Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει υγιέστερο!

Facebook Twitter
0

«Υποτίθεται ότι θα πήγαινα διακοπές με την οικογένεια. Κάστρα από άμμο. Ποτά χωρίς πάγο. Αντ’ αυτού, βρέθηκα στο νοσοκομείο με σοβαρή πνευμονία. Ήμουν σίγουρος ότι θα άφηνα αυτόν τον κόσμο.

Είμαι 41 χρονών. Δε μπορώ πια να θεωρώ την υγεία μου δεδομένη. Η πνευμονία είναι σημάδι ότι παραπαίω. Τα κόκαλά μου γίνονται πιο εύθραυστα και πορώδη. Οι μύες μου συρρικνώνονται. Οι αρτηρίες μου στενεύουν.

Και είμαι χοντρός. Όχι παχύσαρκος. Είμαι λεπτός με κοιλιά, με σώμα πύθωνα που έχει καταπιεί μια κατσίκα. Έμαθα ότι αυτό είναι το χειρότερο είδος. Όμως συνέχιζα να καταναλώνω φαγητό με κούφιες θερμίδες. Έχω να γυμναστώ από το γυμνάσιο. Ζαλίζομαι όταν παίζω κρυφτό με τους γιους μου.

Και μετά βρέθηκα στο νοσοκομείο, παλεύοντας να πάρω ανάσα. Εκεί αποφάσισα: αν καταφέρω να βγω ζωντανός, θα γίνω η προσωποποίηση της υγείας.

Μήνας 1ος (76,6 κιλά)

Έχω χάσει ενάμισι κιλό. Προσπαθώ να συνειδητοποιώ τι τρώω. Ένας καθηγητής ψυχολογίας έχει πει ότι ένας από τους κυρίους λόγους που οδηγούν στην παχυσαρκία είναι το φαγητό που καταναλώνεται χωρίς σκέψη. Τρώμε κατά 75% περισσότερο όταν παρακολουθούμε τηλεόραση. Τρώμε επίσης περισσότερο όταν τρώμε ενώ οδηγούμε, ενώ δουλεύουμε κι ενώ περπατάμε.

Κάθομαι στο τραπέζι για φαγητό με τη γυναίκα μου και τους γιους μου. Χρησιμοποιώ το πλαστικό πιάτο του γιου μου και μικρό πιρούνι. Όσο πιο αργά τρώμε, τόσο λιγότερο θέλουμε να φάμε. Κι ένας μικρός καθρέφτης. (Έρευνες δείχνουν ότι τρως λιγότερο όταν παρακολουθείς τον εαυτό σου να το κάνει)

Μήνας 3ος (76,2 κιλά)

Γράφτηκα σε γυμναστήριο. Δεν έχω γυμναστεί ποτέ ως ενήλικας. Μακάρι να μου άρεσε περισσότερο η σωματική άσκηση.

Οπότε πρέπει να γίνω εφευρετικός. Η μόνη μου ελπίδα είναι να ξεγελάσω τον εαυτό μου.  Προσπαθώ να εφαρμόσω τη θεωρία “egonomics” του βραβευμένου με Νόμπελ οικονομολόγου Thomas Schelling. Υποστηρίζει ότι στην ουσία έχουμε δύο εαυτούς, συχνά σε αντιπαράθεση. Υπάρχει ο παρών εαυτός, που θέλει να φάει γλυκό. Υπάρχει και ο μελλοντικός εαυτός, που το έχει μετανιώσει. Για να κάνεις σωστές επιλογές πρέπει να μάθεις να σέβεσαι τον μελλοντικό σου εαυτό.

Αλλά αυτό είναι τόσο ασαφές, σκέφτηκα. Μήπως αν κάνω τον μελλοντικό μου εαυτό πιο απτό; Έτσι κατέβασα ένα app του iPhone που λέγεται Hourface, το οποίο σου δείχνει πώς θα είσαι όταν γεράσεις. Τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά. Το πρόσωπό μου κρέμασε και γέμισε πανάδες – έμοιαζα σα να πάσχω από κάποια βιβλική δερματολογική ασθένεια. Εκτύπωσα τη φωτογραφία και την κόλλησα στον τοίχο. Και πέτυχε. Κάθε φορά που σκέφτομαι να κάνω κοπάνα από το γυμναστήριο, κοιτάω τη φωτογραφία.

Μήνας 5ος  (74,3 κιλά)

Τα νέα του μήνα είναι: η γυμναστική έχει αρχίσει να αλλάζει το σώμα μου. Το στήθος μου έχει μια κάποια καμπύλη, σαν ένας πολύ ελαφρός λοφίσκος. Η εμπειρία είναι καινούρια και συναρπαστική.

Στο μέτωπο του φαγητού, ακόμα προσπαθώ να ελέγξω τις μερίδες μου. Δοκιμάζω δύο φάσματα δίαιτας: την ωμή, βέγκαν δίαιτα και ένα τύπο Άτκινς. Θα περίμενε κανείς ότι αν δεν μαγειρεύει, γλιτώνει χρόνο. Μεγάλο λάθος. Πρέπει να φτιάχνω χυμούς, κάτι που παίρνει 45 λεπτά και πολύ πλύσιμο του αποχυμωτή. Μετά από δύο εβδομάδες χυμών και αποξηραμένων τροφών, νιώθω πιο ελαφρύς και πιο καθαρός, αλλά πεινάω όλη την ώρα. Κάνω κι ένα ακόμα πείραμα: έχω αποκλείσει εντελώς τη ζάχαρη. Θα το δοκιμάσω για δύο εβδομάδες. Ούτε χυμοί, ούτε αποξηραμένα φρούτα, που μοιάζουν με επιτομή της υγείας, αλλά στην πραγματικότητα είναι Snickers που φυτρώνουν σε δέντρα. Όμως η θέλησή μου κάμπτεται εύκολα. Είμαι εθισμένος στα αποξηραμένα μάνγκο.

«Αν φάω έστω και μια φέτα αποξηραμένο μάνγκο αυτό το μήνα, θέλω να γράψεις ένα τσεκ στο κόμμα των Ναζί εκ μέρους μου», λέω στη γυναίκα μου.

«Στους Ναζί; Γιατί όχι στην Oxfam;»

«Αυτό δεν είναι αποτρεπτικό. Χρειάζεται κάτι που θα μου φέρνει ναυτία.»

Η γυναίκα μου μπήκε αμέσως στο νόημα. Έγραψε ένα τσεκ προς το κόμμα των Ναζί, υπέγραψε με το όνομά μου. Πρέπει να σας πω ότι αυτή η στρατηγική ήταν η πιο πετυχημένη απ’ όλες."

(Απόσπασμα από το βιβλίο Drop Dead Healthy: One Man’s Humble Quest For Bodily Perfection του AJ Jacobs)

Έχει πει επίσης:

Η προσοχή μου ήταν τόσο διασπασμένη – από το ίντερνετ, από το κινητό μου, από τα σνακ που παραμόνευαν στην κουζίνα – που είχα καθυστερήσει τέσσερις μήνες να τελειώσω αυτό το βιβλίο. Οπότε έγινα ο Unitasker. Προσπάθησα να σταματήσω να κάνω πολλές δουλειές ταυτόχρονα. Αποφάσισα να διατάξω το μυαλό μου να γίνει ο πιο συγκεντρωμένος άνθρωπος του κόσμου. Έκλεισα το λάπτοπ, ξεκίνησα διαλογισμό, μιλούσα στο τηλέφωνο – μόνο μιλούσα, χωρίς να χαζεύω ταυτόχρονα στο ίντερνετ (βοήθησε το ότι έκλεινα τα μάτια μου). Προσπάθησα να δεθώ στην καρέκλα. Άλλαξε η ζωή μου. Το multitasking δεν είναι απλά ένα μεγάλο πρόβλημα, είναι η ενδέκατη πληγή.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ