ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ: Έρχεται!

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ: Έρχεται! Facebook Twitter
0

Καταρχάς, μια, δυο, τρεις πολύ καλές, συνεχόμενες βροχές. Αυτές που έχουν πέσει ήδη δεν μετράνε, διότι έκτοτε έχει μεσολαβήσει ένας μήνας άνοιξη με αδιάκοπη λιακάδα κι έχουμε ξεχάσει τα πάντα. Και όταν γίνει αυτό και έχουμε χορτάσει να ακούμε τον ήχο της βροχής να σκάει πάνω στα φύλλα των φυτών της αυλής κι έχουμε κάπως επωφεληθεί από αυτή την εκτόνωση, θα κλείσουμε και τα παράθυρα του σπιτιού και θα πούμε για πρώτη φορά μετά από μήνες «ας κάτσω κι ένα βράδυ στο σπίτι». Και τότε ας αρχίσουν οι κουζίνες, τα μαγειρέματα του φθινοπώρου.

Ρόδια. Πολλά. Θα παίρνεις περισσότερα απ' όσα χρειάζεσαι, γιατί δεν θα μπορείς να αντισταθείς. Θα τα στύβεις σε πρωινούς χυμούς και θα τα βάζεις σε σαλάτες με χιλιάδες άλλα πράγματα. Ωραία, φρέσκα μαρούλια, καρότα, ξινόμηλα, ωμά παντζάρια και ξηροί καρποί. Μεγάλα μπολ με σαλάτες, πολλά χρώματα – δύσκολο να πεις όχι. Όσπρια. Φακές και φασόλια και ρεβίθια. Να συμβουλεύεσαι ελληνικά και ιταλικά βιβλία συνταγών για τα όσπρια του φθινοπώρου σου. Κανένας δεν μαγειρεύει τα όσπρια καλύτερα από τους Ιταλούς και τους Έλληνες. Και θα αντισταθείς στον πειρασμό να τα σερβίρεις με κρέας, λουκάνικα και άλλα. Είναι μια πλήρης τροφή και δεν χρειάζεται παραπάνω πράγματα απ' όσα ήδη λένε οι συνταγές. Kαι δεν χρειάζεται να τρώμε περισσότερο κρέας απ' όσο ήδη ασκόπως βάζουμε στη μαγειρική μας.

Θα φτιάξεις σπιτικά ζυμαρικά, τώρα που πια δεν κάνει ζέστη. Ωραία βουνά από αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας κι εσύ θα σπας τα αυγά και με το πιρούνι θα φτιάχνεις τη ζύμη. Και μετά, με το εργαλείο θα κόβεις περίτεχνες λωρίδες. Με τι θα τα σερβίρεις; Πρώτον, μάθε να φτιάχνεις ένα αξιοπρεπές ραγού. Ή μια Μπολονέζ. Και μετά έχει ο Θεός. Κι έχεις και έναν μήνα να ξοδέψεις όλη τη σάλτσα ντομάτας που έφτιαξες και έχεις κλείσει σε βαζάκια (υποθέτω). Λαχανικά του χειμώνα ψημένα στον φούρνο. Παντζάρια και ωραία καρότα (όχι από τα πλαστικά, θα πας να διαλέξεις καλά καρότα) και άλλες ρίζες και πράσα και πατάτες σε δυνατό φούρνο με σκόρδα και ελαιόλαδο και θυμάρι και δεντρολίβανο. Να μην τα φοβηθείς, να τα αφήσεις να «αρπάξουν», έτσι αποκτάνε γεύση.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ: Έρχεται! Facebook Twitter

Θα καταπιαστείς με ένα μαγειρικό πρότζεκτ. Εγώ φέτος θα μάθω να φτιάχνω ράμεν. Όλο το γυροφέρνω, όλο βιβλία διαβάζω για τον ιδανικό ζωμό που χρειάζεται. Ε, φέτος, και μετά το ελληνικό ράμεν που δοκίμασα χθες, θα μάθω να το φτιάχνω. Θα αρχίσω να πειραματίζομαι βράζοντας κοτόπουλο και κόκαλα χοιρινού που πριν θα τα έχω ψήσει σε φούρνο με λαχανικά και φύκια, μέχρι να βγει ο σωστός ζωμός. Και ήδη φαντασιώνομαι ποιους θα τραπεζώσω με το πρώτο επίσημο ράμεν και ελπίζω από τώρα να είναι ένα πολύ κρύο απόγευμα. Θα τους διαλέξω και μουσική.

Μήλα. Δεν υπάρχει άλλο φρούτο για τον φθινοπωρινό μάγειρα από τα μήλα. Και πόσο τυχεροί είμαστε πια που ξεφυτρώνουν πολλές ποικιλίες κι έχουμε να πειραματιζόμαστε. Φιρίκια για γλυκό, τώρα που δεν είναι πολύ ώριμα, και όλα τα άλλα σε μηλόπιτες και γλυκά. Και να φτιάξεις και μια tarte tatin όλη με τα χεράκια σου – ζύμη κ.λπ. Το βράδυ θα φτιάξεις τη ζύμη, το άλλο απόγευμα θα το ψήσεις σε ένα ωραίο μαντεμένιο τηγάνι που μπαίνει ολόκληρο στον φούρνο. Και πολλά κέικ. Γεύση μόκα ή παραδοσιακά carrot cakes τριώροφα με πεντάπαχο frosting και να παρακαλάμε να μας στείλει και η φίλη το διάσημο Red Velvet Cake της. Και ίσως φέτος να φτιάξεις και να δοκιμάσεις λίγο περισσότερα μπισκότα από τις άλλες χρονιές. Είναι ωραία και τώρα πια, με τα καταστήματα υγιεινής διατροφής, μπορείς να βρεις ωραία και πιο υγιεινά υλικά, να παίξεις μαζί τους και να μην έχεις τύψεις από τις χιλιάδες θερμίδες.

Φαγητά που αργοψήνονται σε ένα σκεύος. Βελούδινες, πολυεπίπεδες σάλτσες και δίπλα πουρέδες και καλά κρασιά και σούπες πολλές. Όλη την εβδομάδα που θα κάνεις δίαιτα και αποχή από την κρεοφαγία θα ψήνεις στον ατμό λαχανικά και θα τα περνάς σε μπλέντερ με ωραίο ζωμό και ίσως χρησιμοποιήσεις και λίγη crème fraîche. Αριστουργήματα γεμάτα χρώμα και υγεία και πάλι χωρίς κρέας και περιττές θερμίδες. Και ριζότο. Με μανιτάρια σίγουρα, αλλά και με άλλους πειραματισμούς. Κάθε βιβλίο ιταλικής μαγειρικής έχει και δέκα ωραίες συνταγές για ριζότο. Θα μάθεις τρεις-τέσσερις που σου αρέσουν και με αυτές θα πορευτείς. Εγώ αγαπώ τα μανιτάρια, την κολοκύθα και τα θαλασσινά. Αυτά τα τρία με καλύπτουν.

Kαι όλα αυτά με παρέες και ανθρώπους που χαμογελούν ή τους κάνεις εσύ να χαμογελούν. Με βιβλία μαγειρικής ή μη και εξορμήσεις στο μπαλκόνι για περιποίηση και απογεύματα ήσυχα στο σπίτι με μια ταινία καλή στην οθόνη. Και βράδια με φίλους στα χειμερινά στέκια της πόλης, που μπορεί ακόμα να μην το καταλαβαίνεις, αλλά έχει αρχίσει να γίνεται καλύτερη. Σε φιλώ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ