Ρετροφουτουρισμός: Φακές με μπέικον

Ρετροφουτουρισμός: Φακές με μπέικον Facebook Twitter
6
Ρετροφουτουρισμός: Φακές με μπέικον Facebook Twitter

Το παρακάτω κλιπ είναι από το σόου του CBS με τίτλο "o 21ος αιώνας" που γυρίστηκε το 1967. Την παρουσίαζε ο Walter Cronkite, ο δημοσιογράφος που ανακοίνωσε ένα από τα πιο σοκαριστικά νέα στην αμερικανική ιστορία, τη δολοφονία του Τζον Κένεντι.

Η εκπομπή παρουσίαζε το μέλλον αλλά βέβαια, ουσιαστικά αποτελούσε κρυφή ψυχανάλυση του τότε παρόντος: η λατρεία του μέλλοντος και η πίστη σ' αυτό ήταν τα χαρακτηριστικά μιας δεκαετίας που ετοιμαζόταν για τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι.

Κουμπιά! Αυτοματισμός! Ευκολίες! Αυτές ήταν οι προβλέψεις της εκπομπής του 1967 για το 2001. Η ζωή δεν όμως (ευτυχώς;) δεν εξελίσσεται γραμμικά – ενώ οι προβλέψεις για το σαλόνι του μέλλοντος είναι πετυχημένες, αν επικεντρωθεί κανείς στην τεχνολογία (μεγάλη αόρατη οθόνη / προτζέκτορας, τηλεόραση με δυνατότητα επιλογής, ολοκληρωμένος κλιματισμός), τα βυθισμένα, χτιστά σαλόνια αποτελούν μακρινό παρελθόν.

Ρετροφουτουρισμός: Φακές με μπέικον Facebook Twitter

Η πιο αποτυχημένη και παράλληλα πετυχημένη πρόβλεψη είναι σχετικά με την κουζίνα: με ένα κουμπί εμφανίζεται ένα κατεψυγμένο γεύμα, με άλλο κουμπί πηγαίνει στο φούρνο μικροκυμάτων, με τρίτο εμφανίζονται πιάτα και ποτήρια και με τέταρτο πλένονται όλα αυτόματα.

Η πρόβλεψη είναι μια ωραιοποιημένη αντίληψη του σημερινού φαστ φουντ: ναι, μηχανές μας φέρνουν το κατεψυγμένο φαγητό, αλλά αυτό που δεν προβλέφθηκε είναι ότι δεν έχουμε ιδέα τι έχει μέσα. Παράλληλα, η εκπομπή δεν κατάφερε να προβλέψει τις θετικές παρενέργειες αυτού: όσο γιγαντώνονται οι κακές συνήθειες, τόσο αυξάνεται και η γνώση ότι το μαγειρεμένο, σπιτικό φαγητό είναι αναντικατάστατο, γεγονός που δημιουργεί ερασιτέχνες μάγειρες που μπαίνουν σε περισσότερο κόπο στην κουζίνα από τη νοικοκυρά του '60, που είχε θεοποιήσει τη φυτίνη. Και αυτή είναι η μαγεία της ζωής: είναι αδύνατον να προβλέψεις το μέλλον.

Φακές με μπέικον

Για 4 άτομα

  • Ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 καρότα σε φέτες
  • Πελτές ντομάτας
  • 280 γρ φακές
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 φέτες μπέικον (όσο πιο καλό μπορείτε να βρείτε)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ρίγανη, πάπρικα, κύμινο, σκόνη σκόρδου

Κόψτε το μπέικον σε πολύ μικρά κομμάτια και βάλτε το σε κατσαρόλα, αρχικά σε σβηστό μάτι. Ανάψτε το μάτι σε μέτρια φωτιά ώστε να αρχίσει να βγαίνει το λίπος, αν το μπέικον ψήνεται χωρίς να λιώνει το λίπος χαμηλώστε τη φωτιά. Προσθέστε τα καρότα και σοτάρετε (αν δεν φτάνει το λίπος προσθέστε λίγο λάδι πρώτα). Προσθέστε στη συνέχεια νερό, δύο γεμάτες κουταλιές πελτέ, τη δάφνη και τα μπαχαρικά, ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν όλα και να αρχίσουν να βράζουν. Προσθέστε τις φακές, χαμηλώστε και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν. Ταιριάζει πολύ με ένα κομμάτι ψητό κατσικίσιο τυρί.

Γεύση
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

5 σχόλια