Ποια είναι η εντονότερη και πιο συχνή κυκλοφοριακή συμφόρηση που έχει χορτάσει ένας Αθηναίος, ο οποίος ψάχνει μέρος να δροσιστεί, περνώντας το καλοκαίρι στην πόλη; Θα πω, αυτή που συναντά, παίρνοντας τον δρόμο για την παραλία. Αν, λοιπόν, είστε τύποι του βουνού, αν απλώς θέλετε να ανακαλύψετε κάτι διαφορετικό από την αθηναϊκή Ριβιέρα και τα λοιπά παραθαλάσσια spots της Αττικής, υπάρχει ένα μέρος κοντά στο κέντρο με πιο υποφερτές θερμοκρασίες απ’ αυτές που μας έχει συνηθίσει το αθηναϊκό καλοκαίρι. 

 

Βρίσκεστε στην πλατεία Συντάγματος και έχετε 7,6 χιλιόμετρα μπροστά σας, δηλαδή 17-25 λεπτά δρόμο ανάλογα με την κίνηση, δεν γίνεται να την αποφύγετε εντελώς. Από κει, η πιο σύντομη διαδρομή είναι να κατευθυνθείτε προς τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, να συνεχίσετε ευθεία προς τη λεωφόρο Βασιλέως Αλεξάνδρου, να πάρετε τη Φορμίωνος προς τον κεντρικό δρόμο της Καισαριανής, τη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως, και να την αφήσετε να σας οδηγήσει στην ανηφορική προέκτασή της και σε μια όαση δροσιάς.

 

Στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού, που έχει ανακηρυχθεί ιστορικός κήπος της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περνώντας τη βυζαντινής αρχιτεκτονικής Μονή Καισαριανής, περίπου στα 600 μέτρα μακριά και στα αριστερά σας θα συναντήσετε ένα αναψυκτήριο που έχει τραπέζια σκορπισμένα κυριολεκτικά μέσα και δίπλα στα δέντρα. Κοντά στην αρχαία φυσική πηγή της Καλοπούλας βρίσκεται το αναψυκτήριο του δήμου Καισαριανής, σε ένα καταπράσινο και φροντισμένο περιβάλλον. Σύμφωνα με καταγραφές, στον χώρο της σημερινής Καλοπούλας υπήρξε ιερό της Αφροδίτης. 

 

Ακολουθώντας την ανατολή και τη δύση του ηλίου, αυτό το καλά κρυμμένο από τη βοή και τη ρύπανση πέτρινο αναψυκτήριο ανοίγει από τις 7:30 το καλοκαίρι και οι πρώτοι πρωινοί του επισκέπτες είναι εκείνοι που κάνουν μια παράκαμψη από τον δρόμο που τους βγάζει στη δουλειά τους, προκειμένου να προμηθευτούν τις χειροποίητες πίτες με το τραγανό φύλλο, μία με τυρί και μία με σπανάκι. 

 

Ο συγγραφέας και κάτοικος της περιοχής Μίμης Χριστοφιλάκης γράφει γι’ αυτήν τη δροσερή κρυψώνα της περιοχής. «Για την πηγή της Καλοπούλας στην Καισαριανή, τη μυθολογική “Κύλλου πήρα”, μαθαίνουμε από τους λεξικογράφους και ιστορικούς Ησύχιο, Σουίδα, Ηρωδιανό και για την ιστορική εξέλιξη της τοποθεσίας αυτής της κρήνης μάς δίνουν πληροφορίες και τα σωζόμενα μνημεία και η τοπογραφία. Καταρχήν “πήρα” σημαίνει “σάκος οδοιπορικός, αναρτώμενος επί του ώμου”. Το όνομα “Κύλλου πήρα”, που σημαίνει “του χωλού ο σάκος”, χαρακτηρίζει τη φύση του τοπίου, το οποίο από τη στενή του είσοδο διευρύνεται και σχηματίζει ημικύκλιο που μοιάζει με σακίδιο. Υπάρχει ομοιότης με το νέο όνομα της Καλοπούλας - Κύλλου πήρα, της οποίας το νερό θεωρείται “συντελεστικόν της ευτεκνίας” από την αρχαιότητα μέχρι πρόσφατα. Εκεί υπήρχε ιερό του Ηφαίστου, ο οποίος, ως γνωστόν, ήταν χωλός και τόσο άσχημος, που η μάνα του, η Ήρα, τον πέταξε από τον Όλυμπο και τον περιμάζεψε η Θέτις. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη εκδοχή για τη γραφή της πηγής, την οποία ένθερμα υποστήριζε ο αρχαιολόγος Ιωάννης Σβορώνος (1863-1922). Το “Πήρα”, έλεγε, πρέπει να γραφεί με ει και όχι με η, εκ του πειράω, που σημαίνει αποπειρώμαι, επιτίθεμαι, προσβάλλω… Την Καλοπούλα, λοιπόν, θεωρεί ο Σβορώνος ως τον μόνο τόπον της Αττικής, όπου ο Ήφαιστος επιχείρησε την ερωτική επίθεση κατά της Αθηνάς, και ότι τον ονόμασαν Κύλλου πείρα, δηλαδή τόπο εις τον οποίον ο Ήφαιστος επετέθη κατά της Αθηνάς και κατέστη περισσότερο ανά-πηρος».

 

αναψυκτήριο Καλοπούλα
Θα ακούσετε ήχους πουλιών, μπορεί να περάσει δίπλα σας μια χελώνα που ψάχνει να φάει μούρα, θα δείτε παιδιά να σκαρφαλώνουν σε δέντρα, θα μυρίσετε τη φύση. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Ακολουθώντας μια ήπια διαχείριση της δασικής έκτασης, το αναψυκτήριο της Καλοπούλας λειτουργεί από το 1987. Με πρωτοβουλία του επί δεκαετίες δήμαρχου της Καισαριανής, Παναγιώτη Μακρή, το πέτρινο αναψυκτήριο δημιουργήθηκε για να βρίσκεται υπό δημοτική διαχείριση και έτσι παραμένει μέχρι σήμερα. Εθελοντές και κάτοικοι του δήμου έχουν αναλάβει να φροντίζουν για την επιβίωση και συντήρηση τόσο του αναψυκτηρίου όσο και της ευρύτερης περιοχής.

 

Παράλληλα, το αναψυκτήριο της Καλοπούλας χρηματοδοτεί με τα έσοδά του κοινωνικές δράσεις του δήμου, ενώ μέχρι τις 10:00 ο καφές προσφέρεται δωρεάν σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας. 

 

Κατηφορίζοντας στην είσοδό του θα συναντήσετε ντοματιές και μια αγγουριά, κρεμμυδάκια, πατάτες και φράουλες που σπάρθηκαν φέτος σε ένα μικρό μποστάνι, για να μπουν κάποια στιγμή και στα πιάτα μας. Θα ακούσετε ήχους πουλιών, μπορεί να περάσει δίπλα σας μια χελώνα που ψάχνει να φάει μούρα, θα δείτε παιδιά να σκαρφαλώνουν σε δέντρα, θα μυρίσετε τη φύση. Θα βρεθείτε ανάμεσα σε κόσμο χωμένο όσο πιο βαθιά γίνεται στην καρέκλα του, αλλά δίπλα σας θα είναι κι εκείνοι που σκύβουν πάνω από τους χάρτες τους.

 

Εκεί ξαποσταίνουν ποδηλάτες και πεζοπόροι, σίγουρα θα συναντήσετε μέλη ορειβατικού συλλόγου και αναρριχητές, μπορεί να πετύχετε φοιτητές Γεωλογίας, οι οποίοι, ξεκινώντας από την Πανεπιστημιούπολη, ακολουθούν και χαρτογραφούν τα μονοπάτια του Υμηττού. 

 

Ακολουθώντας την ανατολή και τη δύση του ηλίου, αυτό το καλά κρυμμένο από τη βοή και τη ρύπανση πέτρινο αναψυκτήριο ανοίγει από τις 7:30 το καλοκαίρι και οι πρώτοι πρωινοί του επισκέπτες είναι εκείνοι που κάνουν μια παράκαμψη από τον δρόμο που τους βγάζει στη δουλειά τους, προκειμένου να προμηθευτούν τις χειροποίητες πίτες με το τραγανό φύλλο, μία με τυρί και μία με σπανάκι. 

 

Καλοπούλα φαγητό
Θα βρείτε ωραίους γίγαντες και σπετζοφάι, σαγανάκι και πλούσια χωριάτικη, από την παραγγελία σας δεν πρέπει να λείπουν ο καγιανάς και τα κεφτεδάκια. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Θα εξυπηρετηθείτε self service, θα δείτε τα πιάτα που προσφέρονται σε έναν μαυροπίνακα μέσα στο κιόσκι, θα φάτε σπιτικά και τίμια, θα πληρώσετε λίγα, οι τιμές κινούνται από 2 έως 6 ευρώ. Θα βρείτε ωραίους γίγαντες και σπετζοφάι, σαγανάκι και πλούσια χωριάτικη, από την παραγγελία σας δεν πρέπει να λείπουν ο καγιανάς και τα κεφτεδάκια.

 

Όσο για τα ποτήρια σας, υπάρχει μπίρα, τσίπουρο, ούζο και κρασί, μη φανταστείτε ποικιλία σε ετικέτες και καραφάκια, απλά πράγματα έχει, έτσι κι αλλιώς θα σας έχει ευχαριστήσει τόσο το σκηνικό, που θα ξεχάσετε κάθε απαίτηση που θα είχατε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος.

 

Μη σας κάνει εντύπωση αν τις Κυριακές ακούσετε κόσμο να λέει ότι ξεκίνησε από την Κηφισιά και τη Γλυφάδα, ακόμα και από το Λαγονήσι έχει βρεθεί παρέα εκεί, και, όπως είπε κι εκείνος που την παρακίνησε να φτάσει μέχρι την Καισαριανή «η θάλασσα εκεί είναι, δεν φεύγει». Λίγο μετά βρήκε μια θέση σε ένα από τα τραπέζια πικνίκ που έχουν τοποθετηθεί στο πυκνό δάσος. 

 

Και μην ξεχνάτε, αφού φάτε, πιείτε και χαλαρώσετε να επιστρέψετε τον δίσκο σας.