματισμό αλλά ότι τον εκτιμάει κιόλας», λέει η Βασιλική.

Για το Πάσχα οι μηχανές του Special έχουν ανάψει για τα καλά. Είναι η περίοδος που μοσχοβολάει βούτυρο, βανίλια και σοκολάτα κι αυτό μόνο έμπνευση μπορεί να δώσει στους ανθρώπους του Special, που δίπλα σε ανάλαφρες crème brûlées, αρωματισμένες με βανίλια και χαβιάρι πορτοκάλι, και τάρτες με κρεμέ κόκκινου βατόμουρου και μους λευκής σοκολάτας ετοιμάζουν τα παραδοσιακά κλασικά γλυκίσματα που όλοι αγαπάμε, μοσχοβολιστά τσουρέκια και αφράτα κουλούρια, αλλά και τα χειροποίητα σοκολατένια αυγά δίπλα στη σπεσιαλιτέ τους, τα πασχαλινά πανετόνε τους με παραδοσιακό προζύμι που φτιάχνουν την ανοιξιάτικη και γιορτινή μας διάθεση.

Special, Τριών Ιεραρχών 124, Άνω Πετράλωνα, 210 3472387, special-patisserie.com


 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sweet Nolan: Στο ζαχαροπλαστείο του Σωτήρη Κοντιζά φτιάχνουν εθιστικά γλυκά

Γεύση / Sweet Nolan: Στο ζαχαροπλαστείο του Σωτήρη Κοντιζά φτιάχνουν εθιστικά γλυκά

Οι Κώστας Πισιώτης, Σωτήρης Κοντιζάς και Μάνος Μπαμπούνης, η ομάδα πίσω από τα επιτυχημένα culinary projects του Nolanverse, έστησαν ένα σύγχρονο αστικό ζαχαροπλαστείο με ζύμες και κλασικά γλυκά, με το καμένο cheesecake που γευτήκαμε για πρώτη φορά μέσω του PS Luncheon και ναυαρχίδα τους τα pasteis de nata- τα πορτογαλικά ταρτάκια στα οποία έχει αδυναμία ο σεφ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Γεύσεις που σκάνε σαν κύμα: Η παράδοση του Αιγαίου στο πιάτο

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ