Μια παρέα από γυναίκες παράγει το πιο αγνό ελληνικό γάλα

Μια παρέα από γυναίκες παράγει το πιο αγνό ελληνικό γάλα Facebook Twitter
Και οι έξι γυναίκες κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν αγνές τροφές τις οποίες φτιάχνουν οι ίδιες χωρίς την προσθήκη βλαβερών ουσιών.
0

Την ιδέα για συνεργασία έριξε στο τραπέζι η αγελαδοτρόφος Σύλβια Σαμολαδά όταν βρέθηκε σε μια συνάντηση με άλλες πέντε συναδέλφους της, την Αντιγόνη Κουτρούτσου, την Λαμπρινή Τσομπανίδου, την Κούλα Ιορδανίδου, την Κρυσταλία Σαράντη και την Χριστίνα Σπύρου.

Κι οι έξι ζουν και εργάζονται στις αγελαδοτροφικές οικογενειακές τους φάρμες στο ακριτικό Κιλκίς και είναι γυναίκες που έχουν μεγαλώσει πλάι τα ζώα και τις φροντίδες τους.

Κουβέντα στη κουβέντα αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις, τις γνώσεις και το μεράκι τους για το καλό γάλα και να δημιουργήσουν την ένωση «Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου».

Στην παρέα τους μπήκαν και οι επιχειρηματίες, Δέσποινα Βουδούρη και Ερασμία Παπαδοπούλου, οι οποίες ανέλαβαν τα οικονομικά και το marketing ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι και η Μαίρη Χατζάκου, ιδιοκτήτρια της εταιρίας Μεβγάλ η οποία πίστεψε σε αυτές, τις στηρίζει στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν το πρώτο γάλα της ελληνικής αγοράς το οποίο παράγεται αποκλειστικά και μόνο από γυναίκες.

«Η παραγωγή του γάλατος δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Βγαίνει σταγόνα-σταγόνα στην κυριολεξία».

Το γάλα «8 Γυναίκες», όπως είναι η ονομασία του, παράγεται σε ελεγχόμενη ποσότητα από τις έξι φάρμες που διευθύνουν οι γυναίκες αγελαδοτρόφοι της ένωσης.

Η συλλογή του γίνεται από τις ίδιες της γυναίκες και μεταφέρεται με ψυγείο-βυτίο προς την Μεβγάλ τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα. Αυτό το τριπλό άρμεγμα γίνεται έτσι ώστε να διασφαλίζεται η απόλυτη φρεσκάδα του γάλακτος.

Μια παρέα από γυναίκες παράγει το πιο αγνό ελληνικό γάλα Facebook Twitter
Ξυπνάμε από τις πέντε το πρωί και είμαστε παρούσες έως αργά το βράδυ, συνήθως με δυσκολες καιρικές συνθήκες, 365 ημέρες τον χρόνο ώστε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της μονάδας.

«Μια γυναίκα για να είναι κτηνοτρόφος την σημερινή εποχή πρέπει να αγαπάει τα ζώα και να είναι δραστήρια», μου λέει στο τηλέφωνο η κ. Σαμολαδά.

«Η καθημερινότητα είναι σκληρή. Σε μία φάρμα η δουλειά δεν σταματάει ποτέ, χρειάζεται υπευθυνότητα και συνέπεια γιατί έχουμε να κάνουμε με ζωντανές ψυχές. Ξυπνάμε από τις πέντε το πρωί και είμαστε παρούσες έως αργά το βράδυ, συνήθως με δύσκολες καιρικές συνθήκες, 365 ημέρες τον χρόνο ώστε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της μονάδας».

Η κ. Σαμολαδά δηλώνει πίστη στην γυναικεία ενδυνάμωση και φιλοδοξεί η δική τους προσπάθεια να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και σε άλλες γυναικείες ομάδες για να πραγματοποιηθούν ανάλογα εγχειρήματα.

«Τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά είναι πολύ ενθαρρυντικά και οι συντοπίτες μας είναι πολύ περήφανοι για μας», λέει.

Όσον αφορά το θέμα ότι πρόκειται περί ανδροκρατούμενου επαγγέλματος: «Θα σας πω πως εμείς οι γυναίκες στην κτηνοτροφία και γενικά στην ζωική παραγωγή έχουμε ήδη αναγνωριστεί από τους άνδρες κτηνοτρόφους γιατί είναι κοινώς αποδεκτό πως την πιο σημαντική δουλειά σε μια κτηνοτροφική μονάδα, αυτήν του αρμέγματος των ζώων- κάτι που θέλει ηρεμία, περιποίηση μαστού, καθαριότητα-, την αναγνώριση πιθανών ασθενειών όπως επίσης και το μεγάλωμα των μοσχαριών είναι δουλειές που κάνουν πάντα γυναίκες. Δεν υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες δίχως γυναίκες», καταλήγει η κ. Σαμολαδά.

Το Παλαιό Γυναικόκαστρο, η έδρα των οκτώ γυναικών, απέχει δεκαπέντε χιλιόμετρα από το Κιλκίς και σαράντα εννιά από τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν σήμερα τους πεντακόσιους.

Και οι έξι γυναίκες κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν αγνές τροφές τις οποίες φτιάχνουν οι ίδιες χωρίς την προσθήκη βλαβερών ουσιών. «Η παραγωγή του γάλατος δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Βγαίνει σταγόνα-σταγόνα στην κυριολεξία».

Μια παρέα από γυναίκες παράγει το πιο αγνό ελληνικό γάλα Facebook Twitter
Σε μία φάρμα η δουλειά δεν σταματάει ποτέ, χρειάζεται υπευθυνότητα και συνέπεια γιατί εχουμε να κανουμε με ζωντανές ψυχές.
Μια παρέα από γυναίκες παράγει το πιο αγνό ελληνικό γάλα Facebook Twitter
Το γάλα «8 Γυναίκες», όπως είναι η ονομασία του, παράγεται σε ελεγχόμενη ποσότητα από τις έξι φάρμες που διευθύνουν οι γυναίκες αγελαδοτρόφοι της ένωσης.
Μια παρέα από γυναίκες παράγει το πιο αγνό ελληνικό γάλα Facebook Twitter
«Τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά είναι πολύ ενθαρρυντικά και οι συντοπίτες μας είναι πολύ περήφανοι για μας»
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ