Tα νέα μαγαζιά της πόλης

Tα νέα μαγαζιά της πόλης Facebook Twitter
0

Τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά τα εστιατόρια που έχουν προσπαθήσει να προσφέρουν φαγητό της θάλασσας σε προσιτή τιμολόγηση. Είναι, επίσης, πολύ περισσότερα εκείνα που θέλησαν να δώσουν έμφαση στις ελληνικές πρώτες ύλες, αναδεικνύοντας τις χάρες των τοπικών προϊόντων. Κάποια εστιατόρια επέλεξαν να αναδείξουν το δημιουργικό πρόσωπο της ελληνικής κουζίνας, χωρίς να αποκόπτονται από τις ρίζες της. Ε, λοιπόν, το ολοκαίνουργιο «Πλατεία Ψαράκι, Ετησίες και Θάλασσες» στη Νέα Σμύρνη έχει καταφέρει να συνδυάσει και τα τρία χαρακτηριστικά –προσιτή ψαροφαγία, φρέσκα ελληνικά προϊόντα με «ονοματεπώνυμο», δημιουργική προσέγγιση– σε έναν συνδυασμό που φαίνεται να ισορροπεί ιδανικά στις αναλογίες. Το μυστικό του είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται στην κουζίνα του. Συνήθως λένε ότι η καλή θαλασσινή πρώτη ύλη δεν χρειάζεται «βασάνισμα» στην κουζίνα. Στην περίπτωση του Ετησίες (μελτέμια) και Θάλασσες, όμως, χαίρεσαι που η πολύ καλή φρέσκια πρώτη ύλη έχει βρεθεί στα χέρια του Γιάννη Στανίτσα. Ο εξαιρετικός και έμπειρος σεφ τη μεταχειρίζεται με τον απόλυτο σεβασμό που ταιριάζει στη φρεσκάδα της, ξεδιπλώνοντας ωστόσο τις πτυχές του ταλέντου του για να την κάνει πολύ πιο ενδιαφέρουσα, χωρίς ούτε στιγμή να αισθάνεσαι ότι ξεφεύγει από το μέτρο της νόστιμης ελληνικής μαγειρικής. Από τα μικρά πιάτα που προτείνει το μενού, εντυπωσιακή σε εμφάνιση όσο και σε γεύση ήταν η μους ταραμά με μελάνι σουπιάς ελληνικής αλιείας (€5,50), ενισχυμένη με τρίμμα αυγοτάραχου Τρικαλινού. Την απόλυτη φρεσκάδα από τη θάλασσα του Ιονίου αποκάλυπτε σε κάθε μπουκιά και το ταρτάρ τόνου (€9,5) που ήρθε με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, τρίμμα κρόκου αυγού και ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά. Ωραία στημένο το πιάτο και γεύση ντελικάτη. Για το κέντρο του τραπεζιού ήρθε σαγανάκι με αθερίνα Τριχωνίδας (€6,50), με κρεμμύδι ελαφρά περασμένο από το τηγάνι πριν ολοκληρωθεί στον φούρνο, σερβιρισμένο με καρεδάκια φρέσκιας ντομάτας και κόλιανδρο. Εξαιρετική η ισορροπία των υλικών, που άφηνε να μιλήσουν το καθένα στον ουρανίσκο. Ακολούθησαν τα υπέροχα λουκουμαδάκια που ο Γιάννης Στανίτσας φτιάχνει με ελληνικό γαριδάκι (€9). Έρχονται τραγανά, αλλά αφράτα στην καρδιά τους και παντρεύονται όμορφα με καραμελωμένα κρεμμύδια σε αριούσιο οίνο Χίου και πρόβειο γιαούρτι Μαρκόπουλου. Από τις σαλάτες δοκιμάσαμε μια ωραία εκδοχή με ζεστή ρόκα και μιζούνα Κρήτης του Καραλάκη (ντόπιο χορταρικό), αρωματισμένη με φρέσκο σκόρδο, διακριτικές δόσεις καυτερής πιπεριάς και φέτες πορτοκαλιού Λακωνίας (€7,50). Διαβάζοντας την παράθεση των μεγάλων πιάτων, δεν μπορείς να πεις, όπως συχνά συμβαίνει, ότι βαριέσαι. Αντιθέτως, όλα εξάπτουν τη φαντασία και ενεργοποιούν τους γευστικούς κάλυκες. Γλυκός τραχανάς Θράκης με γιουβαρελάκια γαρίδας (€9,50), ρίνα (σαλάχι) ψητή με ντοματίνια Ιεράπετρας και βινεγκρέτ από ελιά θρούμπα Χαλκιδικής και κουκουνάρι (€10,50). Δοκιμάσαμε φιλέτο πεσκανδρίτσας τυλιγμένο αριστοτεχνικά σε τρυφερό αμπελόφυλλο που συνοδευόταν από κομμάτια λουκάνικο Τζουμαγιάς του Παναγιωτάκη (€13,50) και σε κάθε μπουκιά απολάμβανες το πάντρεμα γης και θάλασσας – ένα πιάτο βαθιάς νοστιμιάς. Ανάλαφρο ήρθε και το aldente σπαγγέτι με φρέσκο γαύρο, μικρή δόση σκόρδου και ψιλοκομμένο φραγκομαϊντανό (€9,50). Το γλυκό φινάλε είναι δυνατό, με τέσσερις προτάσεις εκπληκτικών επιδορπίων. Ξεχώρισα το ιδιαίτερο ρυζόγαλο που συνοδεύεται με αφρολέμονο και καραμελωμένα καρύδια (€5). Το Ετησίες και Θάλασσες αξίζει πολλές επισκέψεις για να το χορτάσεις.

Ετησίες και Θάλασσες, Ελ. Βενιζέλου 83 & Βιθυνίας, Ν. Σμύρνη, 210 9355561

Μεζέδες, τσαρούχια και ψητά στο κάρβουνο. Στην πολύ πλούσια από πλευράς γευστικών προτάσεων αγορά της πλατείας Χαλανδρίου (και πέριξ) μπήκε δυνατά και με χιούμορ ένα νέο εστιατόριο. Τη σκωπτική του διάθεση την αντιλαμβάνεσαι από το όνομά του «Σανέλ, ναφάν γκατέ» και τη διακόσμησή του, που σε παραπέμπει, χωρίς περιστροφές, σε παλιομοδίτικη επαρχιακή ταβέρνα. Τη δυναμική του διάθεση τη διαπιστώνεις όταν διαβάσεις το μενού του, δεις την τιμολόγησή του και γευτείς τις προτάσεις του. Η σάλα διακοσμείται με κουδούνες για φωτιστικά, τσαρούχια, πλακάκια λευκά και στον ένα τοίχο υπάρχει το λογότυπο με τις τρεις γιαγιάδες τσεμπεροφόρες. Τραπέζια ντυμένα με παλιομοδίτικο πλαστικό τραπεζομάντιλο, ανοιχτή κουζίνα και σε μια γωνιά ο πάγκος του μανάβη χαρίζει έκρηξη χρωμάτων από τα ζαρζαβατικά. Το φαγητό που θα σου προσφέρει το Σανέλ δεν θα σε προβληματίσει όσον αφορά τις προθέσεις του και δεν θα σε απογοητεύσει με τη γεύση του. Είναι προτάσεις μιας καλής ψησταριάς, ενισχυμένες με αρκετούς μεζέδες σε πρώτα πιάτα και σαλάτες. Στο τραπέζι έρχεται η παραμάνα με τα κρύα ορεκτικά και επιλέγεις ό,τι τραβάει η όρεξή σου. Η σαλάτα φακές με ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα και δυόσμο (€3,80) είναι καλοφτιαγμένη και γευστική. Για πιο πικάντικη γεύση, η εζμέ (€3,80) είναι μια χαρά, ήπια καυτερή. Σε τσίγκινο πιάτο έρχονται οι τηγανητές πατάτες, καπελωμένες με κιμά και τρίμμα φέτας (€4,90). Ωραίο πιάτο, χορταστικό, με τον καλομαγειρεμένο κιμά να ευωδιάζει κανέλα και να χαρίζει σπιτική θαλπωρή. Από τις πίτες ημέρας υπήρχε τυρόπιτα (€4), που ήρθε σε γενναίο κομμάτι, πληθωρική και με τραγανό φύλλο, αλλά γευστικά μάλλον αδιάφορη. Από τα κυρίως που βγαίνουν από τα κάρβουνα τιμήσαμε το κεμπάπ (€6,90) που σερβίρεται με πικάντικη σάλτσα ντοματένια, κρεμμύδι, ψητή πίτα και πατάτες τηγανητές. Ήταν ζουμερό, με πληθωρική γεύση και του πήγαινε όμορφα η πικάντικη σαλτσούλα. Λιμπιστική φάνταζε η πιατέλα με τα παϊδάκια που ήρθε στη διπλανή παρέα. Στο μενού φιγουράρει και σπαλομπριζόλα τούμπανο με 15,90 ευρώ – αυτό, σε επόμενη επίσκεψη. Στο Σανέλ δεν ψάχνεις για την έκπληξη, είναι όμως βέβαιο πως ό,τι φας, θα είναι καλοφτιαγμένο, με μια πολύ καλή σχέση τιμής, ποιότητας και ποσότητας γιατί... το μέγεθος μετράει.

Σανέλ, ναφάν γκατέ, Βασιλέως Γεωργίου Δευτέρου, Χαλάνδρι, 210 6826871

Για καφέ, κρασί και κοκτέιλ. Το «η ισχύς εν τη ενώσει» ταιριάζει στους τέσσερις συνιδιοκτήτες που μόλις άνοιξαν το Warehouse στα Εξάρχεια. Νέοι άνθρωποι της εστίασης, με την εξειδίκευσή τους, έστησαν έναν allday χώρο χαλαρό, όπως άλλωστε δηλώνει και η ονομασία του, με βιομηχανικές διακοσμητικές πινελιές, πάγκους, μπάρα και μικρή ανοιχτή κουζίνα που εκφράζει την ειλικρινή της διάθεση. Από το πρωί θα βρεις σπέσιαλ καφέδες που εισάγουν από τη Βραζιλία, με στόχο στο μέλλον να φιλοξενούν και γευσιγνωσίες καφέ. Στην κουζίνα ο σεφ Νίκος Μπαρτσόκας ετοιμάζει πιάτα με προϊόντα από διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Θα πάρεις γεύση από στριφτούδια Κρήτης με φρέσκια ντομάτα, χοιρινά καπνιστά μάγουλα και εξαιρετικό τυρί βολάκι Άνδρου (€7,5). Για την όρεξη, θα τιμήσεις το μοσχαρίσιο καρπάτσιο με ρόκα άγρια, ντοματίνια και γραβιέρα Σαμοθράκης (€8,50). Ενδιαφέρουσα είναι η λίστα κρασιών με πάνω από 80 ετικέτες και πολλές από αυτές σερβίρονται και σε ποτήρι από 4 έως 9,5ευρώ. Πολλά και λιμπιστικά είναι τα κοκτέιλ και με προτάσεις κλασικές. Να τονίσω ότι εδώ κρατούν αυστηρά τον κανόνα της σάλας χωρίς τσιγάρο.

Warehouse, Μαυρομιχάλη και Βαλτετσίου 21, Εξάρχεια, 6986 214872

Στον αστερισμό της σοκολάτας. Στο γλυκό σύμπαν της σοκολάτας υπόσχεται να μας ταξιδέψει το «Astir Chocolating», με τους pastry chefs Φραντζέσκο Σώζο από τον Αστέρα Βουλιαγμένης και Δημήτρη Χρονόπουλο από τη σοκολάτα Valrhona που θα σας μυήσουν στις μυστικές συνταγές της σοκολάτας. Από αύριο 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου και 21-23 Φεβρουαρίου στη σάλα του εστιατόριου Grill Room οι σοκολατένιες δημιουργίες θα έχουν την τιμητική τους. Μπουφές με σοκολατένιες γεύσεις, τρούφες και λαχταριστά σιντριβάνια σοκολάτας, σοκολατένια ροφήματα, ποτά και κοκτέιλ με συστατικά σοκολάτας και συνδυασμοί με σοκολάτα και κρασί, σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, σοκολατο-quiz με κλήρωση δώρων αλλά και «ταξίδι» στην ιστορία της σοκολάτας θα ξυπνήσουν την παιδική εμμονή αλλά και την ενήλικη επιθυμία. Και για ακόμα πιο προχωρημένες γεύσεις, ο σεφ του ξενοδοχείου Στράτος Καλαθάκης θα ετοιμάσει πρωτότυπες γεύσεις με συστατικά από σοκολάτα. Επίσης, τα Σάββατα 15 και 22 Φεβρουαρίου, από τις 14:00 ως τις 16:00, θα γίνονται σεμινάρια σοκολάτας από τον pastry chef του Αστέρα Βουλιαγμένης Φραντζέσκο Σώζo, με κόστος συμμετοχής €30 το άτομο, που περιλαμβάνει και τη συμμετοχή στο «Astir Chocolating». Για πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 8902000.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM