Τα κυδώνια κι εγώ

Τα κυδώνια κι εγώ Facebook Twitter
0

23.01 Πέμπτη

Δουλεύω μέχρι αργά τις καθημερινές και προσπαθώ να τρώω υγιεινά. Τα μεσημέρια δεν παραγγέλνω από το καλό ντελιβεράδικο με τα λαδερά και τα ωραία μαγειρευτά, περιορίζομαι σε ένα γιαουρτάκι με κάτι διαιτητικό από πάνω. Πάω γυμναστήριο και τα βράδια, αυτά που τρώω, θέλω να ετοιμάζονται γρήγορα και να μην περιέχουν τις λέξεις «πίτσα», «κρέμα γάλακτος», «λιπαρό κρέας», «τηγάνι» κ.λπ. Η δημιουργικότητά μου δεν τα πάει και τόσο καλά αυτές τις μέρες. Κατά βάθος, όχι δίαιτα δεν θα ήθελα να κάνω, ούτε από την πόρτα της κουζίνας δεν θα ήθελα να περνάω. Τάπερ από γείτονες και συγγενείς να έπαιρνα και με το ντελίβερι να την έβγαζα! Μακάρι, αλλά αυτή είναι τελικά η μοίρα όποιου μπαίνει συχνά στην κουζίνα. Όλοι να περιμένουν από αυτόν. Ακόμα και οι γάτες. Απόψε που γύρισα κομμάτια από τη δουλειά θα φτιάξω κάτι που γίνεται σε είκοσι λεπτά. Και, φίλοι μου, σας μιλάω υπευθύνως: στην κουζίνα τίποτα δεν μαγειρεύεται σε λιγότερο από είκοσι λεπτά. Ούτε τα βραστά αυγά. Και δεν είμαστε και ρομπότ. Λίγο τον σταθμό του ραδιοφώνου να ρυθμίσεις, ένα κρασί να βάλεις, έχει περάσει το ημίωρο. Λοιπόν, πρώτα ψήνω στο γκριλ μια κόκκινη πιπεριά, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα απ' όλες τις μεριές. Την αποσύρω και με το τέχνασμα της νάιλον σακούλας αφαιρώ την καμένη πέτσα και κρατάω την ωραία, γλυκιά σάρκα, που την κόβω σε λωρίδες. Σε νερό που βράζει ρίχνω μπρόκολο που το έκοψα σε μικρές φλορέτες – το αφήνω για ένα δίλεπτο. Αφού το βγάλω από το βραστό νερό, το ρίχνω σε παγωμένο και μετά σουρώνω. Έτσι θα σταματήσει να ψήνεται και θα κρατήσει και το πράσινό του χρώμα. Τα δύο λεπτά μπορούν άνετα να γίνουν τέσσερα, αν δεν το 'χεις με τα crispy λαχανικά. Στο ίδιο νερό που έβρασαν τα μπρόκολα και που τώρα κοχλάζει ρίχνω μισό κιλό πένες. Όσο ψήνονται οι πέννες, ρίχνω ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και εκεί σοτάρω απαλά σκόρδο ψιλοκομμένο και αντζούγιες που τις έχω σουρώσει από το λάδι τους για ένα δίλεπτο. Προσθέτω την κόκκινη πιπεριά και το μπρόκολο και συνεχίζω στο τηγάνι για άλλο ένα πεντάλεπτο. Κάπου εδώ είναι έτοιμες και οι πένες, τις οποίες σουρώνω και ρίχνω στο τηγάνι με το μπρόκολο. Ανακατεύω, τσεκάρω αλάτι και πιπέρι και σερβίρω. Σούπερ φαΐ. Και νομίζω πως τα κατάφερα να παραμείνω στη σφαίρα του healthy eater και σήμερα.

27.01 Δευτέρα

Ανακάλυψα πρόσφατα ένα κόλπο για τα ψητά κυδώνια και δεν σταματώ να τα φτιάχνω. Νομίζω πως όλοι ξέρουμε να φτιάχνουμε ψητά κυδώνια. Ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα, στον φούρνο με λίγο νεράκι κι έγινε η δουλειά. Λοιπόν, ένας φίλος μου μίλησε για το καλό που κάνουν το VinSanto και οι γάστρες στα κυδώνια και έκτοτε αυτό το θείο φρούτο μπήκε ξανά στην κουζίνα μου. Πρώτα κόβω τα κυδώνια στα τέσσερα και αφαιρώ τα κουκούτσια. Αφαιρώ και τη φλούδα από ένα λεμόνι με το εργαλείο που ξεφλουδίζω τις πατάτες. Με το υπόλοιπο λεμόνι αλείφω τη σάρκα των κυδωνιών να μη μαυρίσουν. Τα αραδιάζω στη γάστρα με την πλευρά της φλούδας προς τα κάτω. Σκορπάω και τη φλούδα του λεμονιού από πάνω. Το ίδιο κάνω με τρία ξυλαράκια κανέλα, μπόλικο γαρίφαλο και τρεις-τέσσερις κόκκους πιπέρι. Προσθέτω ένα φλιτζάνι ζάχαρη και ένα μεγάλο ποτήρι κρασιού Vin Santo. Σκεπάζω τη γάστρα και ψήνω για ένα δίωρο. Με το πέρας του ψησίματος, στον φούρνο έχει παραμείνει το σιρόπι που μοσχοβολάει μπαχάρια και που ισορροπεί τέλεια με τη γλύκα του Vin Santo και την αυθάδεια του λεμονιού. Αφήνω να κρυώσει το φρούτο, έστω και λίγο. Πολλά μπορούν να γίνουν με αυτό το αριστούργημα. Σήμερα με ένα κουτάλι βγάζω τη σάρκα και τη βάζω σε ένα ποτήρι. Θρυμματίζω κάτι μπισκότα από πάνω και συνεχίζω με ένα σκουπ παγωτό βανίλια που έφτιαξα εγώ και κάθεται ήσυχα στην κατάψυξη, περιμένοντας κάτι τέτοιες στιγμές. Τελειώνω με άφθονο σιρόπι και κάθε κουταλιά από το γλυκό μου με πάει πιο μακριά από τις μέρες της δίαιτας. Σας φιλώ!

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ