Σάντουιτς!

Facebook Twitter
0

 

Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή αλλά θα σας την ξαναπώ, επειδή είναι πολύ ωραία:

ο χαρτοπαίκτης κόμης

Το πρόχειρο φαγητό που περιλαμβάνεται μέσα σε δύο φέτες ψωμιού και είναι διάσημο ως «σάντουιτς» αποδίδεται στον John Montagu, ο οποίος ήταν ο 4ος κόμης Σάντουιτς (1718-1792) και φανατικός χαρτοπαίκτης και αγαπούσε αυτό το φαγητό επειδή του επέτρεπε να έχει πάντα ένα χέρι ελεύθερο προκειμένου να μην σταματάει την χαρτοπαιξία.

Προφανώς δεν ήταν ο πρώτος που το σκέφτηκε: είχε ήδη επισκεφτεί τη Μεσόγειο, όπου είδε τους Έλληνες και τους Τούρκους να τρώνε κρέας τυλιγμένο σε λεπτό ψωμί, δηλαδή σουβλάκια. Ήταν σίγουρα όμως υπεύθυνος για την διάδοση της μόδας στην αγγλική αριστοκρατία κι έτσι έμεινε το σάντουιτς για πάντα συνδεδεμένο με το πρόσωπό του.

Το Σάντουιτς του Kent, τα νησιά Σάντουιτς και ο Κόμης

 

Οι αγγλικοί τίτλοι είναι παραπλανητικοί: η οικογένεια από την οποία καταγόταν ο κόμης του Σάντουιτς δεν είχε κάποια σχέση με την ίδια την πόλη, η οποία ήταν ένα σημαντικό λιμάνι του Kent και της Αγγλίας κατά το Μεσαίωνα. Μάλιστα ο 1ος κόμης, ο Edward Montagu, αρχικά ήθελε να πάρει τον τίτλο του Portsmouth, αλλά διάλεξε το Sandwich γιατί ο στόλος που διοικούσε το 1660 άραξε στο Sandwich πριν επιστρέψει οριστικά στην Αγγλία.

To μνημείο Captain Cook στη Χαβάη

Κι έτσι, ο καπετάνιος James Cook ονόμασε τη Χαβάη «Σάντουιτς» προς τιμή του 4ου κόμη, ο οποίος ήταν ο χρηματοδότης του.

Kαλλιτεχνικά σάντουιτς

Η Brittany Powell  παίζει με το φαγητό της και φτιάχνει σάντουιτς εμπνευσμένα από άλλους καλλιτέχνες: 

Christo

Duchamp

Rothko

Mondrian

Pollock

o' Keefe

Hirst

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ