Οι Nomade et Sauvage μαγειρεύουν στην άγρια φύση πάνω σε νταβάδες και χειροποίητους φούρνους Facebook Twitter
Οι πρώτες ύλες φτάνουν στον πάγκο τους μέσα από ένα δίκτυο παραγωγών που έχουν σε διάφορες περιοχές, το οποίο έχει δημιουργηθεί με μεγάλο κόπο.

Οι Nomade et Sauvage μαγειρεύουν στην άγρια φύση πάνω σε νταβάδες και χειροποίητους φούρνους

0

Στα καλάθια τους μαζεύουν χόρτα και βότανα, μανιτάρια και φρούτα. Στήνουν χειροποίητους φούρνους στο χώμα και πάνω τους βάζουν ειδικά σκεύη από χυτοσίδηρο. Εκεί, στη φωτιά, σιγομαγειρεύουν, κρέατα, λαχανικά και παραδοσιακά ψάρια. Οι Nomade et Sauvage γυρίζουν τη χώρα συνδυάζοντας τον νομαδισμό με τη γεύση και τους ανθρώπους με την παράδοση κάθε τόπου· από απομακρυσμένα δάση μέχρι κρυμμένες λαϊκές αγορές, παλιά εργοστάσια, κρυστάλλινα νερά και αμπελώνες· από τα βουνά της Μακεδονίας μέχρι τους αμπελώνες του Αμύνταιου. Όμως, παρά το γεγονός ότι η ταυτότητά τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με το φυσικό περιβάλλον, δεν έχουν σκοπό να πλασάρουν μια υψηλή, cooking into the wild φιλοσοφία.

«Ο κόσμος ζει στο αστικό περιβάλλον και δουλειά μας δεν είναι να δημιουργήσουμε μια φολκλόρ αντίληψη για τη μαγειρική. Θέλουμε πραγματικά να υπάρχει μια αλυσίδα που να συνδέει όλα τα σκέλη της πραγματικότητας», λέει ο Ιορδάνης Τσενεκλίδης, συνιδρυτής της ομάδας. «Δεν είναι ότι βρισκόμαστε απλώς σε ένα ωραίο τοπίο με ωραία θέα, κοντά στη φύση. Δεν είμαστε κάποιοι ελιτιστές που για να μαγειρέψουμε θέλουμε θέα στα Μετέωρα. Έχει τύχει να μαγειρέψουμε ανάμεσα σε μπετά».

Οι πρώτες ύλες φτάνουν στον πάγκο τους μέσα από ένα δίκτυο παραγωγών που έχουν σε διάφορες περιοχές, το οποίο έχει δημιουργηθεί με μεγάλο κόπο. Τα κρέατα και τα ψάρια, τα λαχανικά και όσα χρειάζονται για τα γεύματά τους παραδίδονται από εμπόρους ή παραγωγούς βιολογικών προϊόντων.

«Αυτή θα πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Η τεχνική επεξεργασία της πρώτης ύλης. Τώρα ασχολούμαστε με τις αποστάξεις. Μέσα από αυτό μπορούν να συμβούν γαστρονομικά πράγματα με τα οποία θα ξεπεράσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό».

«Προσπαθούμε οι πρώτες ύλες να είναι όσο πιο τοπικές γίνεται. Άλλωστε το αφήγημά μας αφορά τη σχέση με τον τόπο», λέει ο Ιορδάνης. Οι τοποθεσίες που επιλέγουν έχουν ξεχωρίσει μέσα από τον κύκλο εργασιών τους, αλλά θα εξερευνήσουν και μια νέα τοποθεσία που θα προτείνει ένας πελάτης και ταιριάζει στη φιλοσοφία τους.

«Σίγουρα αυτό που κάνουμε χρωματίζεται από κάθε διαφορετικό τόπο. Αλλά ο χαρακτήρας μας παραμένει ίδιος, δεν επηρεάζεται», λέει.

Οι Nomade et Sauvage μαγειρεύουν στην άγρια φύση πάνω σε νταβάδες και χειροποίητους φούρνους Facebook Twitter
«Δουλεύοντας μόνο με Έλληνες δεν έχω δει κάτι να πηγαίνει στραβά ούτε από απροσεξία ούτε κατά λάθος. Έχει τύχει να πάμε για ανοιχτά γεύματα σε τουριστικές περιοχές και εκεί διαπίστωσα ότι οι ξένοι δεν έχουν την ίδια επαφή με το τοπίο, όπως το ελληνικό κοινό».

«Πραγματευόμαστε τη γαστρονομία από διάφορες πλευρές, την κοινωνική, την πολιτική και την ιδεολογική. Οπότε κάθε κομμάτι ξεχωριστά έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης, προβληματισμού και γενικότερης εμβάθυνσης. Δεν μαγειρεύουμε απλώς στη φύση, ασχολούμαστε με ό,τι έχει να κάνει με το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον στο επίπεδο που άπτεται αυτού που κάνουμε».

Στις αρχές του Οκτωβρίου οι Nomade et Sauvage έστησαν τον πάγκο τους στο Kapani Project, ένα φεστιβάλ στην ιστορική αγορά της Θεσσαλονίκης.

«Συμμετέχοντας με ανοιχτά πρότζεκτ έξω, στον δρόμο, ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο που δεν έχει να πληρώσει ένα γεύμα στο set up που το κάνουμε. Aυτό μας δίνει μεγάλη δύναμη και τη “λαϊκή νομιμοποίηση” να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε. Η μεγάλη μας έμπνευση είναι ο κόσμος. Από κει αντλούμε και εκεί πρέπει να επιστρέφουμε. Γι’ αυτό και συμμετέχουμε στα πολιτιστικά δρώμενα, πάντα επιλεκτικά. Έτσι συμμετείχαμε και στο Kapani Project, χωρίς να μας ενδιαφέρει το κέρδος».

Ο Ιορδάνης αφηγείται πώς πριν από μερικά χρόνια, αφήνοντας πίσω του το ξενοδοχειακό περιβάλλον, επέλεξε να αφοσιωθεί πλήρως στην ιδέα του nomad.

«Έβλεπα ότι προσπαθούσαμε να ενσωματώσουμε την ελληνική γαστρονομία ή κάποια στοιχεία τοπικότητας στον χώρο της φιλοξενίας, είτε στο εσωτερικό, είτε αναφορικά με τον εξωτερικό τουρισμό. Από την άλλη, οι κάτοικοι των πόλεων, δηλαδή εμείς και οι οικογένειές μας, ζούσαμε σε απόλυτη σύνδεση με τις διεθνείς τάσεις, απλώς μιμούμενοι τις τάσεις σε γαστρονομικό επίπεδο, με εξαίρεση κάποιες αξιόλογες προσπάθειες. Όλες οι μελέτες συνέκλιναν στο ότι αν η ελληνική κοινωνία δεν υιοθετούσε εκ νέου τις αξίες της γαστρονομίας της και δεν επαναπροσδιόριζε τη σχέση της με την εστιατορική αλλά και τη σπιτική κουζίνα, δεν θα μπορούσαμε να πάμε ούτε ένα βήμα παραπέρα».

Οι Nomade et Sauvage μαγειρεύουν στην άγρια φύση πάνω σε νταβάδες και χειροποίητους φούρνους Facebook Twitter
Τα κρέατα και τα ψάρια, τα λαχανικά και όσα χρειάζονται για τα γεύματά τους παραδίδονται από εμπόρους ή παραγωγούς βιολογικών προϊόντων.

Το 2015 άρχισε σιγά σιγά να σχηματίζεται στο μυαλό του Ιορδάνη το μοντέλο μιας επιχείρησης στο πλαίσιο της οποίας θα μαγείρευε με ανοιχτές φωτιές.

743
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

«Μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η ιστορία, το να πηγαίνουμε στο δάσος, να παίρνουμε ένα τηγάνι και να κάνουμε μανιτάρια. Έφτιαχνα σούπες και είχα αρχίσει να συνδέω όλο αυτό πάρα πολύ με αυτό που ήθελα να κάνω». Αποφεύγοντας να έχει σταθερή βάση σε κάποια περιοχή, κάτι που, όπως μου λέει, θα δημιουργούσε πρόβλημα, γιατί θα ταυτιζόταν με αυτή, άρχισε να ζυμώνει μέσα του την ιδέα. Μαζί με τον Λευτέρη Καρναχωρίτη, συνιδρυτή και συνέταιρο, ξεκίνησαν την προσπάθεια.

«Για οκτώ μήνες διάβαζα περί νομαδισμού, θεωριών, αναρχικών κινημάτων, γαστρονομικών τάσεων. Μετά ήταν το κατασκευαστικό κομμάτι, πιάτα, ποτήρια, χειροποίητα χάλκινα, σίδερα. Έτσι μπήκα σε ένα χαλκουργείο και δούλεψα. Αλλά μας έπιασε η καραντίνα».

Για τη φωτιά είναι κατάλληλα δύο μέταλλα, ο χυτοσίδηρος, σίδηρος εμπλουτισμένος με άνθρακα, δηλαδή το μαντέμι, και ο χαλκός. Οι κατσαρόλες και τα τηγάνια που είναι κατασκευασμένα με αυτά τα υλικά έχουν πολύ καλή αγωγιμότητα, δηλαδή στην επαφή με τη φωτιά θερμαίνονται γρήγορα. Τα πιάτα είναι χάλκινα και μπρούντζινα, όλα γανωμένα με την παραδοσιακή τεχνική για να μην οξειδώνονται, με εξαίρεση τα ποτήρια του νερού που, όπως αναφέρει ο Ιορδάνης, δεν γανώνονται για να ιονίζουν το νερό.

Οι Nomade et Sauvage μαγειρεύουν στην άγρια φύση πάνω σε νταβάδες και χειροποίητους φούρνους Facebook Twitter
«Ο κόσμος ζει στο αστικό περιβάλλον και δουλειά μας δεν είναι να δημιουργήσουμε μια φολκλόρ αντίληψη για τη μαγειρική. Θέλουμε πραγματικά να υπάρχει μια αλυσίδα που να συνδέει όλα τα σκέλη της πραγματικότητας».

Όταν ξεκίνησε η καραντίνα, αποφάσισε να αφοσιωθεί στο κομμάτι της χαλκουργίας.

«Πηγαίνω σε ένα χαλκουργείο, σε δικούς μας ανθρώπους, και δουλεύω για δύο χρόνια, δύο χειμώνες. Μαθαίνω πώς κατασκευάζουν τα πιάτα, τους νταβάδες, τα μέταλλα, τα σίδερα ‒ απαιτείται τεράστια τεχνογνωσία για όλα αυτά».

Γαστρονομικά όμως είχε μείνει πίσω. «Ήμουν δύο χρόνια εκτός αγοράς. Έπρεπε να ξαναβρώ το αντικείμενο γιατί στην Ελλάδα αυτό εξακολουθεί να μας απασχολεί από το πρωί μέχρι το βράδυ. Πώς σερβίρονται τα πιάτα; Ποια είναι η σχέση μας με την παράδοση; Τι επιτρέπεται να γίνεται έξω; Πρέπει να κάνουμε προετοιμασία; Τι αισθητική πρέπει να έχουμε; Με το που ξεκινήσαμε έδωσα έναν τεράστιο αγώνα δουλεύοντας κυρίως στην περιοχή του Αμύνταιου, κάνοντας κάποια γεύματα. Από κει και ύστερα πήρε μπρος μόνη της η δουλειά. Έχουμε μεγάλη κινητικότητα».

Από τις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους, το χωριό Ξινό Νερό στο Αμύνταιο ξεχωρίζει. Εκεί έχει διαμορφωθεί ένα γαστρονομικό κοινό από ντόπιους που, όπως μου λέει, ηλικιακά κυμαίνεται από τα είκοσι πέντε και φτάνει μέχρι και τα εξήντα.

Οι παρέες, τα οινοποιεία, τα ξενοδοχεία και οι country style μονάδες φιλοξενίας καλούν τους Nomade et Sauvage για να διοργανώσουν τις δικές τους γαστρονομικές εμπειρίες. Στόχος της ομάδας είναι το επόμενο διάστημα να ασχοληθεί ενεργά με την αναζήτηση πρώτης ύλης.

«Αυτή θα πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Η τεχνική επεξεργασία της πρώτης ύλης. Εμβάθυνση στις πρακτικές της αποξήρανσης, της εκχύλισης, των αποστάξεων. Έχουμε κάνει αρκετά πράγματα, όμως λόγω των άλλων αγωνιών που είχαμε, δώσαμε προτεραιότητα στο κομμάτι της γαστρονομίας και της κινητικότητας. Τώρα ασχολούμαστε με τις αποστάξεις. Μέσα από αυτό μπορούν να συμβούν γαστρονομικά πράγματα με τα οποία θα ξεπεράσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό», λέει.

Οι Nomade et Sauvage μαγειρεύουν στην άγρια φύση πάνω σε νταβάδες και χειροποίητους φούρνους Facebook Twitter
Για τη φωτιά είναι κατάλληλα δύο μέταλλα, ο χυτοσίδηρος, σίδηρος εμπλουτισμένος με άνθρακα, δηλαδή το μαντέμι, και ο χαλκός.
Οι Nomade et Sauvage μαγειρεύουν στην άγρια φύση πάνω σε νταβάδες και χειροποίητους φούρνους Facebook Twitter
Τα πιάτα είναι χάλκινα και μπρούντζινα, όλα γανωμένα με την παραδοσιακή τεχνική για να μην οξειδώνονται, με εξαίρεση τα ποτήρια του νερού.

Έχει περιβαλλοντική παιδεία ο κόσμος;

«Δουλεύοντας μόνο με Έλληνες δεν έχω δει κάτι να πηγαίνει στραβά ούτε από απροσεξία ούτε κατά λάθος. Έχει τύχει να πάμε για ανοιχτά γεύματα σε τουριστικές περιοχές και εκεί διαπίστωσα ότι οι ξένοι δεν έχουν την ίδια επαφή με το τοπίο, όπως το ελληνικό κοινό», λέει, και προσθέτει ότι το συναίσθημα του να μαγειρεύεις ως νομάς στο φυσικό περιβάλλον είναι απλώς κάτι το ξεχωριστό.

«Πριν από λίγες μέρες κάναμε ένα γεύμα στο νησάκι των Ιωαννίνων και την άλλη μέρα μέσα σε ένα εργοστάσιο στην Αμφιλοχία. Το τραπέζι μέσα και έξω ήταν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Είναι ο νομαδισμός, η αμφισβήτηση της μονιμότητας».

Οι Nomade et Sauvage μαγειρεύουν στην άγρια φύση πάνω σε νταβάδες και χειροποίητους φούρνους Facebook Twitter

www.nomadeetsauvage.gr

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιο φαγητό σού φέρνει δάκρυα στα μάτια; 22 φίλοι και γνωστοί απαντούν.

Γεύση / Ποιο φαγητό σού φέρνει δάκρυα στα μάτια; 22 φίλοι και γνωστοί απαντούν.

Ζητήσαμε να μας γράψουν για το φαγητό που τους αρέσει μέχρι δακρύων, που συνδέεται με στιγμές γαστρονομικής ευτυχίας και είναι κατά κάποιον τρόπο η δική τους «μαντλέν».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, M. HULOT, MΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ