Pesto: η αγέραστη σάλτσα από τη Γένοβα

Pesto: η αγέραστη σάλτσα από τη Γένοβα Facebook Twitter
3
Pesto: η αγέραστη σάλτσα από τη Γένοβα Facebook Twitter

Η λέξη “pesto” εμφανίστηκε σε ιταλικό λεξικό της Γένοβας το 1876 και προέρχεται από το ρήμα «pestare», που σημαίνει το χτύπημα ενός υλικού σε γουδί μέχρι να γίνει σκόνη ή χυλός.

Pesto: η αγέραστη σάλτσα από τη Γένοβα Facebook Twitter
Genoa

Pesto

(για ένα βαζάκι)

2 κουταλιές κουκουναρόσποροι

Λίγο αλάτι

250 γρ φύλλα βασιλικού (πλυμένα και στεγνά)

25 γρ παρμεζάνα τριμμένη

25 γρ πεκορίνο τριμμένο

300 γρ ελαιόλαδο

Πρώτα λιώστε τους κουκουναρόσπορους με λίγο αλάτι. Προσθέστε σταδιακά τα φύλλα βασιλικού και όσο πιο γρήγορα γίνεται (για να μην προλάβουν να μαυρίσουν). Συνεχίστε με τα τυριά και στο τέλος το λάδι σταδιακά. Βάλτε το μίγμα σε ένα βάζο και συμπληρώστε με λάδι. Διατηρείται στο ψυγείο.

Pesto: η αγέραστη σάλτσα από τη Γένοβα Facebook Twitter

Έξι τρόποι για να το φάτε

(εκτός από τον μόνιμό του συνοδό, τα λινγκουίνε)

 

Pesto: η αγέραστη σάλτσα από τη Γένοβα Facebook Twitter

Σε κεφτεδάκια από κιμά γαλοπούλας

Ανακατέψτε τον κιμά με φρυγανιά, πέστο, γάλα και λίγη παρμεζάνα.

Κεφτεδάκια με σάλτσα πέστο

Τηγανίστε κεφτεδάκια και προσθέστε ζωμό κοτόπουλου, λίγο πέστο και αφήστε να βράσουν μαζί με λίγη κρέμα.

Πίτσα πέστο

Αλείψτε μια αραβική πίτα με πέστο, προσθέστε μοτζαρέλα και ψήστε μέχρι να λιώσει. Στο τέλος προσθέστε φρέσκια ρόκα.

Ιταλικό BLT

Ανακατέψτε πέστο με μαγιονέζα και προσθέστε ψητό μπέικον, ντομάτα και ρόκα και φτιάξτε σάντουιτς

Pesto: η αγέραστη σάλτσα από τη Γένοβα Facebook Twitter
Genoa, 1493

Πέστο τορτελίνι

Ανακατέψτε πέστο με κρέμα γάλακτος και ζεστάνετε μέχρι να πήξει. Προσθέστε παρμεζάνα, ανακατέψτε με βρασμένα τορτελίνι και λίγο μπρόκολο στον ατμό.

Πέστο φασολάκια

Ανακατέψτε βραστά φασολάκια με πέστο και λίγο λεμόνι

Pesto: η αγέραστη σάλτσα από τη Γένοβα Facebook Twitter
Genoa
Γεύση
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Δεν εχω καλυτερο απο το πεστο! Χτες το δοκιμασα με βραστες πατατες, μισοβρασμενα καροτα (αναπαντεχο ταιριασμα με το πεστο) και μια ψιλοκομμενη σκελιδα σκορδο. Οργασμος του ουρανισκου!