Με τη May Roosevelt στο Residents

Με τη May Roosevelt στο Residents Facebook Twitter
0

Eνας λεπτός στύλος σαν αντένα μέσα στο σκοτάδι και ένα μικρο- καμωμένο κορίτσι να τον κοιτάζει με προσήλωση προσπαθώντας να τον «αγκαλιάσει» χωρίς ποτέ να τα καταφέρνει, λες κι ένα αδιόρατο ηλεκτροφόρο σύρμα υπάρχει εκεί ανάμεσα στα χέρια της και το μουσικό όργανο. Και όμως, ύστερα από λίγο το κορίτσι καταφέρνει να δαμάσει την αντένα (το θέρεμιν) και να διηγηθεί την ιστορία ενός άλλου κοριτσιού που αγαπάει τα panda, αλλά φοβάται σχεδόν τα πάντα (στο υπέροχα ονειρικό άλμπουμ «Panda, a story about love and fear»). Γνώρισα τη May Roosevelt πριν από έναν χρόνο περίπου, όταν ήταν η ελληνική συμμετοχή του Red Bull Music Academy, και ταξιδέψαμε μαζί στο Λονδίνο για να παρακολουθήσω την πορεία της στην Ακαδημία. Λιγομίλητη, χαμένη με τις ώρες στα στούντιο ηχογραφήσεων και στις διαλέξεις, μεθοδική και εργατική, κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις και να γίνει η σταρ (όχι με τη show off έννοια της λέξης) της περσινής Ακαδημίας, κερδίζοντας αρκετές εμφανίσεις στα events που διοργανώθηκαν στα κλαμπ της πόλης.

Τώρα καθόμαστε ένα γλυκό βράδυ έξω από το («μυθικό» πια) Residents της Στρατηγού Καλλάρη στη Θεσσαλονίκη και μου μιλάει χαμηλόφωνα για το χωριό της στα Γρεβενά, όπου παραθέριζε κάθε καλοκαίρι αναμένοντας τη «μεγάλη μέρα», το πανηγύρι της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο, στην πλατεία του χωριού. Χοροί, κλαρίνα, τραγούδι, μυρωδιά από ψητό κρέας και λεμόνι. Το μικροκαμωμένο κορίτσι έβλεπε, γελούσε, κατέγραφε και όταν μερικά χρόνια αργότερα τής ανατέθηκε να συνθέσει ένα μονόλεπτο κομμάτι ως μέρος ενός ενιαίου κομματιού που θα συνέθετε το παζλ όλων των συμμετεχόντων στην Ακαδημία ανακάλεσε τις μνήμες της και συνέλαβε την ιδέα να αποδομήσει τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και να τους περάσει μέσα από το θέρεμίν της. «Εκείνη την περίοδο ήμουν σε μια περίεργη συναισθηματική κατάσταση κι αυτό που μου βγήκε αβίαστα ήταν να πατήσω πάνω στον ρυθμό του ζεϊμπέκικου. Μετά, όταν γύρισα στην Ελλάδα, άρχισα να αναζητώ παραδοσιακούς χορούς στο YouTube κι εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από τα πολυφωνικά τραγούδια από το Πωγώνι». Το τελικό αποτέλεσμα εκείνου το πρώτου πειραματισμού που ανοίγει το νέο της άλμπουμ «Haunted» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες είναι μια στοιχειωμένη εκδοχή του αντρικού χορού, ένα ζεϊμπέκικο με ανεβασμένα bpm χωρίς να χάνει ποτέ τον βαρύ ρυθμό του, την έξαψη και την ψυχή του. «Στο άλμπουμ υπάρχουν οχτώ παραδοσιακοί χοροί παιγμένοι με θέρεμιν και συνθεσάιζερ. Τσάμικος, ζωναράδικος, ζεϊμπέκικο, μαντηλάτος, πωγωνίσιος, κότσαρι, καλαματιανός, χασάπικος».

Το τέταρτο κομμάτι («Dark the night») είναι ένα χασάπικο που μοιάζει να ξεπηδάει από τα πιο ερεβώδη κομμάτια της Zola Jesus, για να μεταμορφωθεί στο τέλος σε ένα club anthem ικανό να σταθεί όρθιο στις έξι τα ξημερώματα σε οποιοδήποτε dance club του πλανήτη (φαντάζομαι τους παραζαλισμένους κλάμπερ να χορεύουν αγκαλιασμένοι με κλειστά μάτια στην πίστα). Μέσα στο Residents ο DJ έχει βουτήξει τη φτέρνα του στη φανκ και τη σόουλ και ο (ένας εκ των ιδιοκτητών) Γιώργος Χριστιανάκης που κάθεται δίπλα μας (αυτός ο σπουδαίος μουσικός που έχει διανύσει τα χιλιόμετρά του με τις Τρύπες -από τον πρώτο τους κιόλας δίσκο, το αριστουργηματικό «Τρύπες» του 1985- αλλά και σόλο ως συνθέτης μουσικής για το θέατρο και τον κινηματογράφο) μου αφηγείται την ιστορία της ροκ Θεσσαλονίκης, από τότε που γράφτηκε με underground γράμματα στο τοπικό CBGBs, τη Σελήνη (εκεί που βρίσκεται σήμερα το μεζεδοπωλείο Μυρσίνη, πίσω από το θέατρο Μακεδονικών Σπουδών), εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν οι A Priori, οι Τρύπες, ο Παπάζογλου και τα υπόλοιπα «παιδιά».

Από το ταβάνι του Residents («ρέζι» για τους φίλους) κρέμονται κάτι ψεύτικα μικρόφωνα (ή μήπως είναι παγωτά χωνάκι), σε μια γωνιά μια συστάδα ξεριζωμένες καρέκλες από κάποιο παλιό σινεμά, ένα μαγαζί ποτισμένο με τον ροκ ‘ν’ ρολ ιδρώτα του Αγγελάκα, του Παυλίδη, του Μάλαμα και των υπόλοιπων ηρώων της βόρειας όχθης. «Κάποια στιγμή, όταν ετοίμαζα τον δίσκο, έπεσα πάνω στο λήμμα hauntology του Wikipedia, μια έννοια που διατύπωσε ο Ζακ Ντεριντά και είναι ομόηχη της γαλλικής ontologie. Μετά βρήκα κάποιο βιντεάκι στο YouTube που λέγεται Ghost Dance, στο οποίο μιλάει ο ίδιος ο Ντεριντά και στα λεγόμενά του ανακάλυψα έναν συσχετισμό με αυτό που είχα στο μυαλό μου για το “Haunted”. Μιλούσε για τα φαντάσματα. Ότι κάθε φάντασμα έχει δυνητικά τη μορφή ενός προσώπου από το παρελθόν μας, αλλά όταν το συναντήσουμε τελικά μπορεί να εμφανιστεί με ένα άλλο πρόσωπο ή να είναι ένα άλλο πρόσωπο», μου λέει η May, που η κανονική της δουλειά είναι γραφίστρια (είναι και κόρη του σπουδαίου γραφίστα Στέλιου Ψευτόγκα).

«Το πιο δύσκολο είναι να σχεδιάσω κάτι για τον εαυτό μου, εν προκειμένω για το άλμπουμ μου. Μου πήρε πολύ καιρό να καταλήξω στο τελικό σχέδιο του δίσκου, το οποίο έχει επιρροές από τα μελανόμορφα αγγεία της Αρχαίας Ελλάδας. Είχα στο μυαλό μου την παράσταση ενός αγγείου με μαύρο και κόκκινο χρώμα. Αυτό προσπάθησα να αποτυπώσω». Στο δεύτερο κομμάτι του δίσκου («Oomph») βρίσκεται το μοναδικό sample που έχει χρησιμοποιήσει η May. Είναι από ένα παλιό κομμάτι της ξενιτιάς του Κώστα Κρυστάλλη: «Άνοιξε θλιβερή καρδιά και πικραμένο αχείλι, βγάλε κάνα χαμόγελο και πες κάνα τραγούδι».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM