Κρασί και τέχνη

Κρασί και τέχνη Facebook Twitter
0

Κρασί και τέχνη Facebook Twitter

Το ολοκαίνουργιο Vinarte σε μια ήσυχη γειτονιά της Γλυφάδας, μακριά από τα μοδάτα στέκια, δηλώνει ευθύς εξαρχής με την ονομασία του τις ιταλίζουσες προθέσεις του. «Vino, gastronomia, arte, musica» είναι το μότο του. Αν και προβάλλεται ως wine bar, η εξαιρετικά καλόγουστη και άνετη σάλα του και το μενού του δείχνουν τον δρόμο του εστιατορίου. Το συμπαθέστατο ζευγάρι των ιδιοκτητών είναι η ψυχή του μαγαζιού που στήθηκε με πολλή αγάπη και φροντίδα. Το ανακαλύπτεις όπου κι αν σκοντάψει η ματιά σου, στους δερμάτινους καναπέδες, στα έργα τέχνης που ντύνουν τους τοίχους, στο άφθονο ξύλο, ακόμα στο ζωντανό δέντρο ελιάς που έχει ενσωματωθεί στον χώρο συντροφιά με ένα γλυπτό ιέρειας. Η αγάπη για το κρασί είναι εμφανής με την επισκέψιμη κάβα που φιγουράρει δίπλα στην μπάρα και δίνει ξεκάθαρα το στίγμα της φιλοσοφίας του ποιοτικού κρασιού. Εδώ μπορείς να απολαύσεις ένα ποτήρι καλό κρασί και να το συνοδεύσεις με ποικιλία τεσσάρων ιταλικών τυριών, τη μεγάλη (€16) και μικρή (€9) – με τις αντίστοιχες τιμές μπορείς να πάρεις γεύση από ποικιλία ιταλικών αλλαντικών. Νόστιμο τσιμπολόγημα. Ο Ιταλός σεφ που επιμελείται το μενού σε ταξιδεύει στις αληθινές γεύσεις του τόπου του. Από τα ορεκτικά, το καρπάτσιο από φρέσκο σολομό Νορβηγίας ήρθε μαριναρισμένο ιδανικά σε βότκα και με ωραιότατη συνοδεία μους αβοκάντο (€10). Η υφή του σολομού θυμίζει μετάξι και η γεύση του είναι απίστευτα ντελικάτη. Πιάτο φινετσάτο. Χωρίς να κρύβει κάποια έκπληξη στη σύνθεση, αλλά προβάλλοντας τη φρεσκάδα των υλικών, ήρθε η πληθωρική σαλάτα Ιsolana (€10) με ποικιλία από διάφορα πράσινα λαχανικά, όμορφα αρτυμένα με βινεγκρέτ από ξίδι μπαλσάμικο, φουντούκια και λευκό τυρί Άνδρου. Η καταγωγή της ιδιοκτήτριας από το όμορφο νησί χάρισε και τη γευστική πινελιά στο πιάτο. Αν αναζητάς τις μεγάλες διαχρονικές αγάπες σε αυτές που θέλεις να επιστρέφεις για να αισθανθείς όμορφα και να χορτάσεις, τότε τα φρέσκα σπαγγέτι arrabiata με καυτερή πιπεριά (€9) είναι μια καλή επιλογή. Αχνιστή al dente πάστα με μπόλικη σάλτσα και ωραία, διακριτικά πικάντικη γεύση, δεν αφήνει περιθώρια για ανταγωνιστές στην όρεξή σου. Την ιταλική προσωπικότητα του εστιατορίου επιβεβαιώνουν και οι προτάσεις σε πίτσα με ντομάτα αλλά και με λευκή βάση. Η κλασική πίτσα margherita (€8) που ακολουθεί τη ναπολιτάνικη σχολή και θέλει τη ζύμη λεπτή ήταν καλή. Πράγματι, η ζύμη ήταν ντελικάτη και με ποιοτικά υλικά –ντομάτα, μοτσαρέλα και ευωδιαστή ρίγανη– που έκαναν την πίτσα ανάλαφρη και γευστική. Από τα κυρίως, υπάρχουν δύο προτάσεις στον κατάλογο με κοτόπουλο και κόντρα φιλέτο μοσχαρίσιο. Μου αρέσει που η κουζίνα σού δίνει την εικόνα της φροντίδας και των καλών προθέσεων και δένει απόλυτα με την φιλοξενία και την ευγένεια του σέρβις. Οι φίλοι του οίνου θα βρουν εδώ το στέκι τους, με καλές επιλογές από τον ελληνικό και τον παγκόσμιο αμπελώνα και με καλή τιμολόγηση. Δεν φοβάσαι να πιεις κρασί και να δοκιμάσεις διαφορετικά ποτήρια, ποικιλίες και χρονιές. Άλλωστε, αυτό υπαγορεύει και η φιλοσοφία του wine bar .

☛ Vinarte, Μαραγκού 18, Γλυφάδα, 210 8941511

Στην ψαραγορά, στο Λαύριο. Απόδραση στο Λαύριο για γεύση θαλασσινής παράδοσης όπως το καλεί η Καθαροδευτέρα. Στην ψαραγορά του Λαυρίου, ανάμεσα στα μαγαζιά με τους μαρμάρινους πάγκους όπου φιγουράρουν ζωντανά ακόμα τα ψάρια που μόλις βγήκαν από τα πρωινά δίχτυα, βρίσκεται το Καφενείο, ένα στέκι με ιστορία από το 1954 που συνεχίζει να το τρέχει η δεύτερη γενιά της οικογένειας. Μαύρα σιδερένια τραπεζάκια έξω στο πεζοδρόμιο με θέα την πραμάτεια που έχουν απλώσει μικροπαραγωγοί, με σκόρδα, βότανα και φρεσκομαζεμένα άγρια χόρτα του βουνού. Κάπου στο βάθος κυματίζει η θάλασσα. Σάλα με μαρμάρινα τραπεζάκια που συνήθως καταλαμβάνουν οι ψαράδες και κουζίνα ανοιχτή, με τα τηγάνια και την ψησταριά σε πλήρη οργασμό. Χταποδάκι ψητό, αληθινό, με μαστιχωτή υφή και γεύση (€6,5), ό,τι πρέπει για να συνοδεύσει το ουζάκι που έχει θολώσει στο ιδρωμένο ποτήρι με τον πάγο. Μια μπουκιά από την πολίτικη σαλάτα (€4,5), με το λάχανο και το καρότο ωραία μαριναρισμένα στο ξίδι, είναι το καλύτερο για να ισορροπήσει την ένταση του ούζου. Μικρές στιγμές ευδαιμονίας. Οι τηγανητές γαρίδες (€7), όλο φρεσκάδα, ξελογιάζουν ευχάριστα. Τα καλαμαράκια (€7,5) βγαίνουν τσιτσιριστά από το τηγάνι και θα κέρδιζαν γευστικούς πόντους αν δεν είχαν ξεφύγει στο τηγάνισμα. Η ανεμελιά της γεύσης και η απλότητα έχουν τον πρώτο λόγο και μαζί οι αυθεντικές στιγμές που σπανίζουν στην καθημερινότητα των ανθρώπων της πόλης.

☛Καφενείο, Βασ. Γεωργίου 7, Ψαραγορά, Λαύριο, 22920 22092

Το καλό ψάρι έχει τη δική του ιστορία. Αν ρωτήσεις γνώστη της δουλειάς των εστιατορίων, θα σου πει ότι η ψαροταβέρνα είναι από τα πιο δύσκολα μαγαζιά. Έχει ακριβή, δυσεύρετη και ευαίσθητη πρώτη ύλη με σύντομη ημερομηνία λήξης, της οποίας πρέπει να γνωρίζεις καλά τα μυστικά αλλά και πώς θα της συμπεριφερθείς στο μαγείρεμα. Με δυο λόγια, πρέπει να είσαι «μάστορας» του είδους. Όταν συναντάς μια ψαροταβέρνα που να πληροί αυτές τις προδιαγραφές, καταλαβαίνεις αμέσως ότι θα τη βάλεις στη λίστα με τις προτιμήσεις σου. Σε μια ήσυχη γειτονιά στη Νέα Κηφισιά έχει βρει την θέση του το ψαρομάγαζο Παράμαλο, όπου ο συνιδιοκτήτης με εμπειρία από το πετυχημένο ουζερί Τσαφ στη Χαλκίδα αποφάσισε να μεταφέρει τους θαλασσινούς μεζέδες. Είναι από τα μαγαζιά που επιλέγουν συνειδητά την απομόνωση από πολυσύχναστες πιάτσες γιατί ξέρουν ότι θα τραβήξουν τον κόσμο με την καλή ποιότητα και την ιδιαιτερότητά τους – μια φροντισμένη ψαροταβέρνα μέσα στα πεύκα που μόλις καλοκαιριάσει θα είναι χάρμα στην αυλή της. Εδώ υπάρχει άποψη και γνώση στα πιάτα που σερβίρονται με θαλασσινά και ψάρια. Το ανακαλύπτεις με την πρώτη, όταν βλέπεις πώς ριγούν τα κυδώνια με λίγες σταγόνες λεμονιού. Όλη η θάλασσα της Χαλκίδας σε μια μπουκιά. Το ούζο, το ποτό της εξωστρέφειας, ρέει στα ποτήρια της παρέας, όπως και η κουβέντα. Ασπρίζει όπως αφρίζει η θάλασσα. Η ταραμοσαλάτα που έρχεται είναι καλοφτιαγμένη: καταλαβαίνεις τον ταραμά και είναι ξινούτσικη όσο πρέπει. Οι στρόμποι είναι το θαλασσινό σαλιγκάρι που δεν το βρίσκεις εύκολα να κυκλοφορεί στα μενού των εστιατορίων με πρωταγωνιστή το ψάρι. Όταν, λοιπόν, το πετύχεις, αξίζει να χαρείς τη γεύση του. Η αθερίνα, τραγανή, αέρινα τηγανισμένη, τρώγεται σαν στραγάλι. Οι ουρές πεσκανδρίτσας μόλις βγήκαν από το τηγάνι και το χιονάτο κρέας τους είναι όλο νοστιμιά. Οι γυαλιστερές έρχονται ελαφρά ψημένες, με το ζουμάκι τους που παίζει με μουστάρδα – γλείφεις τα δάχτυλά σου. Το Παράμαλο είναι αυθεντικός ναός ψαροφαγίας και με 25ευρώ το άτομο αισθάνεσαι άρχοντας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προσπάθειας να γίνει η καλή ψαροφαγία προσιτή στους πολλούς.

☛Παράμαλο, Πάρνηθος 13, Νέα Κηφισιά, 210 6205927

Με άρωμα από την Πόλη. Οι γαργαλιστικές μυρωδιές της πολίτικης κουζίνας πλημμυρίζουν το εστιατόριο Βυζαντινό του Hilton. Πάνω από 70 παραδοσιακά πολίτικα πιάτα εναλλάσσονται καθημερινά στο μπουφέ, από ιμάμ μπαϊλντί, αγκινάρες αλά πολίτα, χουνκιάρ μπεγιεντί, ντονέρ κεμπάπ, μυδοπίλαφο πολίτικο μέχρι και κλασικό λαχματζούν. Ένα λιμπιστικό γευστικό αφιέρωμα που αναλαμβάνει να μας ταξιδέψει έως την 1η πρώτη Μαρτίου, μέσα από τις γεύσεις, στην Πόλη, στη μαγεία του Βόσπορου και τη νοσταλγία του ελληνισμού.

☛Η τιμή του μπουφέ είναι 38 ευρώ το άτομο. Κρατήσεις στο τηλέφωνο 210 7281400.

Φίνο και αρωματικό ούζο. Το ούζο Μπαμπατζίμ του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου, με βαθιά γνώση της απόσταξης, είναι φίνο και αρωματικό και η γεύση του ακομπανιάρει τους μεζέδες της θάλασσας που πρωταγωνιστούν στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Χταποδάκι, καλαμαράκια, μύδια, στρείδια, αναζητούν δίπλα τους το κυριαρχικό ποτό που με την ιδιαιτερότητα του μάραθου και την ευωδιά του γλυκάνισου χαρίζει γευστικές στιγμές απόλαυσης.

Κτήμα Κοκοτού. Τα κούλουμα γιορτάζουν στο Κτήμα Γ. Κοκοτού στη Σταμάτα με σαρακοστιανές παραδοσιακές γεύσεις από το μενού που παντρεύονται με τα κρασιά του κτήματος. Θα πετάξετε χαρταετό, θα ξεναγηθείτε στο οινοποιείο και στην κάβα και θα δοκιμάστε προϊόντα του κτήματος. Τιμή: 39ευρώ το άτομο. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 8145113.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ