Στο καφενείο της πλατείας

Στο καφενείο της πλατείας Facebook Twitter
0

Όπου κι αν περιπλανηθείς στην ελληνική επικράτεια, πάντα μια μικρή ή μεγάλη πείνα θα σε σταματήσει στο καφενείο της πλατείας του μικρού και του μικρομεσαίου χωριού. Κι αν η πείνα απουσιάζει, θα σταθείς για να ξεμουδιάσεις τα πόδια σου, να πιεις τον φραπέ ή τον ελληνικό της ενέργειας που απαιτεί η συνέχεια του ταξιδιού, να τραβήξεις μερικά κολακευτικά προφίλ της απέναντι ραχούλας, της θέας κάτω στα πέρατα της ελλαδικής ομορφιάς.

Στον καφενέ του χωριού θα σε υποδεχτεί η γλυκιά δροσιά του πλάτανου, παππουδάκια διάσπαρτα στα τραπέζια, φλιτζανάκια του καφέ με χυμένο τον «ντελβέ» στα πιατάκια, τεθλασμένοι ήχοι από κουβέντες αντρικές, ενίοτε μια διάχυτη ριπή από γλυκανισάτο άρωμα τσίπουρου, ο κρότος από τα πούλια στο τάβλι. Τίποτα γύρω σου δεν θυμίζει, δεν μυρίζει φαγητό. Απουσία μενού και καταλόγου, ήδη μπαίνεις σε μια παρένθεση απορίας, αποσυντονισμένος από τη βεβαιότητα της παραγγελίας στο αστικό κέντρο.

Στο καφενείο της πλατείας Facebook Twitter

Το «τι να παραγγείλω» οδηγεί εσένα που έρχεσαι από την πόλη στην οπωσδήποτε λάθος πρώτη παραγγελία. Φάντες και Κόκακόλες πρώτες σου έρχονται στο νου στην περίπτωση που είσαι τσακωμένος με τον φραπέ και τον ελληνικό. Αγνοείς φυσικά αυτό που ξέρουν καλά οι ντόπιοι χρήστες, πως στο ψυγείο του καφενέ κατοικούν ωραιότατα τοπικά αναψυκτικά, μπορεί και καμμιά μαμαδίστικη βυσινάδα, σπιτικό τσίπουρο, αλλά δεν είναι και σε φάση για τσίπουρο κι έπειτα, οι μόδες σε έχουν μάθει να εμπιστεύεσαι μόνο το εμφιαλωμένο.

Στο καφενείο της πλατείας Facebook Twitter

Η «κουζίνα», ένας πάγκος με μπόλικο κουλέρ-λοκάλ, τίποτα φαγώσιμο ολόγυρα, ούτε καν ένα βάζο με περγαμόντο ή βύσινο. Μόλις, όμως, πιάσεις την οικειότητα με τον καφετζή ή τη συμβία του, το τοπίο μαγικά μεταμορφώνεται. Πεινασμένος εδώ μπορεί να μην ήρθες αλλά στη φορμάικα αίφνης προσγειώνονται σταδιακά και από το πουθενά της άδειας κουζίνας, ντόπια τυριά, μποστανίσιες ντομάτες, γάβροι μαρινάτοι, ντολμαδάκια επιμελώς τυλιγμένα, κολοκυθανθοί γεμιστοί, μερακλίδικα κεφτεδάκια, ομελέτες με αβγά από κότες κι όχι από λάμπες κοτοπουλοτροφείων, γεμιστά και γίγαντες στο φούρνο, μου’χει τύχει κι ολόκληρο γουρούνι στη λαδόκολλα. Δουλειές μπελαλίδικες που θα είχαν φέρει την αναστάτωση, τον ιδρώτα και τα υψηλότερα ντεσιμπέλ στις εστιατορικές κουζίνες, εδώ προσγειώνονται στο τραπέζι σου σχεδόν αθόρυβα, σε αλληλουχίες των οποίων αγνοείς τους ρυθμούς και το «τι έχει παρακάτω».

Στο καφενείο της πλατείας Facebook Twitter

Καθώς δεν ξέρεις πού θα μπει η τελεία και τι σε περιμένει στο επόμενο πιατίδιο του μεζέ, βιώνεις τη γαστρονομική έκπληξη σε όλο της το μεγαλείο. Η κλασική παραγγελία μέσα από το μενού ήδη δημιουργεί εντός σου τη βεβαιότητα μιας αναμονής, βάζει σε τάξη και σιγουριά την πείνα σου. Εδώ αναγκάζεσαι να αφεθείς σε ξένες αποφάσεις, σαν τη προσμονή στο σεξ όταν ο νέος σου εραστής δεν ξέρεις πού θα το πάει και πώς θα το φέρει αλλά εσύ απλά κλείνεις τα μάτια και μπαίνεις στο πείραμα.

Φαγητό σαν να παίζεις την τυφλόμυγα: τρως με τα μάτια κλειστά παρότι ορθάνοιχτα, να κλέβουν ματιές στην κουζίνα, μπας και καταλάβεις από τις κινήσεις της μαγείρισσας το επόμενο κεφάλαιο. Που μπορεί να βγει νόστιμο ή όχι, να έχει συνέχεια ή όχι, να σε αφήσει στα κρύα του λουτρού ή, ναι: εν τέλει μεζές σημαίνει εμπιστεύομαι την ψυχή πίσω από τη γκαζιέρα της κουζίνας κι όχι τις λέξεις σε έναν κατάλογο από χαρτί. 

Στο καφενείο της πλατείας Facebook Twitter
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ