Καλοπούλα: Γίγαντες, κεφτεδάκια και χωριάτικη στην πιο δροσερή κρυψώνα της Αθήνας

Καλοπούλα Facebook Twitter
Στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού, που έχει ανακηρυχθεί ιστορικός κήπος της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περνώντας τη βυζαντινής αρχιτεκτονικής Μονή Καισαριανής, περίπου στα 600 μέτρα μακριά και στα αριστερά σας θα συναντήσετε ένα αναψυκτήριο που έχει τραπέζια σκορπισμένα κυριολεκτικά μέσα και δίπλα στα δέντρα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Ποια είναι η εντονότερη και πιο συχνή κυκλοφοριακή συμφόρηση που έχει χορτάσει ένας Αθηναίος, ο οποίος ψάχνει μέρος να δροσιστεί, περνώντας το καλοκαίρι στην πόλη; Θα πω, αυτή που συναντά, παίρνοντας τον δρόμο για την παραλία. Αν, λοιπόν, είστε τύποι του βουνού, αν απλώς θέλετε να ανακαλύψετε κάτι διαφορετικό από την αθηναϊκή Ριβιέρα και τα λοιπά παραθαλάσσια spots της Αττικής, υπάρχει ένα μέρος κοντά στο κέντρο με πιο υποφερτές θερμοκρασίες απ’ αυτές που μας έχει συνηθίσει το αθηναϊκό καλοκαίρι. 

Βρίσκεστε στην πλατεία Συντάγματος και έχετε 7,6 χιλιόμετρα μπροστά σας, δηλαδή 17-25 λεπτά δρόμο ανάλογα με την κίνηση, δεν γίνεται να την αποφύγετε εντελώς. Από κει, η πιο σύντομη διαδρομή είναι να κατευθυνθείτε προς τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, να συνεχίσετε ευθεία προς τη λεωφόρο Βασιλέως Αλεξάνδρου, να πάρετε τη Φορμίωνος προς τον κεντρικό δρόμο της Καισαριανής, τη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως, και να την αφήσετε να σας οδηγήσει στην ανηφορική προέκτασή της και σε μια όαση δροσιάς.

Στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού, που έχει ανακηρυχθεί ιστορικός κήπος της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περνώντας τη βυζαντινής αρχιτεκτονικής Μονή Καισαριανής, περίπου στα 600 μέτρα μακριά και στα αριστερά σας θα συναντήσετε ένα αναψυκτήριο που έχει τραπέζια σκορπισμένα κυριολεκτικά μέσα και δίπλα στα δέντρα. Κοντά στην αρχαία φυσική πηγή της Καλοπούλας βρίσκεται το αναψυκτήριο του δήμου Καισαριανής, σε ένα καταπράσινο και φροντισμένο περιβάλλον. Σύμφωνα με καταγραφές, στον χώρο της σημερινής Καλοπούλας υπήρξε ιερό της Αφροδίτης. 

Ακολουθώντας την ανατολή και τη δύση του ηλίου, αυτό το καλά κρυμμένο από τη βοή και τη ρύπανση πέτρινο αναψυκτήριο ανοίγει από τις 7:30 το καλοκαίρι και οι πρώτοι πρωινοί του επισκέπτες είναι εκείνοι που κάνουν μια παράκαμψη από τον δρόμο που τους βγάζει στη δουλειά τους, προκειμένου να προμηθευτούν τις χειροποίητες πίτες με το τραγανό φύλλο, μία με τυρί και μία με σπανάκι. 

Ο συγγραφέας και κάτοικος της περιοχής Μίμης Χριστοφιλάκης γράφει γι’ αυτήν τη δροσερή κρυψώνα της περιοχής. «Για την πηγή της Καλοπούλας στην Καισαριανή, τη μυθολογική “Κύλλου πήρα”, μαθαίνουμε από τους λεξικογράφους και ιστορικούς Ησύχιο, Σουίδα, Ηρωδιανό και για την ιστορική εξέλιξη της τοποθεσίας αυτής της κρήνης μάς δίνουν πληροφορίες και τα σωζόμενα μνημεία και η τοπογραφία. Καταρχήν “πήρα” σημαίνει “σάκος οδοιπορικός, αναρτώμενος επί του ώμου”. Το όνομα “Κύλλου πήρα”, που σημαίνει “του χωλού ο σάκος”, χαρακτηρίζει τη φύση του τοπίου, το οποίο από τη στενή του είσοδο διευρύνεται και σχηματίζει ημικύκλιο που μοιάζει με σακίδιο. Υπάρχει ομοιότης με το νέο όνομα της Καλοπούλας - Κύλλου πήρα, της οποίας το νερό θεωρείται “συντελεστικόν της ευτεκνίας” από την αρχαιότητα μέχρι πρόσφατα. Εκεί υπήρχε ιερό του Ηφαίστου, ο οποίος, ως γνωστόν, ήταν χωλός και τόσο άσχημος, που η μάνα του, η Ήρα, τον πέταξε από τον Όλυμπο και τον περιμάζεψε η Θέτις. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη εκδοχή για τη γραφή της πηγής, την οποία ένθερμα υποστήριζε ο αρχαιολόγος Ιωάννης Σβορώνος (1863-1922). Το “Πήρα”, έλεγε, πρέπει να γραφεί με ει και όχι με η, εκ του πειράω, που σημαίνει αποπειρώμαι, επιτίθεμαι, προσβάλλω… Την Καλοπούλα, λοιπόν, θεωρεί ο Σβορώνος ως τον μόνο τόπον της Αττικής, όπου ο Ήφαιστος επιχείρησε την ερωτική επίθεση κατά της Αθηνάς, και ότι τον ονόμασαν Κύλλου πείρα, δηλαδή τόπο εις τον οποίον ο Ήφαιστος επετέθη κατά της Αθηνάς και κατέστη περισσότερο ανά-πηρος».

αναψυκτήριο Καλοπούλα Facebook Twitter
Θα ακούσετε ήχους πουλιών, μπορεί να περάσει δίπλα σας μια χελώνα που ψάχνει να φάει μούρα, θα δείτε παιδιά να σκαρφαλώνουν σε δέντρα, θα μυρίσετε τη φύση. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ακολουθώντας μια ήπια διαχείριση της δασικής έκτασης, το αναψυκτήριο της Καλοπούλας λειτουργεί από το 1987. Με πρωτοβουλία του επί δεκαετίες δήμαρχου της Καισαριανής, Παναγιώτη Μακρή, το πέτρινο αναψυκτήριο δημιουργήθηκε για να βρίσκεται υπό δημοτική διαχείριση και έτσι παραμένει μέχρι σήμερα. Εθελοντές και κάτοικοι του δήμου έχουν αναλάβει να φροντίζουν για την επιβίωση και συντήρηση τόσο του αναψυκτηρίου όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, το αναψυκτήριο της Καλοπούλας χρηματοδοτεί με τα έσοδά του κοινωνικές δράσεις του δήμου, ενώ μέχρι τις 10:00 ο καφές προσφέρεται δωρεάν σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας. 

Κατηφορίζοντας στην είσοδό του θα συναντήσετε ντοματιές και μια αγγουριά, κρεμμυδάκια, πατάτες και φράουλες που σπάρθηκαν φέτος σε ένα μικρό μποστάνι, για να μπουν κάποια στιγμή και στα πιάτα μας. Θα ακούσετε ήχους πουλιών, μπορεί να περάσει δίπλα σας μια χελώνα που ψάχνει να φάει μούρα, θα δείτε παιδιά να σκαρφαλώνουν σε δέντρα, θα μυρίσετε τη φύση. Θα βρεθείτε ανάμεσα σε κόσμο χωμένο όσο πιο βαθιά γίνεται στην καρέκλα του, αλλά δίπλα σας θα είναι κι εκείνοι που σκύβουν πάνω από τους χάρτες τους.

Εκεί ξαποσταίνουν ποδηλάτες και πεζοπόροι, σίγουρα θα συναντήσετε μέλη ορειβατικού συλλόγου και αναρριχητές, μπορεί να πετύχετε φοιτητές Γεωλογίας, οι οποίοι, ξεκινώντας από την Πανεπιστημιούπολη, ακολουθούν και χαρτογραφούν τα μονοπάτια του Υμηττού. 

Ακολουθώντας την ανατολή και τη δύση του ηλίου, αυτό το καλά κρυμμένο από τη βοή και τη ρύπανση πέτρινο αναψυκτήριο ανοίγει από τις 7:30 το καλοκαίρι και οι πρώτοι πρωινοί του επισκέπτες είναι εκείνοι που κάνουν μια παράκαμψη από τον δρόμο που τους βγάζει στη δουλειά τους, προκειμένου να προμηθευτούν τις χειροποίητες πίτες με το τραγανό φύλλο, μία με τυρί και μία με σπανάκι. 

Καλοπούλα φαγητό Facebook Twitter
Θα βρείτε ωραίους γίγαντες και σπετζοφάι, σαγανάκι και πλούσια χωριάτικη, από την παραγγελία σας δεν πρέπει να λείπουν ο καγιανάς και τα κεφτεδάκια. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Θα εξυπηρετηθείτε self service, θα δείτε τα πιάτα που προσφέρονται σε έναν μαυροπίνακα μέσα στο κιόσκι, θα φάτε σπιτικά και τίμια, θα πληρώσετε λίγα, οι τιμές κινούνται από 2 έως 6 ευρώ. Θα βρείτε ωραίους γίγαντες και σπετζοφάι, σαγανάκι και πλούσια χωριάτικη, από την παραγγελία σας δεν πρέπει να λείπουν ο καγιανάς και τα κεφτεδάκια.

Όσο για τα ποτήρια σας, υπάρχει μπίρα, τσίπουρο, ούζο και κρασί, μη φανταστείτε ποικιλία σε ετικέτες και καραφάκια, απλά πράγματα έχει, έτσι κι αλλιώς θα σας έχει ευχαριστήσει τόσο το σκηνικό, που θα ξεχάσετε κάθε απαίτηση που θα είχατε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος.

Μη σας κάνει εντύπωση αν τις Κυριακές ακούσετε κόσμο να λέει ότι ξεκίνησε από την Κηφισιά και τη Γλυφάδα, ακόμα και από το Λαγονήσι έχει βρεθεί παρέα εκεί, και, όπως είπε κι εκείνος που την παρακίνησε να φτάσει μέχρι την Καισαριανή «η θάλασσα εκεί είναι, δεν φεύγει». Λίγο μετά βρήκε μια θέση σε ένα από τα τραπέζια πικνίκ που έχουν τοποθετηθεί στο πυκνό δάσος. 

Και μην ξεχνάτε, αφού φάτε, πιείτε και χαλαρώσετε να επιστρέψετε τον δίσκο σας. 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λυκαβηττός: Το σήμερα και η ιστορία του μέσα από πρωτότυπες εικόνες και αρχειακό υλικό

Αθήνα / Λυκαβηττός: Το σήμερα και η ιστορία του μέσα από πρωτότυπες εικόνες και αρχειακό υλικό

Ένας λόφος γεμάτος αντιφάσεις και περιπέτειες από τις μέρες, αλλά κυρίως τις νύχτες των Αθηναίων. Κάποτε παραλίγο να γίνει καζίνο. Κάποτε παραλίγο να μοιάσει με λόφο σε κάποια πόλη της Βαυαρίας. Κάποτε ήταν γνωστός βοσκότοπος. Κάποτε ήταν εκεί το αρχηγείο αντιαεροπορικής άμυνας. Κάποτε από τις πέτρες του φτιάχτηκε η μισή Αθήνα και κάποτε στην κορυφή του ζούσε ένας μοναχός που δεν φόρεσε ράσα. Το μεγάλο μπαλκόνι της Αθήνας που μετράει εκατομμύρια επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο και εκατοντάδες συναυλίες είναι πάντα παρόν στην ιστορία και στην καθημερινότητα της πρωτεύουσας. Το πανόραμα των Αθηνών, αυτός ο πέτρινος γίγαντας, τα έχει παρακολουθήσει όλα από ψηλά και παραμένει ακόμα τόπος έρωτα, ρομαντζάδας, παρέας και ψυχανάλυσης.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΛΗΣ (SUB.URBAN IMAGES)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM