Jerry, να θυμάσαι: δεν είναι ψέμα αν το πιστεύεις

Facebook Twitter
0

To Seinfeld είναι η κορωνίδα των sitcom στην ιστορία της τηλεόρασης και όποιος διαφωνεί να πάει στη γωνία κοιτάζοντας τον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά. Όποιος δεν το έχει δει δεν τιμωρείται, αντιθέτως θεωρείται ιδιαίτερα τυχερός που έχει 9 σεζόν μπροστά του και καμία ατάκα ως τσίχλα ακόμα στο μυαλό του.

Το φαγητό παίζει μεγάλο ρόλο στη σειρά. Ο ίδιος ο Seinfeld είναι ένας τριαντα-κάτι εργένης που μένει μόνος του-αγαπάει τον Superman και απεχθάνεται τις σχέσεις-αγαπάει την καθαριότητα αλλά δεν ξέρει να μαγειρεύει. Ως εκ τούτου αυτός και οι φίλοι του τρώνε κορν φλέικς (τα οποία στην κουζίνα του είναι παραταγμένα ως μία άλλου είδους βιβλιοθήκη), φρούτα, πολλά αναψυκτικά με ζάχαρη, cookies, παγωτό, πολύ take out, επισκέπτονται πολλά εστιατόρια και για καθημερινό lunch βρίσκονται στο Monk’s.

Χρόνια πριν τα Φιλαράκια συναντηθούν στον πρόδρομο των Starbucks, δηλαδή στο Central Perk όπου προετοιμαστήκαμε για προκάτ ζεστή ατμόσφαιρα με υπερτιμημένους καφέδες που λίγη σχέση με καφέ έχουν μαζί με μία εσάνς λογοτεχνικού καφενείου (μα έχει wifi!), o Larry David και ο Jerry Seinfeld τοποθέτησαν τους πρωταγωνιστές εκεί που μάλλον θα ήταν, ως κάτοικοι αμερικάνικης πόλης: στο ανώνυμο diner της γειτονιάς. Εκεί τρώνε σαλάτα κοτόπουλο, τόνο σε τοστ, σαλάτα Ceasar’s, μπέργκερ με τηγανιτές πατάτες και κέτσαπ και φυσικά πίνουν καφέ.

Τα γυρίσματα εντός του Monk’s έγιναν στην πραγματικότητα σε στούντιο του Los Angeles όμως το Monk’s υπήρξε και υπάρχει ακόμα, στην οδό Broadway, μεταξύ των  West 112th and West 113th Street του Manhattan. Λάτρεις της σειράς συρρέουν ακόμα ψάχνοντας το τραπέζι που καθόταν πάντα οι πρωταγωνιστές ενώ δεν υπάρχει. Οι ιδιοκτήτες εξακολουθούν να ωφελούνται από τους φανατικούς του Seinfeld έχοντας μετατρέψει το εσωτερικό σε βωμό της σειράς ενώ αν γυρίσματα εκεί δεν έχουν γίνει ποτέ. Και για να ολοκληρωθεί το αστείο: τα αμερικάνικα diner συνήθως έχουν έλληνες ιδιοκτήτες. Το ίδιο συμβαίνει και με το συγκεκριμένο.

Όμως το πραγματικό όνομα του diner αυτού είναι διαφορετικό.

Στις 18 Νοεμβρίου του 1981, όταν η μορφή του Manhattan ήταν εντελώς διαφορετική και ειδικά σ’ αυτό το ύψος της Broadway, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο Harlem, μία φοιτήτρια αγγλικής λογοτεχνίας κάθισε σ’ ένα από τα τραπέζια για να πιει καφέ και να διαβάσει τη New York Post. Πληροφορήθηκε ότι ο William Holden, ο σταρ των Sunset Boulevard σκοτώθηκε όταν έπεσε μεθυσμένος από τον όροφο του διαμερίσματός του. Διάβασε και τα κόμιξ. Κάποια στιγμή ακούστηκαν οι καμπάνες του Cathedral of Saint John the Divine που βρίσκεται εκεί κοντά.

Η φοιτήτρια λεγόταν Suzanne Vega και βρισκόταν στο Tom’s Diner.


I am sitting

In the morning
At the diner
On the corner

I am waiting
At the counter
For the man
To pour the coffee



And he fills it
Only halfway
And before
I even argue

He is looking
Out the window
At somebody
Coming in

"It is always
Nice to see you"
Says the man
Behind the counter

To the woman
Who has come in
She is shaking
Her umbrella

And I look
The other way
As they are kissing
Their hellos

I'm pretending
Not to see them
Instead
I pour the milk

I open
Up the paper
There's a story
Of an actor

Who had died
While he was drinking
It was no one
I had heard of



And I'm turning
To the horoscope
And looking
For the funnies

When I'm feeling
Someone watching me
And so
I raise my head

There's a woman
On the outside
Looking inside
Does she see me?

No she does not
Really see me
Cause she sees
Her own reflection

And I'm trying
Not to notice
That she's hitching
Up her skirt

And while she's
Straightening her stockings
Her hair
Has gotten wet

Oh, this rain
It will continue
Through the morning
As I'm listening

To the bells
Of the cathedral
I am thinking
Of your voice...

And of the midnight picnic
Once upon a time
Before the rain began...

I finish up my coffee
It's time to catch the train

και για να μην σας αφήσω με την αποξένωση της μεγαλούπολης, δείτε τι λέει ο Jerry για το iPhone

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ