Στο Surfer Maya της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμοι να σερβίρουν τρελό street food Facebook Twitter
Κορνέ από κρουασάν γεμισμένο με κρέμα πραλίνας φουντουκιού, τραγανά κομμάτια πραλίνας αρωματισμένα με λάιμ και καραμελωμένα φουντούκια. Φωτο: Γιάννης Τόμτσης

Στο Surfer Maya της Θεσσαλονίκης σερβίρουν υβριδικά tacos με γύρο και άλλες τρελές street γεύσεις

0

Τι πάει να πει fast casual εστιατόριο; Σημαίνει ότι σε αυτό το φαγητό σας θα είναι σε street food λογική, θα σερβιριστεί σβέλτα, αλλά μπορεί να απαιτεί μπελαλίλιδη προετοιμασία και υψηλές τεχνικές και σίγουρα θα έχει ποιοτικότερα υλικά από οποιοδήποτε άλλο μαγαζί γρήγορου φαγητού. Τουλάχιστον αυτό θα συμβαίνει στη νέα πολυαναμενόμενη άφιξη της Θεσσαλονίκης που έχει ζηλέψει η Αθήνα. 

Με έμπνευση από τις αλυσίδες των Chipotle, Nando’s και GBK, από τα ghost restaurants του Βερολίνου και του Λονδίνου, συλλέγοντας όσα έχουν δει, δοκιμάσει και φανταστεί, η ομάδα του Estrella που άλλαξε και όρισε τους κανόνες του brunch το 2013 παρουσιάζει έπειτα από έναν χρόνο δοκιμών κάτι καινούργιο το οποίο περιλαμβάνει «πιάτα - τρέλες, γεύσεις που θα τις λαχταράς ακόμα κι αν δεν πείνας, που θα σου μείνουν και θα τις ξαναζητήσεις».

Χρησιμοποιώντας προζυμένια ψωμιά αργής ωρίμανσης, επιλέγοντας ωριμασμένα κρέατα από μικρές φάρμες της Κομοτηνής, το Surfer Maya θα προσφέρει σάντουιτς όπως αυτό με το χειροποίητο παστράμι μόσχου (είναι παραγωγής τους, καπνίζεται στην ανοιχτή τους κουζίνα), με μουστάρδα Θεσσαλονίκης, πίκλα σιναπιού, τυρί έμενταλ και πράσινη σαλάτα, ακόμα ένα με παστράμι τόνου, σάλτσα ταρτάρ και πράσινη σαλάτα. Θα έχει και με ψητό κοτόπουλο, με σάλτσα teriyaki, wasabi mayo και πράσινη σαλάτα, ένα με μοσχαρίσιο φιλέτο, γαλοτύρι, μουστάρδα Θεσσαλονίκης και dijon.

Και μόνο από τις περιγραφές τους φαίνεται ότι έχουν να πουν κάτι άλλο για το φαγητό στο χέρι, χωρίς όμως να μιλούν μια ακατανόητη γλώσσα. 

Στο Surfer Maya ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν σεφ για να βάλουν τις δικές τους γεμίσεις στα ωραία του ζυμάρια, να φέρουν φίλους ειδικούς στα κρασιά Riesling και να ετοιμάσουν ένα άλλο μενού γι’ αυτά.

Τα flatbreads θα βασίζονται επίσης σε προζυμένιο ζυμάρι, θα φτιάχνονται με χοιρινή σπάλα, γραβιέρα, ψητά ντοματίνια, καραμελωμένο κρεμμύδι ή με παλαιωμένη φέτα από τον Κωσταρέλο, σπανάκι, ψητά ντοματίνια, φρέσκα μυρωδικά και καραμελωμενο κρεμμύδι.

Παράλληλα, στο Surfer Maya θα φτιάχνουν tacos al pastor με χειροποίητο μαριναρισμένο γύρο, οι τορτίγιες θα ανοίγονται σε μαντεμένια πρέσα και θα ψήνονται μπροστά μας και θα γεμίζονται με κρεμμύδι, κόλιανδρο και κρέμα αβοκάντο. Η τραγανή ζύμη των tacos θα γεμίζεται και με ceviche από φρέσκο ψάρι ημέρας, με πίκλα φράουλα, φύτρες από ραπανάκι και χειροποίητη σάλτσα μάτσα. Καλά μέχρι εδώ. 

Surfer Maya Facebook Twitter
H «τρέλα» των πιάτων του Surfer Maya συμπληρώνεται από τη σχεδιαστική τρέλα του Studiomateriality που βρίσκεται πίσω από το design και το branding. Φωτο: Αντώνης Σαρρής

Και φτάνουμε στο πιάτο - ιδέα που θα συζητηθεί. Παντρεύοντας τη μεξικάνικη παράδοση με το χειροποίητο κρουασάν προέκυψαν τα υβριδικά tacros, tacos δηλαδή δοσμένα σε σφολιάτα. Το ένα θα φτιάχνεται με τον γύρο τους, με χτυπητή, ψητά ντοματίνια κονφί, τηγανιτές γλυκοπατάτες και πίκλα κρεμμύδι –«ένα εναλλακτικό πιτόγυρο δηλαδή», όπως μου είπε γι’ αυτήν τη συνταγή ο Κώστας Καπετανάκης– το άλλο με γαρίδα πάνκο, καραμελωμένο κρεμμύδι, μαγιονέζα μαύρου σκόρδου, έμενταλ, σχοινόπρασο και ντοματίνια κονφί. 

Το δικό τους burger θα φτιάχνεται με dry aged κιμά, με ωριμασμένο λευκό cheddar, καραμελωμένο κρεμμύδι, μαγιονέζα μαύρου σκόρδου και BBQ sauce ή με τηγανητό κοτόπουλο ελεύθερας βοσκής, iceberg, σουσάμι, chili coffee sriracha glaze, φρέσκο κρεμμύδι, με την ίδια μαγιονέζα και τυρί.  

Το ανατρεπτικό στριτφουντάδικο ετοιμάζει τα πάντα από το μηδέν, ακόμη και μια σειρά από αυθεντικές μεξικάνικες σάλτσες όπως η salsa roja picante fermentada με ελληνικές πιπεριές Φλώρινης και πιπεριές τσίλι από τη Χαλκιδική και η μουστάρδα ζυμωμένου ανανά. Μπορείτε να τις προσθέσετε στο tacos ή το tacros σας, μπορείτε να τις πάρετε μαζί σας φεύγοντας σε γυάλινα βαζάκια ή να τις παραγγείλετε στο σπίτι. Και μια και αναφέρθηκαν στα βαζάκια με τις σάλτσες, το Surfer Maya σερβίρει τα πάντα σε ειδικές οικολογικές συσκευασίες ή ανακυκλώσιμες γυάλινες. 

Surfer Maya tacos Facebook Twitter
Τacos al pastor με χειροποίητο μαριναρισμένο γύρο. Φωτο: Γιάννης Τόμτσης

Αν καθίσετε εκεί, το φαγητό θα σας θα έρθει μέσα σε μια custom εργαλειοθήκη, σαν αυτές που εξυπηρετούν τους μάστορες, αλλά με έντονα χρώματα. Κι αυτό γιατί η «τρέλα» των πιάτων του Surfer Maya συμπληρώνεται από τη σχεδιαστική τρέλα του Studiomateriality που βρίσκεται πίσω από το design και το branding. 

Όσο για τα επιδόρπια, ο pastry chef Γιώργος Αυγέρος έχει ψήσει μια παραδοσιακή γαλατόπιτα σε ζύμη κρουασάν, έχει δημιουργήσει κι ένα κορνέ από κρουασάν και το έχει γεμίσει με κρέμα πραλινας φουντουκιού, τραγανά κομμάτια πραλίνας αρωματισμένα με λάιμ και καραμελωμένα φουντούκια.

Θα προσφέρονται μόνο βιοδυναμικά και βιολογικά φυσικά κρασιά, μπίρες από όλο τον κόσμο, κλασικά cocktails με τις πινελιές του βραβευμένου bartender Αλέξανδρου Σουρμπάτη. Θα πιείτε  house negroni in a bottle με ροζ πιπέρι και πεπόνι και margarita mamma mia με πικραμύγδαλο, ροδάκινο και απαλές νότες καπνού. 

Surfer Maya Facebook Twitter
Η τραγανή ζύμη των tacos θα γεμίζεται και με ceviche από φρέσκο ψάρι ημέρας, με πίκλα φράουλα, φύτρες από ραπανάκι και χειροποίητη σάλτσα μάτσα. Φωτο: Γιάννης Τόμτσης

Μαζί με όλα τα παραπάνω, στο Surfer Maya ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν σεφ για να βάλουν τις δικές τους γεμίσεις στα ωραία του ζυμάρια, να φέρουν φίλους ειδικούς στα κρασιά Riesling και να ετοιμάσουν ένα άλλο μενού γι’ αυτά. «Η πόλη είναι δύσκολη, δεν είναι τυχαίο ότι αν πετύχεις στη Θεσσαλονίκη. πετυχαίνεις παντού. Σίγουρα θα ακούσουμε γκρίνιες, θα βρεθεί αυτός που θα μας πει ότι στην Τούμπα τρώει γύρο με 3,30 αλλά εμείς δεν πάμε να κοντράρουμε αυτό, πάμε να προσφέρουμε κάτι ποιοτικό και γαμάτο» εξηγεί ο Κώστας Καπετανάκης που αρχικά είχε φανταστεί ότι το μαγαζί θα λέγεται Surfer Roza όπως και το ντεμπούτο άλμπουμ των Pixies. «Όμως, μετά την πορεία του Estrella, έπρεπε να κατοχυρώσουμε το όνομα πανευρωπαϊκά, ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να φτάσει το brand. Μας είχε προλάβει ένα παριζιάνικο εστιατόριο, έτσι αλλάξαμε την πρώτη μας σκέψη με κάτι που δεν απέχει πολύ από αυτή και μας πάει».

Στο Surfer Maya η μουσική παίζει έντονα τον ρόλο της αφού σκέφτονται να αλλάζουν τους εκατοντάδες δίσκους τους σε ένα πικάπ, τον DJ Shadow με τους Portishead, όπως στο Smoking Goat του Σόρντιτς. 

Surfer Maya Facebook Twitter
Φωτο: Αντώνης Σαρρής
Surfer Maya Facebook Twitter
Φωτο: Αντώνης Σαρρής

Surfer Maya, Σκρα 8, Θεσσαλονίκη

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Διονυσιακά δρώμενα στην κοιλάδα του Λίγηρα

Γεύση / Διονυσιακά δρώμενα στην κοιλάδα του Λίγηρα

Εντυπώσεις και συμπεράσματα από τις φετινές εκθέσεις κρασιών του Λίγηρα, όπου, με επίκεντρο τη γαλλική πόλη Angers, επισκέπτες από όλο τον κόσμο δίνουν ραντεβού κάθε χρόνο για να δοκιμάσουν και να γιορτάσουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την ιδιαίτερη ποικιλία Μούχταρο

Το κρασί με απλά λόγια / Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την ιδιαίτερη ποικιλία Μούχταρο

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης αποκαλύπτουν τα μυστικά της ποικιλίας Μούχταρο με τους παραγωγούς του είδους, Στέλιο Ζαχαρία από το Κτήμα Μουσών και ο Πάνο Σαμαρτζή από το ομώνυμο οινοποιείο.
THE LIFO TEAM
10 + 1 ελληνικές σούπες του χειμώνα

Γεύση / Πώς να φτιάξετε σούπες σαν αυτές που κάνει η «Ήπειρος» στη Βαρβάκειο

Μπήκαμε στην κουζίνα της «Ακρόπολης της ελληνικής εστίασης» -όπως αποκαλεί ο Βασίλης Ακριβός το εμβληματικό οινομαγειρείο που ανανέωσε πρόσφατα- και ζητήσαμε να μάθουμε τα μυστικά για τις πιο νόστιμες ελληνικές σούπες του χειμώνα. Μαγείρεψε για μας ούτε μία, ούτε δύο αλλά έντεκα διαφορετικές συνταγές.  
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Παγκράτι κάποιοι έστησαν ένα ATM που αντί για μετρητά βγάζει φοβερά μπέργκερ

Γεύση / Στο Παγκράτι έστησαν ένα ATM που αντί για μετρητά βγάζει φοβερά μπέργκερ

Το World X11 είναι ένα μπεργκεράδικο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στην πόλη. Ετοιμάζει ολόσωστο smash burger και κλασικές τηγανητές πατάτες, ενώ μπαίνοντας δεν βλέπουμε κανέναν για να πάρει την παραγγελία μας. Έχει και arcade παιχνίδια για να παίξουμε όσο θέλουμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Για μουσακά, φαλάφελ και ναπολιτάνικη πίτσα στην Ιπποκράτους 

Γεύση / Για μουσακά, παστουρμαδόπιτα και ναπολιτάνικη πίτσα στην Ιπποκράτους

Ο δρόμος των Εξαρχείων που οι περισσότεροι Αθηναίοι έχουν συνδέσει με τις κλήσεις που έχουν μαζέψει για παράνομο παρκάρισμα πλέον έχει να μας χορτάσει με πολλά νόστιμα και διαφορετικά, πριν ξεχυθούμε για φυσικά κρασιά στο Τανίνη Αγάπη Μου ή για ποτά στο πιο χοτ μπαρ του δρόμου, το Lulu. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ταβερνάκια για να μας βρουν οι Αλκυονίδες

Γεύση / Ταβερνάκια για να μας βρουν οι Αλκυονίδες

Μαγαζιά κοντά στη θάλασσα που είτε τη βλέπουν είτε όχι, κάποια που θέλουν φεριμπότ για να τα βρει κανείς, μια καλά κρυμμένη αυλή στο βουνό, στέκια του κέντρου που ομορφαίνουν λίγο παραπάνω όταν τα λούζει ο ήλιος. Η ομάδα της LiFO επιλέγει εκείνα τα μέρη όπου θέλει να περάσει τις πιο καλές μέρες του χειμώνα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το αρμένικο μαντί

Γεύση / Αρμένικα μαντί: Τα πιο μπελαλίδικα γεμιστά ζυμαρικά είναι και τα πιο ωραία

Θέλουν παρέα για να γίνουν γρήγορα. Όμως, όπως όλα τα φαγητά που απαιτούν χρόνο και πολλά χέρια, η παρασκευή των μαντί είναι παραδοσιακά μια ευκαιρία για κοινωνική επαφή. Η Ιζαμπέλα Μπογοσιάν ξεδιπλώνει τα μυστικά το εμβληματικής συνταγής του τόπου της.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ