Ρετροφουτουρισμός: Φακές με μπέικον

Ρετροφουτουρισμός: Φακές με μπέικον Facebook Twitter
6
Ρετροφουτουρισμός: Φακές με μπέικον Facebook Twitter

Το παρακάτω κλιπ είναι από το σόου του CBS με τίτλο "o 21ος αιώνας" που γυρίστηκε το 1967. Την παρουσίαζε ο Walter Cronkite, ο δημοσιογράφος που ανακοίνωσε ένα από τα πιο σοκαριστικά νέα στην αμερικανική ιστορία, τη δολοφονία του Τζον Κένεντι.

Η εκπομπή παρουσίαζε το μέλλον αλλά βέβαια, ουσιαστικά αποτελούσε κρυφή ψυχανάλυση του τότε παρόντος: η λατρεία του μέλλοντος και η πίστη σ' αυτό ήταν τα χαρακτηριστικά μιας δεκαετίας που ετοιμαζόταν για τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι.

Κουμπιά! Αυτοματισμός! Ευκολίες! Αυτές ήταν οι προβλέψεις της εκπομπής του 1967 για το 2001. Η ζωή δεν όμως (ευτυχώς;) δεν εξελίσσεται γραμμικά – ενώ οι προβλέψεις για το σαλόνι του μέλλοντος είναι πετυχημένες, αν επικεντρωθεί κανείς στην τεχνολογία (μεγάλη αόρατη οθόνη / προτζέκτορας, τηλεόραση με δυνατότητα επιλογής, ολοκληρωμένος κλιματισμός), τα βυθισμένα, χτιστά σαλόνια αποτελούν μακρινό παρελθόν.

Ρετροφουτουρισμός: Φακές με μπέικον Facebook Twitter

Η πιο αποτυχημένη και παράλληλα πετυχημένη πρόβλεψη είναι σχετικά με την κουζίνα: με ένα κουμπί εμφανίζεται ένα κατεψυγμένο γεύμα, με άλλο κουμπί πηγαίνει στο φούρνο μικροκυμάτων, με τρίτο εμφανίζονται πιάτα και ποτήρια και με τέταρτο πλένονται όλα αυτόματα.

Η πρόβλεψη είναι μια ωραιοποιημένη αντίληψη του σημερινού φαστ φουντ: ναι, μηχανές μας φέρνουν το κατεψυγμένο φαγητό, αλλά αυτό που δεν προβλέφθηκε είναι ότι δεν έχουμε ιδέα τι έχει μέσα. Παράλληλα, η εκπομπή δεν κατάφερε να προβλέψει τις θετικές παρενέργειες αυτού: όσο γιγαντώνονται οι κακές συνήθειες, τόσο αυξάνεται και η γνώση ότι το μαγειρεμένο, σπιτικό φαγητό είναι αναντικατάστατο, γεγονός που δημιουργεί ερασιτέχνες μάγειρες που μπαίνουν σε περισσότερο κόπο στην κουζίνα από τη νοικοκυρά του '60, που είχε θεοποιήσει τη φυτίνη. Και αυτή είναι η μαγεία της ζωής: είναι αδύνατον να προβλέψεις το μέλλον.

Φακές με μπέικον

Για 4 άτομα

  • Ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 καρότα σε φέτες
  • Πελτές ντομάτας
  • 280 γρ φακές
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 φέτες μπέικον (όσο πιο καλό μπορείτε να βρείτε)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ρίγανη, πάπρικα, κύμινο, σκόνη σκόρδου

Κόψτε το μπέικον σε πολύ μικρά κομμάτια και βάλτε το σε κατσαρόλα, αρχικά σε σβηστό μάτι. Ανάψτε το μάτι σε μέτρια φωτιά ώστε να αρχίσει να βγαίνει το λίπος, αν το μπέικον ψήνεται χωρίς να λιώνει το λίπος χαμηλώστε τη φωτιά. Προσθέστε τα καρότα και σοτάρετε (αν δεν φτάνει το λίπος προσθέστε λίγο λάδι πρώτα). Προσθέστε στη συνέχεια νερό, δύο γεμάτες κουταλιές πελτέ, τη δάφνη και τα μπαχαρικά, ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν όλα και να αρχίσουν να βράζουν. Προσθέστε τις φακές, χαμηλώστε και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν. Ταιριάζει πολύ με ένα κομμάτι ψητό κατσικίσιο τυρί.

Γεύση
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ

σχόλια

5 σχόλια