Ταξικές διαφορές στις τραπεζαρίες του Τιτανικού (1ο μέρος)

Facebook Twitter
0

Η αλήθεια είναι ότι αν ο «Τιτανικός» δεν βυθιζόταν, δε θα μαθαίναμε τίποτα για την ύπαρξή του.

Όμως βυθίστηκε: στις 14 Απριλίου του 1912 και τοπική ώρα 23:40 χτύπησε πάνω σε ένα παγόβουνο και 2 ώρες περίπου μετά, είχε βυθιστεί στη θάλασσα, αφού πρώτα είχε κοπεί στα δύο.

 

Το  μεγάλο κλιμακοστάσιο της πρώτης θέσης

Ο Τιτανικός λεγόταν και «το Ritz της θάλασσας» διαφημίζοντας τις πολυτελείς συνθήκες, δικαιολογώντας τα πανάκριβα εισιτήρια. Υπήρχαν 3 θέσεις, με την πρώτη θέση να έχει γύρω στους 300 επιβάτες και την τρίτη 700. Το εισιτήριο της πρώτης θέσης σε σημερινά λεφτά είχε 100.000 ευρώ.

 

Το κλιμακοστάσιο της 3ης θέσης

Βλέποντας τις φωτογραφίες από τις καμπίνες, το καθιστικό και τις τραπεζαρίες καταλαβαίνει κανείς ότι η εταιρία είχε βάλει τα δυνατά της για να εντυπωσιάσει ανθρώπους συνηθισμένους στην πολυτέλεια. Το υπερωκεάνιο ήταν κατασκευασμένο με τρόπο τέτοιο ώστε να δηλώνει εντελώς ασφαλές (τόσο, ώστε δεν υπήρχαν αρκετές ναυαγοσωστικές λέμβοι) με νέες τεχνολογίες. Φάνηκε ότι το ταξίδι ήταν μάλλον κακότυχο: πέρα από τις κατασκευαστικές καινοτομίες όμως, είχε και πρωτότυπες λύσεις σχετικά με το φαγητό, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή στις γευστικές απολαύσεις των ταξιδιών.

Το καπνιστήριο της 3ης θέσης

Στις αρχές του αιώνα η σίτιση στα μακρινά ταξίδια ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα. Το σκορβούτο και η αναγκαιότητα της βιταμίνης C  ήταν γνωστά, όμως το καλύτερο που υπήρχε τότε ήταν τα λεμόνια. Οι ταξιδιώτες των χαμηλών θέσεων έπρεπε να φροντίσουν μόνοι τους το φαγητό τους κι ο καθένας μαζί με τις αποσκευές του έφερνε και φαγητό αρκετό να τον συντηρήσει για ένα μήνα – κυρίως υδατάνθρακες, ψωμί, πατάτες, τα οποία χωρίς ψυγεία αλλοιωνόταν σε σημείο που κινδύνευε η ζωή των επιβατών.

 

Στις καμπίνες της 3ης θέσης

Ο Τιτανικός άλλαξε τα δεδομένα: στην τιμή του εισιτηρίου υπήρχε και αρκετό φαγητό για όλους τους επιβάτες, στο οποίο περιλαμβανόταν και τα απαραίτητα φρέσκα λαχανικά, λιγότερα για τους επιβάτες της 3ης θέσης, αλλά το θέμα της επιβίωσης είχε λυθεί. Το πλοίο διέθετε μεγάλα ψυγεία πάγου, ξεχωριστά για κάθε είδος φαγητού κι έτσι και τα «φτηνά» εισιτήρια είχαν την πολυτέλεια των τριών γευμάτων την ημέρα, με ποιότητα ίσως και καλύτερη από αυτή που ήταν συνηθισμένη στην στεριά: αρκετοί από τους επιβάτες ήταν από τη Νορβηγία και την Ιρλανδία όπου τα φρούτα ήταν σπάνια.

Δεν υπάρχουν έγγραφα με το μενού της τρίτης θέσης, όμως ξέρουμε το πρόγραμμα μίας τυπικής ημέρας. Τα υλικά δεν ήταν πολυτελή αλλά οι θερμίδες αρκετές. Τα γεύματα σερβίρονταν στην τραπεζαρία (η πρώτη θέση είχε την επιλογή να δειπνήσει στις καμπίνες) και ήταν ως εξής:

 

Η τραπεζαρία της 3ης θέσης

Πρωινό

Κουάκερ
Γάλα
Καπνιστή ρέγγα
Μοσχαρίσια μπριζόλα και κρεμμύδια
Πατάτες
Ψωμί
Βούτυρο
Μαρμελάδα
Καφές, τσάι

Μεσημεριανό

Βrawn (κεφαλή χοιρινού βραστή)
Τυρί και πίκλες
Ψωμί και βούτυρο
Μαρμελάδα
Σταφιδόψωμο
Τσάι

Βραδινό

Σούπα με ρύζι
Κορν μπηφ με λάχανο
Πατάτες βραστές
Παξιμάδια
Ψωμί
Φρέσκα φρούτα

 

Ειδικά η σούπα με ρύζι ήταν το πιο συνηθισμένο φαγητό της 3ης θέσης. Πρόκειται για ένα απλό πιάτο αλλά μάλλον νόστιμο. Οι συνταγές του πλοίου δεν έχουν καταγραφεί αλλά μία πιθανή συνταγή είναι η εξής:

Υλικά: ζωμός κότας, ρύζι, γάλα, κρεμμύδι, σέλινο, αλάτι, πιπέρι

Σωτάρετε το κρεμμύδι και το σέλινο. Προσθέστε το ζωμό κότας και στη συνέχεια το ρύζι. Σιγοβράστε για 2 ώρες. Σουρώστε τη σούπα, προσθέστε αλάτι, πιπέρι και το γάλα.


(αύριο το μενού της δεύτερης και η εξτραβαγκάντζα της πρώτης θέσης...)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ