Ταξικές διαφορές στις τραπεζαρίες του Τιτανικού (1ο μέρος)

Facebook Twitter
0

Η αλήθεια είναι ότι αν ο «Τιτανικός» δεν βυθιζόταν, δε θα μαθαίναμε τίποτα για την ύπαρξή του.

Όμως βυθίστηκε: στις 14 Απριλίου του 1912 και τοπική ώρα 23:40 χτύπησε πάνω σε ένα παγόβουνο και 2 ώρες περίπου μετά, είχε βυθιστεί στη θάλασσα, αφού πρώτα είχε κοπεί στα δύο.

 

Το  μεγάλο κλιμακοστάσιο της πρώτης θέσης

Ο Τιτανικός λεγόταν και «το Ritz της θάλασσας» διαφημίζοντας τις πολυτελείς συνθήκες, δικαιολογώντας τα πανάκριβα εισιτήρια. Υπήρχαν 3 θέσεις, με την πρώτη θέση να έχει γύρω στους 300 επιβάτες και την τρίτη 700. Το εισιτήριο της πρώτης θέσης σε σημερινά λεφτά είχε 100.000 ευρώ.

 

Το κλιμακοστάσιο της 3ης θέσης

Βλέποντας τις φωτογραφίες από τις καμπίνες, το καθιστικό και τις τραπεζαρίες καταλαβαίνει κανείς ότι η εταιρία είχε βάλει τα δυνατά της για να εντυπωσιάσει ανθρώπους συνηθισμένους στην πολυτέλεια. Το υπερωκεάνιο ήταν κατασκευασμένο με τρόπο τέτοιο ώστε να δηλώνει εντελώς ασφαλές (τόσο, ώστε δεν υπήρχαν αρκετές ναυαγοσωστικές λέμβοι) με νέες τεχνολογίες. Φάνηκε ότι το ταξίδι ήταν μάλλον κακότυχο: πέρα από τις κατασκευαστικές καινοτομίες όμως, είχε και πρωτότυπες λύσεις σχετικά με το φαγητό, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή στις γευστικές απολαύσεις των ταξιδιών.

Το καπνιστήριο της 3ης θέσης

Στις αρχές του αιώνα η σίτιση στα μακρινά ταξίδια ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα. Το σκορβούτο και η αναγκαιότητα της βιταμίνης C  ήταν γνωστά, όμως το καλύτερο που υπήρχε τότε ήταν τα λεμόνια. Οι ταξιδιώτες των χαμηλών θέσεων έπρεπε να φροντίσουν μόνοι τους το φαγητό τους κι ο καθένας μαζί με τις αποσκευές του έφερνε και φαγητό αρκετό να τον συντηρήσει για ένα μήνα – κυρίως υδατάνθρακες, ψωμί, πατάτες, τα οποία χωρίς ψυγεία αλλοιωνόταν σε σημείο που κινδύνευε η ζωή των επιβατών.

 

Στις καμπίνες της 3ης θέσης

Ο Τιτανικός άλλαξε τα δεδομένα: στην τιμή του εισιτηρίου υπήρχε και αρκετό φαγητό για όλους τους επιβάτες, στο οποίο περιλαμβανόταν και τα απαραίτητα φρέσκα λαχανικά, λιγότερα για τους επιβάτες της 3ης θέσης, αλλά το θέμα της επιβίωσης είχε λυθεί. Το πλοίο διέθετε μεγάλα ψυγεία πάγου, ξεχωριστά για κάθε είδος φαγητού κι έτσι και τα «φτηνά» εισιτήρια είχαν την πολυτέλεια των τριών γευμάτων την ημέρα, με ποιότητα ίσως και καλύτερη από αυτή που ήταν συνηθισμένη στην στεριά: αρκετοί από τους επιβάτες ήταν από τη Νορβηγία και την Ιρλανδία όπου τα φρούτα ήταν σπάνια.

Δεν υπάρχουν έγγραφα με το μενού της τρίτης θέσης, όμως ξέρουμε το πρόγραμμα μίας τυπικής ημέρας. Τα υλικά δεν ήταν πολυτελή αλλά οι θερμίδες αρκετές. Τα γεύματα σερβίρονταν στην τραπεζαρία (η πρώτη θέση είχε την επιλογή να δειπνήσει στις καμπίνες) και ήταν ως εξής:

 

Η τραπεζαρία της 3ης θέσης

Πρωινό

Κουάκερ
Γάλα
Καπνιστή ρέγγα
Μοσχαρίσια μπριζόλα και κρεμμύδια
Πατάτες
Ψωμί
Βούτυρο
Μαρμελάδα
Καφές, τσάι

Μεσημεριανό

Βrawn (κεφαλή χοιρινού βραστή)
Τυρί και πίκλες
Ψωμί και βούτυρο
Μαρμελάδα
Σταφιδόψωμο
Τσάι

Βραδινό

Σούπα με ρύζι
Κορν μπηφ με λάχανο
Πατάτες βραστές
Παξιμάδια
Ψωμί
Φρέσκα φρούτα

 

Ειδικά η σούπα με ρύζι ήταν το πιο συνηθισμένο φαγητό της 3ης θέσης. Πρόκειται για ένα απλό πιάτο αλλά μάλλον νόστιμο. Οι συνταγές του πλοίου δεν έχουν καταγραφεί αλλά μία πιθανή συνταγή είναι η εξής:

Υλικά: ζωμός κότας, ρύζι, γάλα, κρεμμύδι, σέλινο, αλάτι, πιπέρι

Σωτάρετε το κρεμμύδι και το σέλινο. Προσθέστε το ζωμό κότας και στη συνέχεια το ρύζι. Σιγοβράστε για 2 ώρες. Σουρώστε τη σούπα, προσθέστε αλάτι, πιπέρι και το γάλα.


(αύριο το μενού της δεύτερης και η εξτραβαγκάντζα της πρώτης θέσης...)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM