Καλοπούλα: Γίγαντες, κεφτεδάκια και χωριάτικη στην πιο δροσερή κρυψώνα της Αθήνας

Καλοπούλα Facebook Twitter
Στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού, που έχει ανακηρυχθεί ιστορικός κήπος της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περνώντας τη βυζαντινής αρχιτεκτονικής Μονή Καισαριανής, περίπου στα 600 μέτρα μακριά και στα αριστερά σας θα συναντήσετε ένα αναψυκτήριο που έχει τραπέζια σκορπισμένα κυριολεκτικά μέσα και δίπλα στα δέντρα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Ποια είναι η εντονότερη και πιο συχνή κυκλοφοριακή συμφόρηση που έχει χορτάσει ένας Αθηναίος, ο οποίος ψάχνει μέρος να δροσιστεί, περνώντας το καλοκαίρι στην πόλη; Θα πω, αυτή που συναντά, παίρνοντας τον δρόμο για την παραλία. Αν, λοιπόν, είστε τύποι του βουνού, αν απλώς θέλετε να ανακαλύψετε κάτι διαφορετικό από την αθηναϊκή Ριβιέρα και τα λοιπά παραθαλάσσια spots της Αττικής, υπάρχει ένα μέρος κοντά στο κέντρο με πιο υποφερτές θερμοκρασίες απ’ αυτές που μας έχει συνηθίσει το αθηναϊκό καλοκαίρι. 

Βρίσκεστε στην πλατεία Συντάγματος και έχετε 7,6 χιλιόμετρα μπροστά σας, δηλαδή 17-25 λεπτά δρόμο ανάλογα με την κίνηση, δεν γίνεται να την αποφύγετε εντελώς. Από κει, η πιο σύντομη διαδρομή είναι να κατευθυνθείτε προς τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, να συνεχίσετε ευθεία προς τη λεωφόρο Βασιλέως Αλεξάνδρου, να πάρετε τη Φορμίωνος προς τον κεντρικό δρόμο της Καισαριανής, τη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως, και να την αφήσετε να σας οδηγήσει στην ανηφορική προέκτασή της και σε μια όαση δροσιάς.

Στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού, που έχει ανακηρυχθεί ιστορικός κήπος της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περνώντας τη βυζαντινής αρχιτεκτονικής Μονή Καισαριανής, περίπου στα 600 μέτρα μακριά και στα αριστερά σας θα συναντήσετε ένα αναψυκτήριο που έχει τραπέζια σκορπισμένα κυριολεκτικά μέσα και δίπλα στα δέντρα. Κοντά στην αρχαία φυσική πηγή της Καλοπούλας βρίσκεται το αναψυκτήριο του δήμου Καισαριανής, σε ένα καταπράσινο και φροντισμένο περιβάλλον. Σύμφωνα με καταγραφές, στον χώρο της σημερινής Καλοπούλας υπήρξε ιερό της Αφροδίτης. 

Ακολουθώντας την ανατολή και τη δύση του ηλίου, αυτό το καλά κρυμμένο από τη βοή και τη ρύπανση πέτρινο αναψυκτήριο ανοίγει από τις 7:30 το καλοκαίρι και οι πρώτοι πρωινοί του επισκέπτες είναι εκείνοι που κάνουν μια παράκαμψη από τον δρόμο που τους βγάζει στη δουλειά τους, προκειμένου να προμηθευτούν τις χειροποίητες πίτες με το τραγανό φύλλο, μία με τυρί και μία με σπανάκι. 

Ο συγγραφέας και κάτοικος της περιοχής Μίμης Χριστοφιλάκης γράφει γι’ αυτήν τη δροσερή κρυψώνα της περιοχής. «Για την πηγή της Καλοπούλας στην Καισαριανή, τη μυθολογική “Κύλλου πήρα”, μαθαίνουμε από τους λεξικογράφους και ιστορικούς Ησύχιο, Σουίδα, Ηρωδιανό και για την ιστορική εξέλιξη της τοποθεσίας αυτής της κρήνης μάς δίνουν πληροφορίες και τα σωζόμενα μνημεία και η τοπογραφία. Καταρχήν “πήρα” σημαίνει “σάκος οδοιπορικός, αναρτώμενος επί του ώμου”. Το όνομα “Κύλλου πήρα”, που σημαίνει “του χωλού ο σάκος”, χαρακτηρίζει τη φύση του τοπίου, το οποίο από τη στενή του είσοδο διευρύνεται και σχηματίζει ημικύκλιο που μοιάζει με σακίδιο. Υπάρχει ομοιότης με το νέο όνομα της Καλοπούλας - Κύλλου πήρα, της οποίας το νερό θεωρείται “συντελεστικόν της ευτεκνίας” από την αρχαιότητα μέχρι πρόσφατα. Εκεί υπήρχε ιερό του Ηφαίστου, ο οποίος, ως γνωστόν, ήταν χωλός και τόσο άσχημος, που η μάνα του, η Ήρα, τον πέταξε από τον Όλυμπο και τον περιμάζεψε η Θέτις. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη εκδοχή για τη γραφή της πηγής, την οποία ένθερμα υποστήριζε ο αρχαιολόγος Ιωάννης Σβορώνος (1863-1922). Το “Πήρα”, έλεγε, πρέπει να γραφεί με ει και όχι με η, εκ του πειράω, που σημαίνει αποπειρώμαι, επιτίθεμαι, προσβάλλω… Την Καλοπούλα, λοιπόν, θεωρεί ο Σβορώνος ως τον μόνο τόπον της Αττικής, όπου ο Ήφαιστος επιχείρησε την ερωτική επίθεση κατά της Αθηνάς, και ότι τον ονόμασαν Κύλλου πείρα, δηλαδή τόπο εις τον οποίον ο Ήφαιστος επετέθη κατά της Αθηνάς και κατέστη περισσότερο ανά-πηρος».

αναψυκτήριο Καλοπούλα Facebook Twitter
Θα ακούσετε ήχους πουλιών, μπορεί να περάσει δίπλα σας μια χελώνα που ψάχνει να φάει μούρα, θα δείτε παιδιά να σκαρφαλώνουν σε δέντρα, θα μυρίσετε τη φύση. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ακολουθώντας μια ήπια διαχείριση της δασικής έκτασης, το αναψυκτήριο της Καλοπούλας λειτουργεί από το 1987. Με πρωτοβουλία του επί δεκαετίες δήμαρχου της Καισαριανής, Παναγιώτη Μακρή, το πέτρινο αναψυκτήριο δημιουργήθηκε για να βρίσκεται υπό δημοτική διαχείριση και έτσι παραμένει μέχρι σήμερα. Εθελοντές και κάτοικοι του δήμου έχουν αναλάβει να φροντίζουν για την επιβίωση και συντήρηση τόσο του αναψυκτηρίου όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, το αναψυκτήριο της Καλοπούλας χρηματοδοτεί με τα έσοδά του κοινωνικές δράσεις του δήμου, ενώ μέχρι τις 10:00 ο καφές προσφέρεται δωρεάν σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας. 

Κατηφορίζοντας στην είσοδό του θα συναντήσετε ντοματιές και μια αγγουριά, κρεμμυδάκια, πατάτες και φράουλες που σπάρθηκαν φέτος σε ένα μικρό μποστάνι, για να μπουν κάποια στιγμή και στα πιάτα μας. Θα ακούσετε ήχους πουλιών, μπορεί να περάσει δίπλα σας μια χελώνα που ψάχνει να φάει μούρα, θα δείτε παιδιά να σκαρφαλώνουν σε δέντρα, θα μυρίσετε τη φύση. Θα βρεθείτε ανάμεσα σε κόσμο χωμένο όσο πιο βαθιά γίνεται στην καρέκλα του, αλλά δίπλα σας θα είναι κι εκείνοι που σκύβουν πάνω από τους χάρτες τους.

Εκεί ξαποσταίνουν ποδηλάτες και πεζοπόροι, σίγουρα θα συναντήσετε μέλη ορειβατικού συλλόγου και αναρριχητές, μπορεί να πετύχετε φοιτητές Γεωλογίας, οι οποίοι, ξεκινώντας από την Πανεπιστημιούπολη, ακολουθούν και χαρτογραφούν τα μονοπάτια του Υμηττού. 

Ακολουθώντας την ανατολή και τη δύση του ηλίου, αυτό το καλά κρυμμένο από τη βοή και τη ρύπανση πέτρινο αναψυκτήριο ανοίγει από τις 7:30 το καλοκαίρι και οι πρώτοι πρωινοί του επισκέπτες είναι εκείνοι που κάνουν μια παράκαμψη από τον δρόμο που τους βγάζει στη δουλειά τους, προκειμένου να προμηθευτούν τις χειροποίητες πίτες με το τραγανό φύλλο, μία με τυρί και μία με σπανάκι. 

Καλοπούλα φαγητό Facebook Twitter
Θα βρείτε ωραίους γίγαντες και σπετζοφάι, σαγανάκι και πλούσια χωριάτικη, από την παραγγελία σας δεν πρέπει να λείπουν ο καγιανάς και τα κεφτεδάκια. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Θα εξυπηρετηθείτε self service, θα δείτε τα πιάτα που προσφέρονται σε έναν μαυροπίνακα μέσα στο κιόσκι, θα φάτε σπιτικά και τίμια, θα πληρώσετε λίγα, οι τιμές κινούνται από 2 έως 6 ευρώ. Θα βρείτε ωραίους γίγαντες και σπετζοφάι, σαγανάκι και πλούσια χωριάτικη, από την παραγγελία σας δεν πρέπει να λείπουν ο καγιανάς και τα κεφτεδάκια.

Όσο για τα ποτήρια σας, υπάρχει μπίρα, τσίπουρο, ούζο και κρασί, μη φανταστείτε ποικιλία σε ετικέτες και καραφάκια, απλά πράγματα έχει, έτσι κι αλλιώς θα σας έχει ευχαριστήσει τόσο το σκηνικό, που θα ξεχάσετε κάθε απαίτηση που θα είχατε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος.

Μη σας κάνει εντύπωση αν τις Κυριακές ακούσετε κόσμο να λέει ότι ξεκίνησε από την Κηφισιά και τη Γλυφάδα, ακόμα και από το Λαγονήσι έχει βρεθεί παρέα εκεί, και, όπως είπε κι εκείνος που την παρακίνησε να φτάσει μέχρι την Καισαριανή «η θάλασσα εκεί είναι, δεν φεύγει». Λίγο μετά βρήκε μια θέση σε ένα από τα τραπέζια πικνίκ που έχουν τοποθετηθεί στο πυκνό δάσος. 

Και μην ξεχνάτε, αφού φάτε, πιείτε και χαλαρώσετε να επιστρέψετε τον δίσκο σας. 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λυκαβηττός: Το σήμερα και η ιστορία του μέσα από πρωτότυπες εικόνες και αρχειακό υλικό

Αθήνα / Λυκαβηττός: Το σήμερα και η ιστορία του μέσα από πρωτότυπες εικόνες και αρχειακό υλικό

Ένας λόφος γεμάτος αντιφάσεις και περιπέτειες από τις μέρες, αλλά κυρίως τις νύχτες των Αθηναίων. Κάποτε παραλίγο να γίνει καζίνο. Κάποτε παραλίγο να μοιάσει με λόφο σε κάποια πόλη της Βαυαρίας. Κάποτε ήταν γνωστός βοσκότοπος. Κάποτε ήταν εκεί το αρχηγείο αντιαεροπορικής άμυνας. Κάποτε από τις πέτρες του φτιάχτηκε η μισή Αθήνα και κάποτε στην κορυφή του ζούσε ένας μοναχός που δεν φόρεσε ράσα. Το μεγάλο μπαλκόνι της Αθήνας που μετράει εκατομμύρια επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο και εκατοντάδες συναυλίες είναι πάντα παρόν στην ιστορία και στην καθημερινότητα της πρωτεύουσας. Το πανόραμα των Αθηνών, αυτός ο πέτρινος γίγαντας, τα έχει παρακολουθήσει όλα από ψηλά και παραμένει ακόμα τόπος έρωτα, ρομαντζάδας, παρέας και ψυχανάλυσης.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΛΗΣ (SUB.URBAN IMAGES)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ