Μπούκα: Το μαγειρείο όπου γινόμαστε ξανά φοιτητές

Μπούκα: Το μαγειρείο όπου γινόμαστε ξανά φοιτητές Facebook Twitter
Όταν πρωτοάνοιξε ετοίμαζε γύρω στα δώδεκα με δεκατρία διαφορετικά φαγητά τη μέρα, πλέον, κάποιες μέρες βρίσκουμε τα διπλάσια σχεδόν. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Αν συμφωνήσουμε ότι το φαγητό ξυπνάει σε όλους μνήμες, τότε νομίζω ότι για τους περισσότερους αυτό των φοιτητικών μας ημερών δεν είναι και το ποιοτικότερο που έχουμε καταναλώσει στη ζωή μας. Τα λεφτά μας έφευγαν περισσότερο στις μπίρες παρά στους μεζέδες, υπήρχαν μέρες που δεν βάζαμε ούτε έναν στο τραπέζι μας, αφού μας απασχολούσε πώς θα βγει το βράδυ με ένα ορισμένο (και συνήθως χαμηλό) μπάτζετ παρά πώς θα πάει η μέρα.

Έχουμε πιει κρασιά που μας έχουν κάνει να ξεχάσουμε ολόκληρα βράδια, έχουμε διασκεδάσει σε μέρη στα οποία αδυνατούμε να μας κάνουμε εικόνα μεγαλώνοντας, αλλά παράλληλα τα νοσταλγούμε, μερικές φορές θα πληρώναμε να ξανακάνουμε τα ίδια. 

Στα δικά μου φοιτητικά χρόνια άνοιξε ένα μαγειρείο - turning point για τις τότε διατροφικές μας συνήθειες. Οι πολυτεχνίτες το τιμούσαν συστηματικά κι όλοι των υπόλοιπων σχολών πολύ συχνά.

Η σύντομη ιστορία της Μπούκας ξεκινά το 2006, όταν υπήρχε ένα μαγαζί με το ίδιο όνομα στη Θεσσαλονίκη. Εκεί εργάστηκε ο Μπάμπης Μήτσης όταν ανέβηκε να μάθει να μαγειρεύει στην πόλη του Βορρά.

Ποιος ξέρει, αν κάνετε το μεσημεριανό σας διάλειμμα για φαγητό εκεί, μπορεί να πετύχετε κόσμο που θα σας θυμίσει τα φοιτητικά σας χρόνια. Η γεύση μπορεί να το κάνει σίγουρα.

Το 2010 επέστρεψε, άνοιξε μαγαζί με το ίδιο όνομα σε μια περιοχή που δεν είχε μέχρι τότε new age μαγειρείο. Σε μια εποχή που οι περισσότεροι τότε νέοι μάγειρες έψαχναν να κάνουν κάτι πιο εξαντρίκ στα πιάτα τους εκείνος επένδυσε στη σταθερή αξία του φαγητού «σαν της μαμάς». Ο ιδιοκτήτης της θεσσαλονικιώτικης Μπούκας κατέβηκε τότε στην Αθήνα, ανέλαβε το σέρβις κι έτσι οι δυο τους συνεχίζουν να δουλεύουν μέχρι σήμερα μαζί. 

Μπούκα: Το μαγειρείο όπου γινόμαστε ξανά φοιτητές Facebook Twitter
Ο Μπάμπης Μήτσης μαγειρεύει από τις έξι και μισή το πρωί μέχρι να φτάσει δώδεκα το μεσημέρι και να αρχίσουν να φεύγουν οι πρώτες παραγγελίες. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Μπούκα: Το μαγειρείο όπου γινόμαστε ξανά φοιτητές Facebook Twitter
Το παστίτσιο του κόβεται σε μεγάλη μερίδα κι όλα αυτά τα χρόνια παραμένει σουξέ του. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Ο Μπάμπης Μήτσης μαγειρεύει από τις έξι και μισή το πρωί μέχρι να φτάσει δώδεκα το μεσημέρι και να αρχίσουν να φεύγουν οι πρώτες παραγγελίες.

Όταν πρωτοάνοιξε ετοίμαζε γύρω στα δώδεκα με δεκατρία διαφορετικά φαγητά τη μέρα, πλέον, κάποιες μέρες βρίσκουμε τα διπλάσια σχεδόν. Μαγειρεύει παραδοσιακά, αλλά βάζει και τις δικές του πιο μοντέρνες πινελιές, ενώ έχει σταθερά πολλές επιλογές για vegetarians και vegans. 

Το παστίτσιο του κόβεται σε μεγάλη μερίδα κι όλα αυτά τα χρόνια παραμένει σουξέ του, όπως και τα μπιφτέκια με σος μουστάρδας που φεύγουν αμέσως – κάποιοι περνάνε και κρατάνε μερίδα για να τα προλάβουν.

Οι φακές με γλυκοπατάτα και τζίντζερ είναι στα must, όπως και η φασολάδα του, τα ρεβίθια με σπανάκι, ο ξινός τραχανάς με την καπνιστή πάπρικα και το γιαούρτι. Το λάδι είναι δικό του από την Αργολίδα, το κρασί από τη Νεμέα, τα φασόλια του είναι από τον Φενεό, έχει κρεοπώλη στη Βαρβάκειο που δεν τον έχει αλλάξει ποτέ.

Θα δείτε σε μια κολόνα - μαυροπίνακα έναν μακροσκελή κατάλογο, ο οποίος βέβαια είναι ενδεικτικός για να πάρει κάποιος περαστικός μια ιδέα για τις τιμές, αφού τα πιάτα αλλάζουν καθημερινά. Υπάρχει και τυπωμένος κατάλογος, αλλά δεν τον χρησιμοποιεί κανείς: ή στη βιτρίνα γίνεται η επιλογή ή ο πελάτης ξέρει έτσι κι αλλιώς τι θέλει.

Μπούκα: Το μαγειρείο όπου γινόμαστε ξανά φοιτητές Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το πιο οικονομικό του κυρίως πιάτο κοστίζει 3,80 ευρώ, κανένα δεν ξεπερνάει τα 6,50, εκτός αν –πιο σπάνια– έχει κάποιο πιάτο ημέρας σαν το αρνί στη γάστρα. Αν συνοδεύσετε το λαδερό σας με ένα κομμάτι φέτα, το γεύμα σας θα κοστίσει περίπου εξίμισι ευρώ, αν βάλετε και μια σαλάτα θα φτάσει γύρω στα έντεκα.

Η μπούκα μπορεί να βάζει τζίντζερ στις φακές, αλλά κατά τ’ άλλα διατηρεί κλασικό ωράριο μαγειρείου, κλείνει στις επτά το απόγευμα και μέχρι τις έξι εξυπηρετεί και με delivery. «Δεν έχω πελάτη που έρχεται για να φάει μόνο κάτι συγκεκριμένο, αλλά έχω πελάτες που από τη μέρα που ανοίξαμε δεν έχουν φύγει ποτέ» λέει ο Μπάμπης Μήτσης.

Ποιος ξέρει, αν κάνετε το μεσημεριανό σας διάλειμμα για φαγητό εκεί, μπορεί να πετύχετε κόσμο που θα σας θυμίσει τα φοιτητικά σας χρόνια. Η γεύση μπορεί να το κάνει σίγουρα.

Μπούκα: Το μαγειρείο όπου γινόμαστε ξανά φοιτητές Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Μπούκα: Το μαγειρείο όπου γινόμαστε ξανά φοιτητές Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Μπούκα, Σολωμού 29, Εξάρχεια, 2103800365



 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ