Σάντουιτς!

Facebook Twitter
0

 

Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή αλλά θα σας την ξαναπώ, επειδή είναι πολύ ωραία:

ο χαρτοπαίκτης κόμης

Το πρόχειρο φαγητό που περιλαμβάνεται μέσα σε δύο φέτες ψωμιού και είναι διάσημο ως «σάντουιτς» αποδίδεται στον John Montagu, ο οποίος ήταν ο 4ος κόμης Σάντουιτς (1718-1792) και φανατικός χαρτοπαίκτης και αγαπούσε αυτό το φαγητό επειδή του επέτρεπε να έχει πάντα ένα χέρι ελεύθερο προκειμένου να μην σταματάει την χαρτοπαιξία.

Προφανώς δεν ήταν ο πρώτος που το σκέφτηκε: είχε ήδη επισκεφτεί τη Μεσόγειο, όπου είδε τους Έλληνες και τους Τούρκους να τρώνε κρέας τυλιγμένο σε λεπτό ψωμί, δηλαδή σουβλάκια. Ήταν σίγουρα όμως υπεύθυνος για την διάδοση της μόδας στην αγγλική αριστοκρατία κι έτσι έμεινε το σάντουιτς για πάντα συνδεδεμένο με το πρόσωπό του.

Το Σάντουιτς του Kent, τα νησιά Σάντουιτς και ο Κόμης

 

Οι αγγλικοί τίτλοι είναι παραπλανητικοί: η οικογένεια από την οποία καταγόταν ο κόμης του Σάντουιτς δεν είχε κάποια σχέση με την ίδια την πόλη, η οποία ήταν ένα σημαντικό λιμάνι του Kent και της Αγγλίας κατά το Μεσαίωνα. Μάλιστα ο 1ος κόμης, ο Edward Montagu, αρχικά ήθελε να πάρει τον τίτλο του Portsmouth, αλλά διάλεξε το Sandwich γιατί ο στόλος που διοικούσε το 1660 άραξε στο Sandwich πριν επιστρέψει οριστικά στην Αγγλία.

To μνημείο Captain Cook στη Χαβάη

Κι έτσι, ο καπετάνιος James Cook ονόμασε τη Χαβάη «Σάντουιτς» προς τιμή του 4ου κόμη, ο οποίος ήταν ο χρηματοδότης του.

Kαλλιτεχνικά σάντουιτς

Η Brittany Powell  παίζει με το φαγητό της και φτιάχνει σάντουιτς εμπνευσμένα από άλλους καλλιτέχνες: 

Christo

Duchamp

Rothko

Mondrian

Pollock

o' Keefe

Hirst

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ