Ρετροφουτουρισμός: Φακές με μπέικον

Ρετροφουτουρισμός: Φακές με μπέικον Facebook Twitter
6
Ρετροφουτουρισμός: Φακές με μπέικον Facebook Twitter

Το παρακάτω κλιπ είναι από το σόου του CBS με τίτλο "o 21ος αιώνας" που γυρίστηκε το 1967. Την παρουσίαζε ο Walter Cronkite, ο δημοσιογράφος που ανακοίνωσε ένα από τα πιο σοκαριστικά νέα στην αμερικανική ιστορία, τη δολοφονία του Τζον Κένεντι.

Η εκπομπή παρουσίαζε το μέλλον αλλά βέβαια, ουσιαστικά αποτελούσε κρυφή ψυχανάλυση του τότε παρόντος: η λατρεία του μέλλοντος και η πίστη σ' αυτό ήταν τα χαρακτηριστικά μιας δεκαετίας που ετοιμαζόταν για τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι.

Κουμπιά! Αυτοματισμός! Ευκολίες! Αυτές ήταν οι προβλέψεις της εκπομπής του 1967 για το 2001. Η ζωή δεν όμως (ευτυχώς;) δεν εξελίσσεται γραμμικά – ενώ οι προβλέψεις για το σαλόνι του μέλλοντος είναι πετυχημένες, αν επικεντρωθεί κανείς στην τεχνολογία (μεγάλη αόρατη οθόνη / προτζέκτορας, τηλεόραση με δυνατότητα επιλογής, ολοκληρωμένος κλιματισμός), τα βυθισμένα, χτιστά σαλόνια αποτελούν μακρινό παρελθόν.

Ρετροφουτουρισμός: Φακές με μπέικον Facebook Twitter

Η πιο αποτυχημένη και παράλληλα πετυχημένη πρόβλεψη είναι σχετικά με την κουζίνα: με ένα κουμπί εμφανίζεται ένα κατεψυγμένο γεύμα, με άλλο κουμπί πηγαίνει στο φούρνο μικροκυμάτων, με τρίτο εμφανίζονται πιάτα και ποτήρια και με τέταρτο πλένονται όλα αυτόματα.

Η πρόβλεψη είναι μια ωραιοποιημένη αντίληψη του σημερινού φαστ φουντ: ναι, μηχανές μας φέρνουν το κατεψυγμένο φαγητό, αλλά αυτό που δεν προβλέφθηκε είναι ότι δεν έχουμε ιδέα τι έχει μέσα. Παράλληλα, η εκπομπή δεν κατάφερε να προβλέψει τις θετικές παρενέργειες αυτού: όσο γιγαντώνονται οι κακές συνήθειες, τόσο αυξάνεται και η γνώση ότι το μαγειρεμένο, σπιτικό φαγητό είναι αναντικατάστατο, γεγονός που δημιουργεί ερασιτέχνες μάγειρες που μπαίνουν σε περισσότερο κόπο στην κουζίνα από τη νοικοκυρά του '60, που είχε θεοποιήσει τη φυτίνη. Και αυτή είναι η μαγεία της ζωής: είναι αδύνατον να προβλέψεις το μέλλον.

Φακές με μπέικον

Για 4 άτομα

  • Ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 καρότα σε φέτες
  • Πελτές ντομάτας
  • 280 γρ φακές
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 φέτες μπέικον (όσο πιο καλό μπορείτε να βρείτε)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ρίγανη, πάπρικα, κύμινο, σκόνη σκόρδου

Κόψτε το μπέικον σε πολύ μικρά κομμάτια και βάλτε το σε κατσαρόλα, αρχικά σε σβηστό μάτι. Ανάψτε το μάτι σε μέτρια φωτιά ώστε να αρχίσει να βγαίνει το λίπος, αν το μπέικον ψήνεται χωρίς να λιώνει το λίπος χαμηλώστε τη φωτιά. Προσθέστε τα καρότα και σοτάρετε (αν δεν φτάνει το λίπος προσθέστε λίγο λάδι πρώτα). Προσθέστε στη συνέχεια νερό, δύο γεμάτες κουταλιές πελτέ, τη δάφνη και τα μπαχαρικά, ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν όλα και να αρχίσουν να βράζουν. Προσθέστε τις φακές, χαμηλώστε και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν. Ταιριάζει πολύ με ένα κομμάτι ψητό κατσικίσιο τυρί.

Γεύση
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

5 σχόλια