Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών

Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
1

Στην Αχαρνών, στο ύψος του Αγίου Παντελεήμονα, βρίσκεις σπιτικό ρώσικο πιροσκί σε ένα μαγαζάκι όπου η κυρία Άννα μαζί με την κόρη της, Όλγα, εκτονώνουν όλο το δημιουργικό τους μεράκι για τη μαγειρική, με όλα τα highlights της ρώσικης κουζίνας. Ένα πάντρεμα της ρώσικης και της ουκρανικής κουζίνας άκρως ενδιαφέρον. Αξίζει να το επισκεφτείς εξαιρετικά πεινασμένος και να έχεις χώρο για το χειροποίητο πιροσκί της, αλλά και την ξεχωριστή σπεσιαλιτέ που φτιάχνει κάθε μέρα.

Από τα πιροσκί, ξεχωρίζει το τηγανητό (σωστά τηγανισμένο, χωρίς περιττά λάδια), με ολόφρεσκο κιμά από μοσχάρι, ολίγον καυτερό, και αυτό με την πατάτα και τη βελούδινη γέμιση.

Το ρώσικο στέκι είναι μια down town λύση για γρήγορο και πάμφθηνο φαγητό, ενώ όλα είναι χειροποίητα.

Πεντανόστιμα και τα ψητά πιροσκί φούρνου. Αξίζει να δοκιμάσεις αυτό με το σπανάκι, αλλά και το κλασικό με κασέρι και ευωδιαστό βούτυρο, που από την πρώτη δαγκωνιά, μέσα από την απλότητα, η γεύση τους παίρνει ποιητικές διαστάσεις. Στα γλυκά πιροσκί ιδιαίτερη θέση κατέχει αυτό με τη μαρμελάδα βατόμουρο και τη σπιτική κρέμα. Όλα τα πιροσκί ξεκινούν από 1,40 ευρώ.

Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Η κυρία Άννα δίνει έμφαση στην καλή πρώτη ύλη. Με αγνά υλικά φτιάχνει και τα γλυκά της, που είναι, όπως λέει, το κρυφό της μεράκι. Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Αν και η φιλοσοφία του μαγαζιού είναι κυρίως street food, μπορείς να καθίσεις σε ένα από τα πέντε τραπέζια που διαθέτει το μαγαζί και να δοκιμάσεις παραδοσιακή ρώσικη κουζίνα με δύο ευρώ (ή να πάρεις το φαγητό take-away). Η ρώσικη σαλάτα επική, με δυόμισι ευρώ. Στο μενού με τα φαγητά ξεχωρίζει το Τσεμπουρέκ, που είναι πίτα με κιμά, μοσχάρι και μυρωδικά, το Βαρένικι, με λαχανικά, πατάτα και τυρί, και το Πελμένι, που γίνεται με χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά και η επίγευση είναι καυτερή. Ενδιαφέρον έχουν οι ρώσικες μπίρες και η πολύ καλή και καθαρή βότκα, καθώς και το παραδοσιακό τσάι, σερβιρισμένο σε όμορφες τσαγιέρες. Το εν λόγω μαγαζάκι αναλαμβάνει να καλύψει πάρτι και events σε τιμές άκρως οικονομικές − πολύ καλή ιδέα για φολκλόρ στοιχείο σε συγκεντρώσεις.

Το ρώσικο στέκι είναι μια down town λύση για γρήγορο και πάμφθηνο φαγητό, ενώ όλα είναι χειροποίητα. Η κυρία Άννα δίνει έμφαση στην καλή πρώτη ύλη. Με αγνά υλικά φτιάχνει και τα γλυκά της, που είναι, όπως λέει, το κρυφό της μεράκι. Υπέροχες, φρεσκότατες τούρτες, από 8 ευρώ το κιλό. Η εξαιρετική παπαρουνόπιτα είναι νόστιμη και διαφορετική και σχεδόν εθίζεσαι σε αυτήν, καθώς σκάνε οι παπαρουνόσποροι ηδονικά στον ουρανίσκο. Γευστικός και ο κορμός με ολόκληρες φράουλες και νόστιμη κρέμα, αλλά και το ρολό με καρύδια. Τα γλυκά είναι πολύ light, από αυτά που δεν σε λιγώνουν και αφήνουν μια όμορφη επίγευση. 


 

Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Aν και η φιλοσοφία του μαγαζιού είναι κυρίως street food, μπορείς να καθίσεις σε ένα από τα πέντε τραπέζια που διαθέτει το μαγαζί και να δοκιμάσεις παραδοσιακή ρώσικη κουζίνα με δύο ευρώ. Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Αχαρνών 140, 6972 882674

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ