Pesto: η αγέραστη σάλτσα από τη Γένοβα

Pesto: η αγέραστη σάλτσα από τη Γένοβα Facebook Twitter
3
Pesto: η αγέραστη σάλτσα από τη Γένοβα Facebook Twitter

Η λέξη “pesto” εμφανίστηκε σε ιταλικό λεξικό της Γένοβας το 1876 και προέρχεται από το ρήμα «pestare», που σημαίνει το χτύπημα ενός υλικού σε γουδί μέχρι να γίνει σκόνη ή χυλός.

Pesto: η αγέραστη σάλτσα από τη Γένοβα Facebook Twitter
Genoa

Pesto

(για ένα βαζάκι)

2 κουταλιές κουκουναρόσποροι

Λίγο αλάτι

250 γρ φύλλα βασιλικού (πλυμένα και στεγνά)

25 γρ παρμεζάνα τριμμένη

25 γρ πεκορίνο τριμμένο

300 γρ ελαιόλαδο

Πρώτα λιώστε τους κουκουναρόσπορους με λίγο αλάτι. Προσθέστε σταδιακά τα φύλλα βασιλικού και όσο πιο γρήγορα γίνεται (για να μην προλάβουν να μαυρίσουν). Συνεχίστε με τα τυριά και στο τέλος το λάδι σταδιακά. Βάλτε το μίγμα σε ένα βάζο και συμπληρώστε με λάδι. Διατηρείται στο ψυγείο.

Pesto: η αγέραστη σάλτσα από τη Γένοβα Facebook Twitter

Έξι τρόποι για να το φάτε

(εκτός από τον μόνιμό του συνοδό, τα λινγκουίνε)

 

Pesto: η αγέραστη σάλτσα από τη Γένοβα Facebook Twitter

Σε κεφτεδάκια από κιμά γαλοπούλας

Ανακατέψτε τον κιμά με φρυγανιά, πέστο, γάλα και λίγη παρμεζάνα.

Κεφτεδάκια με σάλτσα πέστο

Τηγανίστε κεφτεδάκια και προσθέστε ζωμό κοτόπουλου, λίγο πέστο και αφήστε να βράσουν μαζί με λίγη κρέμα.

Πίτσα πέστο

Αλείψτε μια αραβική πίτα με πέστο, προσθέστε μοτζαρέλα και ψήστε μέχρι να λιώσει. Στο τέλος προσθέστε φρέσκια ρόκα.

Ιταλικό BLT

Ανακατέψτε πέστο με μαγιονέζα και προσθέστε ψητό μπέικον, ντομάτα και ρόκα και φτιάξτε σάντουιτς

Pesto: η αγέραστη σάλτσα από τη Γένοβα Facebook Twitter
Genoa, 1493

Πέστο τορτελίνι

Ανακατέψτε πέστο με κρέμα γάλακτος και ζεστάνετε μέχρι να πήξει. Προσθέστε παρμεζάνα, ανακατέψτε με βρασμένα τορτελίνι και λίγο μπρόκολο στον ατμό.

Πέστο φασολάκια

Ανακατέψτε βραστά φασολάκια με πέστο και λίγο λεμόνι

Pesto: η αγέραστη σάλτσα από τη Γένοβα Facebook Twitter
Genoa
Γεύση
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Souvlakination: Ένας Ελληνοκύπριος που αγαπάει πολύ το σουβλάκι

Γεύση / Souvlakination: Ένας Ελληνοκύπριος που αγαπάει πολύ το σουβλάκι

Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς στο δημοφιλές προφίλ του στο Instagram έχει στόχο να καταγράψει το ελληνικό σουβλάκι σε κάθε μέρος της γης, διασώζοντας μέρος της γαστρονομικής ιστορίας στην Ελλάδα, στο Λονδίνο και όπου ζουν Έλληνες.
M. HULOT
Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Δεν εχω καλυτερο απο το πεστο! Χτες το δοκιμασα με βραστες πατατες, μισοβρασμενα καροτα (αναπαντεχο ταιριασμα με το πεστο) και μια ψιλοκομμενη σκελιδα σκορδο. Οργασμος του ουρανισκου!